Mosaiikkiparketin sävytys

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana huuhaa, 30.12.2009.

 1. huuhaa

  huuhaa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  30.01.2002
  Viestejä:
  119
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moi,

  Olisi aikomuksena hiotuttaa tamminen mosaiikkiparketti ja mielessä olisi sävyttää samalla sitä (vahalla/lakalla/millä sitä ikinä sävytetään). Onko kukaan tehnyt tällaista? Olisiko kenelläkään lähettää kuvia lopputuloksesta? Kaikkialla tästä keskustellaan, mutta lopputuloksesta en ole nähnyt kuvia. Eli miltä se näyttää jos sitä on esim hieman vaalennettu kuultovaalealla tai sitten vedetty tummemmaksi jollain sävyllä.
   
 2. Jarko.Mattila

  Jarko.Mattila Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.12.2005
  Viestejä:
  7
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moro,

  Kokemusta on tummaksi petsaamisesta. Oikeastaan kahteenkin otteesseen. Molemmat kerrat onnistui todella hyvin, tehtiin uudestaan vuoden kuluttua onnettomien sattumien johdosta.

  Eli kaikessa yksinkertaisuudessaan hiomakoneella lakka pois. Halutun väristä petsiä levitetään lattialle vaikka vanhalla mopilla etc. melko reilusti ja mielellään aika tasaisesti.

  Sitten, kun on kuivunut niin uusi lakka päälle.

  En nyt löydä kuvia tähän hatään, mutta koitan kaivaa jostain.
   
 3. Lobotomy

  Lobotomy Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.01.2006
  Viestejä:
  893
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minuakin kiinnostaisi. Aineet, aika, hinta (töineen ja ilman) jne... Noin 40m2 löytyy mosaiikkiparkettia kämpästä. Tummemmaksi olen ajatellut. Monet sanoo, että ei itse kannata yrittää. Toisaalta toiset sanoo, ettei kannata helpon homman töistä maksaa. Laitteet hommaanhan saa kyllä vuokrattua kohtuu edullisesti. Jos joku on tehnyt itse niin kokemuksia olisi kiva lukea, erityisesti mitä mokia on tullut tehtyä ja miten niitä itse välttää.
   
 4. feelgood

  feelgood Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.05.2001
  Viestejä:
  143
  Saadut tykkäykset:
  0
  Osmocolorilla mä vedin, tosin kyseessä koivuparketti, vedin sen tummaksi. Kannattaa kysyä neuvot ja mielipiteet maalikaupasta

  Itse vahaushomma on helppoa eikä ota edes hirveästi aikaa. MUTTA pohjatyöt on oltava kunnolla tehty. Meillä kävi parkettifirma hiomassa vanhan lakan pois, ei kovin laadukkaasti. Värivaha korostaa kaikki parketin virheet, meillä näkyy esim seinän lähellä sen pienen pyörivän koneen tekemät naarmut

  -j
   
 5. Crazy_Mike

  Crazy_Mike Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.11.2007
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ainoahan mikä tosta tekee hankalan niin saattaa tulla laikukas. Hiottaessa kun palikoita tulee hiottua eri suuntaan toisiinsa nähden ni ne sitten imee väriä eri lailla. Tosin eipä tollanen tammimosaiikki ihan tasaisen väristä ole muutenkaan.
   
 6. PeeVee79

  PeeVee79 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.10.2005
  Viestejä:
  1 035
  Saadut tykkäykset:
  16
  Ja kun tammen syyt on suht syviä, niin vanhaa lakkaa voi olla paha saa da kokonaan pois, jolloin uusi pinta saattaa jäädä laikukkaaksi.
  Pohjatyöt, eli hionta kannattaa kuitenkin tehdä mahdollisimman huolellisesti.
   
 7. ripazka

  ripazka Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.01.2010
  Viestejä:
  1
  Saadut tykkäykset:
  0
  Terve!

  Tässä nyt joku vaihtoehtoinen idea:

  Myös lakkaa voi sävyttää, jolloin homman voi hoitaa melko helposti. Hommaat varrellisen hiomalastan (johon kiinnitetään hiomapaperia). Käyt sillä läpi lattian, riippuu tietysti kuinka syviä jälkiä siinä on, mutta kuitenkin niin, että saat rikottua lakkapinnan siitä melko tasaisesti (tämän jälkeen lattia pyyhitään).

  Ostat lakkaa, joka on sävytetty tummaksi ja sitä levität lattialle sille tarkoitetulla lastalla n. 5kertaa (kuinka paksun kerroksen haluaa, pitää antaa kuivua käsittelyiden välissä).

  Tälläiset neuvot itse sain, kun tiedustelin asiaa 2 kuukautta sitten. Tuostahan köyhtyy lähinnä vaivan.

  Vaihtoehtona on sitten koneella hioa kunnolla, petsata ja lakata.
   
 8. zipa

  zipa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.02.2008
  Viestejä:
  39
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sävylakassa on se hyvä ja huono puoli, että se ei ole "ikuinen ratkaisu", eli se on niin halutessa helppo (no joo...) poistaa. Toisaalta se myös kuluu käytössä, joskin sitä voi hieman hillitä vetämällä pari kerrosta väritöntä matta/kirkaslakkaa siihen päälle.
   
 9. JiiPee77

  JiiPee77 Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.12.2008
  Viestejä:
  250
  Saadut tykkäykset:
  0
  Myös se kirkas lakka kuluu käytössä erittäin paljon. Tämä koskee ainakin vesiohenteisia lakkoja.
   
 10. zipa

  zipa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.02.2008
  Viestejä:
  39
  Saadut tykkäykset:
  0
  Totta kai, mutta sen kirkkaan lakan kuluminen ei syö sen lattian sävyä. Ja voihan siihen pintaan vetäistä vaikka LV-1:stä jos kestävyyttä kaipaa...
   
 11. jarpatus

  jarpatus Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.08.2004
  Viestejä:
  112
  Saadut tykkäykset:
  0
  En viitsinyt luoda uutta ketjua, kun tämän otsikko osuu jetsulleen oikeaan... Elli allekirjoittanut osti juuri asunnon ja ensimmäistä kertaa olisi jotain järkeä parannella sisustusta. Kämpässä on olohuone ja keittiö vaaleanruskeaa mosaiikkiparkettia ja haluaisin siitä tummahakonruskean ilman vivahdusta punaiseen tai keltaiseen. En oikein lämpene lakkaamisprojekteille, vaan olen tuumannut, että jos tilaisi ammattilaisen hiomaan parketista lakat pois ym. ja itse duunailisi Osmo Colorit lattiaan (ainakin koivulevyt jotka olen ko. aineella vedellyt ovat todella upeita). Onkos kellään kokemusta ja vinkkejä tällaiseen projektiin ja jos kuviakin on, niin ne olisivat todella arvokkaita, jotta tietäisi mitä voi odottaa? Samalla, tai oikeastaan ennen, pitää kyllä sutia katto valkoiseksi (paneelikatto), koska kellertävänvaaleanruskea katto + tummanruskea lattia saa voimaan pahoin jo ajatuksena.
   
 12. feelgood

  feelgood Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.05.2001
  Viestejä:
  143
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mosaiikkiparketista ei kokemusta, yllä kuvaukseni ton perusparketin värjäämiseen...

  MUTTA paneelikaton maalaamiseen vinkki, etenkin valkoisella maalatessa: maalaa talvella kovien pakkasten aikaan.

  Jos maalaat lämpösellä kelillä, puu on laajentunu, joten:
  - talvella puun kutistuessa maalaamattomat osat pontista tulee näkyviin
  - maali saattaa liimata osan ponteista kiinni: jostain muualta antaa enemmän periksi, jolloin saattaa talvisaikaan olla jopa aukkoja ponttien välissä.

  Kokemuksesta kerron, valitettavasti.....
   
 13. jarpatus

  jarpatus Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.08.2004
  Viestejä:
  112
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aijai, talven pakkaset ovat jo tainneet mennä ohitse ja ensi talvea ei viitsisi odotta... Mutta tuokohan tähän katonmaalaamiseen nyt oman vivahteensa se, että asunnossa on kattolämmitys, ts. paneelit talvellakin aivan varmasti ovat lämpimät - ehkä kenties lämpimämmät mitä kesällä.

  Välittäjä vinkkasikin, että selvitä ennen maalausta liikkeestä, mikä maali tuohon kattoon passaa, ettei tule ongelmia. Eteisen katon edelliset omistajat ovatkin maalanneet valkeaksi ja jälki näyttää hyvältä, pitää kysellä kaupantekotilaisuudessa milloin ovat maalanneet ja millaisella aineella...

  Lattianhiontaprojektia tuumailin vielä, että voisikohan sen rajoittaa olohuoneeseen ja eteisen ja keittiön hiomatta ja sävyttämättä? Samoin jos keittiön katon jättäisi maalaamatta. Asunnossa ei ole näiden tilojen välillä ovia, vain sellaiset "holvikaaret", mutta jos vetäisi kaaren kohdalle ohuen ohuen kynnyksen, joka rajaisi eri väriset parketit, miltähän tällainen näyttäisi? Vähän mietin, että tuleeko typerän näköinen, kun olkkarista näkyy suoraan keittiöön, joka on ihan oma värimaailmansa?

  En viitsisi alkaa keittiötä laittamaan siksi, että edelliset asukkaat ovat ihan vähän aikaa sitten pistäneet keittiön uusiksi ja kaikki työtasot yms. on väreiltään valittu mätsäämään vaaleanruskeaan parkettiin ja ruusukuvioisiin tapetteihin - ei ole nyt niin paljoa rahaa, että viitsisin pistää loistokuntoisen keittiön uusiksi...

  Ps. Tuo lämmitetty katto tuokin oman ongelmansa takakaiuttimien ja videotykin kiinnitykseen kattoon. Ilmeisestikin projekti vaati isännöitsijän apua ja sähköpiirrustuksia ja hyvää tuuriakin... Onko kukaan painiskellut vastaavan ongelman kanssa?
   
 14. feelgood

  feelgood Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.05.2001
  Viestejä:
  143
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noh, itseasiassa mulla on juurikin kahdessa huoneessa myös kattoläämitys, ja niissä ei ole eläny ainakaan niin paljon. Mutta silti puuta näkyy siellä täällä, ja huoneet ovat pienempiä.

  Täällä myös leffahuoneessa tuo kattolämmitys, tykkitelineen porasin periaatteella "tuurilla ne suuretkin laivat....": vielä toimii! Sähköpiirustukset tuskin juuri auttaa. Eiköhän se lämmitys ole hoidettu semmosella kalvolla joka on levitetty abaut koko alalle. Mä toivoin, että se nousee sen verran ylöspäin :D
   
 15. jarpatus

  jarpatus Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.08.2004
  Viestejä:
  112
  Saadut tykkäykset:
  0
  Argh, luin Osmo Colorin työohjeet ja eihän tämä homma mitä kaavailin, taida onnistua, kun kamis pitäisi levitelly puun syiden mukaisesti. Eihän se nyt tule onnistumaan mosaiikkiparketin kanssa. Onko kokemusta, millaista jälkeä tulee, jos toimii ko. ohjeen vastaisesti eli antaa mennä vaan?

  Jos tämä ei toimi, niin sitten pitäisi joko hioa-petsata-lakata tai sitten köyhäilyratkaisuna lakata itse sävytetyllä lakalla. Mutta minkähänlaista mahtaa jälki olla tuollaisen sävytetyn lakan kanssa? Voisihan sekin köyhäilyratkaiuna mennä, rajasin nyt muutenkin keittiön ja eteisen pois käsittelystä ja kokeilen miltä näyttäisi jos tilat olisivat selkeästi eri värimaailmasta ja feikkikynnyksellä tekisi rajauksen.
   
 16. Dr. Eever

  Dr. Eever Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  1 738
  Saadut tykkäykset:
  0
  Toi Osmo Colori hierotaan puuhun, sen takia varmaan tuo ohje on tehdä noin että se imeytyy kivasti siihen puuhun. Se on myös näin ollen enemmän aikaa vievä projekti kuin pelkkä lakkaaminen, en huomannut tutkia monta neliöö meinasit vetästä. Ja siitä tulee myös kuivumisaikana melkonen käry, itse kun tota ostin likan leikkihellaa varten ja kysyin että onhan se varmasti turvallista, niin myyjä vastasi että on kuivuttuaan... ja noi mun tekemät pienet huonekalut kärys useamman päivän.
   
 17. jarpatus

  jarpatus Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.08.2004
  Viestejä:
  112
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joop olen huonekaluja laitellut Osmo Colorilla ja kyllähän se työtä ottaa - onneksi en ole sille allerginen ;) En ole noita neliöitä vielä päässyt laskemaan, kun kämppä ei ole vielä minun hallinnassa ja en kehtaa mennä sinne mittailemaan, ennen kuin myyjä on saanut ainakin suurimman osan tavaroistaan eteenpäin. Googlailin kuvia, eikä petsaaminenkaan kyllä kovin typerältä tulisi näyttämään:

  http://www.parkettilouhio.fi/galleria.php <- ja tuolta saarnimosaiikki petsattu. Olen vain niin mieltynyt tuohon Osmo Coloriin kun sillä ei oikein voi mokata ja pinta on paljon luonnollisempi, kuin lakkaamalla.
   
 18. Lobotomy

  Lobotomy Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.01.2006
  Viestejä:
  893
  Saadut tykkäykset:
  0
  Myös petsatun pinnan voi vahata tai öljytä. Ei tarvi käyttää värillistä vahaa. Mitä nyt kaiuttimia ja muita huonekaluja olen pintakäsitelly niin parempi tulee petsi + kirkas vaha yhdistelmällä kuin värillisellä vahalla.