Monolith ja XLS ensimmäiset vaikutelmat

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana caveman, 08.07.2005.

 1. Realisti

  Realisti Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.06.2002
  Viestejä:
  370
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minusta tuo kohtaus ei ole mitenkään erikoinen. Voi tietysti johtua siitäkin että omistan R2 version. DTS-raita ainakin on melko onneton, DD-raita saa vähän paremmin eloa huoneeseen mutta ei kai kukaan odottanutkaan mitään oikean kenttätykin veroisia pamauksia. Toki kohtauksessa on mukavasti yksityiskohtia (laivan kansi pitää omaa konserttiaan) mutta taloa tärisyttävien raitojen sarjassa kyse on ainakin minusta korkeintaan ehkä vähän keskivertoa kovemmasta kyydistä.
   
 2. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Yritetään nyt lukea niitä mun analyysä tarkasti:

  XLS200:n on pieneen kokoon nähden _uskomattoman_ hyvä. En usko, että vastaavassa kokoluokassa on parempaa edes saatavilla. Audio Pro ei taatusti tuolle pärjää jo ihan speksejä ja hintaa katsomalla. Melkein veikkaisin, että XLS200 pyyhkii tuolla Audio Prolla persett*.

  Mutta sitten kun sivuutetaan tuo koko ja lähdetään vertaamaan tilavuudeltaan suurempiin subeihin, niin XLS200:n ääni on kevyt, mutta Focus aivan taatusti kevyempi.

  Jos siis sulla on vaatimuksena pieni koko, älä hyvä mies osta mitään Focusta. Jos taas koko ei ole vaatimus, osta suurempi.
   
 3. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Taitaa jäädä tuollaiset paineet kokematta ellei halua subia joka pamauttaa kaikki ikkunat kämpästä rikki :D

  Mut olishan ihan mielenkiintoisin subbiari jos antaisi samanlaisen pamauksen kuin 95 S 58 eli raskas sinko alias musti.

  Noita pamauksia on päässyt kokemaan reilusti toista sataa JJ hommissa, olisi voinut jäädä vähemmälle kun tuli pikku kuulovaurio ... mut ei siihen kyllä koskaan totu vaan joka kertaa tuntu yhtä pahalta
   
 4. premier

  premier Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.06.2002
  Viestejä:
  1 687
  Saadut tykkäykset:
  4
  Mitenköhän tuollainen 200 toimis 11 neliön huoneessa? Riittääkö paineet leffakäyttöön? PC+:sta olen juuri luopunut, joten aika kovaan jyrinään on totuttu ja mihinkään "kerrostalokäyttöön" en usko :D
   
 5. Teukka76

  Teukka76 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.11.2000
  Viestejä:
  2 376
  Saadut tykkäykset:
  2
  Mustia tuli ulkoilutettua 11kk ajan kontiorannassa vähän vajaa 10V sitten. Kyllähän siitä taisi lähteä reilu 180dB.
   
 6. zakk385

  zakk385 Käyttäjä

  Liittynyt:
  26.11.2004
  Viestejä:
  43
  Saadut tykkäykset:
  0

  Mitenköhän XLS200 pärjää RELin Quake II:lle? Onko kenelläkään kokemusta "Quakesta"? Sitäkin on kehuttu erittäin hienoksi musa-subbariksi. "Quake" sinäänsä on parisataa euroa kalliimpi joten katsomalla vain hintaa näitä ei voi verrata keskenään. Monolith taitaa olla hinnaltaan samassa luokassa mutta kun pitäisi löytää pienikokoinen subi :confused:

  Tällä hetkellä käytössä Jamon A410 5.1 sarja jonka subi on aika erikoinen härveli :)
   
 7. zxcv

  zxcv Uusi jäsen

  Liittynyt:
  31.03.2005
  Viestejä:
  226
  Saadut tykkäykset:
  0
 8. Teukka76

  Teukka76 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.11.2000
  Viestejä:
  2 376
  Saadut tykkäykset:
  2
  Omaa XLS200:sta en ole ehtinyt edes testaaman vielä. Olikohan juuri AVSilla kehuttu XLS200 paremmaksi kuin Q150E joten eiköhän kuakenkin pese.
   
 9. Hercule

  Hercule Uusi jäsen

  Liittynyt:
  22.05.2005
  Viestejä:
  14
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sain subin(XLS-200DF) jo vkolla kutakuinkin säädettyä hyväksi, mutta järki voittaa. Lähden puoleksi vuodeksi ulkomaille enkä halua jättää 450€ subia pölyyntymään vaikka kuinka ihana onkin. Myyntiin menee.. :eek:
   
 10. Hentsu

  Hentsu Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.07.2005
  Viestejä:
  241
  Saadut tykkäykset:
  0
  No niin!

  Kirsikan värinen Monolith saapui aamulla DHL:n kuljettamana siististi perille. Ihan aluksi kiitokset Marekille todella asiallisesta ja ripeästä toiminnasta! :thumbsup: Extrakiitos oma-aloitteisesta tiedottamisesta subbarin lähettämisen suhteen. Samanlaisella luotettavuudella ja aktiivisuudella varustettua myyjää on vaikea löytää. Tämä oli pakko kertoa, jos joku vielä mahdollisesti empii tilaustaan turhia epäillessään...

  Ja seuraava asia joka pitää mainita, on tuo Monolithin koko ja ulkonäkökysymys. Harkitsin itsekin ensin pitkään XLS-200 DF:ää, lähinnä sen pienen koon ja sisutukseen sopivan kirsikan värin vuoksi. Monolith ei ollut kerännyt kovinkaan mairittelevia kommentteja näöstään, eikä mistään tahtonut löytyä kunnollisia kuvia tuosta kirsikan värisestä "jättiläisestä". Pyynnöstäni Marek kuvasi subbarin kotonaan hieman kauempaa, jotta koko on helpompi hahmottaa muuhun sisustukseen. Täytyy sanoa, että ensimmäinen kommentti kuvan perusteella oli minun ja kauniimman osapuoleni suusta:"Tyylikäs!"

  Nyt Monolith on sitten asennettuna paikalleen (sille alustavalle paikalleen) ja tällä hetkellä nuo ulkonäkö kauhistelut jopa naurattavat! Monolith on todella laadukas kirsikkaisen viilupintansa myötä!!! Koko on mielestäni ihan "normaali" laadukkaalle subbarille, eikä se iske muusta sisustuksesta mitenkään pahasti silmään. Päinvastoin itse annan tuon subbarin ulkonäölle isot plussat ja kehun sitä tyylikkääksi! Digikamera on valitettavasti käsien ulottumattomissa, joten laitan kuvat omakohtaisten arvioiden tekemiseksi lähipäivinä.

  Subbari on tällä hetkellä kytkettynä HK:n stereovahvistimeen High Inputin kautta normaalien kaiuttimien rinnalle. En voi siis vielä vaikuttaa pääkajareiden jakotaajuuteen, joten säätämistä on mahdotonta tehdä kunnolla. 7.1 vahvistin on tulossa, joten teen lopulliset sijoitukset ja säädöt myöhemmin. Toki voin nyt jo jotain Monolithin äänestä todeta ja se kuvailtakoon jatkuvalla virnistyksellä kasvoilla. Matalalle menee, ikkunat on jo täristetty. :eek: Suurin vertailukohta on itselläni kaverin DIY Peerles XLS 10:n pohjalle tehtyyn subbariin, joka on varmasti kohtuullisen lähellä XLS-200:sta. Ero on ensikokemuksilla iso!

  Yhteenvetona tässä vaiheessa haluaisin lähestyä lähinnä niitä, jotka pohtivat Monolithin ulkonäköä ja seilaavat jossain XLS-200 DF:n ja Monolithin välimaastossa. Monolith (kirsikka) on upean tyylikäs, eikä liian iso! Mieti, haluatko pienen laatikon huoneen nurkkaan, joka pistää mahdollisesti ajan kuluttua kaduttamaan kun sitä todellista dynamiikkaa tarvitaan. Reilu 200eur on mielestäni järjellä perusteltu lisäinvestointi huomattavaan äänelliseen parannukseen.
   
 11. booris

  booris Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.06.2005
  Viestejä:
  41
  Saadut tykkäykset:
  0
  Säätäjä, en tarkoittanut edellisellä kommentillani pelkästään sinun viestejäsi. Niitä on ollut ilo lukea. Yleisesti ottaen ne vähäiset kirjatut kokemukset joita täällä 200sta löytyy ovat melko negatiivisia. Britti forumiakin on lueskeltu.

  Mitä tulee AP ja 200 vertailuun niin specsien ja hinnan perusteella en sitä tee. Uskoisin että leffoilla AP Focus saattaisi olla jopa parempi mutta musiikilla varmasti toisinpäin. XLS200n puolella on pienempi koko.
  Njaa, täytyy vielä pyöritellä ajatusta ja jos ei muuta keksi niin yrittää säästää Velodyne SPL massit.
   
 12. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  AP taitaa olla refleksi. Onkohan tuon viritystaajuun missä päin ... saattaisi auttaa asiaa leffoilla.

  Huomenna todella ystävällinen ja mukava Marek kiikuttaa tänne koekuunteluun Monolithin. Sen jälkeen voin vertailla näitä kahta ja kertoa mielipiteitä. Jos ja kun ero on päätä huimaava ja monolithille löytyy paikka jostain sivusta saatan vaihtaa siihen. Tähän on kuitenkin vielä paljon matkaa eli saa nyt nähdä. Suurin este on tuo koko ... tähän olohuoneeseen en haluaisi yhtään ylimääräistä kuutiota ...
   
 13. Hentsu

  Hentsu Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.07.2005
  Viestejä:
  241
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ohessa lupaamiani kuvia kirsikan värisestä Monolithista, jotta jokainen voi tehdä ulkonäöstä omat arvionsa. Otin myös laajemman kuvan, jotta subbarin koko olisi helpompi hahmottaa muuhun sisustukseen.
   

  Liitetyt tiedostot:

 14. cityjeesus

  cityjeesus Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.02.2004
  Viestejä:
  2 314
  Saadut tykkäykset:
  4
  Onhan se aika jötikkä, mutta ihan näppärältä todellakin näyttää :thumbsup: Pitää kai sittenkin alkaa itsekin harkitsemaan "monon" hankkimista.

  OT: mistäs hankit tuon pöydän, ja paljon maksoi ? Pitäisi uusi sohvapöytä hankkia, ja kuvan kapistus näytti ihan harkitsemisen arvoiselta vaihtoehdolta.
   
 15. TePe

  TePe MGman Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.10.2000
  Viestejä:
  95
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jep, itse juuri vaihdoin XLS200:sen tuon Rel Q150E:n tilalle ja täytyy sanoa että eroa on melkoisesti, XLS200 tuntuu olevan parempi jokaisella osa-alueella. Se on tarkempi, toistaa alemmaksi ja painettakin lähtee enemmän. Kaiken kaikkiaan tuo XLS200 on kyllä hämmentävän hyvä subbari kun otetaan hinta/koko huomioon..
   
 16. Hentsu

  Hentsu Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.07.2005
  Viestejä:
  241
  Saadut tykkäykset:
  0
  OT: No se on sellaisesta idyllisestä pienestä sisustuspuodista nimeltä Ikea. Eneryda on pöydän nimi, mutta ei löydy näemmä enää valikoimista ainakaan Ikean sivujen perusteella.
   
 17. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Marek kuskasi monolithin aamulla paikanpäälle. Vähän olen tyyppejä ottanut ja vika oktaavi on hyvin erilainen eli voimaa on toisella tavalla kuin XLS200:ssa. Toisaalta musiikilla (konesellaista) ei ero ole kovin merkittävä tai ainakaan itse en toistaiseksi usko, että ostaisin monolithin jos subi tulisi vain musiikkikäyttöön.

  Tänään illalla vuorossa lisää testailua ja leffankatsomista. Ilmottelen sitten tarkemmin kun oikeesti oon tota kunnolla kuunnellut.

  Tässä pari kuvaa tammen värisestä laitteesta. Viimeistely näyttää olevan samaa erittäin laadukasta tasoa kuin XLS 200:ssa.

  http://users.tkk.fi/~vpartane/temp/BigMama.jpg
  http://users.tkk.fi/~vpartane/temp/Theater.jpg
  http://users.tkk.fi/~vpartane/temp/XLS200_Monolith.jpg

  Kokonsa puolesta toi on törkeen kokonen jätti vrt XLS200 vieressä. Jos tuollaisen hommaan, kaadan sen kyljelleen ja pistän nurkkaan, vaikka toisto siitä kärsii. Keskellä huonetta en kyllä tule ikinä sijoittamaan noin suurta kuutoita, vaikka väri olisi tarkalleen muuhun hifiin sopiva.

  Ja se joka väittää et toi on huomaamaton omistaa joko vähintään 50 neliön huoneen tai sitten ei oo sisustussilmää yhtään :D
   
 18. Gigu

  Gigu Uusi jäsen

  Liittynyt:
  16.04.2002
  Viestejä:
  349
  Saadut tykkäykset:
  0
  DF näyttää mielestäni vielä aavistuksen pienemmältä kuin FF-versio. Grilli tietysti luo pientä lisäkokoa.
   
 19. Teukka76

  Teukka76 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.11.2000
  Viestejä:
  2 376
  Saadut tykkäykset:
  2
  DF on vastaavasti korkeampi.
   
 20. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  No niin, viikonloppu takana ja testailua leffoilla ja musiikilla takana. Vertailussa XLS200:n ja Monolith.

  Jos vaikka aloitan lopullisesta päätöksestä eli siitä, että en vaihda XLS200:a Monolithiin.

  Tulin katsoneeksi varmaan 4-5 leffasta kohtaukset, jotka tunnen hyvin. Katsoin kohtauksen vuorotellen molemmilla subbareilla, välillä jopa kahteen kertaan. Koska dB mittaria ei ollut käytössä, annoin vahvistimen (Marantz SR8500) oman automaattisen tasosäädön (maratzin oma mikki) hoitaa subbareiden tasoasettelun. Ei ehkä kaikkein hifein ratkaisu, mutta toisaalta harvalla on kotona muuta käytössä.

  Ja asiaan: Monolith todella puski matalia taajuuksia paljon enemmän kuin kerrostalossa voi ajatella käyttävänsä. Tässä sitten samalla piilee pieni ongelma: Kun vanhan Miragen jälkeen tuntui siltä, että XLS200:n ei saavuta riittävän suuria paineita matalilla taajuuksilla, Monolith korjasi puutteet liiankin hyvin.

  Monolithillä tuntuu käyvän niin, että jotta saa riittävästi painetta alle 40Hz:llä joutuu luonnollisesti koko subbaria pitämään aika kovalla. Koska viritystaajuus on 20Hz johtaa tämä tilanteeseen, että 20Hz tulee todella voimalla. Tarkalleen ottaen sellaisella voimalla, että rappukäytävään kuuluu aika hyvin rakenteita pitkin. Kirjaimellisesti tällä subbarilla saa löydettyä ikkunoiden, rakenteiden, ovien, kaappien sun muiden resonanssitaajuudet vaikka sitä ei edes yritä.

  Lyhyesti sanottuna Monolith on omasta mielestäni kerrostalokäyttöön ylimitoitettu. Joko sitä joutuu pitämään täysin alimitoitetulla voimakkuudella tai sitten on kuurot naapurit.

  Toinen ongelma Monolithillä on sen koko. Kun olohuoneessa jokaisen esineen koko, väri, paikka ja desing on tarkkaan mietitty, ei tuollaista kuutiota voi oikeesti piilottaa mihinkään. Nähdäkseni ainoa järkevä tapa asettaa tuo näkyvillä, olisi kääntää se kyljelleen ja käyttää sitä sohvan vieressä sohvapöytänä.


  Monolithin integroituminen XLS200:n verrattuna ei ollut aivan yhtä hyvää. Saattaa johtua refleksikotelosta tai sitten vaan siitä, että ainakaan vielä ole ei ollut aikaa lähteä säätämään vaihekorjausta millimetri kerrallaan. Mutta en siltikään lähtisi sanomaan, että toisto oli irtonainen, sillä sen verran hyvin subbari toimi alusta asti.


  Musiikilla ja maltillisella äänenvoimakkuudella voisi jopa sanoa, että silmät kiinni sidottuna en olisi pystynyt kunnolla erottamaan soiko sillä hetkellä monolith vai xls200:n. Tosin omassa musiikissa ei ole kovin paljoa alinta kuultavaa 20Hz, joten mahdollisuutta sitä kautta ei ole. Siten ainakin omien kuunteluiden perusteella Monolith on myös yllättävän musikaalinen subbari, eli toisto on napakka eikä toistoa saa ainakaan kerrostalokäytössä puuroutumaan.


  Nyt molempia subbareita kuultuani olen vakuuttunut BKelecin hyvästä hinta/laatusuhteesta. Varmasti vastavaa saattaa saada myös muualta, mutta täytyy myöntää, että olin positiivisesti yllättynyt, että näin halvalla voi saada näin hyvää. Molemmat mallit olivat musiikin kanssa _huomattavasti_ parempia kuin vanha Mirage 150, joka markkinoille tullessaan vuonna 95 maksoi 1000e (itse ostin 99 750e). Leffoilla XLS200:n voitti Miragen tarkkuudessa, mutta paineessa Mirage oli voimakkaampi. Sen sijaan Monolith oli kaikilla osa-alueilla parempi kuin mirage.

  Henkilökohtaisesti veikkaisin, että XLS200:n ja Monolith ovat omassa hintaluokassaan hyvin lähellä kärkituotteita. Uskoisin että nämä myös voittavat toiston ulottuvuudessa ja laadukkuudessa monta muuta kalliimpaa subbaria. Varma tietysti en voi olla, koska samassa tilassa en ole päässyt kuulemaan.

  Erittäin suuren bonuksen annan myös bkelecin kytkentämahdollisuuksille, säädöille ja mukana tulleille kaapeleille. Vastaavaan ei taida pystyä kovin moni muu merkki, vaikka hintaa olisi tuplasti enemmän.

  Viimeistelyssä en myöskään nähnyt yhtään heikkoutta. Viilu oli virheetön, sen asennus loistavaa, ruuvin kannat täysin suorassa, grilli tukevaa tekoa, kangas hyvin laitettu, pakkaus tukeva jne jne.


  Jos joku nyt siellä miettiin kannattaako lähteä XLS200:een vai monolithiin sanoisin, että kannattaa miettiä erittäin tarkkaan, varsinkin jos kyseessä on ulkonäkö. Monolith on suuri, tarkalleen sanottuna järkyttävä, ja tuon kokoinen kuutio tulee dominoimaan huoneen ulkonäköä vaikka viilu täysin huonekaluihin sopiva. Lisäksi haittana on, että kerrostalossa subbarin rajoja ei voi edes kuvitella kokeilevansa ilman, että saa varoituksia hyvin nopealla aikataululla.

  Jos taas ulkonäkö ei ole kriteeri ja subbaria saa luukuttaa vapaasti (tai vastaavasti on valmis pitämään sitä pienellä teholla) Monolith on valinta, jota ei taatusti kadu. Tästä subbarista ei oikeesti kovin helpolla lopu puhti kesken. Ja onhan Monolith aikamoinen peniksenjatke kun kaverit tulee käymään :D

  Sen verran vielä voisin sanoa, että omaan päätökseen vaikuttivat myös pari muuta asiaa. Ensinnäkin musiikki/elokuvasuhde on omassa käytössä ehkä 90/10. Musiikki siis soi kokoajan ja leffoja katsotaan max 2kpl viikossa. XLS200:n riittää musiikille hyvin. Toisekseen vanha mirage on menossa sohvantärisyttimeksi. Siten elän toivossa, että leffoja katsoessa saan korjattua XLS200:n puutteellista bassontoista tärisyttimellä, joka oikeasti tuo elokuviin tuntoefektin. Aika tietysti tulee osoittamaan kuinka hyvin tuntefektinä XLS200+sohvantärisytin = monolith. Siitä varmaan sitten enemmän kun tärisytin on valmiina.

  Kiitos erittäin paljon Marekille kaikesta vaivannäöstä. Jossain välissä voisi kyllä katsoa jos tulisin lainaamaan SPL mittaria ja mittailisin noita paineita Plazalaisten katsottavaksi. Olisi myös kohtuullista kaikesta siitä vaivasta jota olet valmis ollut näkemään :)