Monolith ja XLS ensimmäiset vaikutelmat

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana caveman, 08.07.2005.

 1. eddie63

  eddie63 Eddie Tukijoukot

  Liittynyt:
  16.01.2003
  Viestejä:
  1 574
  Saadut tykkäykset:
  0
  Anna mennä vaan jos rahat riittää, ei se käsittääkseni huonompi ole :D
  Tosin... *miettii* voiko pieneen tilaan laitettu ISO subbari olla huono ratkaisu :confused:
  Ei kai, en usko.
  Varmaan joku vahvistaa tämän...
   
 2. janolle

  janolle Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.04.2005
  Viestejä:
  1 046
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos se mahtuu huoneeseen se on korkeintaan SOPIVA! :thumbsup:
   
 3. Groke

  Groke D'oh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  18.08.2005
  Viestejä:
  2 651
  Saadut tykkäykset:
  1
  Melkoiselta ylimitoitukselta tuntuu, JOS kyseessä on kerrostalo tms. Tuohan tarkottaisi esim. 3,5 x 3 x 2,5(?) m^3 kopperoa, jossa seinät eivät ilmeisestikään päästä bassoja lävitseen (vai onko paljon ikkunoita tai yksi seinä kokonaan kipsilevystä tms.?). Ilman BFD:n tai vastaavan apua noilla subbareilla lienee se merkittävä ero, että kun ne on säädetty toistamaan yläbassot samalla tasolla, niin Monolith toistaa matalat bassot kuitenkin paljon kovemmalla tasolla. Eli kenties kerrostalossa jytäjäisi aivan liikaa Monolithilla, eli XLS200:lla naapurit eivät kärsisi yhtä paljon, vaikka taso yläbassoilla olisikin sama.

  Pikkuruisessa betonikopissa voi järeän subbarin kanssa siis käydä niin, että bassojen taso nousee aivan liiaksikin matalia kohti. Eli mitä pienempi tila ja mitä vähemmän bassoja vuotava rakenne, niin sitä rajumpi on korostus (vrt. auto vs. koti vs. ulkoilmatilaisuus). Pahin mahdollinen olisi huone, jossa pohja olisi neliönmuotoinen ja kaikki seinät, lattia ja kattokin betonia tai vast. bassot heijastavaa materiaalia, toivottavasti aivan näin toivoton ei tilanne sentään ole...
  Eli puurunkoisen omakotitalon suuressa olohuoneessa XLS200 ei monille riittäisi, mutta kerrostalokopissa saattaisi olla monestakin syystä fiksumpi ratkaisu, koska: naapurisopu helpompi säilyttää, halvempi hinta, pienempi fyysinen koko, mahdollisesti "hifimpi" taajusvaste ilman equtusta (toki aina tapauskohtaista).

  Toki järeimmänkin subbarin voi betonikopissa saada toimimaan esim. BFD:n avulla. Betonikopissahan on joka tapauksessa tietyillä taajuuksilla hurjia kapea-alaisia korostuksia ja vaimennuksia eli huonemoodeja, siis sen lisäksi että pieni huone muutenkin korostaa matalia taajuuksia kenties liiaksikin. Toki kuuntelupaikan ja subbarin sijoittelu sekä "equtus" auttavat, mutta noin pikkuisessa betonikopissa ei liikoja kannata odottaa, kaikkihan on väkisinkin aina turhan lähellä jotain seinää tai nurkkaa. Itse ostaisin em. tilaan ehdottomasti BFD:n tai vastaavan subbarin kaveriksi ja todennäköisesti XLS200:n, tai itse asiassa takuuvarmastikin, mikäli on tavallinen kerrostaloasunto kyseessä. Itse ainakin inhoan bassokorostusta vielä enemmän kuin vaimennusta, mutta yllättävän moni tuntuu ajattelevan, että enempi on aina parempi. Ainakin hifistille sopiva määrä on se mieluisin vaihtoehto, ei liian vähän eikä ainakaan liian paljon.
   
 4. Hacka

  Hacka Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.09.2006
  Viestejä:
  106
  Saadut tykkäykset:
  4
  Seuraavaan hifimaailman numeroon (nro 3, ilmestyy maaliskuun lopussa) tulossa testi xls200:sta ja monolithista. Saa nähdä millaset arvostelut saavat :)
   
 5. MikkoP

  MikkoP Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.07.2006
  Viestejä:
  413
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuosta xls200:sta sen verren vielä, että kyllä muuten tosiaan jytää paremmin leffoillakin kuin AP Focus. Säädöt vaan oli sen verran hakusessa, etteivät matalat taajuudet oikein toistuneet. Pistetaajuuksilla sain tasoitettua 15HZ-120HZ alueen 10db:n sisään ja nyt olisi tarkoitus vielä saada RoomEQWizardilla tutkittua tuo alarekisteri, mutta sitä varten täytyy käydä hommaamassa tähän läppäriin ulkoinen äänikortti. Onko btw. antaa ehdotuksia halvoista usb-äänikorteista??

  Näin amatöörinä voin sanoa kaikille muillekin noviiseille, että jos ko. vehje tuntuu lussulta, niin säädöt on pielessä. Kyllä siinä poweria piisaa, ja tarkkutta :thumbsup:
   
 6. MotioN

  MotioN Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.08.2004
  Viestejä:
  189
  Saadut tykkäykset:
  0
  käy, käy, ei käy - ota sitten selvää :hitme:

  Tuo on kyllä hyvin mahdollista, että basot korostuisivat herkästä liikaa.
  Tila on noin 4m * 2,5m kerrostalobunkkeri varustettuna "suurella" ikkunalla sekä puu&sohva sisustuksella. Mahtaisiko nuo pitää korostumat kurissa, edes hieman :confused:
  Niin ja 50/50 leffa&musa käyttö + satunnaista pelailua.
   
 7. Groke

  Groke D'oh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  18.08.2005
  Viestejä:
  2 651
  Saadut tykkäykset:
  1
  Em. betonikopissa näin todennäköisesti on. Mutta silloin ei poweri enää riitä, kun tila on subbarin kapasiteettiin nähden aivan liian vaativa, eli siis bassoja korostamaton akustiikka (XLS200:n vapaakenttävaste alkaa laskea melko ylhäältä, toisin kuin esim. Monolith:lla) ja liian suuri huonetilavuus (vrt. auto vs. olohuone vs. avoin ulkoilma). Siis täysin päinvastainen tilanne kuin em. 10 m2 betonikopperon kohdalla.
  Eli esim. puurunkoisen omakotitalon 50m2 huoneessa XLS200 todennäköisesti kuulostaisi bassoiltaan erittäinkin vajaalta ja köykäiseltä, vaikka kuinka sijoittelisi ja säätäisi. Eli tällöinhän huone ei enää autakaan subbaria kuten em. pikkubunkkerin tapauksessa. Tai ainakin monen kotiteatteriharrastajan näkövinkkelistä näin varmastikin olisi, sillä erityisesti leffojen LFE-raita sisältää usein erittäin matalia ja voimakkaita ääniä. Mutta keskimääräisellä musiikilla XLS200:lla pärjää toki hieman suuremmassa tilassa, kunhan ei liikaa "luukuteta".

  Keskimääräisessä -eli pienessä- suomalaisessa kerrostalo- tai rivariasunnossa XLS200 varmastikin kykenee häätörajan ylittävään metakkaan ja/tai naapureiden hermoraunioiksi saattamiseen.
   
 8. dravor

  dravor Uusi jäsen

  Liittynyt:
  28.01.2006
  Viestejä:
  39
  Saadut tykkäykset:
  0
  Haluaisin vielä tietoa tähän XLS200 vs Monolith -vertailuun musiikin tarkkuudessa. Pääasiassa tulee kuunneltua d'n'b:tä jossa lähes joka kappaleessa on matalia bassotaajuuksia. Kuunteluvolume vaihtelee välillä maltillinen ja KORVIIN SATTUU. Huone on 5m*3m*2,5m kyproc-rakenteisessa omakotitalossa. Monolithia olen ensisijaisesti ajatellut, kaveriksi Magnatin Q903. Käyttö 2:1 musiikki-leffat.

  Ja vielä yksinkertaisesttuna: onko Monolith musiikin kuunteluun huonompi minun tapauksessani missään mielessä?
   
 9. jussi r

  jussi r Uusi jäsen

  Liittynyt:
  30.07.2006
  Viestejä:
  30
  Saadut tykkäykset:
  0
  onko Monolith musiikin kuunteluun huonompi minun tapauksessani missään mielessä?[/QUOTE]

  Luulenpa että ei. Jos haluat välillä kuunnella lujaa, niin ehdottomasti Mono on oikea ratkaisu. En usko xls:n olevan paljoa tarkempi millään materiaalilla. Huomaako eroa edes käytännössä? Enempi hyödyt Monon "isommasta äänestä".
   
 10. Seba

  Seba Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.08.2004
  Viestejä:
  454
  Saadut tykkäykset:
  0
  Viime toukokuussa kun hain oman XLS200-DF:n Marekilta, niin Marek vaihtoi kesken mun testibiisin XLS:stä Monolithiin. Kuunteluvoimakkuus oli maltillinen, mutta jotenkin Monolithin voiman pystyi aistimaan (varmaan johtuu siitä että Mono toistaa alemmas).

  Omassa 12m2 huoneessa (puurakenteinen omakotitalo) alkaa XLS200:n vahvari leikkaamaan jos oikein todella kovalla haluaisi luukuttaa jotain leffaa. Kuitenkin oon ollut ihan tyytyväinen tohon subbariin ja jos joskus tulee päivitettyä niin se on sit joku DIY 12" tai 15" suljettu isommalla kotelolla ja tehokkaammalla päätteellä.
   
 11. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 044
  Saadut tykkäykset:
  166
  Ehdottomasti Monolith näillä vaatimuksilla. XLS200 on kyllä hyvä subbari, mutta ei se sentään fysiikan lakeja riko. Molemmat ovat erittäin laadukkaita ja hyvin soivia subbareita.
   
 12. Jatiqqa

  Jatiqqa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.01.2007
  Viestejä:
  248
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyproc-rakenteet, hmmm tarvineeko tuota edes enää miettiä, kummanko subin tarvitset..
   
 13. Hellxraiser

  Hellxraiser Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.12.2003
  Viestejä:
  203
  Saadut tykkäykset:
  0
  Samankokoisessa huoneessa samat vehkeet eli monolith + q 903, samat seinämateriaalit vieläpä. Tyytyväinen olen yli vuoden verran ollut jo, en ihan helpolla vaihtaisi pois näitä. Lisänä on vielä magnatin keskikaiutin + takakaiuttimet.
   
 14. Jaakkis

  Jaakkis Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.05.2005
  Viestejä:
  35
  Saadut tykkäykset:
  0
  Roudasinpa monolithin olkkarista tietsikalle, jotta saattaa signaaligeneraattorilla kokeilla. Ihmeellisiä sivuääniä kuuluu jatkuvasti vähänkään isommalla voimakkuudella. 30-40hz välillä ei niin helposti kuin muilla taajuuksilla. Pistää epäilemään että liekköhän tuo on jotenkin rikki. Ilmeisesti vahvistimen kelatkin vinkuvat omiaan.
   
 15. Jaakkis

  Jaakkis Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.05.2005
  Viestejä:
  35
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ongelma osittain ratkaistu. Subbarin kaikki ruuvit olivat löysällä kahta lukuunottamatta. Vahvistimessa löytyi kaksi isompaa ruuvia joissa ei ollut löysää. Muutaman ruuvin kohdalla ehdin jo miettiä, että pyörivätkö ne tyhjää, kun niin monta kierrosta kääntyivät. HUOM jopa pohjassa olevat jalat olivat löysällä.

  Vahvistimesta kuuluvan äänen olen paikantanut LOW LEVEL BAL. liittimeen. Siitä kuuluu korkeahko ilman vikinä/tuhina. Ääni vaimenee lähes kokonaan, kun laittaa peukalon liittimen päälle.
   
 16. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämmöistä se on pilipali e-tailer subbarimoduulien kanssa... :weep:
   
 17. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 044
  Saadut tykkäykset:
  166
  Alle 20 Hz taajuuksia ei kannata testailla, ainakaan isoilla voimakkuuksilla. 20 Hz ympäristössä refleksiportti alkaa pitämään ääntä, koska ilman virtausnopeus kasvaa suureksi.

  Ei sen Monolithin muuten pitäisi mitään ihmeellisiä ääniä päästää. Tuo vahvistimen liittimien/säätimien vuotaminen on selvä vika, tosin muillakin merkeille kuin pelkästään BK:lla on tuossa ongelmia. Nuo suoraan kotelon kylkeen pultattavat vahvistimet eivät ole tarpeeksi tiiviitä, ellei reikiä ole sitten erikseen tiivistetty esim. silikonilla. Pieni vuoto ei tosin haittaa toimintaa, eikä sitä kuule muilla signaaleilla kuin puhtaalla sinillä.
   
 18. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noheva suunnittelija eristääkin vahvistinmodulin väliseinällä muusta kotelosta omaan osastoonsa, kuten mm. eräässä nimeltä mainitsemattomassa suomalaisessa kilpailijassa... :thumbsup:
   
 19. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 044
  Saadut tykkäykset:
  166
  Jep, kyllähän ne laatusubit sitten tuollaisessa erottuu. :) Toki hintakin on sitten sen mukainen.
   
 20. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä väliseinällä erotetulla vahvistinmodulilla prassaileva laatusubi on Chorus Vertigo XLS :D

  Iisalmelaisen laatuvalmistajan kotelontiivistyspatenteista en tiedä.