Monikanavääni YLEllä lähiviikkoina

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana PetteriJarvinen, 25.01.2008.

 1. unreal

  unreal Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  04.02.2004
  Viestejä:
  3 805
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei ole kaikissa mahdollista valita. Suomessa on myyty uskomattomat määrät ties minkä merkkistä ja mallista boksia ja niissä on todella laaja kirjo erilaisia tapoja toteuttaa tuo. Osassa esimerkiksi valikoissa on valinta Dolby Digital-äänelle (päälle / pois), mutta ääniraita valitaan kuitenkin aina kielikoodin perusteella ensisijaisesti ja ainoastaan jos ensisijaisella äänen kielellä on olemassa sekä DD, että stereo-raita, preferoidaan DD-raitaa. Toiset taas automaattisesti preferoivat aina DD-raitaa tuon valinnan ollessa kielikoodista riippumatta.
   
 2. unreal

  unreal Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  04.02.2004
  Viestejä:
  3 805
  Saadut tykkäykset:
  0
  Voin kyllä sen verran kertoa (ja tämän tiedän varmasti, vaikka en henkilökohtaisesti ketään ko. lafkasta tunnekaan), että Ylen tekniikassa ei sentään olla täysin poropeukaloita ja digitelevision perustekniikat ovat siellä sentään hallussa, uskottiin foorumeilla sitten mitä hyvänsä. Voin vakuuttaa, että monikanavaäänien saaminen lähetykseen ei varmasti ole siitä kiinni, etteikö Ylen teknologinen osaaminen riittäisi lähettämään niitä oikein.

  Sitä en osaa sanoa, miten asia mitä erikoisimmin käyttäytyvien boksien kanssa on naapurissa hoidettu, mutta kuvaamassasi Ruotsin tilanteessa siis läheskään jokainen Suomessa myyty laite ei valitse "defaulttina" sitä stereoääntä, vaan preferoi DD-raitaa. Myös tämä on asia, jonka tiedän varmasti, olen nähnyt ja käyttänyt tällaisia laitteita.

  Loppujen lopuksihan tämä on poliittinen kysymys: kyllä Suomessa käytössä olevat laitteet varmasti tavalla tai toisella saataisiin toimimaan oikein, vaikka sitten niin, että mökin mummot pakotettaisiin soittamaan sukulaispoika hätiin, kun "telkkarista katosivat äänet", mutta Yle tuppaa tuossa kansanpalvelijan roolissaan hoitavan asiat aina niin, että ongelmat saadaan minimoitua. Samaa tapahtui jo tekstitysongelmien aikaankin, Yle muutteli tekstityksen lähettämistä useaan otteeseen "korjatakseen" kehnosti tehtyjen laitteiden ongelmia, mutta lopulta siellä tuohon vatvomiseen kyllästyttiin ja julkistettiin tuo kuuluisa "musta lista" boksimalleista. Samahan voitaisiin tehdä monikanavaäänten suhteen ja ehkä sitä ajetaan jopa takaakin tuolla "laitteiden testauksella", jota haastiksessa sivuttiin, mutta enemmän tässä on kuitenkin kyse poliittisesta haluttomuudesta lähteä radikaalille linjalle, kuin oikeasti teknisestä kyvyttömyydestä tehdä asioita.
   
 3. Ari

  Ari Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  25.06.2000
  Viestejä:
  3 320
  Saadut tykkäykset:
  4
  Minulla oli ensimmäisenä digiboksina aikoinaan Saloran CDTV-410T joka oli niitä ihan ensimmäisiä markkinoille tulleita laitteita jonka itsekin tuolloin ostin ihan Suomen digi-tv:n alkuhetkillä. Sillä tuli katsottua mm. sitä testilähetystä missä Leningrad Cowboysin konsertti lähetettiin DVB-T-verkossa 5.1-äänillä ja sillä boksilla ne ainakin itse sain kuuluviin, kuten myös tavallisen äänen. Vanhemman mallisia bokseja ei markkinoilla ainakaan ollut... :)

  Nykyään itselläni taitaa olla kuudes digiboksi käytössä ja vain yhdellä niistä en ole päässyt kokeilemaan 5.1-äänien toimivuutta, kun ei ole T-verkossa noita lähetyksiä tuon jälkeen juuri näkynyt... Mutta ainakin omista bokseista Salora, Handanin parikin boksia, Topfield ja Humax ovat toimineet kuten oletin ja Sonyn boksista en tiedä, kun sinä aikana kun se oli käytössä ei tullut edes koelähetyksiä, eikä kyseinen boksi ole minulla ollut koskaan edes optisella johdolla kiinni 5.1-laitteissa.

  Itse kyllä tunnenkin henkilöitä YLE:stä, myös sieltä tekniikan puolelta, mutta en taida heitä lähteä kiusaamaan tästä asiasta, mutta itsekin olen alan tekniikan ammattilaisia (harrastuksen lisäksi) ja myös dvb:n kanssa ollut tekemisissä työnkin puolesta, vaikken enää tällä hetkellä.

  Siinä YLE:n viimeiseksi jääneessä testissä (jonka kyllä livenä totesin silloin) oli ehkä pahimpana ongelmana, että sitä ei kokeiltu etukäteen jollain matalamman profiilin ohjelmalla, sillä kyseisessä tapauksessa sieltä todellakin lähetettiin vain jompaa kumpaa ääniraitaa kerrallaan, ei molempia kuten SVT:llä.
  Euroviisut sinänsä olivat kyllä ohjelma, jossa 5.1-äänestä ei juurikaan hyötyä ollut, viime viisuissa vertailin SVT:n lähettämää 5.1-ääntä ja YLE:n lähettämää mp2-ääntä ja päädyin kuuntelemaan mieluummin sitä YLE:n ääntä (jossa oli suomenkieliset selostajat) ja katsoin vain kuvaa SVT:n puolelta (joka oli 720p-HD-formaatissa...), en ole kuitenkaan se tyypillisin tv:n katsoja neljän videonäyttöni (täytyy hankkia vielä lisää) ja viiden digiboksini (joista 3 kahden virittimen malleja) kanssa...
   
 4. unreal

  unreal Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  04.02.2004
  Viestejä:
  3 805
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei vanhin laite ole välttämättä aina se huonoin. Tuo mainitsemasi Salora, jota myös Finlux ja Digibox-merkkisenä oli markkinoilla, oli itse asiassa tosiaan ihan pätevä peli ja osasi monia asioita, joita kaikki alkuajan markettidigiboksit eivät osanneet, vaikka tulivat markkinoille vuosi-pari myöhemminkin. Myös Handan, Humax ja Topfield ovat suorastaan "tunnettuja" merkkejä digiboksimaailmassa, itse puhuin nyt lähinnä sellaisista halpahallilaitteista, joiden merkkiäkään ei suurin osa ihmisistä ole ikinä kuullut.

  Kysymys ei myöskään välttämättä ole siitä, osaako laite äänet soittaa, vaan nimenomaan siitä, miten kukin laite toimii, kun sen ilman asetusten suurempaa muuttamista tökkää kanavalle, jossa on monikanavaääntä tarjolla vaihtoehtoisena ääniraitana: jatkaako jokainen laite stereoäänen toistamista scartista täysin normaalisti ilman, että mikään olisi muuttunut. Tämän näkisin olevan se olennainen ongelma, että kaikki laitteet vain eivät jatka ja valitettavan iso osa kansasta on sormi suussa, mikäli se ääni siitä katoaa. Luultavasti lähes kaikki laitteet saisi asetuksia rukkaamalla kuntoon niin, että stereoääni jälleen kuuluisi, mutta monet eivät osaa sitä tehdä.

  Itse olen edelleen töissä DVB-tekniikan parissa ja olen ollut kohta kymmenen vuotta ja Ylen osaaminen on tuona aikana suurinpiirtein tullut tutuksi, joten yllättävältä todella kuulostaa, jos uskot kaverit tuntien todellakin, että siellä ei osata laittaa noita ääniä oikein lähetykseen. Kuten sanoin, en tunne nykyisiä tekniikan kavereita henkilökohtaisesti, joten voihan tuo olla, että osaaminen on siellä mennyt paljonkin alaspäin, en vain tuohon jaksa oikein uskoa. Tuo ääniraitojen kanssa pelaaminen on aika peruskauraa DVB-tekniikassa ja kun ovat kuitenkin ääniraidat muutuvine kielikoodeineen ja äänitekstityksineen onnistuneet saamaan pelaamaan, niin ihmeelliseltä tuntuisi, että tuo DD-raita olisi jotenkin niin mystinen, että sitä ei sitten osattaisi.

  Itsekin toki surullisenkuuluisaa kokeilua seurasin, mutta enpä osaa ihan tarkkaan sanoa, mikä siinä meni pieleen. Se, että vastaanottopäähän tulee läpi vain yksi ääniraita voi johtua jokseenkin monesta asiasta, mutta siitä olemme toki yhtä mieltä, että testaaminen oli täysin riittämätöntä. Ilman muuta olisi pitänyt antaa mahdollisuus testata lähettämistä koelähetyksin ja vähemmän kriittisissä ohjelmissa paljon aikaisemmin, eikä yrittää jotain juhlallista aloitusta suurtapahtuman yhteyteen.
   
 5. keni

  keni Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.04.2007
  Viestejä:
  100
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eikä se olekaan siitä kiinni, vaan yhtiön johdosta.

  Ei varmaan tullut yllätyksenä, ettei SD-kanaville ikinä mitään "tilaääniä" saada. Eiköhän nämä tilaäänilähtykset ollu tässä. Case closed.
  Johdolle kahden asian hoitaminen samaan aikaan on vaan liian työlästä. :king:

  Katotaan vaan, niin siinä vaiheessa kun HD-lähetykset on samassa vaiheessa, niin ne lyödään jäihin ja aletaan valmistella UHDADHDACDCTV-lähetyksiä.
   
 6. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  YLE vain valmistelee. Valmista se vain ei ikinä saa aikaan? Nooh, mikäs tässä on odotellessa ja peukaloiden pyörimisen suhinaa kuunnellessa. Kaksikanavaisesti. Mahdollisesti jopa Dolby Surroundina vallan. Viuh-viuh-viuh.

  Kansalaisetkin valmistelkoon maksavansa lupamaksuja jonain vuonna. Alustavat filosofiset pohdinnat maksamisen aloittamiseksi on jo joissain perheissä valmistelevasti aloitettu.
   
 7. SevK

  SevK Uusi jäsen

  Liittynyt:
  02.07.2004
  Viestejä:
  22
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tässä kanssa pohtinut tuon maksun summan kohdentamista johonkin muuhun toimintaan.
   
 8. odzmo

  odzmo Käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2008
  Viestejä:
  67
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mikäli "lupamaksu" halpenee tulevaisuudessa eli Ylen budjettia kovasti karsitaan, saamme tyytyä uutisiin ja Bikpotter-tason ohjelmaan. Tosin kuva voi olla HD ja plussana(?) tilaäänet...

  Nimim. 480 euroa vuodessa 1M nettiyhteydestä
   
 9. h-p

  h-p Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.03.2007
  Viestejä:
  863
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aika hapokasta.
   
 10. 71 dB

  71 dB Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 840
  Saadut tykkäykset:
  566
  Siellä korvessa jossa 1M netti maksaa maltaita asuu 200 neliön kämpässä samalla rahalla kuin 30 neliön yksiössä täällä Helsingissä missä taas 10M netti alkaa olla hitain mitä edes tarjotaan. Kyse on valinnoista.
   
 11. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Köyhän on pakko asua suurkaupungissa lähellä palveluita, että pääsee kävellen tai fillarilla asioimaan. Jopa bussilipun osto on törkeän kallista juppihupia nykyisin, enkä ole julkisilla kulkenutkaan kuin ehkä kerran 15 vuodessa tms.

  Maalla siis asuvat tämän maan ökytörky-sikarikkaat rahassa uiskentelevat porhot, jotka Pimpatuilla Ladoillaan™ kiertävät piluralia kylän ympäri. Tuhlaavat siis 20 litraa bensaa vuorokaudessa (noin 30 euroa). Lähikauppakin on 20-200 km päässä, ja siinä taas bensa käryää kun kipaistaan ostamassa litra maitoa kerran päivässä.

  Minulla 2M adsl maksaa alle 80 euroa vuodessa.
   
 12. abmas1

  abmas1 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  23.03.2006
  Viestejä:
  171
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eikös maaseutu ala jo KehäIII:n pohjoispuolella? Esim. Kauppakeskus Jumbo on silloin paaaaaljon lähempänä kuin 20 km.

  "Piluralia" ajetaan kyllä KehäIII:n sisälläkin ja jos sikseen tulee, niin samoihin litralukemiin pääsee helposti. Missä siis pihvisi? Ladoista päästiin jo 90-luvulla, nyt ajellaan hei jo korollilla nopat heiluen! This is 21st century jo hei!

  Kylän ympäri ei ajeta, kun on vain se ns. pääkatu, sitä sahataan HUOM! edestakaisin. Mutta niinhän se on varmaan Tikkurilassa ja Espoon keskuksessakin, jotka ovat rajan paremmalla puolella nekin, olevinaan.

  Mulla maksaa Elisan Fulli n. 35 egee kuussa.
   
 13. Tuttisoturi

  Tuttisoturi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  30.10.2007
  Viestejä:
  53
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sanokaas jos joku tietää mikä ohjelma tulee seuraavaksi YLE:ltä, jossa olisi mahdollisesti tilaäänet käytössä? Täytyykö odotella seuraavat kesäolympialaiset vai?
   
 14. janilxx

  janilxx Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.08.2004
  Viestejä:
  3 174
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onkohan tämän jälkeen tullut mitään tietoa aiheesta?
   
 15. Samppa

  Samppa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.06.2000
  Viestejä:
  14 058
  Saadut tykkäykset:
  24
 16. keni

  keni Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.04.2007
  Viestejä:
  100
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aika kingi olo. :king:
  Kaikki vuodet luvattiin että joojoo on tulossa kyllä on. No eipä tullut yllätyksenä.

  Ja syyksi kerrotaan, että sillä saadaan vetovoimaa HD-kanavalle, kun sillä on ainoana tilaääni.
  Että siitä vaan kansalaiset, medborgare, uusimaan laitteet taas kerran. Kodintekniikkakauppa kiittää.
  Minun puolestani saa yhtiön johdolle laittaa betonisaappaat jalkaan.... :mad:
   
  Viimeksi muokattu: 02.09.2011
 17. Sherukka

  Sherukka Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  17.05.2005
  Viestejä:
  1 063
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eikös syynä ollut digiboksinvalmistaja ja heidän ***** softansa? Jos Yle muuttaa jotain niin ei siitäkään tule mitään jos puolet kansasta soittavat ääniongelmista?
   
 18. keni

  keni Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.04.2007
  Viestejä:
  100
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niinhän 'Virallinen Totuus' syytti bokseja. Kätevästi saatiin huomio pois lähetysvirheestä ja kansa vastustamaan lähetyksiä.
  Tekniikka omien sanojensa mukaan eivät omissa kokeissaan havainneet bokseissa ongelmia.

  Sanoivat nyt syyskuussa tekevänsä testin (ties kuinka mones kerta kun luvattu testiä) yhdellä SD-kanavalla ja seuraavaksi lähetykset onkin peruttu kokonaan. Ja kerrottuna syynä, että osa-aikainen tynkäHD-kanava saa enemmän vetovoimaa. Sehän korvaakin vuosien odotuksen ja lupaukset, että osassa maata hankkimalla uudet laitteet saadaan pari tuntia päivässä suurimmaksi osaksi skaalattua SD-kuvaa stereoäänellä.
  Eli kaikki tarvittava tekniikka on olemassa ja toimii, mutta sitä ei vaan haluta käyttää, kun sehän olisi Täyden Palvelun talolle ihan liian hyvää palvelua.

  No, tekniikan yhteyshenkilö sanoi, ettei ole vielä luovuttanut.
   
 19. SeppoAN

  SeppoAN Käyttäjä

  Liittynyt:
  02.02.2008
  Viestejä:
  40
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oletko keksinyt mistä saisi etukäteen noita kunnon ohjelmatietoja, eli mikä TV2:n (ma-pe) tai TV1:n (la-su) ohjelmista on HD-tavaraa ja mahdollisesti DD 5.1 äänellä? Onko Ylen netin syövereissä joku epävirallinen sivu, jossa etukäteistiedot...:confused:
   
 20. keni

  keni Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.04.2007
  Viestejä:
  100
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ne ei vaan halua kertoa, kun sitä on niin vähän että itseäkin hävettää. ;)


  Boksit ja boksit.. Omassa käytössä on ollut boksit Nokia 9828T alkaen eikä missään koskaan vikaa. Edes Nokia ei mykistynyt ensimmäisten testien aikana, vaikkei mitään 5.1 tukenutkaan.
  Eikä boksit viimeiselläkään kerralla mykistyneet, vaan toistivat lähetyksen hiljaisuutta. ((kuinkahan moni valittaa tv:n pimenevän, jos lähetetään mustaa kuvaa.))
  Laitteisiin joku ominaisuus, mikä alkaa vaikka soittaa musiikkia äänentason mennessä tarpeeksi alas?