Monikanavääni YLEllä lähiviikkoina

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana PetteriJarvinen, 25.01.2008.

 1. Tepe_

  Tepe_ Uusi jäsen

  Liittynyt:
  22.03.2007
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nimenomaan näin oli asia.

  Kuten edellä on jo todettu, ongelmat olivat kuitenkin pääasiassa lähetyspään ja vain osittain puutteellisten vastaanottimien aikaansaamia.

  Kahden ääniraidan lähetys alkoi lauantai-iltana Reinikaisen alkaessa, ja sekä mp2- että ac3-ääniraidat kuuluivat aivan hyvin alun pientä katkosta lukuunottamatta.

  Pasilan uusinnan alkaessa mp2-raita mykistyi, eli sitä lähetettiin edelleen mutta sisältö oli pelkkää hiljaisuutta. Ohjelman aikana ääniraitoja sitten säädeltiin, mp2-ääni saatiin takaisin ja lopulta poistettiin ac3-raita, mutta jätettiin se edelleen paikalleen kanavan PM-taulukoihin. Tämä oli omiaan hämäämään digisovittimia uskomaan, että raita oli edelleen olemassa.

  Lopulta, jonkin aikaa euroviisulähetyksen alun jälkeen myös ac3-raidan haamu hävisi ja jatkettiin vain yhdellä ääniraidalla.

  Tästä voisi vetää johtopäätöksenä, että lähetyspään hieman hätäinen säätely aiheutti ongelmia ainakin yhtä paljon kuin korjasi. Ehkäpä siellä oli jokin automaatti, joka ohjelman alkaessa muokkaa ääniraitoja, tässä tapauksessa rikkoen ne. Testaamallahan tällaiset löytyvät, tosin arkiaamupäivä olisi ollut testeille otollisempaa aikaa.
   
 2. Japsu1

  Japsu1 Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.05.2006
  Viestejä:
  728
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oli miten oli mutta vasta nyt kun kelasin Humax 9200 boksin KAIKKI valikot läpi niin löysin Kielten asetuksen alta Äänen prioriteetti kohdan jossa oletuksena oli Dolby Digital. Toisena vaihtoehtona siellä on Kieli. Mutta vaihtoi tähän kumman tahansa niin tilarivillä lukee kokoajan "Dolby Digital ennen äänen kieltä".

  Perjantaina ja lauantaina yritin etsiä tähän liittyvää asetusta mutta en kiireessä älynnyt etsiä ÄÄNI-asetuksia KIELI-asetusten alta. Enkä suoraan sanottuna vieläkin ole varma siitä mikä noitten vaikutus on missäkin tilanteessa, sen verran hepreaa tuo minulle on. Ja kuitenkin minä olen se "tukihenkilö" jota sukulaiset aina pyytyvät apuun kun tietokone ja digiboksi "temppuilee".:rolleyes:

  Joten please, uskokaa nyt että tuon tilaäänen käyttöönoton siirtäminen tulevaisuuteen on koulutuksen tässä vaiheessa käytännössä ainoa "poliittisesti" mahdollinen toimenpide...;)
   
 3. Tesa

  Tesa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  28.01.2009
  Viestejä:
  14
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minä kun en ole näiden asioiden asiantuntija millään lailla kysyn, onko aisa nyt todella vedenpitävästi siten kuin näissä viimeisissä kirjoituksissa aika yksimielisesti on esitetty?
  Eli että noilla kielimerkkauksilla ja valinnoilla asia hoituu?

  Ja jos on, niin uskotteko, että Ylessäkin joku ymmärtää asian ja saa homman kondikseen? Onko siellä osaamista näissä asioissa?
  Ja edelleen, miten kauan tuon asian korjaaminen vaatii?

  Vai voiko olla niin, että onkin jotain syvällisempiä ongelmia?

  Mkä on valistunut arvauksenne tilaäänilähetyste alkamiselle? Edes testilähetysten?
   
 4. unreal

  unreal Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  04.02.2004
  Viestejä:
  3 805
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos DD-raidan merkkaa jollekin oudolle kielikoodille, niin sillä hoidetaan suurin osa tapauksista. Kuten aiemmin kerroin, se ei ole 100% vedenpitävä, vaan jotkut boksit valitsevat silti DD-raidan, jos asetus on boksista päällä. Luulisin tuon olevan pieni osa bokseista, mutta en mene takuuseen.

  Ylen tekniikassa on varmaan tumpeloitakin, mutta kyllä siellä tämä asia tunnetaan. Haastattelussa Ylellä puhuttiin ongelmista Digitan päässä ja sellaiseen voisi tuollaiset ääniraitojen pimenemiset viitata. Oli sylttytehdas missä hyvänsä, niin lehtiin asti mennyt juttu tarkoittaa poliittista "selvittelyä", joten eiköhän tuossa nyt ainakin puoli vuotta vierähdä.
   
 5. jylppö

  jylppö Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.11.2006
  Viestejä:
  454
  Saadut tykkäykset:
  0
  Testaamallahan tuo selviää.Aamupäivisin olis hyvää aikaa kokeilla eri säätöjä. Silloin mummot on nukkumassa, eivätkä heti soita kun ääni katkeaa 10 sekunniksi.

  Toivottavasti ennen viisuja korjaavat:D
   
 6. Caporegime

  Caporegime Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  06.04.2004
  Viestejä:
  1 587
  Saadut tykkäykset:
  3
  Pessimistinen arvio ainakin :eek:

  ...ääniongelmat johtuivat tilaäänen teknisistä asetuksista ja joidenkin vastaanotinten virheellisestä toiminnasta.

  Kyllähän tuo kuulostaa siltä, että "ongelman" ydin eli ääniraidan kielikonflikti olisi jo selvillä. Sepä on sitten toinen juttu, miksei se ollut jo selvillä aiemmin, erityisesti kun se näkövammaisten puheraitakin on osattu laittaa hollanniksi. Hienoa jos tässä nyt sitten menee viikkoja (tai öh, kuukausia) kovin olemattoman ongelman selvittelyyn. Ilman tuota kielijuttua todennäköisesti ei tarvitsisi tästäkään nyt vääntää ja YLE:n palaute voisi keskittyä niiden onnettomien boksien omistajien tai käyttäjien auttamiseen, joilla boksi valitsee tai käyttäjä on valinnut AC3-raidan ensisijaiseksi.

  Toivottavasti ei mene kovin kauan sen arpomiseen, että millä kielellä se 5.1 raita nyt sitten pitäisi olla. Jos se nyt vaikka olisi ukraina, niin todennäköisyys lienee aika mitätön, että tulisi ukrainalaista ohjelmaa, jossa olisi 5.1 raita ja täten taas konflikti.

  Sitä uutta tulemista (toivottavasti mahdollisimman pian) odotellessa tiedotusta voisi parantaa. Miten olisi samanlainen mainoskampanja kuin nyt on ollut jo viikkoja tämä kanavapaikkamuutoksen vuoksi? "Jos äänen kuulumisessa on ongelmia x.x jälkeen, korjatkaa digiboksinne ääniasetukset - lisätietoa teksti-tv nönnönnöö tai yle.fi/nönnönnöö".

  Kyllä tämä YLE:n piikkiin menee.
   
  Viimeksi muokattu: 01.02.2009
 7. Caporegime

  Caporegime Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  06.04.2004
  Viestejä:
  1 587
  Saadut tykkäykset:
  3
  Mutupohjalta tietenkin hyvä sanoa ettei mitään ongelmia ole koskaan ollut. Ja kun sitä on jo pari vuotta lähetetty SVT:llä, niin se otollinen ongelmavaihekin on varmaan jo pikkuhiljaa ohitettu.
   
 8. 71 dB

  71 dB Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 656
  Saadut tykkäykset:
  519
  No eihän tuo hölmöä ole vaan se, jos nämä boksit eivät osaa downmixata monikanavaääntä stereoksi scarttiin. Mummoja ei tietenkään kiinnosta, missä muodossa äänisignaali saapuu digiboksiin, kunhan ääni kuuluu.
   
 9. unreal

  unreal Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  04.02.2004
  Viestejä:
  3 805
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aivan, yhditettynä downmixauksen puutteeseen tuollainen toiminta on äärimmäisen hölmöä. Jos boksi osaa downmixata DD-ääniraidan scarttiin, niin on melkeinpä sama, miten se ääniraitansa valitsee. Mutta kun monet eivät vain osaa. Mutta onhan se liikaa vaadittu, että boksivalmistajat miettisivät näitä hommia hetken.

  Niin ja tuo arvioini puolesta vuodesta oli sellainen "hassunhauska" ajatus Ylen byrokratiasta ja toimintatavoista. Siellä kun johto lukee ongelmista, niin ei sitä ihan ensi viikolla aleta tekniikasta esittämään, että laitettaisiinko taas tilaäänet päälle, me keksittiin, mikä oli vikana...
   
  Viimeksi muokattu: 02.02.2009
 10. KenSu

  KenSu Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.09.2005
  Viestejä:
  872
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minkälaisia mummoja sulla on suvussa? Oikeat mummot herää klo 5 ja katsovat telkkaria nimenomaan aamulla/aamupäivisin.
   
 11. ArmyMan

  ArmyMan Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.01.2007
  Viestejä:
  76
  Saadut tykkäykset:
  0
  Humaxissa ainakin juuri tuo vaikuttaa. Ne valikot ei tuossa kohtaa ole ihan loogiset se on myönnettävä . Tuo asia tulee kuitenkin "pakolla" silmien eteen, jos tehdään käyttöönotettaessa peruskonffaus.
   
 12. Kaptah76

  Kaptah76 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.01.2007
  Viestejä:
  422
  Saadut tykkäykset:
  0
  Downmixaukseen liittyy Dolbylle meneviä lisenssimaksuja (siis perus D -dekoodauksen lisäksi). Luulisin, että tuon takia sitä ei juurikaan ole halpoihin perusbokseihintoteutettu. Varsinkin kun Suomessa ei ole aiemmin ollut ominaisuudelle mitään käyttöä. Cable Readyssä tuo on huomioitu vaatimuksena, mutta DTT puolella kun ei ole mitään suositus / testausjärjestelmää...
   
 13. warre

  warre Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  14.02.2000
  Viestejä:
  2 331
  Saadut tykkäykset:
  19
  eiköhän tuo Cable Readyssäkin ole vain suositus, sen verran harvinainen ominaisuus tuntuu kaapelivastaanottimissakin (niin televisioissa kuin digibokseissakin) kokemukseni mukaan olevan.
   
 14. Moti

  Moti Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.09.2001
  Viestejä:
  1 033
  Saadut tykkäykset:
  9
  Edelleenkään en ole saanut mitään järkevää selvitystä siitä, miksi testikuvan lähettämisestä luovuttiin. Jos vielä testikuvan kanssa lähettäisiin vaikka tunti päivässä "tilaääntä" ja ruudussa pyörisi teksti: "mikäli ääntä ei kuulu, vastaanottimesi asetukset eivät ole oikein jne." asiat saataisiin ehkä 90% korjattua, ja tämä 90% voisi neuvoa näitä 10% prosenttia (mummot ja vaarit).
   
 15. abmas1

  abmas1 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  23.03.2006
  Viestejä:
  171
  Saadut tykkäykset:
  0
  Motilla on tuossa pointtia! Tuokin on sitä "rautalankaa".

  Kuten huomaatte, jopa täällä tarvitaan rautalangan pätkää.... (ei moite Tesalle huom!)

  Ja toisin kuin "näkövammaisten hollantilaispalvelussa", niin tässä on liikkuvia osia mukana enemmän kuin siinä, että tekstitys saadaan puhutuksi tms: se äänentoistolaitteisto, kytkennät näiden välillä, rajoitukset liittimissä jne jne. Ja kuten Unreal, Japsu1 ja muut kirjoittavat, niin digiboxien (erilliset) ja tv:iden virittimien oletusasetuksiin liittyy epäjohdonmukaisuuksia, jotka vasta nyt ovat paljastuneet/paljastumassa.

  Tuo V12:n takoma ajatusmalli on VASTA alkua ketjun toiminnallisuuden saamiseksi kuntoon, ihan oikeasti hei! Älä ole noin ylimielinen!
  Aloitapas sen sijaan ranskalaisin viivoin (riittää tässä vaiheessa...) tekemään ohjeistuksentapaista sille, että kaikkien käyttäjien vaihtoehdoissa saat kaikentasoiset lukijat ymmärtämään mitä tilaääni on, mitä sen kuulemiseen tarvitaan, mitä asetuksia on tarkistettava eri laitteista ja miksi + mitä rajoituksia tilanteessa on ja miksi ja miksi äänet mahdollisesti katoavat silti. Ehkä näet avarammin mitä minä ajan takaa...

  "Tavalliselle käyttäjälle" (joita täällä ei ole juurikaan sanan varsinaisessa merkityksessä) vaaditaan siis huomattavasti enemmän perusteluita ja ohjeistuksia, jotta tämä kaunis tavoite, "tilaääni", selviää riittävän yksiselitteisesti ja siltikin jää vielä tehtävää lastenlapsille, naapurin nörteille, kodinkonemyyjille ja digitalkkareille.

  Luulisi olevan hyvin muistissa VAIN vajaan parin vuoden vanha problematiikka tekstitykseen liittyvistä asioista digiboxien kanssa, joita niitäkin taottiiin kansaan aika huolella (tosin viivettä siinäkin oli ja pallottelua vastuista)?? Ja silti vikaavikaavikaa oli myös laitteissa ja YLE:ssä ja Digitassakin. Siis vielä kerran: nyt tulee liikkuvia osia enemmän mukaan huomioitavaksi.
   
  Viimeksi muokattu: 02.02.2009
 16. Jyrki

  Jyrki Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.01.2001
  Viestejä:
  1 472
  Saadut tykkäykset:
  22
  Tämä on juuri peruskäyttäjän mielipide ja sellaisena validi. Valistunut harrastaja taas tietää, että DD bitstream lähetetään sellaisenaan eteenpäin kotiteatterivahvistimelle ja sen purkaminen ja downmixaaminen vaatisi lisää prosessointia digiboxilta (ja lisenssimaksut Dolbylle). Kuitenkin pitäisi nähdä asioita enemmän peruskäyttäjän näkökulmasta. SCART-kaapelissakin kuvan sai aina näkymään vähintään komposiittina, vaikka se sitten aiheuttikin sen, että komposiittia katsottiin vaikka olisi ollut mahdollista käyttää RGB:tä.

  Näyttää vahvasti siltä, että digi-TV:n speksaaminen on ollut pahasti puutteellista tai sitten laitevalmistajat eivät saa aikaiseksi speksinmukaisia laitteita. Itse epäilen vähän molempia. Digi-TV-siirtymä aloitetettiin 90-luvulla ja silloin asiat olivat monelta osin toisin. Esim. MHP käytännössä kuoli laajakaistan levitessä "joka kotiin". Kotiteatteritkin tekivät vasta tuloaan 90-luvulla.
   
 17. sakali

  sakali Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  26.10.2004
  Viestejä:
  1 212
  Saadut tykkäykset:
  1
  Humaxin 9200C -boksissa "Äänen prioriteetti" (valintavaihtoehdot kieli ja dolby digital) -valinta vaikuttaa siihen, että toistetaanko ensisijaisesti, se ääniraita, joka on valittu ensisijaiseksi/toissijaiseksi kieleksi vai Dolby Digital ääniraita.

  Mulla ko. ominaisuus kyllä toimii.
   
 18. Don MC

  Don MC Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  19.05.2005
  Viestejä:
  1 163
  Saadut tykkäykset:
  17
  Erittäin hyvä idea! Kannatetaan. Ruotsin TV:ssä kyllä tulee testikuvaa öisin (äänettömänä tosin). Äänitesti voisi olla piipitys, joka siirtyy kaiuttimesta toiseen.

  KORJAAN: Katselin tossa tallennetta Ruotsin TV:n testikuvasta ja olihan siinä DD5.1 päällä. Tosin juuri sillä hetkellä kun tuon tallennepätkän tein, musiikkimateriaali kuului vain etukanavista.
   
  Viimeksi muokattu: 02.02.2009
 19. rewind

  rewind Käyttäjä

  Liittynyt:
  16.11.2004
  Viestejä:
  892
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eihän tässä nyt ole kyse siitä, että saadaan jokainen suomalainen ymmärtämään käsite 5.1 ja miten se saadaan käyttöön, vaan että 5.1-ääni olisi niiden käytettävissä, jotka siitä jotain ymmärtävät ja omistavat toimivan laitteiston.
   
 20. jkeskir

  jkeskir Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.01.2005
  Viestejä:
  279
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen samaa miletä. Tällaisista katastrofeista olisi voitu välttyä harjoittelemalla lähetystä ja vastaanottoa testikuvaa ja ääntä lähettämällä esim. puoli tuntia päivässä.
  Kuen radiossakin oli stereotesti: ;) "Aiheutamme tahallisen vaihevirheen. ääneni pitäisi kuulua nyt epämääräisestä suunnasta ja välillä häipyä lähes kuulumattomiin".