Mokkula kodin ainoaksi nettiliittymäksi

Keskustelu osiossa 'Tietoliikenne' , aloittajana Moloch, 31.12.2008.

 1. anttu-t

  anttu-t Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.02.2010
  Viestejä:
  7
  Saadut tykkäykset:
  0
  Säätäjä, olet oikeassa, mutta tuo ohje on hyvä esim. Linux-käyttäjälle, jolla ei ole mokkulan Windows-softaa käytössä, tai jos mokkulan yhteysohjelmasta ei löydy tuota vipusta.

  Ja Linuxista puheenollen kerron Kickerille, että tällä viikolla hain mokkulayhteyden kautta 165 MB upgraden Ubuntu-koneeseen, ja tuli putkeen alas. Käytössä oli Saunalahden maksimipaketti. Täällä muuten on aika jämy tietopaketti mobiilinetistä Linuxilla.
   
 2. tootsi

  tootsi Runkku Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.11.2005
  Viestejä:
  3 178
  Saadut tykkäykset:
  29
  Täällä siirrytään mokkulan käyttäjäksi 14 päivän päästä. On niin törkiän hintaiset laajakaistat..
   
 3. Kicker

  Kicker Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.03.2006
  Viestejä:
  247
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jep, kiitos hyvästä linkistä. Tuostahan löytyy paljon tietoa suomeksi - itse aikanaan taistelin Ubuntun kaa kun siellä oli kerneelitasolla jokin vika ton 3G-puolen kaa, jota tosin myöhemmissä versioissa piakkoin korjattiin.

  Tällä hetkellä kokoonpano on kuitenkin sellainen, että Ubuntu on netissä kiinni WLANin kautta ja mokkula on kiinni siinä WNAP-purkissa. Välissä on sitten vielä Buffalon WLAN-routeri koska WNAPin omaa WLAN-osiota ei voi pitää päällä - purki sekoilee totaalisesti. Buffalon ja WNAPin välissä on siis tavis - RJ45-kytkentä. Mokkulassa on Saunalahden 1M-liittymä. Kokeilin muuten joskus DNA-mokkulaa suoraan Ubuntu-läppärini kyljessä eikä mitään ongelmia ole ollut. Mutta tuo kytkentä on nyt pakko pitää päällä, jotta kodin muutkin koneet pääsevät "nettiin" <-- Tuosta valitettavasti mokkulan kaa ei voi puhua vielä toistaiseksi ilman sarkasmia.

  Noh, itse aiheeseen liittyen, niin en minä kenellekään tätä suosittelisi liittymäksi (pingi älytön, nopeus hyppii miten sattuu). Ei ainoaksi eikä toiseksi. Valitettavasti tällä syrjäseudulla ei tahdo oikein muita vaihtoehtoja olla (ellei hanki paikallisen tarjoajan WIMAX-liittymää, jossa pelkästään laitteet maksaa 500 ekee!).
   
 4. Trent

  Trent Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.12.2005
  Viestejä:
  269
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tässäpä omat ensikokemukseni langattomasta netistä:

  Täällä on testissä ollut nyt jonkun päivän Soneran Liikkuva "laajakaista", maksiminopeudella. Verkkoa löytyy HSPA:na nimellisesti 3,6Mbps alas, mutta käytännössä likikään tuota ei tavoiteta. Kenttää on kyllä kohtuullisen mukavasti tarjolla. Tämä siis Lahdessa, reilut 2km torilta linnuntietä.

  Tähänastisen kokemuksen perusteella yöllä tällä pääsee hetkellisesti jopa 800kbps nopeuteen (ehkä tyypillisesti muutaman sekunnin piikki), mutta normaalinopeus silloin kun tavan ihmiset ovat hereillä on luokkaa 100-500kbps. Mistään yli 3Mbps nopeuksista ei tarvitse edes haaveilla.

  Tätäkin isompi ongelma on suuri latenssi. Se kun tekee selailusta varsin tökkivää - käytännössä sitä tökkivämpää mitä heikomman yhteyden päässä sivut sisältävä palvelin sijaitsee ja mitä enemmän erillisiä ladattavia elementtejä sivut sisältävät. Parhaimmillaan latenssi on karvan alle 150ms Suomen sisällä, mutta normaalimpaa on latenssi luokkaa 200-400ms. Suomen rajojen ulkopuolelle mentäessä ei sitten päästäkään millään alle 500ms, ja ruuhkaisina aikoina latenssi alkaa olla parhaimmillaankin yli sekunnin luokkaa. Tästä ei tietenkään voi pelkästään tätä langatonta yhteyttä syyttää, mutta aika tuskaiseksi käy netin käyttö kun sivujen lataaminen kestää ja kestää...

  Käytännössä suht' hidas nopeus yhdistettynä suureen latenssiin tekee tästä kyllä melko käyttökelvottoman mihinkään muuhun kuin aivan satunnaiseen selailuun noin klo 8-22 välillä, yöllä tällä sitten jo kohtalaisesti pärjää.

  Eli yhteenveto:

  - Tämä ei ole laajakaista. Paitsi teoriassa.

  - "Data Teho Plus" -paketilla ei ole paljonkaan virkaa, koska nopeus on normaalina käyttöaikana (iltaisin) parhaimmillaan luokkaa 10% luvatusta maksimista (3,6Mbps).

  - Tolkuton latenssi (pitkät pingit) tekee netin käytöstä tökkivää.

  - Hinta on edullinen verrattuna kiinteään (ainakin täällä Lahdessa), jos netin tarve on lähinnä maksaa laskuja kotimaisessa verkkopankissa ja lukea sähköpostia. Halvin 1M/1M ADSL maksaa 23,50 euroa/kk (Saunalahti), tämän sai hintaan 16,90 euroa/kk (24kk, sis. kytkynä tikun 2e/kk, tietosuojan 5e/kk).

  - Kannattaa pyrkiä testaamaan systeemin toimivuus omassa käyttöpaikassa ennen määräaikaisen sopimuksen tekemistä, niin pääsee pienimmällä vaivalla jos liittymä ei itseä miellytä. Verkkokaupan kautta on ainakin periaatteessa 14vrk palautusoikeus ilman perusteluja, tosin käytännön tasolla ei minulla ole kokemusta palautuksen kivuttomuudesta ja "kokeiluajan" käytön kustannusten muodostumisesta / maksuvelvollisuudesta.

  - Kannattaa ottaa tikku, jossa on liitäntä ulkoiselle antennille, jos aikoo käyttää liittymää sisätiloissa verkon parhaan peittoalueen laitamilla. Signaalin voimakkuus ("kenttä") vaikuttaa saavutettavan siirtonopeuden teoreettiseen maksimiin.

  Kuvat alla ovat vain esimerkin vuoksi siitä, mikä on Soneran näkemys laajakaistasta. Testien suorituksen aikana signaalin voimakkuus oli -89dbm, kello noin 14:20-14:30 paikallista aikaa.

  [​IMG] [​IMG]
  [​IMG] [​IMG]

  Korjatkaa ihmeessä, jos tekstissä on pahasti asiavirheitä.
   
 5. anttu-t

  anttu-t Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.02.2010
  Viestejä:
  7
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hyvä yhteenveto. Itse pyysit korjaamaan, joten tässä joitakin säätöjä:

  "- Tämä ei ole laajakaista. Paitsi teoriassa."

  A: Laajakaistan määritelmä on yli 256 kb/s, eli kyllä se on laajakaistaa käytännössäkin
  http://www.stat.fi/meta/kas/laajakaista.html


  "- "Data Teho Plus" -paketilla ei ole paljonkaan virkaa, koska nopeus on normaalina käyttöaikana (iltaisin) parhaimmillaan luokkaa 10% luvatusta maksimista (3,6Mbps)."

  A: Leikin työn puolesta kaikkien operaattoreiden liittymillä päivittäin, ja tilanne kyllä paranee Sonerallakin nopeasti koko ajan.


  "- Tolkuton latenssi (pitkät pingit) tekee netin käytöstä tökkivää."

  A: Tämä pätee enää Soneraan, ja heti, kun hekin saavat HSUPA-tuen verkkoonsa, on latenssi jo suorastaan pelikelpoinen. Lue tästä operaattorivertailu ja niksit viiveen pienentämiseksi: http://www.siptune.net/tiki-index.php?page=Ping+mobiiliverkossa


  "- Hinta on edullinen verrattuna kiinteään (ainakin täällä Lahdessa), jos netin tarve on lähinnä maksaa laskuja kotimaisessa verkkopankissa ja lukea sähköpostia. Halvin 1M/1M ADSL maksaa 23,50 euroa/kk (Saunalahti), tämän sai hintaan 16,90 euroa/kk (24kk, sis. kytkynä tikun 2e/kk, tietosuojan 5e/kk)."

  A: Hinta ON edullinen.


  "- Kannattaa pyrkiä testaamaan systeemin toimivuus omassa käyttöpaikassa ennen määräaikaisen sopimuksen tekemistä, niin pääsee pienimmällä vaivalla jos liittymä ei itseä miellytä. Verkkokaupan kautta on ainakin periaatteessa 14vrk palautusoikeus ilman perusteluja, tosin käytännön tasolla ei minulla ole kokemusta palautuksen kivuttomuudesta ja "kokeiluajan" käytön kustannusten muodostumisesta / maksuvelvollisuudesta."

  A: Totta joka sana


  "- Kannattaa ottaa tikku, jossa on liitäntä ulkoiselle antennille, jos aikoo käyttää liittymää sisätiloissa verkon parhaan peittoalueen laitamilla. Signaalin voimakkuus ("kenttä") vaikuttaa saavutettavan siirtonopeuden teoreettiseen maksimiin."

  A: Totta tämäkin. Tosin induktiivinen yleissovitin tekee ulkoantennin kanssa ihmeitä myös antenniliittimettömän USB-modeemin kanssa.

  ...

  "Korjatkaa ihmeessä, jos tekstissä on pahasti asiavirheitä."

  A: Näin tein, ja korjailla saa näitäkin.
   
  Viimeksi muokattu: 11.03.2010
 6. säätäjä

  säätäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  5
  Kuinkas paljon täällä saa mainostaa omia sivujaan, ilman että Mika puuttuu asiaan =)
   
 7. anttu-t

  anttu-t Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.02.2010
  Viestejä:
  7
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hankala tilanne, kun tekisi mieli tuota tietämystä levittää, ja ainoa paikka, missä tuo(kin) tieto on, sattuu olemaan omaa aikaansaannosta.

  Poistin tuotelinkin, ja tilastokeskuksen sivut eivät sentään ole tekemiäni. :)

  Ja kyseinen sivu on mielestäni aika napakasti juuri tähän aiheeseen pureutuvaa juttua, eikä yritä vaikkapa myydä potenssilääkettä tai ihan aidon näköisiä Rolex-kopioita...
   
  Viimeksi muokattu: 11.03.2010
 8. Trent

  Trent Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.12.2005
  Viestejä:
  269
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos että vaivauduit, tuli aiheellisia oikaisuja. :thumbsup:

  I stand corrected. On kumminkin pikkasen tippunut kärryiltä tuo määritelmä...

  Se on kyllä positiivista kuulla että satsauksia verkon uusimiseen tehdään. Kommentoin tuossa lähinnä nykytilaa ja omia kokemuksiani laitteesta - jotka tosin tuntuvat olevan melko samansuuntaisia netistä lukemieni muiden käyttäjien kommenttien kanssa.

  Ei tietty ole syytä tehdä verkkokirjoittelujen perusteella sitä päätelmää, että ne olisivat käyttäjäkunnan keskiverto-mielipide. Yleensä kun ne ihmiset tuppaavat olemaan äänekkäimpiä, jotka johonkin asiaan ovat pettyneitä.

  Ehkä kuulun itsekin osittain siihen joukkoon, kun merkittävin positiivinen seikka liikkuvassa laajakaistassa tuntuu olevan edullinen hinta. :D Kyllä tällä tämmöistä perus-surffailua tekee ihan ok näin päiväseltään, siinä mielessä laitteen kanssa tulee toimeen.

  Mutta kun mainostetaan isolla 3,6Mbps ja laite käytännössä keskellä yötä (arkena, omakotialueella keskustan ulkopuolella klo 3:00-5:00 aamuyöllä) kykenee maksimissaan n. 0,8-1,0Mbps nopeuteen (testattu lataamalla 100MB datapakettia joku 40 prossaa), tulee mieleen että "näähän kusettaa ihan kympillä". Jos olisi ollut maininta, että missä nopeuksissa liikutaan todellisuudessa, olisi tiennyt mitä on tulossa jo valintapäätöstä tehdessä.

  Ja tämä ei tietenkään ole mikään Soneran erityispiirre, tosin vaikutelma on että heidän verkkonsa on yleisesti ottaen eniten tukossa.

  Onko sinulla tietoa, millä aikataululla Sonera HSUPA:n pyrkii ottamaan käyttöön? Kiinnostaisi lähinnä 2100MHz verkon osuus. Tuo pienen datavirran vaikutus käyttömukavuuteen olikin tiedossa, tosin eipä tullut mieleen että sen voisi generoida pingillä. Hieno oivallus! :thumbsup:

  Lisähinnalla 7 euroa/kk tilanne omalla kohdallani muuttuisi käytännössä (tämänhetkisillä saavutetuilla nopeuksilla) seuraavasti:

  - Hinta kalliimpi.
  - Tietoturva ei sisälly hintaan (ainakaan koko 24kk aikaa).
  - Liikkuvuus vähenee. (WLAN:lla pääsee kodin sisällä)

  + 1M uppikaista
  + Parempi latenssi
  + Tasaisempi nopeus ympäri vuorokauden
  + Ei kattoa datan siirrolle (Soneran nimellinen 3GB/kk raja selvisi minulle vasta äsken)

  Nykytilanteessa on vähän siinä ja siinä, kumman noista valitsisi. Jos miinus-osastolla olisi rivi:

  - Ruuhka-ajan ulkopuolella hitaampi nopeus (tikulla 2-3Mbps)

  ...ei tarvitsisi edes miettiä, kumpi parempi. Tähän tietty vaikuttaa se, etten pelaa online.

  Ei sinulla sattuisi olemaan tietoa (=esim. käppyrää, taulukkoa) signaalin voimakkuuden vaikutuksesta HSDPA:lla saavutettavaan tiedonsiirtonopeuteen? Voisi pohtia, kannattaako kokeilla ulkoista antennia ja jos, niin millaista.
   
 9. anttu-t

  anttu-t Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.02.2010
  Viestejä:
  7
  Saadut tykkäykset:
  0
  Selkeää käppyrää ei varmaankaan ole olemassa.

  Käppyrä verkon parantumisen funktiona voisi olla kolmeosainen:
  - tasainen, hidas pätkä kun pysytään 2G:llä
  - epävarma alue, hukkuvia paketteja, vaihtelua 2G-3G-välillä
  - tasainen, nopea alue, kun signaali on riittävä vakaaseen 3G:hen

  Jos siis signaali on jo riittävä, ei lisäantenni tuo enää lisää nopeutta. Dramaattisin apu tulee lähinnä pääsemisestä ylös 2G:ltä tai tuolta "twilight zonelta".

  Esim. signaalin paraneminen -70dB -> -50dB tuskin tuo nopeuteen tai viiveeseen mitään muutosta.


  PS. Huom Säätäjä! Tässä viestissä ei ensimmäistäkään linkkiä siptune.net:iin. :D
   
  Viimeksi muokattu: 11.03.2010
 10. Dr. Eever

  Dr. Eever Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  1 738
  Saadut tykkäykset:
  0
  [​IMG]

  Testasimpa juuri omankin, keskellä kylää asumme. Olen kasvattanut omaa sietokykyä toimimalla tämän äärettömän vanhan, hitaan ja muutenkin onnettoman kompuutterin kanssa (jossa ko mokkula ei pääsääntöisesti liene se heikoin lenkki), enkä näin ollen ole menettänyt päivä- enkä yöuniani, vielä.

  Mutta kun pokeripeli pätkii ikävästi välillä niin eilen sitten lähestyin ko kapeakaistan asiakaspalvelua ja sieltä ohjattiin minut lataamaan joku päivitys ja tuli ohjeet perästä kuinka tää pakotetaan käyttämään vain 3g:tä. Varsinaisesti en voi nyt kertoa tuloksista koska tuo lataus/purku/asennus hieman tökki johtuen joko omasta melko täydellisestä osaamattomuudesta näiden matolaatikkojen kanssa tai sitten itse matolaatikosta.

  Tämä surffailu (ja spämmäily) näkyy edelleen luontuvan kumminkin eli peesaan "Trentiä" tämän sopivuudesta kevyempään käyttöön tietyin varauksin. Ja se juippi joka meitin tähän suohon narras, vakuutti ettei nopeus putoa ainakaan pienemmäksi kuin edellisessä Elisan 1 megasessa. Hinta on sen 12e/kk meillä ku ei ole lisäherkkuja ja näin ollen noin puolet halvempi kuin ennen jotenka ehkä olen kokonaismääräisesti sitten tyytyväinen tähän.

  Kannattaa sieltä Soneran sivuilta ladata se päivitys omaan mokkulaan jos vaikka auttaa.
   
  Viimeksi muokattu: 11.03.2010
 11. Trent

  Trent Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.12.2005
  Viestejä:
  269
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aivan... Lähinnä sitä hain, että jos joku olisi joskus mitannut vakio-olosuhteissa tiedonsiirtonopeutta tikku pakotettuna HSDPA:lle ja samalla lisännyt vaimennusta siirtotielle. Ja mittaustuloksista piirtänyt käppyrän RSSI (dbm) - tiedonsiirtonopeus (kbps).

  Juu, ei varmaankaan tee, koska tuo -70dbm taso on jo melko hyvä.

  Käytännössä hain tuolta Sonera-kaupasta testattavaksi ulkoisen lisäantennin, ja tässä jonkinlainen tulos:

  [​IMG]

  Ennen kuin antennin tökkäsin kiinni, oli siirtonopeus (downlink) luokkaa 0,6kbps. Aika reipas parannus, sanoisin. Ja kun vielä ollaan suht' ruuhkaisena aikana liikkeellä.

  Ainoa hankaluus tuossa kanssa on, että tuo Mobile Partner näyttää edelleen RSSI:ksi -87dbm kuten ennen antennin kiinnitystä -> eli taitaapi näyttää aina mokkulan sisäisen antennin lukemaa. Eli en osaa edelleenkään sanoa, miten monta dbm:ää tuo antenni vaikutti. :D

  Oikeastaan kun tuo suurin hankaluus häipyi, niin jää vain pari kysymystä auki:

  1. Kun tuolla hinnastossa on piilotettuna tuo 3GB/kk, niin miten tarkaan sitä vahditaan? Raja jää alamittaiseksi hyvin nopeasti, kun joinain kuukausina itselläni on hyvinkin paljon data-liikennettä, toisina taas käyttö rajoittuu lähinnä satunnaiseen selailuun, sähköpostien lukemiseen ja pankkiasiointiin. (Tiedetään, ei ole tämä suunniteltu suurien datamäärien siirtoon... ;))

  2. Tuo HSDPA:lta tippuilu häiritsee. Automaatti-pingillä sen saa pois, mutta tommonen 2kbps jatkuva datavirta (joka tällä Huawein E1762:lla näyttää riittävän) tarkoittaa periaatteessa 24/7 käytettäessä 650MB datamäärää kuukaudessa liittymää kohden (ja sehän liikkuu vielä molempiin suuntiin). Eli joku ajuripäivitys tarttis tolle tikulle saada. E1762:lle ei ainakaan Soneran eikä valmistajan sivuilta moista löydy.
   
 12. Kicker

  Kicker Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.03.2006
  Viestejä:
  247
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuossa aiemmin mainitsemani yhteyden katkeilu mokkulalla kesken latauksen johtuikin mokkulasta itsestään, eikä siis palveluntarjoajasta. Nimittäin ongelma korjaantui mokkulan firmwaren päivityksellä, joka löytyi Elisan sivuilta (palvelun tarjoajani on siis Saunalahti). Olisi tosin ihan mukavaa, jos tarjoaja ilmoittaisi itse, että tälläisiä tärkeitä korjauksia on saatavana.. Mutta tässä vinkki, jos joku pähkäilee samanlaisen ongelman kanssa.
   
 13. Trent

  Trent Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.12.2005
  Viestejä:
  269
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuolle Huawein E1762:llekin näkyy löytyvän uudempi firmware, tosin ei kotimaisilta operaattoreilta. Koettakaas nyt joku asentaa tuo tikkuunne, niin että nähdään pelittääkö se! :rolleyes:

  Aiheeseen tikun päivittämisestä löytyy keskusteluakin, mutta kun tuo käytetty sanasto poikkeaa hieman korkkareiden "zum teufel" -linjasta, niin ei oikein aukea. Joku kielitaitoinen voisi tietty lukaista sen läpi ja referoida pääkohdat tänne... :thumbsup:
   
 14. RBV

  RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.09.2001
  Viestejä:
  1 859
  Saadut tykkäykset:
  7
  Asiahan ei minulle MITENKÄÄN kuulu mutta...
  translate.google.com

  aloittaisin itse tuolla.
   
 15. Trent

  Trent Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.12.2005
  Viestejä:
  269
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tiedetään, tiedetään... Kiitos kumminkin. :thumbsup:

  :edit: Tuohan toimii yllättävän hyvin saksasta englanniksi käännettäessä, hjuva homma! :edit:
   
  Viimeksi muokattu: 12.03.2010
 16. Trent

  Trent Uusi jäsen

  Liittynyt:
  29.12.2005
  Viestejä:
  269
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vähän updeittia:

  Lisäantenni tosiaankin nopeutti tiedonsiirtoa merkittävästi, vaikkakaan edes jatkuvaan 2Mbps tiedonsiirtonopeuteen ei päästä edes yöllä - ainakaan tuolla antennilla. Ilmeisesti enemmän vahvistava (suunta-)antenni parantaisi edelleen tilannetta.

  Jostain syystä netti on alkanut pätkimään, ts. tikku hukkaa yhteyden satunnaiselta tuntuvin, 10min...2h välein. Tilanteeseen auttaa vain tikun irroitus ja takaisin laitto, ja yhteyden uudelleen avaaminen. Firmwaren päivitys tikkuun ei auttanut, vaan pätkiminen jatkuu. Onko muilla tullut vastaan ratkaisua moiseen ongelmaan? Voihan se olla, että tämä on XP:n ongelma - mutta ongelma yhtä kaikki.

  Tähän Sonera+Huawei E1762 -yhdistelmään saattaisi olla jopa lähes tyytyväinen, ellei tämä generoisi jatkuvasti uusia ongelmia kun edellisista selvitään... :hitme:
   
 17. tootsi

  tootsi Runkku Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.11.2005
  Viestejä:
  3 178
  Saadut tykkäykset:
  29
  Käämi meinaa palaa mokkulaan.. Keskimäärin 40 minuutin välein pätkäsee netin 30-60 sekunniksi, eikä ole mitään ihmeellistä vaikka pari kertaa pätkäsee viideksi minuutiksi. :OI
   
 18. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 362
  Saadut tykkäykset:
  66
  Onko joku saanut 6 megan nopeutta tuolla DNAn kauppaamalla Nokian nettitikulla? Kaveri kertoi tuollaista ja tänään on tarkoitus testata. Parilla tikulla on testattu ja parhaimmillaan nopeus on ollut 1 megan luokkaa.
  Kiinteää 1 megan nopeutta mielellään parantaisi, kun matka keskukselle on niiin pitkä(operaattori ei voi tarjota nopeampaa kiinteää yhteyttä siksi).
   
  Viimeksi muokattu: 25.08.2010
 19. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 362
  Saadut tykkäykset:
  66
  Testasin hetki sitten ja nopeus näkyy olevan usein 2-3 megaa. Saunalahden Nokia-tikku käytössä ja Elisan verkko. Ei hassumpaa! Homepnan kiinteä nopeus on ollut 1mega ja hinta reilut 15€/kk. Taidan vaihtaa tuohon Saunalahteen.
   
 20. hkj

  hkj Avatar Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.09.2003
  Viestejä:
  4 126
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pääsin Turussa näkemään 4G verkon toimintaa "livenä" - onhan se helvetillisen lupaavan oloinen verkko. Viiveet ovat jo aivan ADSL/VDSL tasolla ja tiedonsiirtonopeudet hakkaa ADSL:n. Saa nähdä millaisena toteutus näkyy sitten kuluttajille.

  Ottaisin tuollaisen heti 24M ADSL:n tilalle, jos tulisi samaan hintaan tuohon viereiseen mastoon :) Sonera - missä helvetissä se VDSL2 viipyy!!! ja tallennus Koti TV -palveluun ;)
   
  Viimeksi muokattu: 25.08.2010