Miten koronavirus näkyy arjessasi?

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana ElvisThePelvis, 16.03.2020.

 1. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 353
  Saadut tykkäykset:
  381
  Eilen tuli käytyä kaupassa kasvosuojaimen kanssa (noutotilaus + SmartPost + yksi unohtunut tuote). Aika vähemmistö käytti mitään kasvosuojia.

  Ainakin vielä toissapäivänä noutotilaukset oli taas mahdollisia, kun pahimpaan aikaan niitä olisi pitänyt tehdä kaksi viikkoa etukäteen.
   
 2. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 087
  Saadut tykkäykset:
  516
  Kukaan plazalainen vieläkään sairastanut koronaa?

  Itse odottelen koronatestin tuloksia, missä voi kestää. Hieman alkaa tuleva syksy huolettamaan, kun jo nyt uutisoidaan testaamisen olevan kovilla.
   
 3. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 353
  Saadut tykkäykset:
  381
  Silläkin uhalla, että luisutaan naapuriketjun aiheeseen, niin käsittääkseni pullonkaula tällä hetkellä on ohjaus näytteenottoon (puhelinneuvonta) ja näytteenotto, ei itse laboratorio.
   
 4. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  4 239
  Saadut tykkäykset:
  592
  Flunssa oireita. Vähän paniikissa. Mistä saa testin? Vähän tyhmiä oltiin, kun ei heti reagoitu. Jäi kaikki seuraavalle päivälle.
  Liskojen yö. Pitelin pelkäävää naista sylissä. Varmaan yhtä peloissani olin minäkin, mutta en katsonut sen auttavan tilanteeseen.
  Aamulla heti testaukseen. 5 tuntia ja vastaus tuli, ettei se flunssa ollut korona.
   
 5. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 087
  Saadut tykkäykset:
  516
  Aika yleinen tarina vaikuttaisi olevan missä puhelinpalvelu on ruuhkautunut (ei välttämättä pääse päivän aikana läpi) ja kun testiajan saa, se voi mennä neljänkin päivän päähän, minkä jälkeen testitulosta saa vielä odotella kolme-neljäkin päivää. Eli yli viikon kesto kaikkinensa. Labrahan saattaa olla tehokaskin vaihe, mutta esim. tulosten kirjaamisessa pullonkaulaa.

  Aika monella tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että kun lapsi on kipeänä, niin myös aikuinen on poissa työstä tämän ajan, mikä kertautuu yhteiskunnassa eri tavoin. Pahimmillaan tauti (siis ei suinkaan välttämättä korona, vaan mikä tahansa flunssa, hyvin pienioireinenkin) sitten kiertää koko perheen läpi.

  Jos jo elokuun puolivälissä ollaan näin isoissa ongelmissa, mikä tilanne onkaan kuukauden-parin päästä kun flunssat todella jyllää.

  En vielä siltikään olisi valmis esittämään mallia, missä sairaan lapsen pitäisi saada mennä kouluun tai päiväkotiin, tai aikuinen työpaikalle. Koska siitähän myös aiheutuu paljon tätä "turhaa" testaamistakin.
   
 6. Kristian

  Kristian Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2002
  Viestejä:
  2 513
  Saadut tykkäykset:
  37
  Miten flunssat edes tarttuvat, jos turvaväleistä ja käsienpesusta pidetään kiinni? Sen ymmärtää, etteivät pienimmät lapset sitä osaa välttämättä, mutta mistä esim. yhdessä päiväkotiluokassa päivittäin tapaavat lapset äkkiä saisivat flunssan ellei varovaisuus ole jossain pahasti pettänyt?
   
 7. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 087
  Saadut tykkäykset:
  516
  Niiltä (vanhemmat omilta ja lapset toisilta) lapsilta tietenkin. Jokainen jolla on ollut pieniä lapsia ja on hoitanut niitä, tietää ettei sairastumista voi välttää. Päiväkodeissa taudit leviää salaman lailla ja lapset ei elä kotioloissaan vakuumissa eikä sen puoleen päiväkoditkaan ole steriilejä tiloja, joten pöpöjä tulee aina jostain. Sehän riittää, että joku lapsi tai hänen vanhempansa on jostain sen kantanut mukanaan, vaikkei välttämättä itse edes oirehdi. Osa vie tahallaankin tai oikeastaan joutuu töiden takia viemään myös vähän kipeän lapsen päiväkotiin. Kierre on valmis.

  Liittyen tänään IS: "IS jalkautui julkisiin liikennevälineisiin ja kysyi: Miksi et käytä maskia?"

  https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006606189.html

  Jos ei edes 80 ja kuoleman välissä ymmärrä suojata itseään, niin minkä sitä ihmiskunnalle voi. Kulkutauteja on aina ollut ja tulee aina olemaan, koska ihminen on laumaeläin ja inhimillinen.

  Minua tuossa lehtijutussa ihmetyttää maskeja enemmän vielä ilman hanskoja julkisissa liikkuminen. Se on minusta vielä suurempi riski, ja aivan turha.
   
 8. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 353
  Saadut tykkäykset:
  381
  Eihän ne hanskat itsessään auta yhtään mitään. Korona ei tartu ihon läpi sormista. Jos sitä virusta taas on sormissa niin se on on se ja sama, onko se hanskan pinnalla vai iholla (poislukien jotkut antiviraaliset materiaalit). Virus ei siirry sormista elimistöön jos niillä sormilla ei suoraan tai välillisesti töki naamaansa. Joo, hanskat voi riisua ja heittää pois. Ne kädet voi myös pestä. Hanskojen etu rajoittuu lähinnä siihen, että ehkä tuon "älä koske naamaan" muistaa paremmin - tämän asian ajaa se maskikin - ja hanskat voi riisua missä vaan, kun käsien pesu ei ihan joka mutkassa onnistu.

  Hengittämisen kanssa on vähän vaikeampi kun ei oikein voi olla pidemmän päälle hengittämättä tilanteessa, jossa riski vetää viruspartikkeleja henkeen on kasvanut.

  Lisäksi hanskat eivät suojaa muita sinulta (ja aika heikosti sinua muilta).
   
 9. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Minusta maski on tärkeämpi jos pitäisi valita. käytän molempia mutta jos maskia ei ole ja joku yllättäen yskii päin niin on edes mahdollisuus maskin kanssa. Jos hanskoja ei ole niin kuitenkin tietää että se ei tartu jos ei kosketa kasvoja sormilla ja voi ensitilassa pestä kädet. Toki joutuu koko ajan olemaan tarkkana ja ajattelemaan tekemisiään koska ihminenen koskettaa kasvojaan automaattisesti.
   
 10. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
  Historiassa viruksista tuli suuri uhka vasta silloin ihmiskunnalle kun siirryttiin isompiin yhteisoihin ja maanviljelys alkoi. Kivikaudella kun yhteisöt olivat pieniä niin viruksilla ei ollut mahdollisuutta paljon kehittyä.
   
 11. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 087
  Saadut tykkäykset:
  516
  Hanskoissa on juurikin sitä hyvää puolta, että muistaa paremmin olemaan koskematta naamaansa. Lisäksi se on yksi hallittavissa oleva lisäsuoja kuitenkin kosketuksissa. Helposti riisuttavissa ja puettavissa.

  En muiden käsistä tiedä, mutta ainakin minulla tämä koronan myötä entisestäänkin lisääntynyt käsihygienia on johtanut myös käsien kuivumiseen, mikä tarkoittaa ajoittain haavoja käsissä, mitkä ovat tietenkin suora portti virukselle. Jo siksikin mieluummin hanska siihen väliin.

  Sitä huomaa senkin, miten nykyään ärsyttää ihokontaktia vaativat kosketuskäyttöliittymät (esim. tankatessa tai kauppojen itsepalvelukassoilla), kun joutuu hanskansa riisumaan.

  Väitän säilyväni puhtaampana kuin ne, jotka kaupoissa lotraavat yhteisistä pulloista käsidesiä käsiinsä ja hieman kaupankäynnin päälle autossa. Kun käyttää hanskoja oikein, ei ole mitään pesutarvetta asioinnin yhteydessä tai jälkeenkään. (Siitä huolimatta aina käsidesihuuhtelu autossa kauppareissun jälkeen.)

  Itse pidän omassa arjessani hanskoja tärkeämpänä ykköslinjan puolustuksena. Maskia en ole kertaakaan käyttänyt ja pyrin viimeiseen asti välttämään tilanteita, missä joutuisin. Kangasmaskit ja muut kevyet ratkaisut ovat heikko puolustus. Niiden tehoon sinänsä uskon siinä, ettei tartuta muita niin herkästi.

  Näinpä, nyt ollaan kansoitettu tämä pallo jo niin täyteen, ettei pandemialta vältytä enää edes Etelä-Suomessa.
   
 12. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 353
  Saadut tykkäykset:
  381
  Eli sinulle hanskat on vaihtoehto käsien pesemiselle? Selvä.

  Kaupasta muuten saa kosteusvoidetta noihin kuivuviin käsiin.
   
 13. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 087
  Saadut tykkäykset:
  516
  En mielestäni niin kirjoittanut. Lienee kuitenkin selvä asia, että hanskoja hyvin käytännöin käyttämällä varmasti altistuu vähemmän viruksille kuin nämä ihoonsa luottavat likaisia pumppupulloja tuulikaapissa räpläävät.
  Kun kädet kuivuu riittävästi, asia ei ole enää niin mustavalkoisen helpoo.
   
 14. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 592
  Saadut tykkäykset:
  159
  Koronakeväällä tuli kyllä käytettyä hengityssuojaimen lisäksi hanskoja. On totta, että hanskat kädessä oli kenties hieman skarpimpi siinä, ettei vahingossakaan koske kasvojaan. Toisaalta hanskat aiheuttivat joukon pieniä ongelmia, joiden kanssa painiessa päätyi todennäköisesti nollaamaan hanskojen hyödyn.
  • Koska iho ei pääse hengittämään optimaalisesti, ihminen alkaa hikoilemaan, jolloin riski koskea kasvoihin väsyneenä ja hikisenä nousee, unohtamatta ympärille levittämiäsi hikikarpaloita
  • Hanskojen kanssa voi tulla ongelmia pikkutarkkaa kosketusta vaativissa asioissa (kännykkä, maksukortit jne.) ja siinä helposti joutuu välillä niitä riisumaan, mikä nollaa hanskojen hyötyä
  • Hanskat saattavat suojata sinun käsiesi ihoa mutta eivät suojaa muita hanskaan, jota et ole pesemässä samalla tavalla kuin käsiäsi, tarttuvalta virukselta
  Jos täällä Pohjois-Suomessa joutuu palaamaan kevään käytäntöihin, niin tuskin palaan enää hanskojen käyttöön paitsi toki taas kylmien ilmojen tullen. Itselläni kädet eivät ole kuivaneet johtuen todennäköisesti siitä, että vaikutan suurimmaksi osaksi ympäristöissä, joissa käsienpesupisteiden takia ei tarvitse käsidesillä kuivattaa ihoa. Toki käsisaippuakin voi kuivattaa, mutta silloin kannattaakin olla valikoivampi käsisaippuoiden kesken. Esimerkiksi itse olen kokenut Palmoliven käsisaippuat paljon paremmiksi ihon kosteustason säilyttämisen kannalta kuin esim. Bliwin käsisaippuat.

  Mielenkiintoinen ratkaisu ajatellen, että juuri maskejahan meitä ohjeistetaan pitämään, eikä niinkään hanskoja. Myös maalaisjärjellä ajateltuna voimme suojella ihoamme käsienpesulla, jolloin hanskoja ei tarvi, mutta koska emme voi pestä edessämme olevaa ilmaa, niin saatamme tarvita riskitilanteissa maskia. Jos ajatellaan ympärilläsi liikkuvia ihmisiä, niin tietyllä tapaa tuota suojautumistapaasi voisi pitää epäedullisena muita kohtaan, sillä tuossahan paitsi höngit mahdollista virusta ympärillesi liikkuessasi ilman maskia niin myös pidät virusta hanskojesi ulkopinnoilla, koska tuskin olet pesemässä niitä pitkin päivää.

  Sehän on toki aina eteenpäin, että uhraa virukselta suojautumiselle ajatusta ja tekee jotain asian hyväksi. Löydän itse vaan liian monia epäkohtia siitä, jos pohtisin alkavani toimimaan arjessa ilman maskia hanskat kädessä.
   
 15. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 087
  Saadut tykkäykset:
  516
  Tämä on ihan totta ja osittain tietoinen riski. Säilytän hanskoja vähän syrjässä ja en stressaa jos sen myötä vaikka auton lattia kuhisee virusta hetken.

  Olen alkanut suhtautumaan virukseen alati läsnäolevana ja vaikeasti vältettävä riskinä, mutta en enää panikoi asialla.

  Kyllä, olen käynyt myös elokuvateatterissa nyt korona-aikana ja se olikin yksi parhaimpia elokuvateatterikokemuksia teatterin väljyyyden vuoksi. Kerrankin ei kukaan edes yskinyt. ;)
   
 16. Moderaattori

  Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen

  Liittynyt:
  27.08.2019
  Viestejä:
  336
  Saadut tykkäykset:
  134
  Maskin etu on sekä tartuttamisen että tarttumisen sekä leviämisen hidastamisessa, ihan jo pelkän hengittämisenkin osalta. Puhuessa viruksen leviäminen moninkertaistuu, puhumattakaan yskimisen vaikutuksesta.

  Tärkeä olisi muistaa että maskin käyttö epidemian aikana ei ole vain henkilökohtainen suoja, vaan sillä suojataan myös ympärillä olevia ihmisiä ja yhteiskuntaa laajemmin. Maskin käyttämiseen ja käyttämättä jättämiseen liittyy hirveä määrä ajatusrvirheitä/virhepäätelmiä, jotka perustuvat itsekkäille perusteille ja väittämille.
  IMHO, jos yksilö ei ole tunnustettu virologi, kymmenillä julkaistuilla tieteellisillä papereilla, on täysin turhaa kuvitella tietävänsä asiasta paremmin kuin aiheesta väitelleet tutkijat.

  Tästä tutkimusta; Low-cost measurement of facemask efficacy for filtering expelled droplets during speech.

  Hae ohjeita esim. psoriaasin hoitoon, jossa iho saattaa kuivua haavoille asti, perushoitona siihen käytetään perusvoidetta aina pesun jälkeen. Jos se ei tuohon riitä, on luultavasti kyse jostain vakavammasta ja sinun tulisi hakeutua lääkäriin.
   
  TheRealThing tykkää tästä.
 17. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  4 239
  Saadut tykkäykset:
  592
  Aika hauska, kun juuri eilen aamuna käytiin tuolla Hernesaaren näytteenotto paikassa ja oltiin vakuuttuneita toiminnasta. Kaikki toimi hyvin ja ohjeita saatiin heti sinne ajettaessa. Numeroon soitettiin ja näytteet otettiin. Tulokset tuli myös viidessä tunnissa.

  Hesarin mukaan myöhemmin päivällä oli kauhea kaaos. Mihin tässä nyt voi tai pitää uskoa?
   
 18. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 087
  Saadut tykkäykset:
  516
  Se viiden tunnin testi taitaa tosiaan onnistua vain siellä Mehiläisen Hernesaaren Expressissä. Miten olin siitäkin lukevinani kommentteja pitkästä jonotusajasta (ulkopaikkakuntalaisille tiedoksi, että toimii siis drive-ininä ilman ajanvarausta). Hinta taitaa samoissa kuin muidenkin yksityisten, joissa pidempi tuloksen valmistuminen? Vai hieman korkeampi?

  Todennäköisesti menitte hyvään kellonaikaan testiin eli tuuriakin mukana. Nythän on vähän ollut sitäkin ongelmaa, ettei välttämättä pääse läpi edes chat-lääkäreille kuin pidempään jonottamalla. (Kun siis lähete tuonnekin vaaditaan.)

  Ja tulos negatiivinen, ei tullut minustakaan (ainakaan toistaiseksi) plazan potilas 0.
   
 19. jodorowsky

  jodorowsky Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2011
  Viestejä:
  1 311
  Saadut tykkäykset:
  82
 20. Kristian

  Kristian Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2002
  Viestejä:
  2 513
  Saadut tykkäykset:
  37
  Joo, pienet ei toki osaa välttää. Perhanat syövät kivetkin pihasta, kun selän kääntää. Lähinnä mietin sitä, että jos nämä kyseiset pienet kohtaavat vain toisensa ja vanhempansa/hoitajansa, niin tauti voi heihin itseensä tulla vain jostain tämän piirin ulkopuolelta. Joko lapset päästetään leikkimään naapurin lasten kanssa tai joku aikuinen (vanhempi/hoitaja) ei pidä turvavälejä muihin aikuisiin (ja/tai maskia).