Miten koronavirus näkyy arjessasi?

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana ElvisThePelvis, 16.03.2020.

 1. 3JJ

  3JJ Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 184
  Saadut tykkäykset:
  109
  Mikä siinä nyt on että Uudeltamaalta on pakko päästä pois ennen kuin se menee kiinni. Samalla laillahan se muukin Suomi jää Uudenmaan ulkopuolelle, eikä pääse sinne? Ei hirveästi näy sellaisia "kapinahenkisiä" jotka uhoaisivat äkkiä menevänsä Uudellemaalle ennen kuin se suljetaan. Eikö se ennemminkin pitäisi mennä niin päin? Tai edes 50-50, mutta nyt tuntuu ettei kukaan halua sinne, poislähtijöitä kyllä tuntuu olevan.
   
 2. IlkkaP

  IlkkaP Active Member

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  385
  Saadut tykkäykset:
  74
  Lienee aika vähän perheita, jotka asuvat Uudenmaan ulkopuolella mutta joiden kesäpaikka on Uudellamaalla.
   
 3. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 644
  Saadut tykkäykset:
  382
  Kotiseutu kutsuu? Mahdollinen viimeinen matka kotikonnuille ennen kuolemaa / kuolemaan? Aika elokuvallista itse asiassa.
   
 4. LivingPoet

  LivingPoet Member

  Liittynyt:
  07.02.2010
  Viestejä:
  40
  Saadut tykkäykset:
  0
  En ole sairaana, mutta varmuuden vuoksi kotosalla. Viimeksi olin enemmän liikkeellä viime la, kun kävin vanhemmillani. Mutta ei ole tylsää, kun lueskelen, surffailen netissä jne.
   
 5. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 368
  Saadut tykkäykset:
  127
  Eiköhän monen kohdalla ole kyse vähemmän runollisesta motiivista. Halutaan selkärangattomasti pois paikasta, jossa on valittu asua (oletan näin jos kuitenkin omaisuutta on sen verran, että on se mökkikin, minne nyt paeta), koska siellä sattuu olemaan koronakeskittymä. Se on kyllä näissä jännä asia, ettei koskaan mikään ole yksilön syy. Pyydetään välttämään kaikkea matkustamista ja olemaan karanteeninomaisesti kotona ja osa lähtee Lapin reissulle julkkiksia myöten. Sitten kun tähän reagoidaan Uudenmaan eristyksellä sanomana, että "jos ei mene perille hyvällä, niin sitten ei vieläkään pahalla mutta ehkä himpun verran vähemmän hyvällä". Mitä tekee osa sikäläisistä... :rolleyes:
   
  nepa tykkää tästä.
 6. opelman

  opelman Well-Known Member

  Liittynyt:
  20.10.2007
  Viestejä:
  1 503
  Saadut tykkäykset:
  42
  Nimellään ihmiset vielä lehdessä ilmoittivat menevänsä mökilleen ja hautajaisiin. Omiinsakko?
   
 7. IlkkaP

  IlkkaP Active Member

  Liittynyt:
  05.01.2002
  Viestejä:
  385
  Saadut tykkäykset:
  74
  Ymmärrän hyvin, että riskiryhmäläiset lähtevät Uudeltamaalta mökeillensä ympäristöön, jossa vähemmän lähikontakteja. Itse voin hyväkuntoisena ja perusterveenä hyvin jäädä tänne Uudellemaalle rakentamaan laumasuojaa ja näin auttamaan riskiryhmäläisiä. Uskomatonta kuinka täällä toiset mollaavat riskiryhmäläisiä.
   
 8. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 368
  Saadut tykkäykset:
  127
  Sinulla on siis vankkumaton luotto siihen, ettei yksikään Uudenmaan karkureista ole esim. (ainakaan tässä vaiheessa) oireeton viruksenkantaja? Pointtihan tällä karenteeninomaisella oleskelulla ja matkustelun lopettamisella myös sisämaassa on nimenomaan se, ettei koko ajan levitetä virusta uusille alueille. Tuskinpa nämä karkurit kuitenkaan täydellisessä eristyksessä pysyvät, vaan tulevat esim. käymään erinäisillä asioilla, varsinkin kun mökkiympäristöissä ei taida verkkotilaukset toimia samalla tavalla kuin kaupungeissa, varsinkaan jos ei ole edes nettilaitteita.

  Tässä taas näkyy tämä hirveä ristiriitaisuus, jossa enemmistön edun edelle laitetaan yksittäisten ihmisten vapaus saada tehdä, mitä lystää. Ensin oikeutettiin nämä viruksen maahantuojina toimineet reissaajat sillä, ettei hallitus ollut antanut vielä suosituksia. Kun hallitus lopulta suositukset antoi, niin niiden noudattamatta jättäminenkin oikeutetaan ties millä tekosyyllä. Kun nyt on jouduttu ottamaan astetta kovemmat keinot käyttöön Uudenmaan eristämisen muodossa, niin osa alkaa löytämään näistä eristystä uhmaavista jopa jaloja tai sentimentaalisia motiiveja. Totta kai minä nämä motiivit ymmärrän, mutta kun tässä on kyse siitä, että kirjaimellisesti yksi ihminen voi saada aikaan tartuntaketjun, jolla kokonainen alue voi pian olla koronassa.

  En voi oikein mitään muuta todeta kuin sen, että minusta kyllä se, että hyväksyy nämä karkurit, on yhtä kuin että on sitä mieltä, ettei kannattaisi mitään hidastus- tai ehkäisykeinoja koronan varalta käyttää, vaan antaa viruksen levitä, kunhan ei vaan loukata kenenkään vapautta liikkua miten lystää. Vai onko niin, että voi yhtä aikaa olla karanteeninomaisen olemisen ja matkustelun lopettamisen kannalla ja hyväksyä kuitenkin sitten ne yksilöt, jotka näitä uhmaavat päästääkseen itselle edullisemmaksi kokemaansa sijaintiin? Eikö mikä tahansa matkustelu tässä vaiheessa ole joka tapauksessa täydellisen itsekäs teko, sillä en ainakaan itse erota siitä sitä, miten siinä otetaan ympäristöä huomioon tilanteessa, joka kuitenkin sitä meiltä kaikilta vaatii?
   
 9. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 085
  Saadut tykkäykset:
  311
  Poishaluaminen on selkärangatonta? Melkoista kielenkäyttöä. Vaikka se ei tähän liity, niin "valitseminen" on aika paljon sanottu. Käytännössä asuinpaikkaa määrittää aika voimakkaasti työ ja oma sosiaalinen verkosto sekä oma taloudellinen tilanne.

  "Karkurit", mitä vankeja me täällä ollaan?

  En nyt varsinaisesti "hyväksy" Uudeltamaalta poistumista, mutta helppohan tässä on huudella, kun en ole lähdössä enkä ollut suunnitellut lähteväni täältä minnekään. Mutta kyllä tämä EtP:n paatos ja ilmaisut on ihan omaa luokkaansa.

  [
   
  KILLPATRICK tykkää tästä.
 10. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 368
  Saadut tykkäykset:
  127
  Oletko kenties sitä mieltä, että karanteeninomaisella elämisellä ja matkustelun lopettamisella ei ole mitään merkitystä? Tuntuuko sinusta, ettei ko. suosituksia kannattaisi noudattaa? Olet painottanut niin hallituksen toimia, että kunhan vain hallitus määrää niin sitten vasta toimitaan (vrt. kapakoita ei pidä sulkea ennen kuin halitus niin määrää). Hallitushan nämä suositukset on antanut jo aikaa sitten, mutta ilmeisesti sinusta yksilöt saavat viitata niihin kinttaalla. Ristiriitaista?

  On se jännä, että nostetaan asioita kuten yksilön vapaus esille esim. Uudenmaan eristämisen kohdalla, mutta kukaan ei mieti sitä, miksi nämä ihmiset yhtäkkiä juuri nyt haluavat lähteä pois. Eihän tässä ole kyse siitä, että summittaisesti estetään ihmisiä matkustelemasta. Tässä on kyse siitä, että lienee aika kova todennäköisyys sille, että jokaikinen Uudenmaan poistuja haluaa tehdä niin, koska haluavat lähteä pois koronakeskittymistä. Toisin sanoen, mahdolliset viruksenkantajat haluavat levitä ympäri Suomea pyrkien itselleen edullisempaan tilanteeseen. Jos näin ei olisi ja nämä yksilöt ajattelisivat ympäristöään, niin mikseivät he silloin noudata hallituksen koronanvastaisia suosituksia olla matkustamatta ja elää karanteeninomaisesti. Voiko tässä olla kyseessä nyt se selkärangattomuus, vaikka toki osa täällä haluaa varmaan mielummin ajatella, että "varmasti kaikki ovat hienoja ja rohkeita ihmisiä ja paniikki oikeuttaa suositusten vastaisen käytöksen".

  Pyydän anteeksi, että ilmaisen itseäni voimakkaammin tilanteessa, jossa on kyseessä ihmisten terveys ja pahimmillaan henki. Toisaalta kyseenalaistan oman suhtautumisesi asiaan paitsi tässä niin myös kapakoitsijaväännössämme. Lueppas uudestaan noita viestejä läpi. Huomaatko, että siinä missä minä yritän painottaa tilanteen vakavuutta nimenomaan terveyden ja hengen nimissä, niin et taida itse olla sanallakaan maininnut niitä tekijöinä? Olet huolehtinut kapakoitsijoiden ja heidän työllistämien toimeentulosta, muttet puhu mitään baarien roolista "viruslinkoina" tai että tällaiset paikat ovat sinänsä koronanvastaisten suositusten vastaisia, vaikka ovatkin saaneet pysyä auki. Olet huolehtinut kielenkäytöstäni koskien niitä yksilöitä, jotka vastoin suosituksia ja nyttemmin tulevaa eristystä matkustavat eivätkä pysy kotonaan. Rivien välinen tarina tuntuu kertovan siitä, mikä lienee mielipide-eromme syy.

  Voit toki edelleen jatkaa tuota piikittelyäsi, mutta toivoisin tietenkin vähän enemmän argumentointia itse asiaan. En kuitenkaan koe, että olkinukeilla mitään saavutetaan.
   
 11. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 085
  Saadut tykkäykset:
  311
  Mitäköhän tuollakin on tarkoitus sanoa.

  Minulla kilahti just tasan 2vko etätöissä kasaan. Toinen tässä kämpässä asuva on ollut etänä pidempään. "Baarissa" olen käynyt viimeksi helmikuun puolessa välissä (sitä edellisen kerran 2019), alpeilla 1996 ja Uudenmaan ulkopuolisessa Suomessa kai joskus viime kesänä. Täällä on käynyt ketään talouteen kuulumatonta joskus helmikuussa ja minä olen käynyt kenenkään luona samaten viimeksi helmikuussa. Kaupassa kylläkin tuli käytyä just äsken, kun hain pari kassillista ruokaa yhdelle riskiryhmään kuuluvalle.

  Mutta epäile toki, että minä en ota tätä vakavasti taikka en noudata suosituksia.
   
 12. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 368
  Saadut tykkäykset:
  127
  Sitä yleistä ongelmaa kai, että tässä tilanteessa pitäisi mennä terveys edellä (ei matkustella, ollaan karanteeninomaisesti, sosiaalinen etäisyys jne.), mutta osalle tuntuu kaikki muu olevan tärkeämpää. Ei sillä etteivätkö asiat kuten toimeentulo, talous ja vapaus liikkumiseen olisi tärkeitä. Kokisin itse vaan niin, että ne ovat tärkeitä normaalissa tilanteessa, mutta hätätilanteessa luulisi, että se itse hätä menisi muun edelle.
   
  Viimeksi muokattu: 26.03.2020
 13. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 697
  Saadut tykkäykset:
  427
  Ongelmahan on tuotu esille viranomaisten taholta jo monta kertaa eli ihmiset eivät oikeasti (vaikka niin omassa päässä jotenkin puolustelevat itselleen) mene virusta pakoon, vaan levittävät sen muualle. Ja kaiken lisäksi luultavasti joutuvat huonompaan hoitoon, jos/kun sairastuvat kuin kotonaan.

  Oma veikkaus on, että viikon parin sisällä tullaan näillä mökkipaikkakunnilla näkemään selkeä nousu sairastumisissa, kun nyt oireettomat muuttajat alkavat sairastaa ja ovat jo sitä ennen mahdollisesti levittäneet tautia muualle.

  Ja kun tähän nyt sitten todetaan, että eikun nehän pysyvät vain mökeillään. Paskan marjat. Mökkeilykunnista on kaupat tyhjänä, kun joka päivä on tavallista enemmän ostoksillä kävijöitä. Muuttajat olisivat toki voineet Helsingissä käydä kaupassa ja hakea kuukauden ostokset sieltä ja tankin täyteen ja ajaa suoraan mökille. Vaan nyt tehdään siten, että ajetaan sinne pikkupaikkakunnalle ja siellä käydään kaupassa. Ja kun kaikki tuhannet tekevät noin, niin korona kiittää ja kumartaa.

  Toki niin kauan kuin pääkaupungin karanteenia ei ole, niin matkustaminen on sallittua eikä sinänsä yhtään väärin. Mutta jotenkin ei vain voi ymmärtää noiden muuttajien logiikkaa ja lapsen uskoa siihen, että itse on puhdas ja tauditon.
   
  ElvisThePelvis tykkää tästä.
 14. vps358

  vps358 Well-Known Member

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  3 301
  Saadut tykkäykset:
  142
  Onneksi vielä yksi systeri asuu turunpuolessa, että Pirkanmaalla yksin asuvalle 88-vuotiaalle faijalle saadaan ruokaa, minä kun liikuntakyvyttömänä riskiryhmään kuuluvana en voi toimittaa.

  T: Vesku
   
 15. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 697
  Saadut tykkäykset:
  427
  Eikö teillä ole ruoan kotiinkuljetusta? Ainakin täällä Kainussa on vapaaehtoistenkin ryhmä, joka kuljettaa ruokaa kotiin ja auttaa vanhuksia.
   
 16. vemkki

  vemkki Well-Known Member

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 342
  Saadut tykkäykset:
  139
  Mietityttää kesälomat. Jos maa on kiinni, niin eipä juuri lomailu kiinnosta. Pitää vissiin pitää minimimäärä kesälomaa ja mahdollisimman myöhään kesällä.
   
 17. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  3 195
  Saadut tykkäykset:
  393
  Sinulla on vielä tämän lomailun lisäksi kesälomaa?
  Taitaa minulla palaa lomat viimeistään toukokuussa. Toki pidän ne mielummin silloin kuin otan lomautuksen.
   
 18. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 085
  Saadut tykkäykset:
  311
  Noihin kannattaa ottaa etunojaa. Tällä hetkellä täällä rajojen ulkopuolella eli Uudellamaalla on useammassa kaupungissa S- ja K-ketjujen kotiintoimituksessa sellainen ~viikon jono. Ts. jos tänään tilaisi, niin 6.4 alkaen olisi toimitusaikoja.
   
 19. jussi28

  jussi28 Member

  Liittynyt:
  11.07.2002
  Viestejä:
  843
  Saadut tykkäykset:
  6
  Onko kaikilla ihmisillä uudellamaalla jo tartunta jos kaikki pohjoiseen menijät alkavat sitä tartuttaa??
   
 20. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 697
  Saadut tykkäykset:
  427
  Ei tietenkään kaikilla. Mutta osalla on eikä se paikalliseen kauppaan kovin montaa sairasta vaadi, jotta muitakin sairastuu. Kaikkien ei siis tarvitse olla sairaana, koska muutamakin riittää tartuttamaan monta muuta. Ja, mitä enemmän ihmisiä matkustaa, sitä suuremmaksi kasvaa todennäköisyys muiden sairastumiselle.

  Toivon tietenkin olevani väärässä. Tuo on vain oma veikkaus ja yleensä olen huono veikkaaja.