Miten koronavirus näkyy arjessasi?

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana ElvisThePelvis, 16.03.2020.

 1. Hippo

  Hippo Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  1 855
  Saadut tykkäykset:
  84
  Kun nyt epidemian huippu näyttää olevan tuolla noin kahdeksan viikon päässä ja koko roskan kesto 4-8kk, niin leviämisestä riippuen Uusimaa pitäisi olla eristettynä kesän yli. Siinä rupeaisi varmasti osalla porukasta hermo kiristymään. Kevään parin kuukauden kotona jumittamisen jälkeen jäisi monelta vielä kesän mökki- ja kotimaanmatkailukausi väliin. Sillä on myös suuria taloudellisia merkityksiä ja taas olisi porukka kinuamassa valtion hupenevasta kassasta avustuksia ja tukia.

  Varmaan tuossa kesän korvalla ruvetaan täällä miettimään Trumpin sanoja; hoito ei saa olla tautia pahempi. Ja onhan tässä pari kuukautta aikaa katsastaa miten Ruotsissa tilanne kehittyy. Jos siellä lievempi linja siis jatkuu.
   
 2. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 680
  Saadut tykkäykset:
  423
  Olen samaa mieltä siinä, että liikaa taloudellista tappiota ei vaan saa tulla. Siinä olen eri mieltä, että se tuskin tulee siitä, että kotimaan matkailu jää osalta väliin. Enemmän jo olemassa olevista eristyskeinoista, kuten koulujen sulkemisesta, kokoontumiskiellosta ja etätöistä.

  Ja tuohon aiempaan, että aletaanko nyt vainoamaan pääkaupunkilaisia, niin itse en ainakaan ala. Vaikka joku tulisi Kajaaniin Helsingistä, niin en hänelle vihainen olisi. Itse uskon hyvin paljon ihmisten vapauteen ja vaikka nyt ehkä Helsinkin eristäminen voi olla ok, niin ihmiset ovat ihmisiä, olivat he mistä vain. Eikä muutaman ihmisen liikkeet (toivottavasti) tilannetta niin muuttaisi. Enemmän olisin vihainen siitä, että ihmiset lähtisivät sankoin joukoin pääkaupunkiseudulta pois siinä luulossa, että lähtisivät tautia pakoon ja jotenkin muualla muka saisivat parempaa hoitoa. Siinäkään tapauksessa en yksittäistä ihmistä lähtisi syyttämään. Ihminen on eläin siinä, missa pupukin ja joskus paniikki iskee. Sen vuoksi meillä toisaalta pitää olla hallitus tekemässä näitä ratkaisuja.
   
 3. El Grande

  El Grande Well-Known Member

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 076
  Saadut tykkäykset:
  142
  Kyllä. Mutta koska nyt olemme jo poikkeustilanteessa, voivat myös kovemmat toimet tulla kyseeseen (toki vakavan harkinnan myötä), jos kansakunnan terveys ja henki ovat uhattuna.
   
 4. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 680
  Saadut tykkäykset:
  423
  No koskaan ei voi sanoa mitään 100% varmasti, mutta pitäisin kyllä erittäin hulluna sitä tilannetta, että suomalaiset varusmiehet ampuisivat kansalaisia. Tietääkseni missään päin maailmaa ei noin ole tehdy, edes Kiinassa. Nyt oikeasti menee osalla jo todellisuus ja Hollywood sekaisin.
   
  x_jmt_x ja KILLPATRICK tykkäävät tästä.
 5. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  3 169
  Saadut tykkäykset:
  389
  Ai, nyt vasta?
   
  x_jmt_x ja nepa tykkäävät tästä.
 6. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 353
  Saadut tykkäykset:
  124
  Niin, itse kai ajattelen ihmisenä olemisen niin, että kyllä, olemme myös eläimiä ja kyllä, sen tähden meillä pitää olla korkeampi taho, joka määrittää meille säännöt ja seuraamukset, mutta sehän tekee meistä juuri ihmisiä, että meillä on kyky ajatella, tuntea monitasoisemmin ja kantaa vastuuta. Sen takia itse kyllä täysin syytän myös yksittäisiä ihmisiä, vaikka toki tunnetusti harmaan sävyjä tutkivana otan huomioon mahd. lieventävät tekijät.

  Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, mitä jälkipyykkiä tällä koronaepidemialla tulee olemaan, ajatellen joidenkin ihmisten käyttäytymistä sen aikana alkaen aina näistä Pohjois-Italian hedonistisista reissaajista Uudenmaan selkärangattomiin karkureihin. Haluaisin uskoa ja toivoa, ettei nyt kaikkea pistetä paniikin, monimutkaisten lakipykälien ja yksilön vapauden piikkiin, kun tässä nyt käytännössä puhutaan siitä, että on valittu mielummin viruksen laajempi leviäminen kuin sohaisu siihen, kuinka laajaa vapautta yksilö saa nauttia tuhansien henkien ollessa uhattuna.
   
 7. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 062
  Saadut tykkäykset:
  304
  Älä unohda kaljakuppiloiden pitäjiä, noita ahneita kapitalistisikoja.

  Valmiuslain mukaah hallituksella on valtuudet rajoittaa liikkumista, jos se on välttämätöntä. Hallituksen pitää pystyä todistamaan, että siihen on ihan oikea tarve (vakava terveyteen kohdistuva uhka), se on tehokas (uhkaa saadaan madallettua) ja että vähemmän perusoikeuksia (tässä: liikkumisen vapautta) rajoittava toimi ei riitä.

  En usko, että tuossa tulee ongelmaa. Iltalehden tietojen mukaan eduskunnalle on toimitettu dvd plazalla, Murossa ja Suomi24:ssa esitetyt asiantuntijalausunnot toimenpiteiden välttämättömyyttä koskien.

  Disclaimer: kannatan Uudenmaan eristämistä, mutta se on omalta kohdalta helppoa, koska eristys ei tule vaikuttamaan minun elämääni millään tavalla. Ja vaikka kyseenalaistan sen, että yrittäjien olisi itse pitänyt sulkea ovet, olen niiden ovien sulkemisesta samaa mieltä. Erimielisyyteni EtP:n kanssa rajoittuu siihen, että minusta tuo olisi pitänyt hoitaa viranomaismääräyksellä kaksi viikkoa sitten eikä vastuun työntäminen yrittäjille ole kohtuullista.
   
 8. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 636
  Saadut tykkäykset:
  380
  Eikö ravintoloille ole joka tapauksessa jäämässä taloudellinen vastuu, ilmeisesti aika harvan vakuutusyhtiö tuntee tällaisen tilanteen korvattavuuden? Näin ollen siis ansainta, ehkä jonkun muun retoriikalla ahneus, menee sulkemishalun edelle?

  Itse en juottoloiden sulkemista pidä tarpeellisena. Juovat joka tapauksessa jossain ja tartuttavat toisiaan tietyllä tapaa hallitusti. Kun itse ei enää niin aktiivista elämäntyyliä elä, että kävisi minkään tasoisissa juottoloissa, niin tämänhän näkee lopulta vain hyvänä.

  Ruokaravintoloista olen huolissani. Lehtijuttujen mukaan liikevaihto on vähentynyt jopa 90-95 %. On helppo ymmärtää, ettei toiminta voi olla montaa kuukautta pinnalla pysyvää, kun kiinteät kulut syntyy joka tapauksessa. Onneksi on kotiinkuljetuspalveluita nykyään ja take-awayn myymiseen keksitään muitakin kekseliäitä tapoja. Toivotaan, että mahdollisimman harva ajautuu konkurssiin.
   
 9. El Grande

  El Grande Well-Known Member

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 076
  Saadut tykkäykset:
  142
  Kuka puhui ampumisesta? Poliisitkin ampuvat aniharvoin, vaikka heillä on poikkeuksetta kovat piipussa.
   
 10. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 680
  Saadut tykkäykset:
  423
  No heillä on kovat piipussa juuri siksi, että voidaan tarvittaessa ampua. Miksi muuten niitä olisi? Vaikka miten yritän, niin en keksi mitään muuta käyttötarkoitusta ladatulle aseelle.
   
 11. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 636
  Saadut tykkäykset:
  380
  Ampumisen mahdollisuuden uhka on yleensä riittävä "vartiomieshommissa" (risumiehen äänellä).
   
 12. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 680
  Saadut tykkäykset:
  423
  Luuletko oikeasti, että suomalaiset uskoisivat _varusmiesten_ ampuvan, mikäli ajaa tiesulun ohi? edit: eikä noille tavis varusmiehille ikinä edes annettaisi kovia panoksia tuollaiseen valvontaan.

  Nyt myös näyttää siltä, että poliisi tekee valvomisen tiesuluilla. Mutta sama homma myös heillä. Eivät he ammu autoa, joka läpi ajaisi, vaan se otettaisiin kiinni ja pysäytetään. Sitten vasta ammutaan, jos kuski olisi uhkaava. Silloinkin tuliaseella vasta äärimmäisessä tilanteessa. Ehkä joku ebolaviruksen oksentaminen poliisin naamalle voisi sitä olla, mutta koronaflunssa ei.

  Eli missään vaiheessa ei kukaan poliisi tai varusmies tule ampumaan ketään koronan vuoksi. Eikä kukaan hullu suomalainen siihen usko, ellei sitten ole katsonut liikaa elokuvia.

  edit2: https://yle.fi/uutiset/3-11277275
  Varusmiehet tulossa virka-avuksi, mutta heillä ei ole poliisin valtuuksia eikä siis kovia piipussa.
   
 13. El Grande

  El Grande Well-Known Member

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 076
  Saadut tykkäykset:
  142
  Edelleenkään kukaan ei ole sanonut, että varusmiehet ampuisivat, vaikka heillä olisivatkin kovat piipussa. Ja vaikka ei olisikaan, niin jo pelkkä aseeen näkeminen saanee useimmat Killpatrickit luopumaan rajarikkomuksistaan. Vai meinaatko, että moni tervejärkinen lähtisi kokeilemaan, tuleeko nikkeliä vai ei?

  Ja jos joku autoilija ohittaisi tiesulun, lähtisi perään lähteneitä poliiseja pakoon, niin aivan varmasti poliisi käyttäisi asianmukaista tulivoimaa, jos tilanne eskaloituisi niin, ettei muita vaihtoehtoja ole.
   
 14. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 680
  Saadut tykkäykset:
  423
  Poliisi käyttää ampuma-asetta erittäin harvoin. Ja vielä harvemmin auton pysäyttämisessä. Joskus kyllä ammutaan rengas puhki, mutta nekin ovat todella harvassa. Niin kuin sanot, niin poliisi käyttää ampuma-asetta silloin kuin muita vaihtoehtoja ei enää ole.

  Mutta sillä ei oikeastaan ole mitään tekemistä tämän keskustelun kanssa. Koko keskusteluhan lähti liikkeelle tästä lauseesta: " vastarannan kiiskitkin saanee tottelemaan, kun rynnäkkökiväärillä varustettu varusmies kysyy kovat piipussa alueelta poistumisen syytä".

  Johon jo voidaan sanoa, että varusmiehillä ei tule olemaan kovat piipussa. Ja palaan vielä siihen, että kyllä ne kovat piipussa tarkoittaa sitä, että joku saattaa ampua. Varusmiehiä ei ole juurikaan koulutettu (ehkä spollet pois lukien) toimimaan siviilien kanssa. Tässä tilanteessa ei olla niin pahassa hädässä, että suomalaisten ihmisten pitäisi pelätä varusmiehiä, joilla on kovat piipussa. Eli missään tilanteessa ei mennä hollywood-meininkiin siten, että olisi edes teoreettinen mahdollisuus siihen, että varusmiehet ampuisivat suomen kansalaisia noilla valvonta-asemilla. Ei ikinä.

  Poliisit toki ovat asia erikseen. Mutta eivät hekään ammu ihmisiä tässä tilanteessa sen koronan vuoksi, vaan esimerkiksi siksi, että ihmiset kaavaat kahtasataa sulun läpi ja ovat vaaraksi muille. Senkin jälkeen vasta, jos mikään muu ei auta.

  Eli koronan takia ei kukaan - varusmies tai poliisi - ammu ketään.
   
 15. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 062
  Saadut tykkäykset:
  304
  Ei edes kenenkään autoa. Jos tällaisessa fiktiossa ammuttaisiin renkaita, niin syy olisi se, että autoa ei saada muuten pysäytettyä ja pakenija aiheuttaa muille vaaraa ajamisellaan.
   
 16. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 636
  Saadut tykkäykset:
  380
  KILLPATRICK ja nepa aikoo leikkiä oman elämänsä viherahoja ja ajaa tiesulkujen läpi hidastamatta vai mikä niissä ahistaa? :)
   
  El Grande ja nepa tykkäävät tästä.
 17. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 680
  Saadut tykkäykset:
  423
  Korona saattaa jossain välissä ahistaa. Jää nähtäväksi. :)
  Tiesulut ei ahista, varsinkaan etelässä olevat. Kun itse on täällä suojaisassa Kainuussa, jossa ilmeisesti on immuniteetti virukselle.
   
 18. opelman

  opelman Well-Known Member

  Liittynyt:
  20.10.2007
  Viestejä:
  1 502
  Saadut tykkäykset:
  42
  Ymmärsin, että panssari vaunut on kovat piipussa vahtimassa autoja. Ainakin ylellä se täti äsken puhui panssarivaunuista.
   
  El Grande tykkää tästä.
 19. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 062
  Saadut tykkäykset:
  304
  En nähnyt Nepan ottavan muuten asiaan kantaa, kuin tämän yhden liikaa leffoja katsoneen osalta, joka kuvitteli, että varusmiehille edes annettaisiin ladattuja rynnäkkökiväärejä saati että niitä käytettäisiin Uusimaan rajojen valvonnassa.
   
 20. Vanha_susi

  Vanha_susi Active Member

  Liittynyt:
  24.03.2017
  Viestejä:
  395
  Saadut tykkäykset:
  30
  Juuri YLE Suomen kello 15:00 alkaneessa ja 15:30 loppuneessa ohjelmassa todettiin, että tiesuluille voidan komentaa myös
  tankkeja, jos on tarpeen.

  Näkyi jo opelman ehtineen kertoa asiasta.

  Ja kyseessä oli poliisijohtaja, jota YLE haastatteli.

  EDIT: Niin, että nyt halukkaat sitten yrittämään, miten se rajan ylitys onnistuu sulun alettua, ettei tarvitse perseillä täällä.