Miten hoidat hampaitasi?

Keskustelu osiossa 'Terveys & hyvinvointi' , aloittajana premier, 22.12.2004.

 1. premier

  premier New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.06.2002
  Viestejä:
  1 687
  Saadut tykkäykset:
  4
  Nyt, kun lähestytään hammaslääkärikuluissa huolestuttavasti keuron rajapyykkiä, alkaa oudosti kiinnostamaan tällaisetkin asiat.

  Miten plazalaiset hoitavat hampaitaan? Kuinka monta kertaa päivässä peset hampaat ja mihin vuorokauden aikaan? Karvalakkimallilla vai sähköhammasharjalla? Puhdistatko hammasvälejä esim. hammaslangalla, hammastikuilla tai hammasväliharjalla? Käytkö säännöllisesti hammaslääkärissä ja / tai suuhygienistillä?

  Itselläni tulee yleensä pestyä kerran päivässä iltaisin hampaat. Nyt tosin ajattelin alkaa pestä myös aamuisin. Hammaslääkäri suositteli hammasvälien puhdistamista hammastikuilla. Veristä touhua ainakin näin ensituntumalla :eek:
   
 2. LOP

  LOP Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.02.2001
  Viestejä:
  3 988
  Saadut tykkäykset:
  23
  Itsellä tulee pestyä kerran aamuisin, mutta olen myös ajatellut lisästä pesukertoja. Hammaslääkäri on kyllä porsaanreikäkokoa kinkku lompakossa, joten reijättömyys kunniaan. Itsellä tosin ei ole ollut uusia reikiä vuosiin, mutta vanhasta paikasta lähti palanen viisauden hammasta irrottaessa. Joten pakko oli lähtä, kun mikään kipu ei väännä vertoja hammaskivulle, jos ja kun se iskee.
   
 3. kebek

  kebek Active Member

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 623
  Saadut tykkäykset:
  9
  En muuten juuri välittäisi, mutta kun täytyy sitten juosta niitä hampaita paikkaamassa ja ne annetut ajat on aika niin hanurista ettei millään viitsisi mennä. 4 vuotta sitten otin vastan hammaslangan mukaan ja oikeastaan päivittäisen käytön aloitin vasta tänä vuonna (jotkut hammaslanka-kelat maksavat 4-5e mikä on silkkaa rosvousta!). Harjaus-aktiviteettia harrastan aamuin sekä illoin, välissä tulee ehkä joku purkkakin syötyä päivän mittaan. Ja nyt syksyllä opettelin harjaamaan aamuisin hampaat ennen aamupalaa, ei kuulemma hampaiden kiille niin vaurioidu jos tekee sen näin päin, varsinkin jos jotain tuoremehua kiskoo aamupalalla huiviin. Illalla tosin tulee ongelmia kun heti iltapalan jälkeen pitäisi legot putsata, pitäisikö siinäkin sitten suorittaa käänteinen järjestys? Ei taida jaksaa sentään koko operaatiota muuttaa, tällä linjalla jatketaan kunnes parempi keino löytyy. Ja harjauksessa käytössä fyysistä liikuttelua vaativa malli jota tulee vaihdettua liian harvoin (pari kertaa vuodessa).
   
 4. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 355
  Saadut tykkäykset:
  124
  Lyhyesti:

  Pesen hampaani yhdesti aamulla ja yhdesti illalla (jos lähden ulos,niin pesen myös ennen lähtöä). Käytän kahta hammasharjaa. Aamuisin pesen whitening-hammasharjalla ja -tahnalla hampaani, iltaisin taas Xylitol-tahnalla ja tavallisella hammasharjalla.

  Käytän suuvettä aamuisin.

  Yritän harjata pari kertaa viikossa kieleni.

  Käytän kerran päivässä, illalla, hammaslankaa.

  Pureskelen aina ruokailun jälkeen Xylitol-purkkaa.

  Aikeena on ostaa sähköhammasharja. Minulle on jäänyt tosin mysteeriksi se, kumpaa hammaslääkäriliitto pitää parempana tavallista hammasharjaa vai sähköammasharjaa.

  Siinäpä se olikin.
   
 5. Mahoney

  Mahoney New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.09.2001
  Viestejä:
  3 826
  Saadut tykkäykset:
  7
  Harjaan hampaani joka ilta, näin olen aina tehnyt. Aamuisin olen aivan liian väsynyt ja on aina aivan liian kiire, joten hampaita ei tule edes ajateltua silloin. Hammaslankaa tai muutakaan en ole käyttänyt koskaan. Xylitoliakin käytän varmasti vähemmän kuin keskivertosuomalainen. Ja paikkojahan tosiaan löytyy se 1-3 joka hampaasta tai en tarkemmin tiedä miten nuo ovat jakaantuneet, mutta yhtenä vuonna oli 15 uutta reikää, eräänä toisena 10 jne...

  Hammaslääkärissä olen aina käynnyt säännöllisesti, kun aiemmin se koulujen puolesta hoidettiin ja nytkin n. vuoden välein uuteen tarkastukseen.

  Hammasharja on ollut pari vuotta sähkömallia, se tuntui aluksi huonommalta kuin tavallinen mutta nyt ihan hyvältä.

  Jos haluaa osallistua vanhaan kyselyyn paikattujen hampaiden määrästä, se löytyy täältä.
   
 6. Kaitzu

  Kaitzu Active Member

  Liittynyt:
  31.07.2001
  Viestejä:
  3 371
  Saadut tykkäykset:
  10
  Hampaat tulee harjattua 1-2 kertaa päivässä sähköhammasharjalla kera Sensodyne-hammastahnan. Hammaslankaa tulee käytettyä noin kerran viikossa. Xylitolia en käytä ollenkaan.

  Hammaslääkärini sitten soittelee sopimuksemme mukaan kerran vuodessa sopien tarkistuksesta, eihän sitä ite muistais hammaslääkäriä kuin silloin jos jotain "ongelmaa" tulee ;)
   
 7. Swingbream

  Swingbream New Member

  Liittynyt:
  31.03.2004
  Viestejä:
  388
  Saadut tykkäykset:
  4
  Harjaan hampaani sähköhammasharjalla iltaisin. Meille tuli pari sähköversio tuli pari vuotta sitten, kun vaimokkeelle oli hammaslääkäri sitä kovasti suositellut. Itsestäni tuntuu ainakin siltä, että sähköisellä hampaat tulee harjattua todella paljon tarkemmin, takaa varsinkin on helpompi harjata kunnolla. Äskettäin hammaslääkärillä käydessäni hammaslääkäri mainitsi harjauksen olevan kunnossa, ei siis mitään värjäymiä tai tummentumia, paitsi joskus nuorempana syntyneitä. Lankaa tai tikkua pitäisi käyttää, mutta hammasvälit ovat niin tiukat ja veri lentää, että enpä jaksa.
   
 8. eddie63

  eddie63 Eddie Tukijoukot

  Liittynyt:
  16.01.2003
  Viestejä:
  1 578
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hampaat tulee harjattua aamuisin sähköhammasharjalla ja ehkä kerran viikossa tulee käytettyä hammaslankaa.
  Joskus iltaisin myös tulee pestyä, mutta pitäisi pestä joka ilta.
  Hammaslääkärin mukaan iltapesu on tärkeämpi jos ei kahdesti jaksa pestä...
  Parempi olis kahdesti päivässä kun vielä on omat hampaat suussa... :hitme:
   
 9. kurdt

  kurdt New Member

  Liittynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  7 255
  Saadut tykkäykset:
  25
  Aamuin ja illoin tulee sähkiksellä huristeltua. Lankaan ei ole ollut oikein aikaa tai kiinnostusta. Suuvettä on pitänyt kuukauden ajan ostaa, mutta jäänyt ostamatta.
   
 10. Eastwood1

  Eastwood1 You brought two too many. Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.12.2003
  Viestejä:
  1 875
  Saadut tykkäykset:
  1
  Aina iltaisin olen pessyt hampaat ja jos joskus jaksaa, niin aamulla myös. Lisäksi joka aterian jälkeen xylitol pitoista purukumia.
   
 11. Dentist

  Dentist New Member

  Liittynyt:
  21.08.2003
  Viestejä:
  225
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pari pointtia.

  Jos peset kerran, pese illalla. Ennemmin aamulla ja illalla. Teoriassa, jos syöt jotain hapanta ja peset heti sen jälkeen hampaat, kiillettä kuluu enemmän kuin jos sen tekee toisinpäin.

  Hammaslanka / -tikut ovat hyvä juttu. Jos tulee helposti verta kun niitä käyttää, niitä pitää käyttää enemmän ja pestä hampaat paremmin/useammin. Jos muutaman viikon kuluttua verentulo ei vähene, käväise hammaslääkärissä.

  Ksylitoli on hyvä juttu. Jos maha kestää, syö yksi jenkkipaketti päivässä tai käytä ksylitolipastilleja. Parempi jos sitä on vielä hammastahnassa. Reikiintymisen kannalta hammastahnan millään muulla ainesosalla kuin fluorilla ja ksylitolilla ei ole väliä. Kunhan noita siitä löytyy, ei ole väliä merkkiä mitä ostat. Tärkeintä on kuitenkin fluori, vain se korjaa hampaiston kiillevaurioita. Fluorin pitoisuus Suomessa kaupoissa myytävissä tahnoissa on yleensä sama.

  Ksylitolipurkassa olisi hyvä olla useampi kymmenen prosenttia ksylitolia. Useassa merkissä on vain muutama prosentti. Kysykää sokeriteollisuudelta miksi.

  Kysy lekuriltasi, kannattaako sinun syödä vielä lisäksi fluoritabletteja.

  Jos sinulle tulee paljon hammaskiveä, kannattanee kokeilla jotain hammaskivi tahnaa. Siitä saattaa olla apua.

  Älä käytä lasten hammastahnaa, siinä on vähemmän fluoria. Älä anna lapsille aikuisten hammastahnaa. Liika fluori mm. häiritsee pysyvien hampaiden kehitystä.

  Reikiintymisen kannalta tärkeämpää kuin hampaiden harjaus, on kuinka useasti laitat suuhusi käymiskelpoista sokeria.

  Happo kuluttaa hampaita. Bakteerit tuottavat sokerista happoa, siis sokerista tulee reikiä. Ruokien hapot kuluttavat hampaita. Mm. marjojen ja sitrushedelmien hapot ovat todella voimakkaita. (Syökää silti marjoja ja sitrushedelmiä, ne ovat terveellisiä.) Yrjö on hapanta.

  Jos raskit investoida sähköhammasharjaan, hyvä. Joidenkin tutkimusten mukaan se oikeasti poistaa tehokkaammin plakin. Sähköhammasharja ei nopeuta hampaiden pesua. Muutamalla kympillä saa ainakin hyvän harjan. Patterikäyttöisistä muutaman euron malleista ei ole mulla kokemusta. Eräällä valmistajalla taitaa nyt olla menossa kampanja, jossa saa rahat takaisin, jos ei harja pidä antamiaan lupauksia. Muutama kymppi voi tuntua hammasharjasta paljolta, mutta oikeasti se maksaa vain puolet kampaamokäynnistä tai yhden hammaslääkärikäynnin verran, jossa tehdään yksi paikka puuduttaen.

  Käy säännöllisesti hammaslääkärissä. Jos oma hammaslääkäri on erimieltä minun kanssa, usko sitä. Mä oon vain tuntematon nimimerkki, joka tulee Brian Yuznan kalkkunasta The Dentist.

  Ai niin, pesen hampaani kerran päivässä aamupalan jälkeen sähköhammasharjalla. Pureskelen ksylitolipurkkaa aina kun muistan. En käytä hammaslankaa tai tikkuja, eikä mulle ole tullut kymmeneen vuoteen reikiä.
   
 12. Jarkko G.

  Jarkko G. Samppa ja Hurricane :| Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.08.2001
  Viestejä:
  12 980
  Saadut tykkäykset:
  33
  Kolmesti päivässä pesen hampaani.
  edit: juu ja xylitolia pureskelen pitkin päivää.
  Hammaslääkärillä viimeeksi olin v. 96 tai 97 jolloin ensimmäinen reiänalkuni paikattiin.
   
 13. sponge bob

  sponge bob New Member

  Liittynyt:
  21.01.2004
  Viestejä:
  334
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aamuin ja illoin perusharjalla pesen. Nyt olen aloittanut myös purkan syömisen aterioiden jälkeen.
   
 14. DIAR

  DIAR Ugh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 206
  Saadut tykkäykset:
  9
  Aamuin illoin sähköhammasharjaa ja mielellään etukäteen kunnollinen plakin liotus suuvedellä. Hammaslankaa vihaan yli kaiken (no ei nyt sentään :eek: ). Täytyy aina silloin tällöin käydä hammashoitajalla hammaskiveä poistattamassa. Tavoitteena on käydä vuoden välein. Kunnallisen hammashoitajan palvelut ovat lähes ilmaisia ja silti moitteettomia :thumbsup:
  Hammaslääkärini suosituksen mukaan olen jättänyt limut lähes kokonaan ja vaihtanut janojuomat kaljaan ja viiniin ( no ei maaar. Vettä ja maitoa tulee litkittyä). En ole aiemminkaan litkinyt limua kuin ehkä pullon viikossa, mutta kun sain niin kovan saarnan kerran...

  Reikiä nolla, mun on hyvä olla. :D

  Aijoo: Sähköhammasharja putsaa omien kokemuksien mukaan paljon paremmin kuin tavallinen hammasharja. Sähköhammasharjan käyttö edellyttää kuitenkin tiukkaa keskittymistä. Sitähän ei vispata edestakaisin suussa vaan ikäänkuin harjataan hammas kerrallaan.
   
 15. Veikka

  Veikka New Member

  Liittynyt:
  26.01.2004
  Viestejä:
  110
  Saadut tykkäykset:
  1
  Hampaat harjaan aamuin illoin sähkömoottorin avulla. Hammaslankaa käytän päivittäin.

  Hammaslääkärissä olen pyrkinyt käymään joka vuosi. Hammaskiven poistaminen on lähes pahinta mitä tiedän. :weep:

  Hammaslääkäriin olen tähän mennessä kantanut n. 6000 euroa, tosin markkoina enimmäkseen. Juu, pääsivät leegot vähän huonoon kuntoon nuoruudessa. :hitme:
   
 16. DIAR

  DIAR Ugh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 206
  Saadut tykkäykset:
  9
  Kunnallisessa hoidossa käyttävät hammaskiven poistoon ultraäänihärpäkettä (tai mikä lie) eli eivät sorki niiden kirottujen koukkujen kanssa ikeniä verille. Ei tuokaan keino mitään orgastisen upeaa ole, mutta tuhat ja yksi kertaa miellyttävämpää kuin ne rautakautiset puoskarin menetelmät.
   
 17. TheJambo

  TheJambo Active Member

  Liittynyt:
  08.06.2004
  Viestejä:
  2 272
  Saadut tykkäykset:
  2
  Aamuin illoin eli 2 kertaa päivässä.Joskus on Pepsodenttia ja joskus taas Yotuelia (taitaa olla pirun kallista) ja tosiaan viimeksi on paikkailtu tms. 4 vuotta sitten.
   
 18. jokkea85

  jokkea85 New Member

  Liittynyt:
  10.02.2003
  Viestejä:
  588
  Saadut tykkäykset:
  1
  Aamuin illoin on ollut tapana pestä hampaat. Silloin tällöin ulos lähdettäessä tulee vielä nopeasti harjattua hampaat, jos uloshengitys löyhkää jo omaankin nenään.
   
 19. Patu

  Patu Active Member

  Liittynyt:
  04.12.2002
  Viestejä:
  2 834
  Saadut tykkäykset:
  0
  Laiskana ihmisenä harjaan hampaat vain iltaisin sähköhammasharjaa käyttäen. Reikiä on tälläkin hetkellä ja harmittaa, kun ei kaikkia ehtinyt käydä paikkauttamassa armeijassa (ilmaiseksi). Kai se on varattava terveyskeskuksesta aika. Saa varmaan aikaisintaan jonnekin 2006 vuodelle. Yksityinen tulee liian kalliiksi.
   
 20. jorhe

  jorhe Member

  Liittynyt:
  29.10.2001
  Viestejä:
  626
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hammaslääkärien mukaan on ehdottoman tärkeää, että pesee hampaansa aamulla ENNEN aamupalan syöntiä. Näin hammastahnasta jäävä suoja auttaa estämään aamupalasta syntyvää happohyökkästä.

  Itse pesen hampaani sähköhammasharjalla aamuin illoin. Ennen pesin vain iltaisin normaaliharjalla, mutta päättelin hammaslääkärilaskusta ettei se riitä :)