Missä FullHD tykeissä on 1:2,35 pystyvenytys?

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana Arttu78, 19.01.2008.

 1. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
  Jos näitä cinemascopevenytyksen tekeviä projektoreita tulee vastaan, nin postatkaa merkki ja malli, jotta voin päivittää ekaa viestiä.
   
 2. Mauno

  Mauno Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.02.2005
  Viestejä:
  139
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nuo aiemman viestini kuvat on siis otettu Sony vpl-hw65es-manuaalista screenshottina (googlella löytyy). Siihen, että ovatko ominaisuudet todenmukaisia, en osaa vastata.

  Myös Epson EH-TW9200(W)-manuaalin mukaan venytykset onnistuvat. 3D:ssä käytössä vain 1080p/24 Hz/frame packing-moodi.
  epson_stretch.png
   
 3. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
 4. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 191
  Saadut tykkäykset:
  864
  Kyselin avsforumilla hieman tuosta 65ES -tykin pystyvenytyksestä, kun eräässä ketjussa mainittiin, että se ei osaisi sitä tehdä.
  Tykki kyllä vaikuttaa hyvältä, mutta 3d ei testien perusteella ole parasta mahdollista tai kirkkainta mahdollista. Mikä vähän pelottaa isolla kankaalla.

  edit: Ja pienen keskustelun jälkeen tuli vahvistus - jos se nyt oikeasti vahvistusta kaipasi - että uusi Sony osaa pystyvenytyksen 3d:lle. Tosin hintaa tykillä on sen verran, että taidan itse vielä edetä tuolla "bluraylta leffa tietokoneelle ja muunnos kiinteästi pystyvenytetyksi" -menetelmällä.
   
  Viimeksi muokattu: 22.06.2016
  Arttu78 tykkää tästä.
 5. E-mies

  E-mies Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2005
  Viestejä:
  345
  Saadut tykkäykset:
  2
  Tämä voisi hyvinkin olla seuraava projektori itsellänikin. :)
   
  Arttu78 tykkää tästä.
 6. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 191
  Saadut tykkäykset:
  864
  Ajattelinpas, että kun kerran olen täällä maininnut, että teen 3d-leffoille pystyvenytyksen tietsikalla, niin voisin toki kertoa, miten helposta prosessista loppujen lopuksi on kysymys. Aluksi toki tuntui hankalalta, mutta kun oikeat softat löytyi, niin helppoahan tuo on kuin heinän teko. Tosin heti pitää mainita se, että ilmaiseksi sitä ei saa tehtyä.

  Elikkäs, homma menee näin:

  -MakeMKV-ohjemalla Blurayn rippaaminen koneelle. Nykyinen Beta-versio on ilmainen, mutta tietyt ominaisuudet voivat vaatia rekisteröintiä. Siitä tulee erillinen ilmoitus, jos näin on. Yhden leffan rippaaminen i7-prossuisella koneella ja ulkoisella Bluray-asemalla kestää noin tunnin.
  -Vähän leffasta riippuen MakeMKV tekee joko kaksi erillistä tiedostoa (vasen ja oikea silmä) tai yhden 3D MVC MKV -tiedoston, jossa on yhdessä tiedostossa koko 3D-leffa. Joissakin keskusteluissa tuohon olisi kuulemma MakeMKV:ssä valinta, että kummin tehdään, mutta liekö se koskee vain vanhempia versioita, koska Betasta en sitä ole löytänyt. Mutta toistaiseksi mitään merkitystä tuolla ei ole ollut.
  -Sen jälkeen videotiedostoista cropataan mustat palkit pois Handbrake-ohjelmalla. Yleensä automaattiset asetukset toimivat oletuksena ihan hyvin. Jos ei, niin sitten käsin laitetaan pikselimäärä, joka cropataan pois. Tämä siis tekee sen, että leffa venyy täyttämään koko 16:9-kuvan, joka voidaan sitten venyttää a-linssillä vaakatasossa.
  -Samalla voi myös säätää ääniä, jos siihen on tarvetta, yleensä ei.
  -Tekstitykset "poltan" myös Handbrakella kuvaan suoraan. Vähän tilanteesta riippuu voiko käyttää valmiita elokuvan tekstityksiä, mutta jos ei voi, niin lataan tekstit netistä ja asetan handbrakessa "burn in" -asetuksen päälle. Tämä pitää muistaa tehdä molemmille videoille, jos on erikseen vasemmalle ja oikealle silmälle tiedostot. Muuten tekstitys välkkyy.
  -Koodaukseksi laitan H.264:n ja ihan vain sen takia, että ei varmasti tarvitse miettiä asiaa, niin laitan laaduksi hieman paremman kuin oikeasti pitäisi. Kovalevytila on halpaa, joten muutama ylimääräinen menetetty gigakaan ei haittaa, jos on tae siitä, että kuvanlaatu on hyvä.
  -Omalla koneella tuossa Handbraken ajossa kestää yleensä about tunti. Mutta yleensä teen kerran koeajon yhdelle chapterille (5-10 min pätkä), jonka muuntamisessa menee ehkä se 5 minsaa.
  -Lopulta leffan voi katsella Stereoscopic playerillä (maksullinen). Itse käytän AMD HD 3D -asetusta kuvan lähettämiseen tykille. Se osaa automaattisesti frame packingin, joten resoluutio säilyy. Tuo tietenkin vaatii AMD:n kortin, mutta kilpailevia kortteja tuetaan myös.

  Tarkempia asetuksia voin kertoa, jos joku toinenkin on asiasta kiinnostunut. Ja vielä pitää mainita se, että tällä hetkellä taitaa vain yksi 3D-leffa olla vain yhtenä tiedostona, muissa on kaksi tiedostoa, jotka voi ladata Stereoscopic playeriin eri silmien tiedostoina. Tämän mainitsen siksi, että mielestäni tuo yhden tiedoston leffa (3D MVC MKV) menee sellaisenaan saman prosessin läpi eikä vaatinut enempää säätämistä. Mutta jos ja kun seuraava samanlainen tulee vastaan, niin näkee sitten, että vaatiko se jotain erikoista.

  Jostain kumman syystä 3D tietokoneen kautta vaikuttaa vielä asteen paremmalta kuin soittimella katsottuna. Tietenkin ero on se, että tietokoneen kautta saan leffan koko cinemascope-kankaalle, mikä koko homman pointti onkin. Kirkkautta riittää mukavasti ja 3D on loistavan näköistä. Ja se, mikä tässä on jännin juttu on se, että sateenkaaria ei näy, kuten soittimen kautta katsottaessa. Liekö syy sitten se, että kuvan kirkkaus on kuitenkin suuremmalla koolla vähän pienempi, mikä vähentää sateenkaaria. Mutta on vaikea kuvitella, että esim. JVC X7000, jota olen pohtinut nykyisen tykin (BenQ W7500) seuraajaksi pystyisi parempaan. Ehkäpä pidän vanhan tykin 3D:tä ja pelaamista varten.