mikä 15 tuumainen 3 tie kaiuttimen bassoksi

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse' , aloittajana timotykki, 08.04.2016.

 1. John-117

  John-117 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  06.09.2015
  Viestejä:
  611
  Saadut tykkäykset:
  30
  Entäs jos hakusessa onkin enemmän säteilykäyttäytymisen haltuunotto ja suora/heijastunut ääni -suhteen HiFi-turboruuvaus ns. maksimiin isolla säteilevällä/ääntä ohjaavalla pinnalla? Kun kuviossa on massiivinen 2-4 metriä leveä videokuva ja sen mukainen kuunteluetäisyys. Oikeasti Ison Videokuvan kanssa kun ei voi sattuneesta syystä toimia pikkukaiuttimille sopivilla sylikenttä-etäisyys -mittakaavan kuunteluetäisyyksillä; kuvakoon kasvaessa myös kuunteluetäisyys kaiuttimiin kasvaa väistämättä. Tässä tilanteessa pikkukaiuttimien suuntaavuusominaisuudet loppuvat kesken, vaikka SPL-mielessä ne saattaisivat (volumerajoitetussa ympäristössä) settinsä vielä kasassa pitääkin.
  Toisaalta, dynaamisen videoäänen SPL-piikeissä (audiobaana auki -SPL-olosuhteissa) pienet bassoelementit käyvät kaistan alapäässä jo aika korkeissa särölukemissa myös SPL:n suhteen kun screenillä varmistin niin sanotusti lähtee ja ydinpommitus/maanjäristys tms. megaluokan rötinä alkaa. Kuuluu bassoiskun pehmenemisenä ja ki-ki-ki-kickass -potkun katoamisena. Tästä nyt tuskin tulee olkkari-kolkkari -ympäristössä ongelmaa, mutta puusta laskeutuneet advanced-levelin kaiutinkuuntelijat nyt eivät kaiuttimiaan missään olkkarissa tms. siviilialueilla käytäkään.
   
  Viimeksi muokattu: 20.04.2016
 2. Janoch

  Janoch Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  21
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos pitäydytään 3-tie suunnitelmassa niin entä joku valmis 6,5" 2-tie rakennussarja ja siihen herkkyydeltään just sopiva iso basso. Kondensaattori sarjaan yläpään kanssa ja kela suotamaan bassoa, yksinkertaista. Mitoitus todellisten impedanssikäyrien mukaan. Sitten ihmetellään miten ylimääräiset komponentit ja muuttunut etulevyn koko sössivät ääntä. Baffle-stepistä ei liiemmin tarvitse huolehtia uppo-asennuksessa? Lopputulosta ei voi ennakoida kuin kokenut suunnittelija, jotain roskiskaman ja onnistumisen väliltä lienee.
  Entäpä aktiivinen järjestelmä? Lisää vahvistinkanavia ja nupeista tai tietokoneelta väännetään jakotaajuudet, käppyrät ja herkkyydet kohdilleen.
  Tai tilaat jonkun isobassoisen 2-tie rakennussarjan, vaikka suuren pyöreän.
   
 3. timotykki

  timotykki Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.03.2005
  Viestejä:
  113
  Saadut tykkäykset:
  9
  Aivan oikein passiivinen 2 tie ja aktiivinen basso liitetään siihen.

  Kunhan saan demottua sitä 15" leffa äänillä ensin.sitten teen suunnitelmia lisää osista.

  Mutta kaikki ehotukset elementeistä tervetulleita
   
 4. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 802
  Saadut tykkäykset:
  376
  http://www.diysoundgroup.com/ <- tuota sivustoa kannattaa tutkiskella (forum). Moni suosii esim Eminencen PA -elementtejä. Tuolla on hurrrrja määrä jos jonkinlaisia kyhäelmiä ja mittauksia. Itselläni on rakenteilla tälläiset. Tuossa yksi mielenkiintoinen buildi myös.
   
 5. Electron

  Electron Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  09.05.2003
  Viestejä:
  1 123
  Saadut tykkäykset:
  41
  Jos aloittaja ei taida kyetä halltisemaan suuntaavuuskäsitetttä jotta iso kartio olisi se juttu.
  Nyt sitten vaan laskukone käteen ja laskemaan paljonko sitä kartiopinta-alaa tarvitaan ja mutuilu stoppiin.

  Jos jakotaajuus on 80Hz niin 8" elementti riittää järjettömiin äänenpainisiin kotiolosuhteissa.
  Jos taas tarkoitus on vain leikkiä ja esitellä kellä on isoin niin unohdetaan koko juttu.
   
 6. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 496
  Saadut tykkäykset:
  453
  SPL ei ole ainoa hyve missään kaiuttimessa.

  Toki huono elementti on huono ja hyvä hyvä koosta riippumatta, mutta isoissa on sellaista vaivattomuutta, jota ei pienistä löydy.
   
 7. timotykki

  timotykki Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.03.2005
  Viestejä:
  113
  Saadut tykkäykset:
  9
  No joo ehkä parempi että unohatte tämän viestiketjun.
  näyttää menevän höpöksi niinkö yleensäkin.
   
 8. Hermo

  Hermo Käyttäjä

  Liittynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  60
  Saadut tykkäykset:
  2
  Mikä itseisarvo on käyttää mahdollisimman pieniä elementtejä ja ruoskia niistä kaikki irti? Tätä tuntuu ilmenevän.

  Sitä ihmettelen myös että mitä vikaa suuntaavuudessa on. 80/6:t lienevät aika suuntaavat ja esim. neljän metrin kuunteluetäisyydellä menettää paljon laatua verrattuna vaikka kahteen metriin.
   
 9. "Q"

  "Q" Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.01.2009
  Viestejä:
  151
  Saadut tykkäykset:
  8
  Joiltain osin kyllä. Kannattaa valita sieltä joukosta ne asiat jotka vievät harrastusta eteenpäin, sekä tuovat uutta osaamista ja hyvää mieltä. Janochilla oli mielestäni hyvä ehdotus tuossa hieman ylempänä. Sitä hieman jatkojalostaen; Samun 8" yksisilmäiset, ja jatkoksi se 15" basso? Molemmat samaan koteloon, 8" kotelo siellä bassokotelon sisällä? Varmasti joutuu säätämään jakaria, mutta yläpään lähtökohta olisi jo valmiiksi mietitty, ja kustannukset eivät olisi vielä mahdottomia.
   
  Arttu78 tykkää tästä.
 10. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 450
  Saadut tykkäykset:
  85
  Ideointivaihe voi toki olla raskasta, mutta älä timotykki anna sen estää projektin aloitusta. Minua ainakin kiinnostaisi seurata, kun en oikeastaan auttaakaan osaa, mitä tästä tulee. Jotain tekemällä saa jotain, kun tekemättömyydellä ei saa sitten yhtään mitään jne.
   
 11. aheikkinen

  aheikkinen Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 011
  Saadut tykkäykset:
  121
  3-tie rakenne pienellä keskarilla heikentää suuntaavuutta keskialueella. Simppelimpi ja suuntaavuuden kannalta parempi olisi 2-tie pönttö 15" kartiolla, esim. Nitrosäiliö tai Suuri pyöreä. Ne olisivat hyvin suuntaavia myös siellä tärkeällä keskialueella. Alinta oktaavia varten sitten jako jostain 60hz tietämistä erilliselle järeämmälle subipatteristolle. Kaupallisista ratkaisuista voi katsoa esimerkkiä ja ideoita, ja havoinnoida että esim. Genelecin 3-tie malleissa on aina keskiäänellä sekä diskantilla syvät suuntaimet edessään.

  Noin yleisestikään siis sub-basson toistimen ei ole välttämättä kovinkaan edullista sijaita samassa fyysisessä kaiutinpömpelissä kuin pääkaiuttimen, koska pääkaiutin täytyy pakosti sijoittaa ennalta määrättyyn kuuntelukolmioon. Erillinen subbari voidaan sijoittaa vapaammin, eli sinne mistä käsin sub-bassot toistuvat luonnostaan vähimmillä huonehäiriöillä.

  Kertauksena vielä muutamille tässäkin ketjussa äänessä olleille huutelijoille; enemmän suuntaavuutta = enempi parempi kaikki. Sääntö pätee kaikissa normaaleissa huonetiloissa ja säännön ehdottomuus vahvistuu eksponentiaalisesti mitä etäämmälle kaiuttimesta kuuntelupaikka siirtyy.
   
 12. Dragon/

  Dragon/ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  Niin se tuppaa olla käytännön syistä. Pienistäkin lähtee yllättävän paljon ääntä...

  Jos meikä lähtisi vielä noihin isoihin, niin varmaan valinta olisi joku tuollainen iso koaksaali, esim suuri pyöreä suljetussa kotelossa. Noissa on vaan kamala homma tehdä kotelot tukevaksi. Kuten täälä aiemmin mainittu, pitää kestää ajaa tankilla yli.

  Katselin vielä kuvia höpötalon sivuilta: ja ei ei ei, jumaliste ei koskaan kivivillaa noiden sisälle, tuolta se puhaltelee tuota hengitysilmaan olkkarissa jatkuvasti. Jotkut tuolla villalla "akustoivat" kuunteluhuoneitaankin :( :(
   
 13. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 450
  Saadut tykkäykset:
  85
  Juu, kaiuttimen sisälle jotain terveellisempää hengitettävää.
   
 14. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 496
  Saadut tykkäykset:
  453
  Vaikka en sinänsä ole eri mieltä, niin pari huomiota:

  - kuva on käsittääkseni Sauraman protosta. Niissä lienee se ja sama, mitä käyttää vaimennusaineena, jos ei tule käyttöön ja kivivilla on lähes ilmaista.

  - ennenkuin täysin paranoidiksi alkaa, niin pitää muistaa kaiken olevan suhteellista. Pari palaa kivivillaa kaiuttimessa on eri asia, kuin koko seinä peitettynä paljaalla villalla.

  - olisi hauska kuulla kuinka moni kivivillan takia barrikadeilla juokseva esim. tupakoi.

  (ja jos tuo "akustointi" kommentti viittasi minuun, niin kivivillaa on umpikotelossa akustiikkalevyn tehoa lisäämässä, ei ilmatilassa)
   
 15. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 802
  Saadut tykkäykset:
  376
  Heh, mietin aivan samaa, vedetään viunaa ja tupakoidaan & nuuskataan mutta kivivillan palanen on se demoni :) Mutta joo itelläkin on useita "paaleja" kivi ja lasivillaa huonetilassa.. iiks (tosin ovat kelmutettu ja kankaalla vuorattu, sijaitsee listojen ja levyjen sisällä)
   
  Ultrablue ja x_jmt_x tykkäävät tästä.
 16. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 496
  Saadut tykkäykset:
  453
  Pah. Suuntaavuus on vain ja ainoastaan hyvä asia, kunhan suuntaavuus on hallittua. Metsään mennään esimerkiksi silloin, kun diskantti suuntaa äärettömän voimakkaasti, mutta keskialue/basso ei. Tuloksena on toivottoman raskasta sointia.

  Suuntaavuus itsessään ei voi aiheuttaa kuunteluväsymystä, ääni aiheuttaa kuunteluväsymystä (jos mikään). Jos diskantti "lyö korville", syy on diskantin laadussa/balanssissa, ei "suuntaavuudessa". Sivuhuomiona, pitkin kipsiseiniä ja ikkunalaseja pomppiva mihin-sattuu ampuva diskantti se vasta käykin korville. Sulla ei tietty tule sitä ongelmaa Harbethiesi kanssa, kun niiden diskanttipäätä on pudotettu reippaasti.
   
  latexii ja saurama tykkäävät tästä.
 17. Dragon/

  Dragon/ Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  24.01.2009
  Viestejä:
  1 329
  Saadut tykkäykset:
  15
  Heh... vaan eipä tartte akustointia ja huonekorjaimia... mistähän moinen?
   
 18. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 496
  Saadut tykkäykset:
  453
  "Tarvita" on suhteellinen käsite. Käytännössä varmaa on, että kaiuttimesi ei soi tilassasi täsmälleen sillä tavalla, kuin suunnittelija on sen tarkoittanut soivan - koska tämä on käytännössä mahdotonta, ellei kaiutinta suunnitella tiettyjen speksien mukaiseen tilaan ja sitten rakenneta sellaista tilaa - ja kuulemasi ääni on kaiuttimesi ja kuuntelutilasi yhteistulos.

  En käsitä, miksi sinun mielestäsi kerta toisensa jälkeen huoneen ääntä muuttavien vaikutusten vähentäminen - akustointi ja huonekorjaus - on mielestäsi huono asia. Kyseessä on ihan samasta asiasta, kuin mihin pyritään kaiuttimien paikkaa huoneessa hakemalla: pyritään saamaan huoneen kaiuttimien ääntä heikentävää (muokkaavaa) vaikutusta vähennettyä.

  Kuulemasi ääni on (tallenne + laitteisto + kuuntelutila + omat korvat + ääni = kuulohavainto). Akustoinnilla on tarkoitus vähentää yhtälöstä kuuntelutilan merkitystä. Miten ikinä se voi olla huono asia?

  Jos sinä et "tarvitse" akustointia, niin se tarkoittaa vain, että sinä olet tyytyväinen laitteistosi ja huoneesi yhdessä tuottamaan ääneen.
   
 19. timotykki

  timotykki Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.03.2005
  Viestejä:
  113
  Saadut tykkäykset:
  9
  no kaikesta huolimatta lastulevyn sahaus eilen aloitettu:).
  pääsempähän testaamaan 15" pohjautuvaa kaiutinta ainakin nyt musiikilla kylläkin.
   
  saurama tykkää tästä.
 20. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 802
  Saadut tykkäykset:
  376
  Hyvä hyvä .. Turkkaahan kuvia ja stooria miten juttu edistyy. Itselläkin lähtee työstöön waveguide -kaiuttimet 12" -bassolla kunhan vaan kompressioajurit saapuu =/