Entäs jos hakusessa onkin enemmän säteilykäyttäytymisen haltuunotto ja suora/heijastunut ääni -suhteen HiFi-turboruuvaus ns. maksimiin isolla säteilevällä/ääntä ohjaavalla pinnalla? Kun kuviossa on massiivinen 2-4 metriä leveä videokuva ja sen mukainen kuunteluetäisyys. Oikeasti Ison Videokuvan kanssa kun ei voi sattuneesta syystä toimia pikkukaiuttimille sopivilla sylikenttä-etäisyys -mittakaavan kuunteluetäisyyksillä; kuvakoon kasvaessa myös kuunteluetäisyys kaiuttimiin kasvaa väistämättä. Tässä tilanteessa pikkukaiuttimien suuntaavuusominaisuudet loppuvat kesken, vaikka SPL-mielessä ne saattaisivat (volumerajoitetussa ympäristössä) settinsä vielä kasassa pitääkin. Toisaalta, dynaamisen videoäänen SPL-piikeissä (audiobaana auki -SPL-olosuhteissa) pienet bassoelementit käyvät kaistan alapäässä jo aika korkeissa särölukemissa myös SPL:n suhteen kun screenillä varmistin niin sanotusti lähtee ja ydinpommitus/maanjäristys tms. megaluokan rötinä alkaa. Kuuluu bassoiskun pehmenemisenä ja ki-ki-ki-kickass -potkun katoamisena. Tästä nyt tuskin tulee olkkari-kolkkari -ympäristössä ongelmaa, mutta puusta laskeutuneet advanced-levelin kaiutinkuuntelijat nyt eivät kaiuttimiaan missään olkkarissa tms. siviilialueilla käytäkään.
Jos pitäydytään 3-tie suunnitelmassa niin entä joku valmis 6,5" 2-tie rakennussarja ja siihen herkkyydeltään just sopiva iso basso. Kondensaattori sarjaan yläpään kanssa ja kela suotamaan bassoa, yksinkertaista. Mitoitus todellisten impedanssikäyrien mukaan. Sitten ihmetellään miten ylimääräiset komponentit ja muuttunut etulevyn koko sössivät ääntä. Baffle-stepistä ei liiemmin tarvitse huolehtia uppo-asennuksessa? Lopputulosta ei voi ennakoida kuin kokenut suunnittelija, jotain roskiskaman ja onnistumisen väliltä lienee. Entäpä aktiivinen järjestelmä? Lisää vahvistinkanavia ja nupeista tai tietokoneelta väännetään jakotaajuudet, käppyrät ja herkkyydet kohdilleen. Tai tilaat jonkun isobassoisen 2-tie rakennussarjan, vaikka suuren pyöreän.
Aivan oikein passiivinen 2 tie ja aktiivinen basso liitetään siihen. Kunhan saan demottua sitä 15" leffa äänillä ensin.sitten teen suunnitelmia lisää osista. Mutta kaikki ehotukset elementeistä tervetulleita
http://www.diysoundgroup.com/ <- tuota sivustoa kannattaa tutkiskella (forum). Moni suosii esim Eminencen PA -elementtejä. Tuolla on hurrrrja määrä jos jonkinlaisia kyhäelmiä ja mittauksia. Itselläni on rakenteilla tälläiset. Tuossa yksi mielenkiintoinen buildi myös.
Jos aloittaja ei taida kyetä halltisemaan suuntaavuuskäsitetttä jotta iso kartio olisi se juttu. Nyt sitten vaan laskukone käteen ja laskemaan paljonko sitä kartiopinta-alaa tarvitaan ja mutuilu stoppiin. Jos jakotaajuus on 80Hz niin 8" elementti riittää järjettömiin äänenpainisiin kotiolosuhteissa. Jos taas tarkoitus on vain leikkiä ja esitellä kellä on isoin niin unohdetaan koko juttu.
SPL ei ole ainoa hyve missään kaiuttimessa. Toki huono elementti on huono ja hyvä hyvä koosta riippumatta, mutta isoissa on sellaista vaivattomuutta, jota ei pienistä löydy.
Mikä itseisarvo on käyttää mahdollisimman pieniä elementtejä ja ruoskia niistä kaikki irti? Tätä tuntuu ilmenevän. Sitä ihmettelen myös että mitä vikaa suuntaavuudessa on. 80/6:t lienevät aika suuntaavat ja esim. neljän metrin kuunteluetäisyydellä menettää paljon laatua verrattuna vaikka kahteen metriin.
Joiltain osin kyllä. Kannattaa valita sieltä joukosta ne asiat jotka vievät harrastusta eteenpäin, sekä tuovat uutta osaamista ja hyvää mieltä. Janochilla oli mielestäni hyvä ehdotus tuossa hieman ylempänä. Sitä hieman jatkojalostaen; Samun 8" yksisilmäiset, ja jatkoksi se 15" basso? Molemmat samaan koteloon, 8" kotelo siellä bassokotelon sisällä? Varmasti joutuu säätämään jakaria, mutta yläpään lähtökohta olisi jo valmiiksi mietitty, ja kustannukset eivät olisi vielä mahdottomia.
Ideointivaihe voi toki olla raskasta, mutta älä timotykki anna sen estää projektin aloitusta. Minua ainakin kiinnostaisi seurata, kun en oikeastaan auttaakaan osaa, mitä tästä tulee. Jotain tekemällä saa jotain, kun tekemättömyydellä ei saa sitten yhtään mitään jne.
3-tie rakenne pienellä keskarilla heikentää suuntaavuutta keskialueella. Simppelimpi ja suuntaavuuden kannalta parempi olisi 2-tie pönttö 15" kartiolla, esim. Nitrosäiliö tai Suuri pyöreä. Ne olisivat hyvin suuntaavia myös siellä tärkeällä keskialueella. Alinta oktaavia varten sitten jako jostain 60hz tietämistä erilliselle järeämmälle subipatteristolle. Kaupallisista ratkaisuista voi katsoa esimerkkiä ja ideoita, ja havoinnoida että esim. Genelecin 3-tie malleissa on aina keskiäänellä sekä diskantilla syvät suuntaimet edessään. Noin yleisestikään siis sub-basson toistimen ei ole välttämättä kovinkaan edullista sijaita samassa fyysisessä kaiutinpömpelissä kuin pääkaiuttimen, koska pääkaiutin täytyy pakosti sijoittaa ennalta määrättyyn kuuntelukolmioon. Erillinen subbari voidaan sijoittaa vapaammin, eli sinne mistä käsin sub-bassot toistuvat luonnostaan vähimmillä huonehäiriöillä. Kertauksena vielä muutamille tässäkin ketjussa äänessä olleille huutelijoille; enemmän suuntaavuutta = enempi parempi kaikki. Sääntö pätee kaikissa normaaleissa huonetiloissa ja säännön ehdottomuus vahvistuu eksponentiaalisesti mitä etäämmälle kaiuttimesta kuuntelupaikka siirtyy.
Niin se tuppaa olla käytännön syistä. Pienistäkin lähtee yllättävän paljon ääntä... Jos meikä lähtisi vielä noihin isoihin, niin varmaan valinta olisi joku tuollainen iso koaksaali, esim suuri pyöreä suljetussa kotelossa. Noissa on vaan kamala homma tehdä kotelot tukevaksi. Kuten täälä aiemmin mainittu, pitää kestää ajaa tankilla yli. Katselin vielä kuvia höpötalon sivuilta: Spoiler https://www.hifitalo.fi/images/prod...-suuri-pyorea-kotelon-vaimennus-8322_orig.jpg ja ei ei ei, jumaliste ei koskaan kivivillaa noiden sisälle, tuolta se puhaltelee tuota hengitysilmaan olkkarissa jatkuvasti. Jotkut tuolla villalla "akustoivat" kuunteluhuoneitaankin
Vaikka en sinänsä ole eri mieltä, niin pari huomiota: - kuva on käsittääkseni Sauraman protosta. Niissä lienee se ja sama, mitä käyttää vaimennusaineena, jos ei tule käyttöön ja kivivilla on lähes ilmaista. - ennenkuin täysin paranoidiksi alkaa, niin pitää muistaa kaiken olevan suhteellista. Pari palaa kivivillaa kaiuttimessa on eri asia, kuin koko seinä peitettynä paljaalla villalla. - olisi hauska kuulla kuinka moni kivivillan takia barrikadeilla juokseva esim. tupakoi. (ja jos tuo "akustointi" kommentti viittasi minuun, niin kivivillaa on umpikotelossa akustiikkalevyn tehoa lisäämässä, ei ilmatilassa)
Heh, mietin aivan samaa, vedetään viunaa ja tupakoidaan & nuuskataan mutta kivivillan palanen on se demoni Mutta joo itelläkin on useita "paaleja" kivi ja lasivillaa huonetilassa.. iiks (tosin ovat kelmutettu ja kankaalla vuorattu, sijaitsee listojen ja levyjen sisällä)
Pah. Suuntaavuus on vain ja ainoastaan hyvä asia, kunhan suuntaavuus on hallittua. Metsään mennään esimerkiksi silloin, kun diskantti suuntaa äärettömän voimakkaasti, mutta keskialue/basso ei. Tuloksena on toivottoman raskasta sointia. Suuntaavuus itsessään ei voi aiheuttaa kuunteluväsymystä, ääni aiheuttaa kuunteluväsymystä (jos mikään). Jos diskantti "lyö korville", syy on diskantin laadussa/balanssissa, ei "suuntaavuudessa". Sivuhuomiona, pitkin kipsiseiniä ja ikkunalaseja pomppiva mihin-sattuu ampuva diskantti se vasta käykin korville. Sulla ei tietty tule sitä ongelmaa Harbethiesi kanssa, kun niiden diskanttipäätä on pudotettu reippaasti.
"Tarvita" on suhteellinen käsite. Käytännössä varmaa on, että kaiuttimesi ei soi tilassasi täsmälleen sillä tavalla, kuin suunnittelija on sen tarkoittanut soivan - koska tämä on käytännössä mahdotonta, ellei kaiutinta suunnitella tiettyjen speksien mukaiseen tilaan ja sitten rakenneta sellaista tilaa - ja kuulemasi ääni on kaiuttimesi ja kuuntelutilasi yhteistulos. En käsitä, miksi sinun mielestäsi kerta toisensa jälkeen huoneen ääntä muuttavien vaikutusten vähentäminen - akustointi ja huonekorjaus - on mielestäsi huono asia. Kyseessä on ihan samasta asiasta, kuin mihin pyritään kaiuttimien paikkaa huoneessa hakemalla: pyritään saamaan huoneen kaiuttimien ääntä heikentävää (muokkaavaa) vaikutusta vähennettyä. Kuulemasi ääni on (tallenne + laitteisto + kuuntelutila + omat korvat + ääni = kuulohavainto). Akustoinnilla on tarkoitus vähentää yhtälöstä kuuntelutilan merkitystä. Miten ikinä se voi olla huono asia? Jos sinä et "tarvitse" akustointia, niin se tarkoittaa vain, että sinä olet tyytyväinen laitteistosi ja huoneesi yhdessä tuottamaan ääneen.
no kaikesta huolimatta lastulevyn sahaus eilen aloitettu. pääsempähän testaamaan 15" pohjautuvaa kaiutinta ainakin nyt musiikilla kylläkin.
Hyvä hyvä .. Turkkaahan kuvia ja stooria miten juttu edistyy. Itselläkin lähtee työstöön waveguide -kaiuttimet 12" -bassolla kunhan vaan kompressioajurit saapuu =/