Menneisyyden ääni - ja kuva

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana tiistai, 18.01.2023.

 1. tiistai

  tiistai Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.01.2023
  Viestejä:
  4
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kysymys lyhyesti:
  Kotiteatterivahvistin, joka ottaa vastaan kuvan (ja äänen)
  - vhs-nauhurista
  - dvd-soittimesta, jossa ei ole HDMI-lähtöä (komponenttilähtö on)
  ja joka (tämä vahvistin siis) lähettää ne sitten HDMI-liitännästään television HDMI-liitäntään?
  Itse löysin vain Yamaha A6A:n, joka maksaa peräti 2500 e.


  Pitempi tarina:
  Uuden television hankita on syynä tähän ilmeisesti hassuun kysymykseen. Niistä aika lailla puuttuvat analoginen videotulo ("komposiitti") sekä tuo "komponenttitulokin". Lisäksi myös näistä vahvistimista näyttää juuri viime vuosina hävinneen mahdollisuus signaalin muuttamista digitaaliseksi. Vaikka "VHS-videotulo" tai/ja komponenttituloliitäntä olisikin, ei sitä uusimmissa malleissa näytä enää pysty lähettämään HDMI-muodossa eteenpäin, on tarjolla vain lähtö samassa muodossa. Tämäkin asia selviää vasta manuaalista, eli laitteen takapaneelin tutkiminen johtaa harhaan. Edelleen tarjolla on paljon halpoja (20 e - 200 e) muuntimia, mutta en kertakaikkiaan usko niiden laatuun, on niin paljon kokemuksia erilaisista pätkimisistä ja häiriöistä.

  Tuntuu hullulta maksaa vahvistimesta 2500 e, kun muutoin riittäisi joku hintaluokan 500 e - 1000 e laite. Mutta ilmeisesti se on sitten pakko tehdä. Kuin ostaisi jonkun 250 000 euron auton, vain parin kilometrin kauppareissuja varten. Vai löytyykö neuvoja parempaan ratkaisuun?
   
 2. latexii

  latexii Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  3 015
  Saadut tykkäykset:
  503
  Ehkä tyhmä kysymys mutta voisiko tuon DVD -soittimen päivittää johonkin suht edulliseen HDMI -lähtöiseen UHD -soittimeen, joka myös toistaa nuo DVD -levyt mutta voi omata myös mm. paremman skaalaimen ja ehkä olisi yhteensopivampi jonkun edullisemman vahvistimen kanssa ?

  On myös tämän tyyppisiä laitteita https://www.amazon.co.uk/Panasonic-DMR-EZ47-Recorder-Combination-Up-Conversion/dp/B000QDENXG

  Jotka napin painalluksella nauhoittaa VHS :n -> DVD:lle ja sen voi toistaa kys. laitteen HDMI lähdön kautta. Voisiko joku tuollainen olla optio ? DVD -levyt nyt ei mitään maksa nykypäivänä ja varmaan säilyvät paremmin vieden tilaa vähemmän. Tietty VHS:ssä on oma nostalgiansa.
   
  Viimeksi muokattu: 18.01.2023
 3. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  5 523
  Saadut tykkäykset:
  886
  Hetkinen.
  Kävin heti katsomassa vahvistimen takana olevia liittimiä ja rupesin miettimään, että saako sen vanhan VHS-soittimen edes liitettyä vahvistimeen ja jos saa, niin tuleeko kuvaa? Jotenkin olen kuvitellut, että minulla on sellainen optio, vaikka en ole kyllä vanhoja VHS-nauhoja 8 vuoteen katsellut/soitin ollut kertaakaan kiinni tässä Marantz-vahvistimessa.

  Tuo Panasonic näyttää mielenkiintoiselta. Tekisi mieli kyllä siirtää vanhat VHS-nauhat DVD:lle, kun siellä joukossa on jotain kaveripiirissä kuvattuja muistoja ja itse tehtyjä elokuvia. Onkos tuo Pansonic nyt sitten "se" suositeltu laite?
   
 4. latexii

  latexii Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  3 015
  Saadut tykkäykset:
  503
  Itselle Panasonic on aina näyttäytynyt perus fiksuna ja toimivana laitevalmistajana. Myös omilla vanhemmilla on tuollainen kombo -laite ilman kopiointiominaisuutta ja se käy ja kukkuu nykypäivänä vielä hienosti vaikka on tosiaan vanha vekotin.

  Tälläisiä ylistyksiä ainakin tuolle DMR-EZ47 :lle oli annettu

  But the biggest surprise is the quality of VHS playback. With the deck’s upscaling set to 1080p, VHS images look cleaner and more stable than ever. Our tape of the Star Wars Special Edition looks remarkably clean and colourful, with jitter and colour bleed kept to a minimum. As a result, videos transferred to DVD also look great (subject to the state of the original tape) and if you run out of DVDs, then bear in mind that VHS recordings from the Freeview tuner are perfectly serviceable too.

  Sound

  Sound quality is solid right across the board, from the dynamic stereo Dolby Digital recordings (or LPCM in XP mode) to full-on 5.1-channel playback through a home cinema amp and speakers. Audio CDs and MP3 files are also enjoyable, making this a decent source for music and movies. Even VHS tape hiss is kept to a minimum.

  Value

  If you’ve got hordes of tapes that need digitising, then this is possibly the best machine for the job, given its superb VHS and DVD picture prowess. You could argue that it’s pricey for a recorder with no hard disk, and you could buy a budget DVD recorder and VCR separately for less. But you’d be missing the convenience of having both in one, as well as that fantastic operating system and performance.

  https://www.techradar.com/reviews/audio-visual/dvd-recorders/panasonic-dmr-ez47v-247130/review
   
  KILLPATRICK tykkää tästä.
 5. JML

  JML Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.01.2007
  Viestejä:
  2
  Saadut tykkäykset:
  0
  Monissa kirjastoissa on laitteet VHS:ien digitoimiseen, jos niillä on jotain arvokasta. Ei omaa kokemusta laadusta, mutta oman laitteen osto kertaprojektiin tuntuu haaskaukselta.

  Käytettynä liikkuu halvalla vanhempia malleja, joissa nuo ominaisuudet vielä oli mukana. Tämän ja muiden foorumeiden myyntipalstat selaamalla voi löytyä sopiva.

  Itse miettisin vakavasti onko VHS-kokoelma VHS-kuvanlaadulla tuon uuden vahvistimen hinnan arvoinen. Hintaerolla halvempaan ostaa jo aika paljon sisältöä moderneissa formaateissa.
   
 6. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 827
  Saadut tykkäykset:
  301
 7. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  5 523
  Saadut tykkäykset:
  886
 8. 71 dB

  71 dB Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  11 025
  Saadut tykkäykset:
  625
  Kyllä sikäli kun laite tekee mitä luvataan. Komposiittivideoliitäntä rajoittaa vähän kuvanlaatua, ja laite tuottaa näköjään aina 60 Hz kuvaa lähdemateriaalista riippumatta, joka tarkoittanee 50 Hz PAL kuvan kanssa lievää liikkeen nykimistä, mutta muuta ongelmaa ei pitäisi olla.
   
 9. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 827
  Saadut tykkäykset:
  301
  Pidän ihan mahdollisena, että toimii 50p-moodissa, jos lähde on sen mukainen. Siitä ei toki voi olla varma, ennen kuin kokeilee.

  On näköjään SCARTillekin vastaava:
  https://www.verkkokauppa.com/fi/product/744490/Nedis-SCART-HDMI-videoadapteri
   
 10. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  5 523
  Saadut tykkäykset:
  886
  Tuohan se taitaa olla, mikä lähtee ostoskoriin.
  Tosin kutkuttelisi vaihtoehto poltella noita DVDeiksi. Olisi hauska ottaa mukaan kylään (25-vuotta vanhoja kotivideoita ja elokuvia), kun lähes kaikilla joku soitin kuitenkin on.
   
 11. tiistai

  tiistai Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.01.2023
  Viestejä:
  4
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kieltämättä vaikuttaa mielenkiintoiselta. Joskus kauan sitten tilasin Englannista vhs-elokuvia, joten siellä lienee sama tv-systeemi (PAL, 50 Hz) kuin Suomessa, ei siinä suhteessa ei kai tule vaikeuksia. Vai oliko niin, että nykytelevisioille kelpaa kaikki? Mutta entä pistorasialiitäntä, jos tämä tulee tilata tuolta Amazonilta Englannista.
  Laitteessa näyttäisi oleva myös HDMI-liitäntä, mutta ei aivan vielä tullut selväksi, että siitäkö se liitetään televisioon. Eli käytännössä tässä olisi muiden ominaisuuksien lisäksi VHS-soitin HDMI-lähdöllä, varsinainen unelmalaite siis. Täytyy etsiä manuaali Panasonicin sivuilta ja tutkia sitä...
   
 12. tiistai

  tiistai Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.01.2023
  Viestejä:
  4
  Saadut tykkäykset:
  0
  No, onhan minulla BR-soittimiakin, mutta tämä vanha Onkyon dvd-soitin on vaan niin mainio. Näyttää tekstit myös nopeutetussa katselussa ja zoomaakin kuvaa. UHD-soittimista kuulen nyt ensimmäistä kertaa, täytyypä ottaa selvää, mitä ne ovat.
   
 13. tiistai

  tiistai Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.01.2023
  Viestejä:
  4
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tätäkin olen ajatellut.
  Kaikkiaan kiitokset vastauksista. Yamaha A6A lienee siis ainoa uusi malli, jossa toivottu omaisuus olisi...
   
 14. 71 dB

  71 dB Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  11 025
  Saadut tykkäykset:
  625
  Englanti on toki 50 Hz verkkojännitteen aluetta ja siten PAL-aluetta. Nyky-telkut kelpuuttavat melkein mitä vaan, mutta se ongelma on siinä, että kuvataajuuden muutos (esim. 50i => 60p) on signaalinkäsitten mielessä todella haastava juttu ja joku 20 euron hintainen tupakka-askin kokonen härpäke ei moista osaa/pysty kovin kunnolla tehdä ja tuloksena on resoluution heikkeneminen ja liikkeen nykiminen. Briteillä on oma* pistoke (Type G), se maailman paras ja turvallisin (paitsi jos astuu paljain jaloin päälle, jolloin se on jopa kamalampi esine kuin Lego-palikka! (Auts!!). Asiaa auttaa se, että jännite on sama, joten johdon/pistokkeen vaihto riittää. Tai sitten adapterin kanssa. Jos mahdollista, kannattaa tilata sähkölaitteita esim. Saksasta, siellä kun on sama pistoke käytössä.

  Tuohon HDMI asiaan on ristiriitaisia vastauksia.


  * Käytössä myös Irlannissa, Hong Kongissa, Singaporessa, Kyproksella ja Maltalla, mutta ei sen laajemmin.
   
 15. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 771
  Saadut tykkäykset:
  749
  Miksei käytettyä vahvistinta? Eikö nuo muunnokset olleet peruskauraa 10-15 vuotta sitten vahvistimissa ja siten nyt käytettynä niitä hyvin tarjolla?