Medusan verkko

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana thentunen, 11.10.2002.

 1. thentunen

  thentunen New Member

  Liittynyt:
  01.11.2000
  Viestejä:
  1 226
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko totta, että trabassa ei tätä leffaa ole noteerattu millään tavalla? Seachillä piteli ainankin aika hiljaista medusan suhteen. Jokatapauksessa juuri tuon leffan näin ja hyvä oli. Matt Damonin suorasukainen näyttelemistyyli on aina ollut mieleeni ja miehen elkeet ovat tässäkin normaaleissa kuosissa.
  Käsirysy
  kohtauksetkin toimivat uskomattoman hyvin. Miksi......ehkä, just maybe siksi, että ne eivät varastaneet liian isoa osaa leffassa vaan olivat olennainen osa juonen kulkua. Toiseksi niitä ei kaunistelu mitenkään....niin ja kolmanneksi varmaan se niistä teki jotenkin "uuden" tuntuisia, että harvemmin Damonia ollaan sellaisissa hommissa nähty.
  Esim. kohta jossa Damon listii kyttääjänsä haulikolla.....mies oli jotenkin äärettömän varma ja eleetön, kuten miljoonien agentin kuuluisikin kaiketi olla....jotain muuta kuin James Bond.
  Juoni....juoni oli ihan ok...ei mitään ihmeempiä sävärejä, muttei huonokaan.
  :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
   
 2. searover

  searover Member

  Liittynyt:
  21.02.2002
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oletkos lukenut ks. Ludlumin kirjan? Seuraako juoni edes löyhästi kirjan tapahtumia?
   
 3. thentunen

  thentunen New Member

  Liittynyt:
  01.11.2000
  Viestejä:
  1 226
  Saadut tykkäykset:
  0
  En ole lukenut, mutta en näe mitä merkitystä sillä on seuraako elokuva kirjaa vai ei.
   
 4. tane

  tane Member

  Liittynyt:
  22.12.2001
  Viestejä:
  570
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kirjan lukeelle sillä saattaa olla merkitystä jonkin verran. Esimerkiksi onko leffalla mitään muuta yhteistä kirjan kanssa kuin nimi ja muutama henkilö & tapahtumapaikka? Onko juonen koukerot revitty miten yksinkertaisiksi?

  Harvemmin tosin mikään elokuva on yhtä hyvä kuin romaani jonka perusteella se on tehty... Tosin on kai niitä poikkeuksiakin (en vain muista yhtään tähän hätään).
   
 5. searover

  searover Member

  Liittynyt:
  21.02.2002
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  No ehkei sinulle, mutta niille, jotka ovat lukeneet saattaa olla paljonkin merkitystä. Kenties juonen vesittäminen on helpompi kestää, kun sen tietää etukäteen.

  Onko kukaan kirjan lukeneista nähnyt ks. leffaa?
   
 6. tane

  tane Member

  Liittynyt:
  22.12.2001
  Viestejä:
  570
  Saadut tykkäykset:
  0
  No kävinpäs katsomassa minäkin tuo leffan. Kirjan lukemisesta on tosin sen verran aikaa, etten osaa sanoa juonikuvioiden muuttumisesta juuta enkä jaata.

  Leffa oli ihan ok, tsiljoonista agenttileffoista tuttu huumori loisti melkein täsin poissaolollaan ja kuten threadissa jo aiemmin todettiin, Matt Damonin esittämä Jason Bourne on kyllä kova jätkä verrattuna johonkin James Bondiin.

  Ammuskelut ja tappelut olivat mielestäni kaikessa lyhyydessään piristäviä. Esim.
  se lopun porraskohtaus, jossa Bourne listii kolme turvamiestä oli aika tylyä katseltavaa. Semminkin kun Oulun Formia 1:n äänet on säädetty suhteellisen kovalle...

  Sellainen kolme ja puoli tähteä viidestä. Onkohan jatko-osa jo tulossa?
   
 7. Nice Guy Eddie

  Nice Guy Eddie no more mr. Nice Guy Tukijoukot

  Liittynyt:
  24.07.2001
  Viestejä:
  4 660
  Saadut tykkäykset:
  6
  Ilmoittelin tuosta "parhain leffa ketjussa" :) , eli itellekkin upposi tosihyvin.
   
 8. Chip

  Chip New Member

  Liittynyt:
  10.11.2002
  Viestejä:
  39
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kerrankin voi yhtyä edellisiin mielipiteisiin, eli tämä leffa kolahti kyllä!
  Lisää tällaista!

  :thumbsup:
   
 9. JTX

  JTX Active Member

  Liittynyt:
  28.09.2001
  Viestejä:
  5 818
  Saadut tykkäykset:
  14
  Jep!

  Jotenkin semmoista Roninmaista realismia sisälsi tämä leffa. Upposi minuun täysillä. Ja mielestäni erittäin hyvä suoritus myös Matt Damonilta. Vakuuttava. neljä tähteä viidestä.
   
 10. Samppa

  Samppa Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.06.2000
  Viestejä:
  14 062
  Saadut tykkäykset:
  16
  Eilen kun kerran kolmella eurolla pääsi leffaan osui tämä ihan onnistuneeksi valinnaksi. Mukavan vakavasti asiansa ottava agenttileffa, Damon veti roolinsa yllättävänkin tiukasti. Mies kyllä osoittanut olevansa näyttelijänä aivan eri luokkaa kuin kaverinsa Affleck. Ohjaaja Liman jatkaa onnistuneiden leffojen sarjaa (Swingers, Go, tämä).

  :):):):)
   
 11. ViK

  ViK New Member

  Liittynyt:
  23.05.2002
  Viestejä:
  18
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko kukaan kirjan lukeneista nähnyt ks. leffaa? [/B][/QUOTE]


  Kirjan lukeneena voisin tehdä joitain vertailuja, sen, Richard Chamerlainin Medusan verkko tv-elokuvan ja tämä Matt Damonin version välillä.

  Kirjahan on Ludlumin paras teos ja tästä innostuneena aikoinani katsoin tuon Richard Chamberlaininkin version, joka oli hyvin uskollinen kirjalle.
  (paitsi ehkä se loppu josta en muista saiko se sen Carloksen tapettua elokuvassa, kirjassa ei)
  . ...ei tehnyt oikeutta kirjalle, keskinkertainen.

  Kävin viikonloppuna mielenkiinnosta katsomassa uudemman version ja täytyy sanoa että itsenäisenä leffana kolahti ihan mukavasti. Taistelukohtaukset olivat kuvattu/ohjattu mielestäni loistavasti, en olisi uskonut että Matt Damonista saisi Steven Seagalia mutta... parhaat käsirysykuvaukset miesmuistiin.

  Sitten juonesta: Kirjasta elokuvassa on muistinmenetys, pankkitili sveitsissä, Pariisi ja Threadstone ...ja siihen se sitten jääkin. Kirjassa on mielestäni huomattavasti laadukkaampi juoni, kun tämä menee täysin pakenemis- ja myllyttämisactioniksi. Toisaalta, nämä asiat onkin sitten tehty erittäin laadukkaasti.

  Unohda kirja ja katso itsenäisenä elokuvana niin ei jää ollenkaan paha mieli.

  :thumbsup:
   
 12. mustis

  mustis Active Member

  Liittynyt:
  07.11.2004
  Viestejä:
  1 510
  Saadut tykkäykset:
  16
  Tänään tämä tulee telkkarista. Kyseessä täytyy kyllä olla toimintaelokuvien saralla todellinen merkkipaalu, sillä Tapani Maskula antoi KOLME TÄHTEÄ eikä edes kritisoinut tarpeetonta väkivaltaa.
   
 13. Mighuel

  Mighuel New Member

  Liittynyt:
  30.06.2006
  Viestejä:
  70
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kannattaa ehdottomasti katsastaa tämä. Omia suosikkejani agenttielokuvien joukossa ja yleisesti toimintaleffana myös oikein hyvä.
   
 14. Abor

  Abor La-di-da, la-di-da, la la Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.08.2004
  Viestejä:
  345
  Saadut tykkäykset:
  0
  Agenttitrilogian ensimmäisen osa ponnistelee nipin napin pää pinnan yläpuolella, mutta sitä vaivaa osaltaan samat synnit kuin myöhempiä jatko-osiakin. Toimintajaksot takaa-ajoista nyrkkitappeluihin on kuvattu raivostuttavan nopeilla leikkauksilla, joiden myötä jo muuten täysin munattomaan toimintaan ei saa mitään otetta ja niistä tulee hyvin pitkäveteisiä ja jopa suorastaan tylsiä osuuksia. Kuvauspaikat on sentään valittu myöhempiä osia harkitummin.

  Tämän lisäksi koko Bournen universumi itsessään on hyvin kliinistä ja kaikin tavoin siloiteltua tech noir -henkistä hömppää jolla moni kirjailijakin nykypäivänä tienaa leipänsä. Mitä vähemmän katsoja tietää Bournen mytologiasta tai siitä minkä perässä ylipäätään koko trilogia koikkaloidaan, sen kauemmin edes näennäinen kiinnostus tapahtumiin säilyy ja koska kyseessä on tosiaankin ensimmäinen osa, illuusio on voimakkain.

  Juokse Lola, juokse -elokuvan myötä kansainväliseen kuuluisuuteen noussut Franka Potente on miellyttävä, tuore ja ennenkaikkea erittäin onnistunut valinta naispääosaan ja hän tuokin mukavasti lämpöä Bournen muuten niin jähmeään yleisilmeeseen.

  Nimikkoroolissa Matt Damon ei kylläkään omaa aivan täysin roolilta vaadittavaa fyysistä jykevyyttä, mutta koska elokuvan ja koko trilogian ongelmat ovat aivan muualla ja niin suuressa mittakaavassa, Damonin osuuteen on turha paneutua sen enempää.

  +2,5/5
   
 15. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  10 867
  Saadut tykkäykset:
  387
  Medusan verkko on menevä jännäri kiinnostavalla juonella. Toimintakohtaukset ovat napakoita ja hyvin kuvattuja. Matt Damon pääosassa on just hyvä.

  ****
   
 16. Rooky

  Rooky Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.06.2004
  Viestejä:
  3 723
  Saadut tykkäykset:
  0
  En tiedä monesko kymmenes fiilistelykerta tämä jo oli tämän mestarillisuuden osalta, mutta kolahtaa aina vain ja kovemmin! Matt Damon nosti totisesti pointseja Bourne -leffojen ansiosta, kuten valkosipulipekonihodari kaloreita! Ja ensimmäinen niistä tykittää aina suoraan varteen. Salaperäistä ja kovaa toimintaa!

  ****+ / *****
   
 17. Nestori

  Nestori Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.12.2003
  Viestejä:
  370
  Saadut tykkäykset:
  0
  Yksinkertaisesti tämä ja kaksi muuta osaa TOIMIVAT!


  :naminami::naminami::naminami::naminami::thumbsup:
   
  Viimeksi muokattu: 23.10.2011
 18. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 074
  Saadut tykkäykset:
  502
  Ihan pakko oli tähän vanhaan ketjuun tulla kommentoimaan. Olen Bourne-kirjoja lukenut ja ajattelin sitten katsoa tuon ensimmäisen leffan.
  Pidän Matt Damonista näyttelijänä, joten siinä(kin) mielessä odotukset olivat korkealla. Alku ei ihan mennyt, kuten kirjassa, mutta tiivistettynä se toimi ihan ok. Sen jälkeen kaikki muukin meni sitten ihan eri tavoin. Henkilöiden nimet ovat osittain samat, paikat suunnilleen samat ja idea suunnilleen sama. Muuten juoni onkin sitten täysin erilainen.

  Jotenkin tuntuu vain hassulta, että jos leffan nimi on "Bourne identity" eli mies etsii itseään, niin leffassa ei mene kuin se 10 minsaa, kun henkilöllisyys on jo tiedossa. Muutenkin Bournen luonne on muutettu erilaiseksi. Tappelukohtaukset olivat ihan hienoja, mutta ärsytti välillä pieni matrixmäisyys eli se, että kun toisella olisi tilaisuus ottaa toiselta nirri pois, niin annetaankin aikaa toiselle nousta ylös maasta ja otetaan sillä aikaa hienoja Bruce Lee -asentoja. No eihän tämä tullut kuin 3-4 vuotta Matrixin jälkeen, joten vielä taisi olla sitä kung fu -aikaa. Kirjassa Bourne surutta lyttää toiset tieltään.

  Ei kirjakaan kyllä mikään mestariteos ollut. Jos leffa meni todella nopeasti eteenpäin niin kirja oli välillä ihan liian hidas.
  Yritin katsoa elokuvaa pelkkänä elokuvana, mutta eihän siitä mitään tullut, kun aivot kuitenkin yrittivät kirjaan tehdä vertailua.
  Semmoinen keskinkertainen kolmen tähden toiminta, josta ei kauheasti jäänyt mieleen. Se vain tietenkin, että taas pitää ihmetellä, miksi pitää tehdä johonkin kirjaan perustuva leffa, jos kuitenkin tarkoitus on tehdä siitä erilainen? Taitaa olla pelkkä markkinointikikka. Perseestä moinen. "At Doug Liman's instruction, screenwriter Tony Gilroy did not read the "Bourne Identity" novel; instead, he worked solely from an outline prepared by Liman. " Niinpä niin...

  Kasariaikainen minisarja voisi olla ihan jees. Se kuulemma seuraa kirjan juonta aika hyvin.

  p.s. Juuri nyt katson Nälkäpeliä. Kirja tuli luettua oikeastaan toisten pakosta. Nuorten kirja ja nopea lukea, mutta ihan viihdyttävä. Elokuva seuraa todella hyvin kirjaa. Juonta on tietenkin tiivistetty, mutta mitään isoja juonimuutoksia en ole huomanut. Leffa on myös sen verran pitkä, että kirjan tapahtumat on saatu mahtumaan siihen.
   
 19. mr.hat

  mr.hat New Member

  Liittynyt:
  18.01.2005
  Viestejä:
  754
  Saadut tykkäykset:
  0
  Todellinen identiteettihän selviää vasta trilogian kolmannessa leffassa.

  Nyt kun kerta tuli Bourne puheeksi, niin sen verran leffaa voin kommentoida, että pidän tätä modernin toimintaleffan klassikkona.
   
 20. CleverIndeed

  CleverIndeed New Member

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 653
  Saadut tykkäykset:
  1
  Heh heh.. Vai Bourne vs Nälkäpeli. :D

  Mitä nyt siihen identiteettiin tulee, niin se on noissa leffoissakin vähän muuta kuin oman nimen hakemista. Niin ja se 80-luvun minisarja ei todellakaan pärjää näille, melko "vanha" äijäkin pääosassa mutta sehän kuului aikaan (vrt. 80s Bondit). Ilmeisesti aika hyvä että kässäriä muutettiin eikä suoraan kopioitu kirjoista koska toimii etenkin parissa ekassa leffassa mainiosti, jos kerran kirja vielä oli hidastempoinen mitä nämä leffat eivät missään nimessä saa olla jne. Omassa asteikossa eka Bourne on vain niukasti toisen perässä ja angstiset teinirimpuilut eivät sijoitu sinne ollenkaan.