Maxivision ja kaistan priorisointi

Keskustelu osiossa 'Streaming-palvelut' , aloittajana jupasa, 07.10.2012.

 1. jupasa

  jupasa Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.07.2001
  Viestejä:
  144
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen saanut Telewellin modeemissa (510v3) QoS -asetuksista varattua Maxivisionille riittävästi kaistaa. Tämä tekee tehtävänsä, jos samaan aikaan esim. katsotaan tv-ohjelmia BooxTV:stä tai katsotaan YouTubea. Maxivisionin kuva ei ala nykimään. Mutta:

  Taloudessa on paljon iPhoneja ja iPadeja, jotka aika ajoin työntävät dataa iCloudiin eli nettiin päin. Aina kun näin tapahtuu, Maxivisionin kuva alkaa nykimään. Olen yrittänyt säätää QoS-asetuksia niin, että Maxivisionille varattaisiin riittävästi kaistaa myös ulospäin menevään liikenteeseen, mutta tämä ei näytä auttavan. Olen myös QoS-asetuksista rajoittanut iLaitteiden ulospäin menevää liikennettä (esim. 20 %:iin). Jostain syystä tällä ei näytä olevan mitään vaikutusta. Miten tahansa asetukset säädän, nettinopeusmittari näyttää upload-nopeudeksi samaa eli noin 0,7-0,8 mbit/s. Maxivisionin kuva alkaa nykimään myös siinä kohdassa, kun nettinopeusmittari mittaa upload-nopeutta.

  Laajakaistani nopeus on 20/1 (todellinen 15/0,8).

  Ongelma ilmenee myös silloin kun kytken Maxivisionin modeemin sillattuun porttiin. Tätä tosin en voisi muutenkaan käyttää, koska Maxivisionin kanssa saman langan päässä on AppleTV, joka tulee näkyä sisäverkon muille laitteille.

  Ideoita?
   
 2. Läskisoosi

  Läskisoosi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.10.2012
  Viestejä:
  24
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tavoite on mahdollinen, mutta vaatii hieman osaamista. Omaan talouteemme hankittiin Maxivisionin boksi vajaa kuukausi sitten, ja törmäsin samaan ongelmaan. Meillä on modeemina Telewell EA-501 v3. Ongelman ydin on modeemi, jonka toiminnallisuus riittää paperilla vaikka mihin, mutta jossa käsittelykapasiteetti (todennäköisesti prosessoriteho) loppuu, kun yrittää käyttää modeemin omaa QoS-toimintoa. Itse asiassa jopa NAT-toiminnallisuuden käyttäminen rasittaa modeemia selvästi. Asian pystyy havaitsemaan ping-ajoista.

  Ratkaisu on siirtyä käyttämään modeemia siltaavana, mikä merkitsee, että tarvitset kotiverkkosi ja modeemin "väliin" erillisen laitteen, joka osaa tehdä NATtauksen ja ottaa vastaan DHCP-paketit operaattorilta. Mikäli sinulla on operaattorin antama kiinteä IP-osoite (ja muut tarvittavat osoitteet, kuten gateway ja DNS), et välttämättä tarvitse DHCP-asiakasta.

  Siltauksen lisäksi tarvitaan kunnollinen QoS-toteutus. Suosittelen hfsc-skeduleriin pohjautuvaa ratkaisua, mikä on saatavilla ainakin linux-jakeluissa tc:n avulla ja OpenBSD/FreeBSD:ssä pf/altq-mekanismilla. Teoriaa: http://linux-ip.net/articles/hfsc.en/

  Toteutin itse QoS:n kuvaamallani tavalla ja vieläpä siten, että ohjaan ainoastaan upstream-liikennettä eli modeemista nettiin päin menevää. Sehän kuitenkin ohjaa myös downstream-liikenteen vauhtia tcp:tä käytettäessä. QoS-toteutus on edellä kuvaamassani palvelimessa (kymmenen vuotta vanha pentium-pc, jossa pyörii FreeBSD 9.0), jossa on myös reititys, NATtaus ja DHCP-asiakas. Nyt QoS toimii siten, että kun Maxivisionin boksi on päällä en saa kuvaa nykimään, vaikka oikein tahallaan yritän. Modeemiakaan tarvinnut vaihtaa.

  Onnea, toivottavasti onnistut!
   
 3. Pasodoble

  Pasodoble Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.08.2004
  Viestejä:
  108
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsellä ei kyseiseen jumppaan ole "nouhauta", mutta asia häiritsee silloin tällöin meidänkin taloudessa.

  Vielä toistaiseksi käytössä on 10/1 laajakaista, joka myös toteutuu ainakin latausnopeuden puolesta hyvällä prosentilla. Maxivision ei takkuile jos kaistan kuormassa on samanaikaista normi nettiselailua esim. iPadilla (WLANn kautta). Mutta kun toisella laitteella aletaan lataamaan esim. videosisältöä tai kun iPad alkaa tekemään pilveen varmuuskopiota, on Maxivision katselu hetkeksi seis.

  Tartuin juuri Saunalahden huoneistokaista tarjoukseen (50M/10M) ja toivon että asia paranisi edes hieman. Vai paraneeko?

  Onko kaistan nopeudella tähän ongelmaan todellista vaikutusta? Vai onko kaikki kiinni modeemin kyvystä (ja liudasta ohjelmia ja säätöjä) jakaa kaistaa?
   
 4. Läskisoosi

  Läskisoosi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.10.2012
  Viestejä:
  24
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei ainakaan huonone, ellei sitten samalla vaihdu myös modeemi heppoisemmaksi kuin nyt. Mainitsemassasi varmuuskopioinnissa pilveen on edessä tilanne, jossa Maxisivisionin boksi ja varmuuskopiointityö kilpailevat up-kaistan herruudesta. Varmuuskopiointi ilman erillisiä rajoituksia pystyy kyllä käyttämään kokonaan 10Mbit/s-uppikaistankin, joten jotenkin pitäisi pystyä kertomaan, että Maksivisionin boksin pitää saada oma osansa kaistasta. Ehkä kuitenkin pystyt ajoittamaan varmuuskopioinnit ajanhetkiin, jolloin et katso telkkaria.
   
 5. janilxx

  janilxx Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.08.2004
  Viestejä:
  3 174
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä on ADSL-purkkina ZyXEL P-660HW-D1, mutta tämä menee helposti tukkoon NATin kanssa raskaamassa käytössä. Tämän vuoksi ZyXEL on sillattuna ja sen perässä on Linksys WRT54GL (routed-tilassa NAT päällä). Linksysiin olen asentanut DD-WRT -firmwaren ja Maxivisionia varten olen ottanut QoS:n käyttöön DD-WRT:ssä.

  DHCP tarjoilee Maxivisionille aina saman ip-osoitten ja QoS tarjoaa tälle ip:lle premium-tason yhteyden. Muut koneet saavat defaultin standard-tason nopeuden. Ainakaan Call of Duty Wii:llä, normaali surffaus tai kännykän datakäyttö (ei aiemmissa viesteissä kuvattu iCloudin käyttö) eivät vaikuta Maxivisionin kuvaan. Voi olla, että speedtest.netin käyttö saa kuvan jumittumaan pariksi sekunniksi tietyssä speedtestin kohdassa (en muista tapahtuiko tätä QoS:n käyttöönottoa ennen vai jälkeen (vai molempina), enkä voi nyt testata sitä).

  Nettiyhteys (download) on hieman yli 9 meganen ja DD-WRT:n ohjeiden mukaan sitä on kutistettu hieman (noin 8,2 megaseksi) QoS:ssän käytön vuoksi.
   
 6. jupasa

  jupasa Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.07.2001
  Viestejä:
  144
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos, Läskisoosi ja janilxx!

  Ostin modeemin perään erillisen reitittimen (Linksys WRT54GL). Yhdistin reitittimen modeemin sillattuun porttiin, ja tietokoneen, Maxivisionin ja muut ethernetin päässä olevat laitteet reitittimen portteihin. Linksysin oman ohjelmiston QoS:llä en saanut ongelmaa ratkaistua. Tämän vuoksi asensin reitittimeen DD-WRT-ohjelmiston. Sen QoS-asetuksista priorisoin Maxivisionin MAC-osoitteen perusteella siten, että annoin sille Express-luokituksen. Nyt en ole saanut yrittämälläkään Maxivisionin HD-kuvaa nykimään.

  DD-WRT-ohjelmiston asennusohjeet ja QoS-ohjeet:

  http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Linksys_WRT54GL

  http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Quality_of_Service
   
  Viimeksi muokattu: 14.10.2012
 7. Pasodoble

  Pasodoble Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.08.2004
  Viestejä:
  108
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vähän offtopiciksi menee, mutta ilmoitan että liittymän päivitys Saunalahden 10/1:sta Huoneistokasta 50/10:n toi merkittävän parannuksen Maxivision käyttöön! :D Eli ei ainakaan huonontunut kuten "veikkailtiinkin".
  Oisko ADSL -> VDSL2 tekniikka ja uusi modeemi (Kotiboksi P-2812HNU) tuonut myös parannusta kaistan priorisointiin?
  Purkissa pitäis olla jonkinsortin "QoS", mutta olen ymmärtänyt ettei sillä pysty samaan kun näillä erillisohjelmilla joista on puhuttu.

  Toisaalta purkin confausmahdollisuudet eivät juuri nyt ole kiinnostuslistalla kun homma pelittää hyvin. Mm. Netflixin katselu samaan aikaan Ipadilla ei vaikuta Maxivisioniin millään lailla. :king:
   
 8. Läskisoosi

  Läskisoosi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.10.2012
  Viestejä:
  24
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hienoa että onnistui myös ilman bittien nysväystä ja ihan hyvä, että viitsit kertoa muillekin ratkaisusi. IPTV-palvelut ovat uskoakseni saamassa koko ajan lisää suosiota, joten samaa ongelmaa varmaan pähkäillään monessakin talossa.

  En osaa sanoa juuri tuosta laitteesta mitään, mutta kun kuluttajatuotteista siirrytään yrityspuolen vehkeisiin, ovat paitsi hinnat korkempia myös käytännön suorituskyky. QoS-ominaisuudet ovat olennaisempia, kun käyttäjämäärä on yksittäistä ruokakuntaa suurempi, joten yrityspuolen laitteissa luulisi QoS-ratkaisujen olevan myös testattuja. Telewellin hinnat alkaen -malleissa on rasitustestaaminen ehkä jäänyt hieman niukaksi. Saunalahden Kotiboksi on nimensä puolesta kuluttajalinjan tuote, mutta sen tekniikka saattaa silti pohjautua testattuihin ratkaisuhin. Kotiboksi-nimi kuvastanee ennen kaikkea Saunalahden asiakaskohderyhmää. Ehkä jollakin toisella foorumilaisella on laitteesta omia kokemuksia.
   
 9. Aksa

  Aksa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  01.10.2009
  Viestejä:
  98
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei! Itse kun olen onneton kyseisen modeemin QoS-asetuksia muokkaamaan niin voisisitko ystävällisesti neuvoa kuinka toteutit nuo säännöt eli mitä arvoja laitoit mihinkin kohtaan. Suuret kiitokset etukäteen neuvoista.
   
 10. jupasa

  jupasa Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.07.2001
  Viestejä:
  144
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sori, että kesti. En ole käynyt täällä aikoihin. Valitettavasti minulla ei enää ole tuota Telewellin boksia. En muista, mitä asetuksia siellä QoS-puolella oli. Minulla on tosiaan nykyään tuo Linksysin reititin, niin kuin yllä olen kertonut.
   
 11. ttaure

  ttaure Uusi jäsen

  Liittynyt:
  30.08.2013
  Viestejä:
  2
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko kokemusta uudemmista laitteista? Esim Linksys E900? Pitäisi saada pätkimättömäksi tuo TV...
   
 12. Jaska77

  Jaska77 Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.05.2007
  Viestejä:
  37
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsekin valittelin tuolla toisessa threadissä tätä maxivisionin pätkimistä. Otin neuvoista vaarin ja laitoin tuon elisan boksin siltaavaksi ja perään TP-link-mr3420 toimimaan reitittimenä. Varsinaisia QoS-asetuksia en löytänyt tp-linkin boksista ( tosin en näistä nyt ihan hirveästi ymmärrä, jos joku tietää paremmin jeesatkaa ihmeessä ), mutta löysin yhden kohdan jossa voi saatää upload/download asetuksia. Näitä arvoja muuttamalla sain maxivisionin toimimaan paremmin. Pätkiminen vähentyi, mutta valitettavasti ei poistunut kokonaan. Nyt ongelmana onkin sitten tuo tp-linkin boksi joka jostain syystä aiheuttaa varsinkin pöytökoneelle rajoitettu nettiyhteys ongelmaa.

  Eli kuten ttaure olisinkin kiinnostunut sellaisesta boksista jolla tuon systeemin saisi toimimaan yhdellä laatikolla ilman tällaisia virityksiä. Tämä olisi itselle kohtuu tärkeää varsinkin kun tuo Maxivision ei tuo Nelonen extra-lätkäpakettia vaan joutuu hommaamaan ruutu-palvelun niin haluaisi, että tuo nettikin toimisi jollain lailla varmasti.
   
 13. Läskisoosi

  Läskisoosi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.10.2012
  Viestejä:
  24
  Saadut tykkäykset:
  0
  Googlasin vähän, ja ainakin Asusin valikoimassa näyttää olevan ADSL-reitittimiä, joissa liikenteen priorisointi on otettu suunnittelussa huomioon. Esim. Asus DSL-N55U QoS. Hallintakäyttöliittymän kautta pystyy rajoittamaan erikseen sekä download- että upload-osuutta kaistasta. Valitettavasti minulla ei ole omia eikä tuttavien kautta kokemuksia tuosta laitteesta tai muusta vastaavasta uudesta modeemista.

  Ongelman haastavuudesta kertoo ehkä tämä tutkimus.
   
 14. mhelin

  mhelin Käyttäjä

  Liittynyt:
  26.11.2002
  Viestejä:
  917
  Saadut tykkäykset:
  1
 15. ttaure

  ttaure Uusi jäsen

  Liittynyt:
  30.08.2013
  Viestejä:
  2
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nyt paikallaan:
  1. Dna 4G mokkula reitittimellä, 50M yhteys
  2. Buffalo WZR-HP-G300NH2, josta priorisoitu kaistaa AppleTV ja Maxivisionille sekä rajoitettu muut yksittäiset laitteet 5/2 yhteyteen
  3. Buffalolta kodin 20 porttiseen 10/100 reitittimeen yhteys, Maxivisionille suoraan kaapelilla

  Edelleen pätkii täysin sattumanvaraisesti.

  Kokeilin myös laittaa tuon Qos Buffalon niin että rajoittaa WAN väylää ja laitoin sen ohitse Maxivisionin. Ei ollut sekään pätkimättä...

  Millään ei viitsisi maksaa tuosta kuidun liittymästä 1700€ kun tiedän että anoppilaan se tuli ilmaiseksi samalta firmalta...