Master and Commander

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Jackal, 30.08.2003.

 1. Jackal

  Jackal Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.02.2003
  Viestejä:
  360
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyseisen leffan juliste osui tänään silmiin Pirates of the Caribbean näytöstä odotellessa. Kyseessä on siis Russell Crowen uusin leffan ja ensi-ilta jenkeissä joskus marraskuussa. Katselin äsken trailerin ja ihan mielenkiintoiselta pätkältä vaikutti. Lisää komeita purjelaivoja valkokankaalle. :thumbsup:

  EDIT: Suomen ensi-ilta näyttäis olevan 28.11.
   
 2. Bulli

  Bulli Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.01.2003
  Viestejä:
  2 083
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tämä leffa menee ehdottomasti odotuslistalle, oli traileri senverran vakuuttavan näköinen. Ja muutenkin aihe kiinnostaa (ja Crowe on yksi lempinäyttelijöistäni). Peter Weirin leffoja en ole onnistunut näkemään Truman Showta lukuunottamatta, mutta kyllä kaverilta ammattitaitoa tuntuu löytyvän.
   
 3. Tero78

  Tero78 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  30.11.2001
  Viestejä:
  1 032
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minusta traileri näytti lähinnä äärimmäisen tylsältä. No, Weir Ja Crowe ovat tietty sellaisia nimiä että on lupa jopa odottaa jotakin.
   
 4. Jumpe83

  Jumpe83 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.10.2000
  Viestejä:
  903
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämähän on elokuvan kannalta vain hyvä asia, sillä vanha totuushan on se että mitä huonompi traileri, sitä parempi leffa ja toisinpäin.
   
 5. Aceman

  Aceman Shot down in flames!

  Liittynyt:
  23.02.2000
  Viestejä:
  3 602
  Saadut tykkäykset:
  148
  Samat sanat. Toivottavasti tänä vuonna saadaan valkokankaille myös hyvä AIKUISILLE suunnattu meriaiheinen seikkailuelokuva. Lisätoivomuksena mainittakoon vielä, että toivottavasti POTC:TCOTBP:n (eh) massiivinen kaupallinen menestys saa aikaiseksi sen, että Ridley Scott tarttuu hautomaansa Captain Kidd -aiheeseen. Realistiselle merirosvoelokuvalle saattaisi olla kysyntää.
   
 6. Marlowe

  Marlowe Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.04.2002
  Viestejä:
  514
  Saadut tykkäykset:
  0
  Elokuva perustuu Patrick O'Brianin kovasti kehuttuun meriseikkailuromaaniin "Kuninkaan mies" (Tammi, 2001). Kyseessä on sarjan ensimmäinen osa. Jokaisen purjelaivojen aikakaudesta kiinnostuneen kannattaa tutustua näihin.
   
 7. Apostoli

  Apostoli Uusi jäsen

  Liittynyt:
  08.09.2003
  Viestejä:
  18
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pitänee sitten lukea tuo "Kuninkaan mies". Itse olen kyseisestä aikakaudesta aina ollut kiinnostunut.

  Leffan traileri oli jotenkin mitäänsanomaton. Kai tuo on silti nähtävä. Jos saataisiin hieman realismia mukaan, Pirates of the Caribbean ei nyt uskottavimmasta päästä ollut. No rehellinen seikkailuelokuvahan se olikin, ei siinä mitään. Itse kuitenkin katsoisin mieluusti jonkin hieman enemmän totuutta vastaavan elokuvan. Harmillisen vähän on näitä kys. aikakauteen sijoittuvia elokuvia tehty.
   
 8. steffe79

  steffe79 Silentium est aureum Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.05.2002
  Viestejä:
  4 147
  Saadut tykkäykset:
  7
  No niin, nyt on Master and Commander saatu ensi-iltaan tuolla Jenkkilän puolella ja aika kaivaa tämä threadi naftaliinista. RottenTomatoesissa elokuva on ainakin saanut hyvän vastaanoton. Samaten kuin Metacriticissa. Päällekäisyyksiähän noissa arvosteluissa on, mutta muutaman nyt lukeneena, alkaa ennakko-odotukset nousta yhä korkeammalle.

  Roger Ebertin arvostelu
  The Onion- arvostelu
  New York Postin arvostelu

  Ja Suomen ensi-iltahan on 26.11., joten ei enää pitkä aika.

  Ja tässä välissä on ehditty jo kirjakin lukemaan, ja sen perusteella pitäisi olla kyllä loistava elokuva tiedossa, saa nähdä miten elokuva lunastaa sille asetetut lupaukset.
   
 9. Aceman

  Aceman Shot down in flames!

  Liittynyt:
  23.02.2000
  Viestejä:
  3 602
  Saadut tykkäykset:
  148
  Itseasiassa leffa perustuu kahteen O'Brianin kirjaan. Far Side of the World on meikäläiseltä lukematta, mutta se alkuperäinen Kuninkaan mies oli kyllä mieluisa tapaus. Itse odottelen leffalta enemmän kuin paljon, ja täytyy vain toivoa, että tässä olisi se viiden tähden elokuva vuodelle 2003. Mutta on sitä ennenkin tipahdettu korkealta, vaikka kriitikot muuta sanovatkin...
   
 10. steffe79

  steffe79 Silentium est aureum Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.05.2002
  Viestejä:
  4 147
  Saadut tykkäykset:
  7
  Jep, tuon Kuninkaan miehen tässä luin, Komentajakapteeni on vielä lukemati täälläkin päin. Tilanne olisi tarkoitus korjata tässä lähiaikoina. Yllätysten laiva pitänee myös lukea, mutta käsitääkseni tarinat eivät enää ole yhtä toimivia, kuin kahdessa aikaisemmassa kirjassa.

  Kyllä Master and Commanderilla on mahdollisuudet täysosumaan, mutta asetan tavoitteeni hieman matalemmalle ja odotan vähintään nelosen arvoista pätkää. Ei ainakaan koe niin suurta pettymystä, jos elokuva ei iske.

  edit: IMDb:ssa elokuvan nimi on muuten suomeksi Kuninkaan mies: Maailman laidalla, kun taas FinnKinon sivuilla elokuva on puolisuomennettu; Master and Commander: Maailman laidalla. Omasta mielestäni tuollainen puolisuomentaminen on taas näitä järjettömyyksiä, jätetään se joko suomentamatta, tai sitten suomennetaan kunnolla, kuten IMDb:hen joko on tuon elokuvan nimen suomentanut.

  edit2: Häiritseekö ketään muuta seikka, että elokuva on PG-13. Omalla kohdallani tuo toimii ainakin hiukan tunnelmanlaskijana, kun kyseessä on tällainen realsitisempi kuvaus, toisin kuin Pirates of the Caribbeanissa. Tietyn lainen "raakuus" ja rankempi meno olisi ehkä ollut paikallaan, mutta pianhan se nähdään miten elokuva toimii. En sen enempää jaksa spekuloida.
   
 11. Samppa

  Samppa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.06.2000
  Viestejä:
  14 058
  Saadut tykkäykset:
  24
  Kappas, Ebert näyttää vertaavan tätä peräti David Leanin töihin. Ylistävät arvostelut ovat onnistuneet herättämään kiinnostuksen. Hyviä merielokuvia ei olekaan nähty vuosiin (Pirates of Carribeania ei oikein varsinaiseksi merielokuvaksi voi lukea).
   
 12. Chaplin

  Chaplin One for all, all for me Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.02.2003
  Viestejä:
  645
  Saadut tykkäykset:
  2
  Katselin tuon trailerin ensimmäistä kertaa, kun tv-mainokset herättivät kiinnostukseni ja kylläpä näytti hyvältä. Vaikka leffa sitten olisikin huono, niin onhan siinä kuitenkin Russell Crowe. Don't you just love that man?

  Vakavasti puhuen uskon, että tuo on huomattavasti parempi kuin Karibian piraatit, joka ei minusta ollut keskivertoa parempi elokuva.
   
 13. kurdt

  kurdt Uusi jäsen

  Liittynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  7 255
  Saadut tykkäykset:
  25
  Täytyy sanoa, että minua ei trailerit tai ennakkotiedot sytyttäneet yhtään. En sitten tiedä onko leffa hyvä vai huono, mutta ei kyllä kiinnosta. Vähän sama kuin The Last Samurai.
   
 14. Smicke

  Smicke Uusi jäsen

  Liittynyt:
  04.11.2002
  Viestejä:
  133
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nähty tänään ennakkonäytöksessä Plevna 1:ssä.

  Visuaalisesti järkyttävän hieno ja historiallisesti tarkka elokuva menettää hiukan otettaan keskivaiheilla. Näin efektejä tulee käyttää (hyi hyi Matrix)! Majesteetilliset laivat vaihtavat laukauksia kuin Babylon 5:ssa ikään. Crowe vetää karismaattisen johtajan roolin jo Gladiaattorirutiinilla. Vakuuttavaa näyttelyä koko kaartilta. Yllätyin positiivisesti huomatessani elokuvassa vahvan liberalismi/rationalismi - nationalismi/konservatismi -vastakkainasettelun. Tempon äkillinen hidastuminen alun jälkeen herpaannuttaa hiukan keskittymistä, mutta luo toisaalta Das Bootmaisesti tunnelman laivalla elämisen arjesta.

  Tämän elokuvan jälkeen _tiedät_ millaista oli olla merimies. 8/10
   
 15. Lare

  Lare Uusi jäsen

  Liittynyt:
  16.09.2001
  Viestejä:
  1 364
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hei, well said. Samanlaisia ajatuksia herätti itsellänikin. Minusta leffa oli ehkä hitusen liian pitkä, ja vahvempi lopetus olisi voinut olla paikallaan. Hyvä näinkin joka tapauksessa, kerrankin realistista kuvausta 1800-luvun seilorimeiningistä.
   
 16. Imlego

  Imlego Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.03.2003
  Viestejä:
  1 416
  Saadut tykkäykset:
  2
  Todella hyvä leffa. En pitkästynyt missään vaiheessa (muuta kuin ehkä toimintakohtausten aikana), vaan koko 2 h 15 min meni todella vinhasti. Crowe oli upea, Bettany myös. Weir ohjaa tosi hienosti draamaa ja näyttelijöitä.

  :D :D :D :D :)
   
 17. steffe79

  steffe79 Silentium est aureum Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.05.2002
  Viestejä:
  4 147
  Saadut tykkäykset:
  7
  Juuri ensi-illasta tulleena tarvitsee sanoa, että toimiva merisotaelokuva. Russell oli roolissaan perinteiseen tapaan vakuuttava kuin myös olivat Bettany ja D'Arcy. Eeppisyyden tuntua oli kyllä ilmassa ja taistelukohtaukset todella näyttäviä (ainakin ne ship vs. ship- osuudet). Hienosti toteutetut kohtaukset ja ympäristöt kyllä hurmasivat esteettisyydellään. Paikoitellen leffassa kyllä oli hieman vaikeutta saada kunnon otetta hahmoista, mutta tarina korvasi joidenkin hahmojen "etäisyyden". Elokuvan pituus ei kyllä haitannut, kertaakaan ei päässyt pitkästymään. Se merimiesfiiliksen ja -ympäristön tuntu oli kyllä saavutettu elokuvassa hyvin.

  M&C:n suhteen olen vähän kahden vaiheilla. Arvosana voi muuttua suuntaan tai toiseen, kun sen seuraavan kerran näen. Tällaiselle elokuvalle kannattaa antaa aikaa kasvaa. Kenties seuraavalla katselulla se tuntuu hiukan paremmalta, kenties ei. Vakaa luottamus on silti siihen, että tulevat katselukerrat nostavat M&C:n arvosanaa ja arvostusta.

  Tällä kertaa laitetaan varovainen 3½/5, jossa liikkumavaraa jonkin verran kumpaankin suuntaan.
   
 18. Imlego

  Imlego Uusi jäsen

  Liittynyt:
  09.03.2003
  Viestejä:
  1 416
  Saadut tykkäykset:
  2
  Erikoista, koska minun mielestäni kaikki henkilöt olivat todella hyvin motivoituja ja henkilökuvaus oli loistavaa. IMO Weir ja näyttelijät rakensivat todella taitavasti jokaiselle hienot ja monitahoiset persoonat eivätkä ne jääneet yksiulotteisiksi "yhden aateen" tyypeiksi. Parhaimmat karakterisaatiot siinä saivat luonnollisesti Aubrey, Maturin, Blakeney ja se Harron/Horron (arka tyyppi), mutta myös muutamaa muuta rakennettiin varsin pätevästi.
   
 19. Aceman

  Aceman Shot down in flames!

  Liittynyt:
  23.02.2000
  Viestejä:
  3 602
  Saadut tykkäykset:
  148
  Itse tykkäsin, joskaan ei tämä nyt se toivomani viiden tähden leffa kuitenkaan ollut. Intensiiviset alku- ja loppukahinat, joiden vastapainona hieman laahaava keskiosa. Dokumentaationa 1800-luvun karusta merimieselämästä tämä on kuitenkin lyömätön. Moderni elokuvatekniikka pääsi myös näyttämään kyntensä Kap Hornilla. Kohtaus lukeutui ehdottomasti M&C:n kohokohtiin, ja katsomossakin olo tuntui enemmän tai vähemmän merisairaalta.

  Neljä tähteä pienin varauksin, joten DVD-hyllyyn tämä varmasti päätyy. Ainakin ääniraidan suhteen on lupa odotella paljon, ja eiköhän Fox myös tarjoile tavalliseen tapaan sitä dts-karkkia...
   
 20. steffe79

  steffe79 Silentium est aureum Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.05.2002
  Viestejä:
  4 147
  Saadut tykkäykset:
  7
  Tuossa lauseessa oleellista olivatkin sanat: paikoitellen ja hieman.

  Eli valtaosin hahmot toimivat ja pystyipä heihin samaistumaan, mutta esimerkiksi:
  kun kaveri hyppäsi tykinkuulan kanssa jorpakkoon, ei tämä herättänyt mitään tunteita. Kuin myöskään kaverin kohdalla, joka otti kuulan kalloonsa tai sen pikkupojan, joka menetti kätensä.
  Mikään noista edellämainituista ei onnistunut herättämään yhtään sympatiaa, vaan pikemminkin suhtauduin kovinkin neutraalisti heihin ja heidän kohtaloihinsa.
  Ainoa kohta, joka vähän herätti "surua" oli, kun miehet hakkasivat maston ja tähystäjäkaverin irti.

  Ja olihan tietyt hahmot kovinkin perinteisiä, niin kuin jo mainitsitkin, mutta silti heidän osuutensa tarinan suhteen toimivat.

  Merikuvauksena ja merielokuvana on M&C silti rautaa ja toimii monellakin saralla, kuten Ässämies tuossa ylhäällä jo mainitsikin.

  edit: Tekstin viilausta