Marsalkka Mannerheim

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana haba, 15.08.2001.

 1. SpiderJerusalem

  SpiderJerusalem Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.01.2008
  Viestejä:
  1 017
  Saadut tykkäykset:
  0
  Heitetään ajatusleikki. Ne ovat kivoja.

  Entä jos leffa onkin hyvä? Eikä ainoastaan hyvä, vaan jopa loistava? (Tämä nyt ei varmaan pidä paikkaansa, YLE ei ole tuottanut mitään hyvää sitten Raidin).

  Mutta jos nyt kuitenkin kävisi mäihä ja pätkä olisikin upea tulkinta hahmosta, joka vaikutti tämän maan historiaan niin suuresti? (Tietty fanatismi "suomalaisesta" Manskusta on hupaisaa, kun mies nyt oli loppujen lopuksi aika vähän "oikea" suomalainen).

  Olisitko silti sitä mieltä ettet katsoisi edes kyseistä teosta vaan sen takia, että Mannherheimia näyttelee musta mies?
   
 2. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 131
  Saadut tykkäykset:
  192
  Mielenkiintoinen ajatus, saattaapi olla. Toivottavasti on.

  Elokuvan budjetti on siis 20 000 ja sarjan 150 000. Tuo sarjan tekeminen kertoo selvästi sen, että Ylelläkin ymmärrettiin alusta asti tämän olevan tunteita nostattava projekti. Lyytikäinenhän on nyt viime päivinä jokaisessa haastattelussa sanonut, että hänelle tuli yllätyksenä se että neekeri Mannerheimina herättää keskustelua.

  Lyytikäisen valehtelun ymmärrän, mutta se minua on ihmetyttänyt kun joidenkin normaalien ihmisten mielestä afrikkalainen Mannerheimina on ihan normi juttu. Niin mitätön pikku juttu, ettei asiasta oikeastaan edes olisi mitään tarvetta keskustella. Ja sitten kun siitä puhutaan, niin aivan varmasti joku helvetin tiedostava hyväihminen Kaarina Hazardi kirjoittaa siitä kuinka impivaaralaiset Marskinpalvojajuntit vihaa mustaa miestä.
   
 3. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Jatketaan kiehtovaa ajatusleikkiä. Omalla kokemuksesta tulevalla osumatarkkuudellani yksi tuhannesta katsomatta jääneestä elokuvasta saattaisi ollakin katsomisen arvoinen, jopa hyvätasoinen tuotanto. Voidaan olettaa tähän hieman tavanomaisempi osumatarkkuus eli vaikka yksi sadasta on virhearvio. Noh, kiva se 1/100 oli hilpeä leffakokemus, kun samalla sitten 99/100 oli likimain täyttä roskaa ja ajanhukaksi osoittautunutta. Kumpikohan olisi näistä se jännempi valinta, jättää 99 (eli omalla kohdalla about 999) roskaleffaa väliin menettäen sen täysin satunnaisen onnistumisen, vaiko metsästää pakkomielteenomaisesti sitä yksittäistä totaalipoikkeusta että voi hihkua siitä vaikka plazalla ja todeta samalla olevansa varmasti ennakkoluuloton arvioitsija? Ilmeisesti jälkimmäinen.
   
 4. SpiderJerusalem

  SpiderJerusalem Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.01.2008
  Viestejä:
  1 017
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kysymys edelleen pätee: vaikka leffa olisi kuinka hyvä, jättäisitkö sen silti katsomatta vaan siksi, että Mannerheim on, noh, kirjaimellisesti mustamaalattu? Siitä kun tuo tuohtumisesi näyttää kumpuavan.
   
 5. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 131
  Saadut tykkäykset:
  192
  Erkko kertoo miksi elokuva tehtiin

  Rohkea elokuva sai alkunsa päähenkilön oman elämänasenteen innoittamana: uskon, että Mannerheimille isänmaallisuus ei ollut pelokasta suhtautumista vieraisiin kulttuureihin ja vaikutteisiin; hänhän itse oli monien eri kulttuurien tutkija ja tuntija. Hän myös eli elämänsä monikulttuurisessa maailmassa, löytäen ystäviä ja liittolaisia isänmaan edun nimissä. Me emme nykyäänkään ole saareke tai metsätupa, joka voi välttyä ulkopuolisilta vaikutuksilta.

  Tulihan se sieltä. Optimistina jo hetken ajattelin että herranjumala voiko tosiaan olla niin että tämän pläjäyksen tarkoituksena ei ollutkaan opettaa meitä niin kovin juntteja suomalaisia, miten voisimme olla parempia ihmisiä.
   
 6. marlan

  marlan Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  10.06.2004
  Viestejä:
  2 261
  Saadut tykkäykset:
  162
  Niinpä, jokainenhan tietää jo ennalta, että esimerkiksi musta mies Orfeuksena tai Jeesus Nasaretilaisen tarinan sijoittaminen nyky-Montréaliin ei voi toimia vaan tuloksena takuuvarmasti on "täyttä roskaa" eikä sitä tarvitse edes katsoa.

  Ei tarvitse olla taiteidentutkimuksen tohtori voidakseen ymmärtää, että taiteessa voidaan löytää kiinnostavia näkökulmia yllättävillä tavoilla — mutta apua siitä näköjään on. Ikään kuin pitäisi aina edetä tietämättömien, umpimielisten (ts. pelokkaiden) ihmisten ehdoilla ja heillä olisi hallussaan luotettavin totuus. Joopa joo.

  Surkuhupaisinta on tietysti se, kuinka jotkut lietsovat itsensä semmoiseen kiihkoon, etteivät varmasti voi arvioida elokuvaa neutraalisti. Tuollainen tarkoituksellinen itsepetosko pitäisi ottaa elokuvien arvioinnin ohjenuoraksi?

  Ehkäpä kyseisen elokuvan tekijät pitäisi sulkea vankilaan niin kuin Pussy Riotin tytöt konsanaan? :p
   
 7. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 131
  Saadut tykkäykset:
  192
  Näitä parempaa naurunlähdettä ei ole olemassa :D

  20 000 euron Neekeri-Marski elokuva. Tykätkää saatana!
   
 8. Professional

  Professional Stirlingite Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.08.2004
  Viestejä:
  11 074
  Saadut tykkäykset:
  479
 9. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 753
  Saadut tykkäykset:
  311
  Ainakin mainosta Ylelle ja tuottajatiimille, se nyt on selvää... kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta, eikös niin? Suomi maailmankartalle, jälleen kerran.

  Mutta oikeasti, onhan tämä ihan positiivista. Saatiin viimeinkin Mannerheim-elokuva, Markus Selinin tumpeloitua oman projektinsa kanssa vuosikausia ja ilmeisesti hukattua moninkertaisen määrän rahaa kuin mitä tämä kenialainen tuotanto maksoi.

  Ja sitäpaitsi, jos nuo kenialaiset olisivat ihan oma-aloitteisesti tehneet leffan Mannerheimista ilman suomalaisten osallistumista asiaan, niin sitähän pidettäisiin tosi hienona juttuna, eikös vaan? Joten katsotaan nyt ensin millainen telenovela sieltä tulee ja arvostellaan lopputulosta vasta sitten.
   
 10. SpiderJerusalem

  SpiderJerusalem Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.01.2008
  Viestejä:
  1 017
  Saadut tykkäykset:
  0

  No tulihan se sieltä.
   
 11. Kristian

  Kristian Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2002
  Viestejä:
  2 631
  Saadut tykkäykset:
  63
  Onhan sitä valkoiset miehet näytelleet intiaaneja westerneissä, valkoinen nainen näytellyt Cleopatraa historiallisissa elokuvissa ja sarjoissa jne. jne. Ei se nyt niin iso loikkaus ole vaihtaa rooleja välillä.

  Tosin itse epäilen, että kyseessä on vain julkisuustemppu ja ns. one trick pony. Ilahdun, jos elokuvasta on johonkin, mutta epäilenpä, että ainoa missä se pärjää on keskustelun herättämisessä (mikä sekin on hyvä, sillä sehän on yksi taiteen tarkoitus).

  Kohua ja vihaa tästä herättelevät lähinnä Hommaforumilaiset...
   
 12. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 131
  Saadut tykkäykset:
  192
  Mikä? Tuo Neekeri-Marski ainakin olisi oikein sopiva nimi elokuvalle, koska koko homman ideahan on se, että neekeri esittää Marskia. Muuten tästä pilipalielokuvasta ei puhuisi kukaan. Nyt on seurantadokumenttisarja, streamattu tiedotustilaisuus jne. Ei tässä todellakaan mitään uutta ulottuvuutta haettu Mannerheimille. On täysin järjetöntä väittää, että suomalaiset pystyvät näkemään Marskin sisälle vain jos mahdollisimman erinäköinen ihminen esittää häntä.

  Noissa se menee kuitenkin siten, että elokuvan tekijämaan valtaväestön edustaja esittää sellaisen roolin, johon olisi vaikea löytää muuten näyttelijää. Epärealistista toki, muttei provosoivaa mielestäni. Mannerheim-elokuvassa taas Marski on tehty tarkoituksella mahdollisimman erinäköiseksi. Jos tämä kerran on aivan normaalia kuten joidenkin puheista voisi ymmärtää, niin kertokaapa sitten pari elokuvaa joissa 1900-luvulla kuollutta merkkihenkilöä on näytellyt tarkoituksellisen erinäköinen henkilö. Tarkoitan nyt erittäin huomiotaherätäävää ihonvärin vaihtoa musta-valkoinen, kummin päin vain kelpaa.

  http://hommaforum.org/index.php?action=profile;area=showposts;u=11365
   
 13. Kristian

  Kristian Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2002
  Viestejä:
  2 631
  Saadut tykkäykset:
  63
 14. tpi

  tpi Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.06.2001
  Viestejä:
  4 393
  Saadut tykkäykset:
  31
  Hesarissa oli aika hyvä kolumni aiheesta.
  Näkyy kai ilman digilehden tunnuksia, ainakin testatessa näkyi.

  Mannerheim-vedätys.
   
 15. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 773
  Saadut tykkäykset:
  284
  Hiukan on tämän leffan kohdalla mietityttänyt, että pitikö leffa tehdä vain siksi, että voitiin tehdä mielenkiintoisesta aiheesta dokumentti. Budjetin jakautuminen elokuvan ja dokumentin kesken vähän viittaisi siihen.
   
 16. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Virke sisältää loogisen mahdottomuuden, joten turhapa siihen enempää kommentoida paitsi että mihinkäs tuo hyvyys taas sitten perustuisi, imdb-keskiarvoon? Vaiko suomalaisten kriitikoiden objektiivisiin arvioihinko? Plazan Mannerheim-asiantuntijoiden mielipiteisiin?

  Tuohtumiseni? Innostuminen lähinnä kyseessä, kun tämäkin tapaus vain pönkittää teoriaani Roska-ajasta.
   
 17. Poistettu tili 10873

  Poistettu tili 10873 Guest Guest

  Rainan aiheuttamista reaktioista näkee että Mannerheim on Suomen Profeetta Muhammad. Turha selittää että ei ole esitetty tappouhkauksia eikä yritetty tappaa ketään. Hommalaiset, maahanmuuttovastaiset, rasistit ym. ovat tehneet itsensä naurettaviksi.

  Jos teoksen olisi tehnyt joku muu kuin yle, Mannerhemistä olisi tehty nainen, filmattu Ruotsissa tai vaikka Japanissa, Englannista tai USA:sta puhumattakaan, ei mitään ongelmaa olisi. Mutta kun tehtiin Neekeri-Marski, raivostuivat homman ja persujen julkisuutta hallitsevat äärioikeistolaiset kun heidän tabuaan rienataan. Voiko pahempaa häväistystä olla kuin tehdä Marskista neekeri? Päreet paloi parilta täkäläiseltäkin.

  Lukemani mukaan Shakespeare ei kirjoittanut yhtäkään omaa tarina, vaan kirjoitti vanhoja tarinoita uusiksi.

  Tietämättä muuta kuin että marski on musta, aloitettiin hirveä teoksen ja tekijoiden mollaus. Trailerin perusteella näyttääkin siltä että kyseessä ei ole tabun halventaminen ja Marskina esiintyy ihan oikea näyttelijä.

  En erityisesti tuollaista johtopäätöstä lainauksestasi olisi vetänyt, mutta kun etsitään raivolla vikoja tekijöistä niin kaikki kelpaa. Kukahan on tällä foorumilla jo jonkin aikaa innokkaimmin tarttunut kaikkeen mahdolliseen iltapaskojen lööppikamaan suurella moraalisella ylimielisyydellä. Ei kannattaisi paljoa muita syyttää paremmaksi ihmiseksi asettumisesta ja muiden neuvomisesta.

  :D Sun komentelu asiaan tuskin vaikuttaa. Kunhan töllöstä teoksen katson niin sitten selviää tykkäänkö, odotukset ei ole mitenkään korkealla.
   
 18. Sädettäjä

  Sädettäjä Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.08.2010
  Viestejä:
  554
  Saadut tykkäykset:
  12
  Itse haluaisin ennemmin ihan oikean elokuvan Mannerheimistä, joka olisi historiallisesti oikein. Tyypihän kerkesi tekemään vaikka mitä, joten ideaa riittää varmasti pariinkin illan elokuvaan. Ehkä se Harliinin elokuva saa joskus päivänvaloa.

  Tämä Ylen oma on kyllä outo. Tummaihoinen Marskina? Historialliset faktat on heitetty roskiin, eikä elokuva kerro oikeasta Marskista, vaan hänestä on otettu inspiraatiota tähän... Kaiketi se sitten on taidetta, mutta pakko ei ole katsoa. Ei kiinnosta, joten en katso.

  Mielenkiintoista on lukea kuinka joidenkin mielestä on ihan normaalia, että Marskia näyttelee tummaihoinen. "Ihminen hänkin on jne..." No joo, mutta ei Marski koskaan tainnut olla tumma, joten ihan outoa. Tai edes nainen, joten nainenkin hänen roolissaan olisi liikaa. Mutta tämähän oli taidetta ja ihan eri hahmo, kuin historian Marski, joten ihan sama. Paljon melua tyhjästä oikeastaan. Tätä elokuvaa tuskin kukaan enään muistaa ensi vuonna.
   
 19. Super-J

  Super-J Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  17.08.2007
  Viestejä:
  3 753
  Saadut tykkäykset:
  311
  Olisikohan syntynyt samanlainen älämölö jos Marskia esittäisi vaikkapa Zhang Ziyi? :D

  Luulenpa että tämän elokuvan muistaa vuosienkin päästä aika moni vaikka ei koskaan edes katsoisi sitä...
   
 20. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 773
  Saadut tykkäykset:
  284
  Joo, ois kyllä kiva nähdä. Mietin kyllä, että Mannerheim voi olla haastava kohde leffaksi, koska hänestä on liian helppo tehdä mytologinen tylsä hahmo. Pitää olla riittävästi rosoa, että tulee kiinnostava elokuva.

  Mä olen nyt jonkin aikaa asiaa sulateltuani suht myönteisellä kannalla. Leffan mikroskooppinen budjetti ja lyhyt kuvausaika eivät lupaa hyvää, mutta asioihin voi saada uutta näkökulmaa, kun näyttelijät ja kuvauspaikka ovat jotain ihan muuta kuin mitä odottaisi. Näytelmissä ja uudelleenfilmatisoinneissahan on usein harrastettu vanhan teeman modernisointia ja siirtämistä ihan uuteen paikkaan, mutta tosielämän henkilöiden kohdalla tätä on harrastettu vähemmän. Se ei kuitenkaan mielestäni tarkoita, etteikö sitä kannattaisi kokeilla. :D

  Mutta joo, mulla nyt onkin niin huono maku, että tykkään esim. käydä Kiasmassakin. :eek: