Maelstrom-x 18"

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse' , aloittajana tammmar1, 14.08.2009.

 1. obeman

  obeman Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.12.2005
  Viestejä:
  234
  Saadut tykkäykset:
  0
  etukajarithan voi hilata kiinni etulevyn tasolle jos huolia
   
 2. Goodguy

  Goodguy Käyttäjä

  Liittynyt:
  17.05.2004
  Viestejä:
  728
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kyllä ne kannattaa hilata ihan kunnolla irti sivuseinistä ja tuosta subbarista. Kun kerran laitteisiin on panostettu niin kannattaa oikeasti miettiä, että onko tuo huoneen kulma se oikea paikka noille.
   
 3. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  No kyllähän sen nyt vain tietää: huonommin.

  Jätti ei mahdu ensinnäkään ovesta sisään joten tarvitaan ns. laajennus. Kun remontti-Esa on käynyt paikalla suurentamassa ovea ja pienentämässä sen takaisin entiselleen, alkaa 2,4 kilowatin päätevahvistin laukoa johdonsuojakatkaisijaa. Kun valokaari-Rane on käynyt urakoimassa sähkökaappiin 85 amppeerin turbosulakkeen, on vihdoin koittanut Soundcheckin hetki. Perin onnettomasti vahvistimen gain on kuitenkin unohtunut maksimiin ja vaimentava esivahvistin "turhana" pois välistä; malmsmörm saa 2 kW sähköenergiaa kelalleen ja Bass Boombah 4:lta jyrähtävä testipassoriffi romahduttaa koko kiinteistön.

  Teholta koomasta herätessään saattaa suurpassottaja tässä vaiheessa kysyä itseltään: olisikohan hiukan vähempikin kenties riittänyt?
   
 4. ASA90

  ASA90 Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.01.2007
  Viestejä:
  210
  Saadut tykkäykset:
  3
  Normaalisti olen vaiti enkä näihin kommentteihin puutu mutta jotai rajaa sentäs. Itselläni on 2 x 15" subbarit ja vajaa kilowatti tehoa, enkä todellakaan voi sanoa että on liikaa päävaraa. Ainahan voi ylimitoittaa, toki tässäkin on joku järjellisyyden raja ( 32 kpl 21" on jo vähän liioiteltua ). Ja vaikka viestissäsi sarkasmia onkin, ei tuo 2 kw ja 18" elementti kyllä saa pahvitaloakaan hajalle, saati sitten normaalia betonibunkkeria.
  LFE-kanavasta kun sattuu tulemaan jymähdykset paljon kovempaa kuin pääkanavista / muista kanavista, on ihan järkevääkin ennemmin ylimitoittaa subbari kuin tehdä pientä pihisijää nurkkaan. Toki tämä on taas tapakysymys, että kuinka kovaa kukin haluaa leffojansa katsella, itselleni riittää normaalisti noin 105-110 dB bassotömähdykset, demotteluissa muutama dB kovempaa.:p
  Tälläisiä paineita kun haluttaisiin yhdellä kappaleella XLS-elementtejä, ja vaikka saavutettaisiinkin tuollaiset paineet, olisi säröt jo aivan eri luokkaa kuin isommalla kartiopinta-alalla varustetuilla elementeillä. Näin siis itse uskon. Toki sen pienen puhisijan voi rakentaa sinne, mutta helposti toteaa että hökötys on liian voimaton, jos lähtee leffoilla vähänkään kovempaa ryskyttämään. Musiikki käyttöön toki riittää vähän vaatimatonkin hökötys, esim. tuo XLS.
   
  Viimeksi muokattu: 27.08.2009
 5. Jyrki

  Jyrki Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.01.2001
  Viestejä:
  1 472
  Saadut tykkäykset:
  22
  Tässä on nyt käynyt niin, että kun Geneleciltä ei oikein löydy sopivaa vastinetta, niin se yhtäkkiä onkin Maverickin mielestä ylimitoitettu ja turha.
   
 6. jpanu

  jpanu Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.09.2007
  Viestejä:
  227
  Saadut tykkäykset:
  0
  jos ja kun halutaan kunnon bassoa, mikään ei ole liikaa :OI
  32 kpl 21" on niukin naukin sopiva IB:ksi.

  toi 18" malluhan on just passeli, jos omistaja on tyytyväinen.
  Ja genelekki on vain genelekki. ei sen enempää.
   
 7. tammmar1

  tammmar1 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.09.2007
  Viestejä:
  34
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kas kas, olipas tullut juttua tuosta pykäelmästä. :)

  Maalipinta on sudittu aivan normi Miranolilla ja superlonitelalla, tasoittuu silleen helposti eikä tarvise olla mikään erityinen kyky pystyäkseen peittelemään koko keksinnön pariin kertaan ympäriinsä.

  Monitoaudion RS6 pääkajarit on kyllä irti seinistä vajaan metrin mutta ymmärrettävistä syistä tuollaista bassokioskia on hyvin hyvin vaikea saada sijoiteltua optimaaliseen paikkaan. Eihän tässä mitään hifistelyä ole haettu vaan brutaalia massiivista ja MATALAA murinaa. Tuo sähkäri Rane oli hyvä juttu koska tosiaan virta ei piisaa seinässä koska subin crown XLS5000 päätteessä on tehoa kuin keskiverto kerrostalokämpän kiukaassa. 5KW! 4 ohmiin. Penkkasin sen ja 2 kW paikkeilla alkoi loppua töpselin varat enkä raaskinut vedellä matalille jännitteille.

  Pyörät on erikoismatalaa mallia, 35mm tuplarullilla Clas Ohlssonin hyllystä joten siirtely onnistuu ilman citymaasturia :) Kissalla tulee tukalat oltavat jos tuonne tötteröön pujahtaa, olen varautunut että osaa pois tarpeen niin vaatiessa :)

  Huomenna teen muutaman mittauksen huonevasteista niin saa nähdä miltä se silmissä näyttää kun korvissa kuulostaa niin pirun hyvälle.

  Mietin vielä sitä vanua, laittaisiko vai eikö vai pitäisikö kokeilla ja mittailla...

  Pääkaiuttimin vahvareina toimii Audiolabin monopäätteet sekä Labin oma etuvahvistin. Vähän ristiriitaa laitteiden luonteessa mutta kuten sanottua, jos hifistellään niin pannaan subi hiljaisemmalle tai pois ja kun luukutellaan niin sitten ajetaan kissa pois kotelosta :)
   
  Viimeksi muokattu: 27.08.2009
 8. ritamaki

  ritamaki Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.11.2005
  Viestejä:
  166
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ite tuskaillu omassa projektissa sen miranolin kanssa, ja pensselillä sutimalla aivan kamalaa jälkeä olen saanut aikaseksi. Onneks ei ole mikään näkyvä paikka, mutta kumminkin. Pitää vielä hioa ja maalata kerta uudestaan ja kokeilla vaikka telaa.
   
 9. shamen

  shamen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  19.02.2003
  Viestejä:
  1 224
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei kaikki asu leikkimökissä.

  Jaa Miranolilla. Sulla on taitaa olla kotelo MDF:ää, kun ite tein sen siitä lastulevystä. Tiedä tuleeko eroa lopputuloksessa sen takia mahdollisesti.
  Viilutuskin on käyny mielessä, mutta sitä pitäs harjotella ensin jossain muussa kohteessa. Ainahan sen voi sitten kokeilujen jälkeen peittää kankaalla tai maalata mustaksi paukkupullolla :)
   
 10. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 564
  Saadut tykkäykset:
  194
  Eikö ole vaarana, että kissa testaisi kynsiään tuollaiseen paljaaseen elementtiin?
   
 11. jpanu

  jpanu Käyttäjä

  Liittynyt:
  15.09.2007
  Viestejä:
  227
  Saadut tykkäykset:
  0
  uskoisin että kissan saa kerralla vieroitettua tollasesta, kun laittaa jonkun sopivan bassopöräytyksen valmiiks, ja oottelee, että kissa tulee kohdille, sitten HANAA, en usko että kissa tulee uudelleen enään ikuna. :hitme:
   
 12. tammmar1

  tammmar1 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.09.2007
  Viestejä:
  34
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuli aamusella mitattua huonevasteita ja tässä tulokset:

  Vaste yhdessä pääkaiuttimien kanssa:
  katso liitettä vaste sub+audiomonitor.jpg


  Vaste ilman subia, RS6 paikkaa kokeiltu sivuilla ja edessä:

  katso liitettä audiomonitor subin edessä.jpg subin edessä
  katso liitettä audiomonitor subin vieressä.jpg subin vieressä


  Vaste pelkästään subilta, jako korkealla ilman equtusta:

  katso liitettä sub ilman equtusta.jpg


  Kokeilin pikkuisen lämmitellä elementtiä 20Hz sinisignaalilla ja 120dB voimakkuudella alkoi jo tavarat putoilla. Pelkäsin että elementti palaa joten en kokeillut enempää vaikka pohjaamiseen olisi ollut varaa vaikka miten.

  Pitäisi keksiä jostain parempi aktiivisuodin, tuo behringerin tekele tuntuu olevan melko loivaa jakoa vaikka manuska lupailee 24dB mutta mittaukset näyttää jotain muuta. Onko porkukoilla ideoita tai vaihtoehtoja jakarille?
   
  Viimeksi muokattu: 28.08.2009
 13. Himppe

  Himppe Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.08.2004
  Viestejä:
  725
  Saadut tykkäykset:
  3
  Miltä ne tulokset sinun silmissäsi nyt sitten näyttää?

  Subbari näyttäisi olevan ainoastaan ~20dB kuumana. Saisiko sitä vähän isommalle? :rolleyes:
   
 14. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Subbarisi on n. +20 dB suhteessa pääkaiuttimiin. Et voi olla tosissasi?  The Pointti olisi ollut tutkia pääkaiuttimien keskialueelle ilmaantuvia heijastuksia taajuusalueella 200 - 2 kHz. Passon perusteella subin vieressä -sijainti näyttää paremmalle.
   
 15. shamen

  shamen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  19.02.2003
  Viestejä:
  1 224
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei taida olla antimode käytössä noilla testeillä.

  Sijotuksen kanssa ei ole kauheesti vaihtoehtoja, mutta eipä siellä taida pienemmälläkään kotelolla kauheesti olla.

  Mitä jos sen jaon tiputtas sinne 40hz pintaan? Nyt se näyttää olevan aika korkeella vai? 80hz tms?
   
 16. Maverick

  Maverick Uusi jäsen Blokattu

  Liittynyt:
  03.04.2002
  Viestejä:
  4 289
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jako 80-100 Hz:iin ja supparin leveliä 20 dB pienemmälle. Big Mallu hoitaa bassoaluettaan kauniin tasaisesti, tämä tasaisuus kannattaa käyttää hyväksi viimeistä hertsiä myöten niin ylös kuin mahdollista l. nostaa jako niin ylös kuin suinkin.

  Suppa ei näytä suodin päällä tarvitsevan muuta taajuuskorjausta kuin lievää alapassojen hillintää. Eniten EQ:a näkyvät tarvitsevat pääkaiuttimet joiden alle 100 Hz:n taajuuksia l. tunkua subin reviirille sotkemaan kannattaa vaimentaa parametrisella filtterillä, hyllyllä ja/tai jyrkemmällä ylipäästöllä tuntuvasti lisää.
   
  Viimeksi muokattu: 28.08.2009
 17. tammmar1

  tammmar1 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  05.09.2007
  Viestejä:
  34
  Saadut tykkäykset:
  0
  KYLLÄ, subi on tuossa todella lujalla, ei ollut tarkotuskaan hakea flat käppyrää vaan sellainen missä subi erottuu pääkajareista :)

  Ja täytyy myöntää että kyllähän subi aika kovalla kuunnellessakin on, sen vuoksi se on myös tehty.

  Tein vielä mittauksen jossa alensin subin tasoa pääkaiuttimien bassotasoon nähden siten että olisivat suunnilleen samalla tasolla ja subi vain täydentää sieltä alle 50Hz alapuolelle..tältä näyttää..

  katso liitettä alenennettu subitaso.jpg

  Yksinkertaisesti alemmas sitä ei saa tai siitä ei sitten ole enää iloa. Pitäähän sen nyt kuulua että subi on olemassa :)
   
 18. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 564
  Saadut tykkäykset:
  194
  Subbari on kyllä yllättävän maltillinen kapistus silloin kun se on oikein säädetty. ;)
   
 19. toiminto

  toiminto Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.09.2008
  Viestejä:
  242
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ideahan on juuri siinä että EI pitäisi kuulua että subi on olemassa ;)
   
 20. Himppe

  Himppe Käyttäjä

  Liittynyt:
  13.08.2004
  Viestejä:
  725
  Saadut tykkäykset:
  3
  Jepjep, "alennettu subitaso" ja vieläkin +10dB pääkaiuttimiin verrattuna :D