[Arkistoitu] Maanjäristysbassoa SDX15@290l LLT + ~2kW projekti aloitettu!

Keskustelu osiossa 'Kierrätyskeskus' , aloittajana anidabi, 09.07.2007.

Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.
 1. prkl

  prkl Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.06.2006
  Viestejä:
  2 032
  Saadut tykkäykset:
  0
  Harvinaisen totta :hitme: ei ihan hevillä lähde kun on aikansa saanut olla :thumbsup:

  Komeata jälkeä kyllä muuten :)
   
 2. jyrkira

  jyrkira New Member

  Liittynyt:
  30.07.2005
  Viestejä:
  40
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hieno projekti. Kuvaile nyt vähän miten soi.

  Suosittelen että otat samalla litran purkin jotain halpaa seinämaalia mukaan. Tapetin poisto on huomattavasti helpompaa maalatulta pinnalta kuin pahvilta. Tämä siis siltä varalta jos tapetin haluaa joskus vaihtaa, tai sen ensimmäisen laitto epäonnistui.
   
 3. anidabi

  anidabi Active Member

  Liittynyt:
  14.03.2007
  Viestejä:
  1 676
  Saadut tykkäykset:
  2
  On tätä jo pari kuukautta tullut jumputettua, viimeistely vain puuttuu. Ensimmäiset kuuntelukokemukset löytyy pari sivua taempaa. Nyt kun on SPL mittari niin sen kans mennyt eilinen ja tämä päivä. RoomEQWizard ja BFD ollut kovassa käytössä ja täytyy myöntää että on se vaan melkoinen ero minkä korjattu vaste saa aikaiseksi ääneen. Subbari on nyt ihan eri planeetalta kuin mitä ilman vasteen korjausta. :king: Tarkempaa analyysia myöhempänä.  Vielä tuosta teippijutusta. Teipit olleet nyt muutaman päivän päällä ja tarkistin, ei ainakaan vielä ole liimat takertuneet pintaan. Mitenkä kauan tai millaisissa olosuhteissa näin yleensä käy?
   
 4. prkl

  prkl Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.06.2006
  Viestejä:
  2 032
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olosuhteiden vaikutuksesta en osaa sanoa mutta viikoista yleensä puhutaan. Ainakin tavallisissa maalipinnoissa. Muistan joskus ikkunan pokasta nypänneeni jouhevasti sekä teipin että maalin samalla nyppäsyllä mutta se oli ollut varmaan pari kuukautta :rolleyes::eek:
   
 5. Kahimooni

  Kahimooni New Member

  Liittynyt:
  28.12.2004
  Viestejä:
  177
  Saadut tykkäykset:
  0
  Just teippailin spraymaalattua pintaa rajatakseni eri väripintoja ja harmikseni jouduin hiomaan ja maalaamaan uudelleen, kun maalarinteippi teki jälkiä. Ihan kuin olisi reagoinut liima jotenkin maalin kanssa. Yritän nyt uudelleen siten, että annan maalipinnan kuivahtaa kauemmin ennenkuin teippailen mitään enää.

  Olisikohan pari päivää kuivunut ennen teippausta.

  Muistelenpa, että joskus sain rappailla maalarinteippejä ikkunoista melko järeillä konsteilla, kun aurinko oli ne kuivattanut kiinni laseihin. Oppia ikävä kaikki, sano.

  -K
   
 6. sepi

  sepi Member

  Liittynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  420
  Saadut tykkäykset:
  0
  jos maalarinteippi on vanhaa ja liian kuivaa se tarttuu maaliin, helppo konsti on kokeilla teipistä onko se "tuoretta" ja hyvää. Ota pätkä teippiä ja paina kaksinkerroin liimapinnat vastakkain anna olla pari minsaa ja irroita.... jos liimaa irtoaa teippi on vanhaa älä käytä sitä. 3M tuotteita löytyy sellaista sinistä muovista "maalarinteippiä" joka on parempaa ja huomattavasti kalliimpaa.
   
 7. Vikkelä

  Vikkelä New Member

  Liittynyt:
  27.07.2006
  Viestejä:
  241
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kokeile parin päivän välein onko liima tarttunut maalipintaan.Sitten kun maali irtoaa teipin mukana kannataa teipit poistaa. :thumbsup:
  Miksi niitä teippejä ei voi poistaa heti?Tykkäätkö jännityksestä?
   
 8. RTU

  RTU New Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.01.2006
  Viestejä:
  540
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsekin ihmettelen miksi teipit on vielä kiinni? Yleensähän ne vedetään pois heti maalauksen jälkeen ettei maali tarttuisi teippiin?
   
 9. DVB-G

  DVB-G Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 283
  Saadut tykkäykset:
  30
  Lähinnä siksi, ettei teippi repisi mukanaan viereisiä maaleja. Eli kun maalikalvo on ehtinyt kovettua, se on tavallaan kuin lasia, ja kun teipin repii pois, mukana tulee laajoja alueita maalikalvoakin.

  Etenkin siveltävät/telattavat maalit muodostavat niin paksun ja tukevan maalikalvon, että teipin mukana repeytyy monen millin leveydeltä maaliakin, ellei teippiä poisteta välittömästi, ennen kuin maali ehtii kovettua/lujittua.

  Spray- ja ruiskumaalikalvo on yleensä niin ohut, että kovettunutkin maali repeää maalarinteipin rajapinnasta, eli silmällä ei huomaa hyötymaalia irti repeytyneen, mutta mikroskoopilla/luupilla/kultasilmällä kyllä näkee vahingon tapahtuneen.

  Siis: mitä paksumpi maalikalvo luodaan, sitä nopeammin maalarinteippi tai vastaava suojakalvo täytyy poistaa; vielä kun maalikalvo on taipuisaa ja märkää, että maali "katkeaa" eikä lähde irti laajoina palasina.
   
 10. anidabi

  anidabi Active Member

  Liittynyt:
  14.03.2007
  Viestejä:
  1 676
  Saadut tykkäykset:
  2
  No nyt on vaihteeksi SPL mittari hankittuna ja viikonloppu meni mittarilla ja DCX:llä leikkiessä. Tapettikin on vielä laittamatta, mutta kun tuli muuta tekemistä niin se siirtynee vielä parilla päivällä. :D Subbarin vaste on nyt EQtettu niin hyvin kuin taidot riittävät ja kuinka tässä betoniloossissa vain pystyy. Pääkaijuttimet(Dali 808) voisi myös toimia hieman paremmin, mutta sille ei nyt voi mitään. En tiedä johtuuko akustoinnista(mitä ei oikeastaan edes ole :rolleyes: ), vai itse kaijuttimista kun vaste on yhtä vuoristorataa? Subbarikin tuolla nurkassa piikittelee 50Hz:n kohdalle melkoisesti. Jako on nyt 80Hz:ssä kun se tuntuu sulautuvan pääkaijuttimien kanssa parhaiten.

  Pientä mallinnusta nykyisestä kämpästä.
  [​IMG]

  Perus 13m^2 betoniluukkuhan tämä. Ylimääräistä tilaa ei juuri ole. Vasemmalla seinällä on melkein koko seinän kokoinen ikkuna ja takaseinä on yhtä betonia ilman mitään ääntä vaimentavia ryijyjä.


  Mittamikkinä toimii AR824 SPL mittari.
  [​IMG]

  Äänikortin virkaa hoitaa mittauksissa Gigabyte GA-P35C-DS3R:n integroitu äänikortti(Realtek ALC889A).  Tässä vähän kuvatuksia mittauksista:

  Äänikortin vaste korjaamatta.
  [​IMG]

  Ihan asiallisesti näytäis toimivan ainakin tämä integroitu äänikortti mittaushommissa, vaikka normaalisti niitä väheksytään. Full-duplex äänikortti kun on niin ei pitäisi olla mitään ongelmia.  Mittasin kaikki mahdolliset variaatiot subbarin ja pääkaijuttimien vaiheen, sekä subbarin jakotaajuuden väliltä. Turhia kuvia postailematta(joita löytyy varmaan 100kpl) päädyin käyttämään toisen pääkaijuttimen vaihe käännettynä(kuulostaa parhaimmalta ja integroituu keskikanavan kans paremmin yhteen), subbarin vaihe 180 astetta ja AV vahvistimen suodin 80Hz:ä.

  Pelkät pääkaijuttimet ilman toisen kaijuttimen vaheenkääntöä.
  [​IMG]


  Tässä taas toisen kaijuttimen vaihe käännettynä.
  [​IMG]

  Kääntämätön vaihe näyttäisi tuottavan paremman käppyrän, mutta huonomman stereokuvan. Tästä syystä jatkoin vain tämän kokoonpanon säätämistä.
  Ilman korjauksia olevan subbarin vaikutus vasteeseen.
  [​IMG]

  Kuten kuvasta näkee, melkoinen vuori tuossa 50Hz kohdalla. Voitte vain kuvitella kuinka se hukuttaa kaikki muut taajuudet alleen ja saa soundin kuulostamaan ihan paskalta. No okei, ei se nyt ihan paskalta kuulostanut, mutta vaikutus ääneen oli merkittävä. Alkufiilisten jälkeen asian kyllä jo tiedosti ilman mittauksia.  Tein pienen gif animaation subbarin vaiheen vaikutuksesta vasteeseen. DCX:ssä voi säätää vaiheen 5 asteen pykälin 0-180, mikä tekee 37 kuvaa.
  [​IMG]


  Subbarin vaiheeksi valitsin 180 astetta ja korjasin vasteen niin hyvin kuin kykenin. 5 filtteriä meni ja vähän joutui korostaan tuota 60Hz eteenpäin olevaa aluetta.


  Vaste korjattuna.
  [​IMG]

  Pientä house curvea, alimmat taajuudet korostuvat muutenkin tällaisessa pienessä kämpässä ja nurkkasijoituksella entisestään. Vaste korjattuna ja systeemi säädettynä Hifin DVD testilevyllä, ei voi muuta sanoa kuin että elokuva elämys otti aimo harppauksen parempaan suuntaan. :) On se vaan kaiken vaivan ja rahan arvoista. Basso pysyy nyt paljon paremmin kontrollissa ja korostukset eivät syö muita taajuuksia.

  On se niin ihanaa jumputtaa. :love: Haluaako joku tulla mun naapuriin asumaan, voidaan yhdessä kuunnella musiikkia ja katsoa leffoja. :D
  [​IMG]
   
 11. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 044
  Saadut tykkäykset:
  166
  Kookas kaijutin kaijui Kaijan kammarissa kaiken keskellä, koska Kaijan koira Kusti kiljaisi kostoksi keskiviikkona komean kaijun. "Ken Kustin kehtaisi kuolettaa", kysyi kaiken kokenut Kaija. Kustin kaiju katkesi kohdakkoin Kettusen Kaarlon kuokan kohdattua kaikujan kovan kallon. Kaijutin kesti kaiken.

  Jatkakaa. :D

  Että mitä? Ihanko oikeasti kuuntelet väärässä vaiheessa olevia kaiuttimia? :hitme: Ja että ihan parempi stereokuva? :thumbsup: Ettei vaan olisi käynyt Tanskan pojille pieni kämmi tehtaalla? Tai sitten olet oudompi kuin mitä olen uskaltanut kuvitellakaan.

  Saisikos vielä kuvan, jossa näkyy subbarin ja kaiuttimien taajuusvasteet erikseen ja yhdessä (säädettynä). Ja kaikki kolme siis samaan kuvaan oikeilla äänenpainetasoilla, kiitos.


  Sopii. ;)

  [​IMG]

  Ja tuo nyt oli sitten vitsi. Nuo ovat jo pari vuotta vanhat lukemat kuuntelupaikalta mitattuna Nemoa etsimässä -elokuvan "Darla"-kohtauksesta. Nykyistä kokoonpanoa en ole edes tuolla testannut.
   
 12. anidabi

  anidabi Active Member

  Liittynyt:
  14.03.2007
  Viestejä:
  1 676
  Saadut tykkäykset:
  2
  Jaa a, en kyl todellakaan tiedä, mutta aina nuo kaijuttimet ovat kuulostaneet paremmilta vaihe käännettynä toiselta kaijuttimelta? :confused: Vai olenko vain sitten niin... :hitme:

  Pitänee laittaa huomenna kun kämpille pääsee. Kyllähän tuossa vielä parannetavaa on. En vain jaksanut enään testailla. Pitänee jatkaa testejä tässä vielä kun kerkeää. Ainakin näihin alustaviin tuloksiin olen tyytyväinen. :)

  Onko nyt ollut ihan väärät äänenpainetasot käytössä? Milaisilla asetuksilla se kannattaa mittailla? Lueskelin REWin ohjetta ja sovelsin sitä TrueRTA ketjua kun ei ole erillistä REW tutoriaalia.

  Oliko sulla se dual TC-2000 setti jo tuolloin vai?

  Heitä nyt ihmeessä uudet luvut tauluun kun niitä subbareita löytyy vaikka muille jakaa. :D LMS auktoriteettia kehiin vaan.
   
 13. Arttu78

  Arttu78 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Kyllä tuolla vasteella sopii tyytyväinen ollakin. Onnittelut!
   
 14. Zipman

  Zipman Genelec Tukijoukot

  Liittynyt:
  07.02.2002
  Viestejä:
  7 044
  Saadut tykkäykset:
  166
  Tahallasiko kirjoitat sanan 'kaiutin' väärin? :eek:

  Laitan privaa tuohon vaihejuttuun liittyen.

  En oikeastaan tarkoittanut tätä, vaikka tosiaan tasot ovat kyllä >100 Hz osalta hieman alhaiset. REW kyllä antaa erittäin luotettavia ja toistettavia tuloksia alhaisillakin äänenpainetasoilla, mutta vähintään noin 70 dB keskimääräinen taso olisi suositeltava. Sinulla taitaa jäädä lähemmäs 60 dB pääkaiuttimien osalta.

  Oikeasti tarkoitin siis kaikkien kolmen mittauksen äänenpainetason mittaamista samalla tasolla. Vahvistimen volumeen tai muihinkaan signaalin tasoon vaikuttaviin värkkeihin ei siis saa koskea (=muuttaa) mittausten välillä.

  Voitko näyttää myös pääkaiuttimien mittauksen 20 kHz asti? Käytä tällöin 1/3 oktaavin tasoitusta.

  Ei ei. Vasta viime keväänähän minä sen rakensin. Tuo mittaus on otettu SVS PB12-Ultran ja Axiom EP-600 kanssa. Ei ollut muistaakseni ihan maksimit vielä.

  Voipi olla että naapurit ei oikein tykkää +120 dB lukemista. :D Ulkomittaukset ovat siis hauskempaa luettavaa niiden osalta. ;)
   
 15. Weitec

  Weitec Valvoja Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  2 360
  Saadut tykkäykset:
  3
  testaa näpsäyttämällä 1.5voltin patteria noihin pääkajareiden piuhoihin + napa vaikka kajarin plusnapaan. heilahtaako bassoelementit samaan suuntaan (tulevat ulospäin)?
   
 16. Vikkelä

  Vikkelä New Member

  Liittynyt:
  27.07.2006
  Viestejä:
  241
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jokohan me kohta nähtäisiin valmis Maanjäristysbasso?
   
 17. JukkaVaAn

  JukkaVaAn Member

  Liittynyt:
  25.05.2007
  Viestejä:
  800
  Saadut tykkäykset:
  0
  Anidabilla kestää se tapetin laitto! Ei taida valmista tulla koskaan jos niitä desibelejä vaan mitataan siellä! :p
   
 18. anidabi

  anidabi Active Member

  Liittynyt:
  14.03.2007
  Viestejä:
  1 676
  Saadut tykkäykset:
  2
  Hähä! :D Pitäisi tuo nyt jossain välissä saada laitettua. Muita juttuja ollut nyt talven aikana niin ei ole joutanut.
   
 19. Vikkelä

  Vikkelä New Member

  Liittynyt:
  27.07.2006
  Viestejä:
  241
  Saadut tykkäykset:
  0
  Toivottavasti nähdään joskus valmiina. Näitä Tee Se Itse projekteja on muka seurata mutta liian useasti projekti ei valmistu koskaa tai sitten ei viitsitä jatkaa esittelyä täällä netissä. Täällä ja muilla foorumeilla saa usein ruinata että laitettaisiin niitä kuvia ihan projektin loppuun asti. Joskun kun kyselee miten projekti etenee saa vastaukseksi "ai niin se. Onhan se ollut valmiina jo puoli vuotta mutta unohtui laitaa tänne tietoa siitä". Hirmu tohinalla aloitetaan projektin esittely mutta mielenkiinto lopahtaa jossakin vaiheessa monelta ja aloitetaan kenties jo uuden projektin esittely tai ollaan poistuttu foorumilta kokonaan.
   
 20. terpaa

  terpaa Member

  Liittynyt:
  27.07.2005
  Viestejä:
  208
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jokos tästä tuli valmista?
   
Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.