Maailman talous murenee - kestääkö Suomi?

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana JPH, 06.10.2008.

 1. Burana

  Burana Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.10.2001
  Viestejä:
  1 036
  Saadut tykkäykset:
  10
  Muutto paikkakunnalle, josta työtä löytyy tai ainakin lähemmäs työpaikkaa?
   
 2. Zanytwo

  Zanytwo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.02.2006
  Viestejä:
  814
  Saadut tykkäykset:
  0
  Toki se "normaalisti" meneekin, mutta mitä jos tarjotaan palkatonta harjoittelua tai määräaikaista työtä? Elämässä pitää toki tehdä uhrauksia ja valintoja, mutta jos henkilö muuttaa pois omista sosiaalisista piireistä tarjotun työn vuoksi ja työ osoittautuukin parin kuukauden määräaikaiseksi, niin aika kohtuuttomalta tuntuu. Tai jos puliso on töissä kotipaikkakunnalla? Nämä voivat olla turhiakin pelkoja, mutta mielestäni näitä on syytä pohtia. Minulle tarjottiin it-alalle valmistuttuani puutarhasomistajan harjoittelupaikkaa, koska en saanut töitä muutamiin kuukausiin. Hyvä, että jotain tarjottiin, mutta onnekai löysin itse ammattia vastaavaa työtä.
   
 3. Dr. Eever

  Dr. Eever Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  1 738
  Saadut tykkäykset:
  0
 4. Sherukka

  Sherukka Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  17.05.2005
  Viestejä:
  1 063
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuskin mistään lainasta jäi homma saamatta. Käteistä turha kaikesta syyttää. Ongelma tulee aina olemaan olemassa niin kauan kun markkinatalouden nimiin vannomme (typerääkin typerämpi pörssi) ja nyt saadaan pikku hiljaa liian hyvä Suomi muiden maiden tasolle, ehkä hyvä niin ettei nouse ihan tosissaan hattuun? ;)
   
  Viimeksi muokattu: 28.12.2012
 5. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 279
  Saadut tykkäykset:
  398
  Tämän asian käsittely mediassa ja julkisuudessa on ollut (jälleen kerran) pinnallista. Miksi Hallitus ei suostunut näin mahtavaan tilaisuuteen työllistää porukkaa 22 000 miestyövuodeksi? Tässä editoitu tiivistelmä asiasta Osmo Soininvaaran blogista:

  Koska mikään ei takaa, että telakka keskittyisi käyttämään vain suomalaisia alihankkijoita. Suomen valtion tuki tukisi puolalaisia ja venäläisiä alihankkijoita ilman, että Puola ja Venäjä maksaisivat tästä mitään.

  Finnvera oli luvannut hyvin riskipitoista luototusta niin, että Finnveran vastuut nousisivat 600 miljoonaan euroon. Pahimmillaan alus olisi siis rakennettu melkein kokonaan valtion rahoin ja lahjoitettu amerikkalaiselle tilaajalle. Tilaaja kiristi maita kilpailutuksella (kuka suostuu ottamaan suurimmat riskit) ja Suomi ei nyt taipunut tähän. Ranskalaiset taipuivat. Tästä on tässä oikeasti kysymys.

  Onneksi olkoon vain ranskalaisille. Toivottavasti kaikki menee hyvin. Samassa eurovaluutassahan sitä ollaan, samassa veneessä.
   
 6. CleverIndeed

  CleverIndeed Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  5 595
  Saadut tykkäykset:
  1
  Siinä saa Suomen telakalla maali kuivua, että päästään tämän suuruisiin tappioihin:

  Hitto mitä hölmöilyä. :D Toki Euroopassakin on yritys jo ihan hyvää tasoa. Mutta siis ei kyllä yhtään ihmetytä, että alkaa olla yhä enemmän maailmanlopun meininkiä ja porukat linnoittautumassa kellareihinsa tölkkien ja aseiden keskelle.
   
 7. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 099
  Saadut tykkäykset:
  178
  Vihreillä on hieno kyky aina kääntää tappiot voitoiksi. Kokoomus esti tuon tilauksen tulon Suomeen ja nyt Osmon kieli on Kataisen hanurissa. Jos vasemmisto olisi saanut tahtonsa läpi, niin Osmo kirjoittaisi kuinka mahtava juttu on kyseessä ja hallitus näytti mahtinsa. Onkohan Soininvaara ikinä omien sanojensa mukaan tehnyt yhtään huonoa päätöstä?

  "Koska mikään ei takaa, että telakka keskittyisi käyttämään vain suomalaisia alihankkijoita. Suomen valtion tuki tukisi puolalaisia ja venäläisiä alihankkijoita ilman, että Puola ja Venäjä maksaisivat tästä mitään."


  Takaukset ja vakaukset ja vakuudet ja takuudet ei ole ennenkään kiinostaneet. Miksi nyt? Tottakai se vituttaa kun rahaa viskotaan Eurooppaan kaksin käsin ihan tietoisena että turpaan tässä tulee. Sitten kun tarjotaan kokonaisuutta joka oikeasti hyödyttää Suomea, niin se estetään. Double fail.
   
 8. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 279
  Saadut tykkäykset:
  398
  Ei tässä ole mitään voitettu Soininvaaran mukaan. Asian taustalla vaan on enemmän kuin mitä keltaisen lehdistön lööpeissä kirjoitetaan. Kun nämä taustat ymmärtää niin huomaa että hallituksen päätöksessä asian suhteen on ajatusta takana vaikka se sitten huono/väärä lopulta olisikin. Mehän emme tiedä miten tässä (ranskalaisille) käy. Voi olla että lopulta ranskalaiset sanovat Suomen tehneen sen oikean ratkaisun. Riskejähän tässä on punnittu eikä mitään "varmaa hevosta" ole vaikka keltainen lehdistö niin antaa pinnallisuudessaan ymmärtää.

  Kieli hanurissa vaikka Kokoomuksen päätöselle on rationaaliset perusteet? Häh. Jos olen kanssasi samaa mieltä siitä että 2+2=4 niin kieleni ei todellakaan ole hanurissasi, elä unta näe! On paljon asioita joista Soininvaara on Kataisen kanssa aivan eri mieltä. Mutta silloin ei voi olla toisen kanssa eri mieltä jos toinen onkin oikeassa ja itsekin haluaa olla.

  Luen paraikaa Soininvaaran uutta kirjaa "Vihreä politiikka". Tuossa kirjassa Soininvaara mainitsee esim. katuvansa ankarasti sitä että vuonna 1980 vihreiden alkutaipaleella he asettivat Liisa Kulhian Helsingin kaupungin tilintarkastajaksi. Kyllä Soininvaara virheensä tunnustaa, siis silloin harvoin kun sattuu väärässä olemaan mutta yleensä vihreiden niskaan kaadetaan lokaa surutta ilman että ajatuksella paneuduttaisiin heidän perusteluihinsa. Sitähän sinäkin tässä olet tekemässä. :rolleyes:

  Jos luulet Soininvaaran mielipiteiden perustuvan siihen kuka sattuu hallituksessa olemaan tai kenen mielipide meni läpi niin et tunne kyseistä poliitikkoa ollenkaan. Siellä hallituksessa on muuten SDP ja vasemmistoliitto mukana joten kenen tahto tässä oikeastaan toteutui? Tässä toteutui ranskalaisten tahto sillä Kokoomusta myöten se laivatilaus olisi haluttu tänne Suomeen mutta ei sentään sillä riskitasolla joka nyt olisi pitänyt niellä.

  Euroalueen talouden pitäminen pystyssä on aivan toisen mittaluokan juttu kuin miljardin euron laivatilaus.
   
 9. Dr. Eever

  Dr. Eever Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  1 738
  Saadut tykkäykset:
  0
  Totta että meille jaetaan julkisesti vain pintapuolinen raapaisu ratkaisuista ja tämä tarkoittaa että kritiikki on täysin aiheellista. Mutta;

  a) montako näistä aiemmista laivoista on jäänyt valtion / takaajien maksettavaksi?

  b) paljonko työttömyys on kasvanut Suomessa kun alihankkijat tekee täällä laivoja?

  c) onko rahan lappaminen Kreikkaan paljonkin viisaampi / työllistävämpi / turvallisempi sijoitus? V*ttu oikeesti :D
   
 10. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 279
  Saadut tykkäykset:
  398
  Ministeri Vapaavuoren mukaan hallitus teki kaiken mahdollisen lain puitteissa tilauksen saamiseksi Suomeen. Onkin syytä epäillä että Ranska ei ole pelannut tässä aivan puhtain kortein. Ehkä Suomenkin pitäisi alkaa vaan rikkoa sääntöjä mutta valitettavasti Suomen painoarvo EU:ssa ei ole ihan Ranskan luokkaa joten joudumme olemaan se luokan kiltti poika.

  :rolleyes:
   
 11. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 099
  Saadut tykkäykset:
  178
  Varmasti kaikki halusivat tilauksen Suomeen, mutta tuollainen ajattelu on lapsellista. Sillä ei ole mitään merkitystä mitä puhuu, vaan sillä mitä tekee.

  Hallituksessa vasemmistoliiton edustajat kannatti vahvasti tukemista. Kokoomuslaiset taas suhtautui nihkeimmin, vaikka toki heistäkin osa kannatti. Joten kyllä tästä hyvin tyhmästä ratkaisusta syytän kokoomusta ja sen lisäksi kaikkia kameleontteja, jotka muuttaa mielipidettään jatkuvasti. Vapaavuoret ja Häkämiehet on Suomen pahimpia vihollisia. Onneksi jälkimmäinen tajusi mennä henkiseen kotiinsa.
   
 12. elmac0

  elmac0 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.06.2007
  Viestejä:
  698
  Saadut tykkäykset:
  127
  [rant]Suomi ei ikävä kyllä vanno markkinatalouden nimiin. Puoluerekisterissä ei ole tällä hetkellä ainuttakaan puoluetta joka oikeasti tarjoaisi vaihtoehdon jatkuvasti lisääntyvälle sosialismille (joka lopulta johtaa vakaviin ongelmiin kuten sosialismissa aina käy). Mitään telakkatukia ei edes harkittaisi mikäli markkinatalouden periaatteita kunnioitettaisiin. Jos yritys ei saa tarvitsemaansa pääomaa vapailta markkinoilta, sen toimintaideassa on suurella todennäköisyydellä jotain vikaa. Kannattaa muistaa, että valtion veroina keräämä omaisuus on pois tuottavammasta toiminnasta jolla lisättäisiin kansalaisten työllisyyttä ja hyvinvointia. Toki valtiokin voi yrittää työllistää ja tuottaa sellaisia palveluja joita se kuvittelee kansalaisten tarvitsevan, mutta yksityinen sektori tekee saman huomattavasti tehokkaammin kuin virkamiesvetoinen julkinen sektori. Näin ollen yhteisten rahojen sijoittaminen huonoon kohteeseen aiheuttaa yleisellä tasolla väistämättä hyvinvointitappioita. Ylipäänsä veroista kustannettavat yritystuet vääristävät kilpailua (ja lisäävät todennäköisesti myös korruptiota ym) ollen siten kokonaisuutena haitallisia.[/rant]
   
 13. Kipee

  Kipee Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.11.2007
  Viestejä:
  246
  Saadut tykkäykset:
  0
 14. viitas

  viitas Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.12.2005
  Viestejä:
  459
  Saadut tykkäykset:
  1
  Varsin asenteellinen eikä kovin hyvä kirjoitus muutenkaan. "STX:n Turun telakalla on kaksi saksalaisristeilijän tilausta sisällä ja töitä ainakin pariksi vuodeksi" - väittämä on ensinnäkin väärä. Tilauskanta työllistää maaliskuulle näillä näkymin. Ne 2 tilausta on samassa vaiheessa eli niille haetaan rahoitusta mikä ei ole vielä järjestynyt. Telakoilla tilanne on nyt se, että tilaus maksetaan vasta valmiista laivasta, rakennuskustannukset pitää pystyä rahoittamaan itse. Tähän risteilijätilauskin kaatui.

  Blogissa mainittu Ruotsi on hyvä esimerkki, mutta toisella tavalla. Ruotsissa ei ole enää telakkateollisuutta eikä sen osaamista. Olisi melkoista omaan jalkaan ampumista toivoa samaa suomalaiselle telakkateollisuudelle (jonka vaikutukset teräs- ja konepajateollisuuteen ovat vielä merkittävämmät kuin Nokialla oli ohjelmisto- ja elektroniikkateollisuuteen.

  Blogi on yksi monesta millä käydään nyt agressiivista puolustustaistelua Kokoomuksen kasvojen puhdistamiseksi. Taas kerran kannattaa katsoa kuka kirjoittaa missä ja millä asenteella.
   
 15. 71 dB

  71 dB Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  19.01.2005
  Viestejä:
  10 279
  Saadut tykkäykset:
  398
  Asenteellinen siksikö että siinä ollaan eri mieltä kuin itse olet?

  En kannata Kokoomusta enkä äänestä heitä (olen poliittisesti vihreä ja vasemmalle kallellaan) mutta tämä on minusta niitä harvoja kertoja kun Kokoomus ansaitsee täyden synninpäästön. Miksi tämä "työ lisää hyvinvointia" -puolue olisi tietentahtoen torpannut tällaisen hankkeen?

  Telakkateollisuus on aivan sairas teollisuuden ala, jossa varustamot kiristävät valtioita sekaantumaan kohtuuttomiin taloudellisiin riskeihin. Ranskassa näihin riskeihin sekaantuminen oli nyt helpompaa koska Ranskan valtio omistaa kolmasosan STX:n Ranskan telakasta. Kokoomuksen synniksi voi korkeintaan pistää sen että Wärtsilää on aikoinaan alettu yksityistämään niin että yrityiskauppojen myötä on päädytty tähän Etelä-Korealaisomisteiseen STX:ään.
   
 16. viitas

  viitas Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.12.2005
  Viestejä:
  459
  Saadut tykkäykset:
  1
  Asenteellinen siksi kun se on asenteellinen? Ja siinä olevat virheet ovat virheitä koska ne ovat virheitä.


  Telakkateollisuus on sairas ala protektionismin takia. Se on asia mitä voi ja pitää muuttaa kansainvälisesti. Nyt tohtoroitiin kansallisesti sillä seurauksella, että menetettin varmasti 10 000 työvuotta ja asetettiin riskiin 30 000 ja koko teollisuudenala jonka merkitystä on helppo aliarvioida. Nykysuomen vahvin vientiteollisuus on metalli- ja konepajateollisuutta ja ne tarvitsevat ankkuriteollisuutta pysyäkseen kehityksessä
   
 17. marcoolio

  marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.09.2002
  Viestejä:
  4 511
  Saadut tykkäykset:
  8
  Telakka/laivanrakennusteollisuus on nyt sitten äkillisen rakennemuutoksen tuen piirissä ja siellä pysyy. Kulut ovat yhteiskunnalle x miljoonaa euroa. Kannattiko?
  Vitun idiootit hallituslaiset.
  http://suomenkuvalehti.fi/blogit/nu...kummajainen-akillisen-rakennemuutoksen-alueet
  http://www.tem.fi/?89506_m=109112&s=2467

  Edellä mainittujen kahden TUI Cruises -varustamon tilausten poislivahtamisen riski kasvoi erittäin suureksi: http://www.ts.fi/uutiset/talous/432...i+vieda+Turun+telakalta+kaksi+muutakin+laivaa
   
  Viimeksi muokattu: 29.12.2012
 18. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 099
  Saadut tykkäykset:
  178
  Siksi koska tilauksen saaminen olisi vaatinut keinoja jotka on kokoomuksen ideologian vastaisia. Oli tiedossa, että jos lainaa ei anneta niin tilaus mene muualle. Tarjolla oli 50 miljoonalla 10 tuhatta työvuotta Suomeen ja aika perkeleesti verotettavaa siitä työstä eli voitolle olisi jääty ja paljon. Mutta kun tehdään ideologisia päätöksiä niin yleensä lopputulos on juuri näin ääliömäinen. Mitä tapahtuu kun hirttäydytään johonkin aatteeseen ja unohdetaan järjen käyttö. Onko käynyt hyvin niissä kokeiluissa?
   
 19. Vekka

  Vekka Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.02.2004
  Viestejä:
  1 022
  Saadut tykkäykset:
  8
  Kuinka kenelläkään voi vielä 2012 olla näin mustavalkoinen ja naiivi näkemys Suomen poliittisesta kentästä.
   
 20. Tilt-type

  Tilt-type Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.07.2003
  Viestejä:
  3 099
  Saadut tykkäykset:
  178
  Juuri noinhan se kuitenkin meni tässä tapauksessa... Vai tahdotko sinä kertoa oman näkemyksesi siitä miksi tilaus meni Ranskaan eikä Suomeen?