Luottokortin hankinta! Visa, mastercard vai joku muu?

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana anidabi, 11.06.2007.

 1. juhaa

  juhaa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  Onhan se suuri vaiva sanoa aina korttia jo ojentaessa, että Pankilla :)
   
 2. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Kassaneitien (kyllä, tässä tapauksessa termi on täsmällinen) "ammattitaitoa" kuvaa se, että kun ojennan Mastercardini, välkky neiti kysyy, korttia käsissään ympäri pyöritellen: Pankki vai Luotto? Ja kortti siis on puhdas Mastercard. Ilmeisesti pelkän luottokortin käyttäjiä on vain yksi kappale tässä maassa, minä, ja muilla on yhdistelmäkortti.

  Hieman viisaammat kassahenkilöt (ovat rouvia tai miehiä) eivät kysy tyhmiä kysymyksiä. He osaavat katsoa näytöstä kun kassakone kertoo kortin olevan luottokortti, tai jostain muusta seikasta huomaavat kortin tyypin.

  Minä en tiedä miten yhdistelmäkortti eroaa ulkoisesti luottokortista, mutta minäpä en olekaan kassahenkilö eli ammattilainen, jonka kuuluu asia tietää.
   
 3. Crimson

  Crimson Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.08.2001
  Viestejä:
  3 318
  Saadut tykkäykset:
  2
  Mulla oli aikoinaan Säästöpankin pankkikortti, mutta jostain syystä kassalaitteet aina näyttivät, että kortissa olisi myös luotto. Alkoi se ainainen kysely pikkuhiljaa vituttamaan niin paljon, että vastaisin ihan piruuttaan "Luotolle, kiitos." :D
   
 4. TeemuS

  TeemuS Uusi jäsen

  Liittynyt:
  31.01.2004
  Viestejä:
  248
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juuh, sama homma, alkoi yhdistelmäkortin kysely ärsyttämään joten otin pelkän luottokortin - sama kysely jatkuu melkein poikkeuksetta. Ja vaikka kassa tajuaisikin että siinä on pelkkä luotto niin jotenkin siitäkin pitää vielä kysyä / vääntää jutun aihetta: "Pankki vai luot... Ai, tässä ei olekkaan kuin pelkkä luotto?" - "JUUEI!" :eek: Parhaimpia ovat ne ammattilaiset jotka vielä kyselevät luton sanottuani vanhalla yhdistelmällä kortin ollessa Mastercard että "Visalle.?" tai että "niin siis onko se luotto nyt tämä pankkiluotto vai visa?" - "ei pankkiluotto, ei visa, vaan luotolle, kortti on mastercard..." Jos crimsonin luotto meinasi pankkiluottoa niin ne rahat veloitetaan kyllä pankkitililtä, tämä on tullut testattua vaikkei ko ominaisuutta kortissa olisikaan. ;)

  Itse olen töissä kiireisessä asiakaspalvelussa jossa kortti viuhuu urakalla, maksupäätteen sijaitessa pienen välimatkan päässä jolloin kysely / huutelu ei automaatilta käsin enää onnistu / pankkikorttien pientä pränttiä "pankkikortti" ei erota sen sijaiten vielä joka pankilla hieman eri kulmasssa - kyselyn ja tiirailun hidastaessa palvelua entisestään. En kysele miltä puolta velotetaan, ellei asiakas korttia annettaessa mainitse luottoa lätkäisen suoraan pankille, ja tämän ovat asiakkaatkin hyvin oppineet, valituksia ei ole tullut kuin yksi ja siitäkin aikaa puolivuotta, herran mielestä olisi tosiaan pitänyt etukäteen kysellä kummalle puolelle. Tämä tapa ei tietenkään toimi kauppojenkassoilla asiakkaiden jo oppineen tuohon kyselyyn mutta itse kyllä en ymmärrä kyselyäkään.

  Uusien maksupäätteiden myötähän oletusmaksupuoli on luotto. Miksi ihmeessä ihmiset edes ottavat sen maksuaika/luotto ominaisuuden elleivät sitä käytä, kerran se on niin maksaisivat sinne maksuajan puolelle, kustannuksia kun siitä kuitenkaan synny? Tästäkin päästään onneksi eroon kansallisten pankkikorttien poistuessa. Mutta onko uudessa järjestelmässä käytössä edelleen yhdistelmäkortit.?
   
 5. mcjava

  mcjava Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  22.04.2002
  Viestejä:
  207
  Saadut tykkäykset:
  0
  Just, ainakin joidenkin ketjujen kassoillahan on nimenomainen ohje kysyä haluaako asiakas käyttää yhdistelmäkorttia pankki- vai luottokorttina. Asiakkaissa kuuluu olevan sitten ihmisiä, joiden mielestä kassan pitäisi omata telepaattiset kyvyt ja tietää kumpaa asiakas haluaa käyttää tai eivät tiedä, että kortissa on myös luotto ja suuttuvat silmittömästi kun asiaa kysytään.

  Onpa kuulema tullut vastaan tapauksia joissa kassan esitettyä vakiokysymyksen "pankki vai luotto" asiakas on käskenyt katsoa korttia tarkemmin ja näyttänyt kortin _taakse_ itse kirjoittamaansa tekstiä PANKKI tai on vastannut jotain tyyliin "onpa vaikea kysymys, eiköhän oikein mietitä sitä hetken aikaa..."

  Onko se oikeasti niin vaikeaa vastata yksinkertaiseen kysymykseen?

  Pelkät pankki- tai luottokortit ovat tietysti sitten oma lukunsa, mutta kai sitä tottumuksesta saattaa joku epähuomiossa kysäistä maksutapaa siitä huolimatta. Itseäni huvitti enemmän ketjusta toiseen siirtynyt kassa, joka kyseli pitkään kilpailevan kanta-asiakaskortin perään :)

  Itse alkuperäiseen kysymykseen kommenttina se, että Diners Club on melkoisen hinnakas kortti, jonka kautta on tosin saa esimerkiksi matkavakuutuksen kortilla maksettuihin matkoihin.
   
 6. marcoolio

  marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.09.2002
  Viestejä:
  4 511
  Saadut tykkäykset:
  8
  En itse näe mitään hankalaa siinä, että sanon korttia käyttäessäni: "laitetaan visalle/pankkikortille". Uusi pin-koodin näpyttelysysteemi kyllä lopettaa sen, jos puhumista pelkää. Itselle vain tulee vainoharhainen olo, että joku kurkkii sen pin-koodin, kun sitä syöttää.
   
 7. Crimson

  Crimson Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.08.2001
  Viestejä:
  3 318
  Saadut tykkäykset:
  2
  Juuri näin. Pitäis kassoilla olla sellainen "Odota vuoroasi tässä" -tarra lattiassa. Vituttaa näppäillä PIN-koodia, kun joku seisoo lähes kantapäillä. Lisäksi joka puljussa tuntuu olevan erilainen lukija, jonka käyttöä joutuu aina vähän tuumailemaan rauhassa.
   
 8. Miquel007

  Miquel007 Käyttäjä

  Liittynyt:
  29.11.2002
  Viestejä:
  265
  Saadut tykkäykset:
  7
  Tulisivat vaan kaikkiin kauppoihin jo ne PIN-koodilliset laitteet. Ottaa jo päähän se ainainen nimen raapustaminen ja "..oliskos henkilötodistusta näyttää?" -kyselyt.
   
 9. prkl

  prkl Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.06.2006
  Viestejä:
  2 029
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pankkikortilla maksaessa ja summan ylittäessä 50 Eur edelleen kysytään henkkarit vaikka sirukortti olisikin. Luottokunnan korteilla (mm. visa electron) näin ei tehdä.
   
 10. juhaa

  juhaa Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  11.12.2000
  Viestejä:
  5 971
  Saadut tykkäykset:
  7
  Kyllä ihmiset on sitten herkkiä, eikö muita suurempia vääryyksiä löydy? :)
  Tuokin on vain rehellisten turvaksi.

  Itse pistän paperitkin valmiiksi esille, jos summa menee yli tuon 50e:n vaikka kaikkialla niitä ei edes kysytä. "Kirjota se loppuosa vaan siihen kuittiin" tai sitten ei sitäkään.
   
 11. Miquel007

  Miquel007 Käyttäjä

  Liittynyt:
  29.11.2002
  Viestejä:
  265
  Saadut tykkäykset:
  7
  Tähän vielä lisäksi se, että joku keksi muuttaa jo nyt kortin uusimisväliksi kolme vuotta kun tuli se siru, vaikka ei laitteita edes ole monessa suuressa kaupassa. Ei muuten, mutta kun vinguttelen pääasiassa korttia, niin sen magneettiraita on aika pahasti kuralla jo vuoden käytön jälkeen. Saas nähä sitten kun rupeen kinuun uutta toimimattoman tilalle, niin rupeavatkos pyyteleen rahaa (kuten pankeilla on tapana tehdä kaikesta "palvelusta").

  Itellä ei ole kyllä vielä kysytty, vaikka olen pankilla maksanut. Ovat kaiketi tehneet sitten mokan vai ovatkohan katsoneet, että tuskin varas saman henkilön bonuskorttia käyttäisi?
   
 12. hmv

  hmv Uusi jäsen

  Liittynyt:
  16.04.2005
  Viestejä:
  380
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kummaa, että ihmisiä tuo "pankki vai luotto" -kysymys noin suuresti ärsyttää...
  Minusta se on vain mukavaa, että kassaneidin kanssa jutustelu etenee aina saman kaavan mukaan. Ja voisin tietysti sanoa "pankki" jo korttia ojentaessani, mutta enpä tee niin. Kysymys-vastaus-rutiini on mukavampi.
   
 13. prkl

  prkl Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.06.2006
  Viestejä:
  2 029
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä ainakin kone piipittää yli 50eur pankkikortti ostoissa "tarkasta henkilöllisyys" ja kuittiin tulee ne henkilötunnus kohdat täytettäväksi eli uskoisin että en ole ainoa natsi joka henkkareita yhä kysyy :p
   
 14. Crimson

  Crimson Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.08.2001
  Viestejä:
  3 318
  Saadut tykkäykset:
  2
  Itse tulee harrastettua tuota samaa. Menis jonot paljon sujuvammin, kun kaikki toimisivat samoin. :thumbsup:
   
 15. LOP

  LOP Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.02.2001
  Viestejä:
  4 057
  Saadut tykkäykset:
  49
  No ovatko kaikki kassaneidit/rouvat tai miehet kaikki ammattilaisia, siitä voidaan olla montaa eri mieltä. Kesätyöläisiä tai sitten pyörittävät sataa muuta asiaa putiikeissa. Suurimmassa osassa kaupan alaa varmastikin kassalla toimiminen on pieni osa koko työn kuvasta ja ohjeistus/panostus johonkin hikisen luottokorttiopastuksen puolella saattaa unohtua tai olla ihan taka-alalla.
   
 16. prkl

  prkl Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.06.2006
  Viestejä:
  2 029
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näin juuri, minullakin työnkuvasta noin 25% on kassatyötä ja se tehdään ikäänkuin "oikeantyön" ohella :) ammattinimikkeenikin taitaa olla varastomies vaikka yrityksessämme vastaan 99,9% kassamyynnistä.

  Ammattitaidosta tuo ei kuitenkaan jää kiinni vaan taitaa enempi olla välinpitämättömyyttä kun ei aina tule katsottua onko kortti master/visa, pelkkä pankki vai yhdistelmä, tosin itse yleensä kysyn "pankki vai luotto" siinä vaiheessa kun korttihöylä kysyy sitä minulta enkä herkkänahkaisten kiusaksi etukäteen. Henkkarit tulee kysyttyä aina kun tuo höylä sitä vaatii paitsi sitten ihan kanta asiakkailta joiden tunnusosat muistan jo ulkoa :p
   
 17. DVD_fan

  DVD_fan Käyttäjä

  Liittynyt:
  12.11.2000
  Viestejä:
  915
  Saadut tykkäykset:
  1
  Eipä ole kukaan maininnut Plussa-Mastercardia, vaikuttaisi edulliselta jos käyttää maksuaikakorttina, luottopuoleen en ole tutustunut koska lisäkortteja en halua tällä hetkellä. Tiettyjen pankkien velkaisten/varakkaiden asiakkaiden edut vienee niiden kortit samalle tasolle.

  Täällähän on hyvätuloista porukkaa, mulle tuli Amex-hakemus bumerangina takaisin vuosia sitten vaikka tulotaso oli silloinkin kohtuullinen.

  Kassojen "pankki vai luotto"-kysymykset on kai aika rutiininomaisia, tuppaavat kysymään myös Electronia käytettäessä :) Lidlissä kassalla kesti kauan huomata ettei asiakkaan Mastercard sisälläkään pankkipuolta, DVB-G ei ole aivan yksin. Kyseinen asiakas antoi vielä palautetta kassalle firman luottokorttipolitiikasta, mitä se kassa sille voi :hitme:
   
 18. willebra

  willebra Uusi jäsen

  Liittynyt:
  22.11.2005
  Viestejä:
  92
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nopeasti kun selailin, niin korttien tiettyjä olennaisia ominaisuuksia ei tullut esille.

  Käsittääkseni Visa toimii niin, että heinäkuussa tehdyt ostokset erääntyvät elokuun lopussa, joten korotonta maksuaikaa saa keskimäärin 45 päivää (tai tässä tapauksessa 46,5, kun kummassakin kuussa on 31 päivää).

  Kun taas Masters ja Diners toimivat niin, että kuun n. 25 päivään mennessä tehdyt ostokset erääntyvät seuraavan kuun 15 päivä, joten korotonta maksuaikaa saa noin 35 päivää.

  Toisin sanoen Visalla saa hiukan enemmän maksuaikaa (vuosimaksua vastaan tai muita pankkiveloituksia, esim. asuntolainan korkoa vastaan). Käsittääkseni tämä maksuaikaero näkyy kauppiaille siinä, että Visa:aa käytettäessä kauppias joutuu maksamaan hiukan suuremman (keskimääräisen) prosentin kauppasummasta luottoyhtiölle.
   
 19. DVB-G

  DVB-G Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 281
  Saadut tykkäykset:
  30
  Minkä valtion matematiikalla?

  Jos tänään 24. päivänä ostin makkaran, tätä kuuta on edessäpäin jäljellä päivät 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 eli 7 vuorokautta, joina ei makkaraa tarvitse maksaa. Eikä tarvinnut tänäänkään maksaa, joten 8 maksuvapaata vuorokautta tuli tämän kuukauden puolelle.

  Ensi kuussa on 14 maksuvapaata vuorokautta, viidestoista päivä jos siis pitää lasku maksaa.

  8 + 14 = 22 maksuvapaata päivää.

  ______________


  Jos ostaa makkaran jo heti kuun ensimmäisenä päivänä, sitten saa 24 + 14 = 38 maksuvapaata päivää.

  ______________


  ( 22 + 38 ) / 2 = 30 tuleepi keskiarvoksi.
   
 20. Hara

  Hara Käyttäjä

  Liittynyt:
  02.08.2004
  Viestejä:
  293
  Saadut tykkäykset:
  0
  Päinvastoin. Amexin ja Dinersin provisio on suurempi kuin VISAn ja Mastercardin. Tai ainakin oli aiemmin (ReHi periaatetta käyttäen VISA 3%, Diners 6%)