Luetuttaako?

Keskustelu osiossa 'Kirjallisuus' , aloittajana pteittinen, 10.02.2002.

 1. Moderaattori

  Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen Ylläpito

  Liittynyt:
  27.08.2019
  Viestejä:
  545
  Saadut tykkäykset:
  204
  Minulla on Paperwhite 3 ja Kindle Fire HD (jälkimmäinen on käytännössä android-tabletti), aiemmin ollut myös PW2 sekä tavallinen Kindle. Aiemmin tavan Kindleissä ei ollut taustavaloa, mutta käsittääkseni uudessa versiossa on. Uudessa PW4:ssä on käsittääkseni myös Bluetooth, joten sillä voi kuunnella myös äänikirjoja (BT-kuulokkeilla).
  Käytännössä sanoisin että on omasta teknisestä osaamisesta kiinni kannattaako juuri Kindle hankkia, myös jotkut eInk-laitteet ovat ihan hyviä valintoja. Esimerkiksi yli 70-vuotiaalle äidilleni hankin aikoinaan PocketBook Touch Lux 3:n, koska siinä oli tuki suomessa käytetyille DRM-tekniikoille.
  Kirjoja saa suomeksi, mutta esim. kirjaston e-kirjat eivät käy suoraan Kindleen (syynä: DRM-suojattu EPUB). Itse olen niitä ostanut esim. Elisa Kirjasta (ei DRM:ää, eli Calibre kääntää EPUBit suoraan MOBI:ksi tai AZW3:ksi) ja Adlibriksestä sekä parista muusta satunnaisesta kaupasta.

  Juurikin tämä! Itse tykkään lukea muutenkin pimeässä ruudun kirkkaus matalalla (4-5/20), sen kirkkaus ei todellakaan häiritse ketään muuta.

  Keräsin tällaisen informatiivisen setin numeroita (käyttäen hieman höpöilyltä haiskahtavaa Fluxometer-sivustoa), alla olevan tiedon tieteellinen arvo on kyseenalaista, käytän sitä vain vertailuun.
  Koodi:
  iPad Pro        61% as bright as daylight    Melanopic lux = 101.20
  iPhone 5        42% as bright as daylight    Melanopic lux = 59.97
  Kindle Fire      36% as bright as daylight    Melanopic lux = 50.26
  Kellertävä katuvalo  28% as bright as daylight    Melanopic lux = 33.66
  Kindle PW on full   7% as bright as daylight     Melanopic lux = 11.85
  Kindle PW on half   0% as bright as daylight     Melanopic lux = 1.61
  Kynttilä        0% as bright as daylight     Melanopic lux = 1.57
  Täyskuu        0% as bright as daylight     Melanopic lux = 0.19
  Melanopic lux -arvo kuvaa silmän valoa havaitsevaa osaa joka säätelee melanotoniinin eritystä (arvot > 50 vastaa päivänvalon vaikutusta ja < 5 valon vaikutus olematon).

  Parempi on sana jota en käyttäisi tässä yhteydessä, mutta mahdollisesti helpompi, johtuen em. suojauksista ja formaattituesta.
  Vertailua laitteista, ominaisuuksista ja niiden formaattituesta löytyy tästä Wikipedian artikkelista.
   
  Viimeksi muokattu: 05.02.2020
  Kristian tykkää tästä.
 2. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  5 528
  Saadut tykkäykset:
  887
  Jos kiinnostaa, niin Alastair Reynoldsin haastattelu approachingpavonis.blogspot.com sivulla.
  Tuon paremmin en osaa linkata, mutta löytyy linkki myös risingshadow sivuilta.
  Hauska juttu, jossa mm sivutaan Suomea, Viroa, pienoismallien rakentelua, hänen kirjahyllyään ja tuota kuuluisaa 10 miljoonaa puntaa kymmenestä kirjasta diiliä.

  MODE/EDIT: Approaching Pavonis Mons by balloon on Alastairin oma blogi Blogspotissa.
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 30.03.2020
  nepa tykkää tästä.
 3. LivingPoet

  LivingPoet Käyttäjä

  Liittynyt:
  07.02.2010
  Viestejä:
  43
  Saadut tykkäykset:
  1
  Paljon olen nyt kotosalla ollessa lukenut. Sekä tietokirjoja, että kaunokirjallisuutta. Ehkä pikkasen vähemmän pitäis lukee ja olla netis, ku päänsärkyä o nyt ollu tavallista enemmän. Ja huono näkö, mutta silmälasit melko ok (pitäis ostaa uudet asap, ku vasen linssi on naarmuinen, mutten ny mee mihkään optikkoliikkeeseen, ku o toi korona). Ps. Sori offtopickit.
   
 4. Molle

  Molle Sore wa himitsu desu Tukijoukot

  Liittynyt:
  27.03.2000
  Viestejä:
  1 086
  Saadut tykkäykset:
  59
  Houkuttaisi uusi Paperwhite, kun nykyinen Keyboard alkaa olla siinä kahdeksisen vuotta vanha. Eipä tuossa mitään huonoa edelleenkään ole, kun kaiken tarvittavan siihen saa Calibrella.
   
  LOP tykkää tästä.
 5. Kristian

  Kristian Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.10.2002
  Viestejä:
  2 654
  Saadut tykkäykset:
  65
  Uusien Paperwhitejen ruutua on kyllä huomattavasti mukavampi lukea. Sen jälkeen tuon vanhan Keyboardin ruutu vaikutti turhan harmaalta ja pikselöityneeltä.
   
 6. Burkitsville

  Burkitsville Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  15.06.2010
  Viestejä:
  3 429
  Saadut tykkäykset:
  693
  KILLPATRICK ja nepa tykkäävät tästä.
 7. Valentino

  Valentino Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.03.2008
  Viestejä:
  546
  Saadut tykkäykset:
  43
  Jeffrey Archerin Leppymättömät (1979) oli mielenkiintoinen kertomus kahdesta miehestä, jotka syntyvät samana päivänä vuonna 1906: William syntyy varakkaaseen bostonilaiseen pankkiiriperheeseen, Wladek syntyy Itä-Puolassa lehtolapsena jääden samalla orvoksi.

  Erinäisten vaiheiden jälkeen Wladek (myöhemmin Abel) päätyy siirtolaiseksi Yhdysvaltoihin. Miehet kohtaavat muutaman kerran, ja heistä tulee verivihollisia, osaksi väärinkäsityksen vuoksi. William jatkaa pankinjohtajana isänsä jälkeen, ja Wladek rakentaa hotelliketjuaan.

  Kirjassa kuvataan 1. maailmansotaa, siperialaista vankileiriä, siirtolaisuutta, vuoden 1929 pörssiromahdusta, sen jälkeistä talouskasvua, 2. maailmansotaa, uutta kasvua ja Kennydyn vaalikampanjaa. Kirjasta on tehty minisarja vuonna 1985.
   
 8. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  5 528
  Saadut tykkäykset:
  887
  Emmi Itärannan kirjasta Teemestarin kirja on tekeillä elokuva.
  Tuollahan se on hyllyssä lojunut vuosia. Pitääkin pikaisesti lukaista.
   
 9. Valentino

  Valentino Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.03.2008
  Viestejä:
  546
  Saadut tykkäykset:
  43
  Santeri Ivalon Juho Vesainen. Historiallinen romaani 1500-luvun lopulta, jolloin vienankarjalaiset tekivät ryöstö- ja hävitysretkiä Pohjois-Suomeen. Ivalon kirja kertoo tapahtumista myöhemmin Ouluna tunnetun paikan ympäristöstä: Iistä ja Limingasta, jotka olivat tuolloin suuria ”pitäjiä”.

  Voi vain kuvitella, miltä asukkaista oli tuntunut, kun torppa oli tuikattu tuleen ja he olivat joutuneet pakenemaan metsään. Ruotsilla ei ollut sen suurempaa mielenkiintoa puolustaa rajaseutuaan, vaikka vero kyllä muistettiin kerätä.
   
 10. Moderaattori

  Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen Ylläpito

  Liittynyt:
  27.08.2019
  Viestejä:
  545
  Saadut tykkäykset:
  204
  Sain luettua Markku Halmeen "Nisse M", eli edesmenneen Rumban viihteellisestä juorupalstoista koostetun kirjan. Ihan hauskaa ajankuvaa ja mielenkiintoista kulmaa kotimaiseen musiikkihistoriaan. Jos Nissen palstasta nautti silloin kun lehti ilmestyi, kannattaa lukea.

  Toinen luettu oli Laird Barron:in "The Croning", joka oli Lovecraftilaista kosmista kauhua, tosin huomattavasti modernimmalla otteella. Paikoitellen vähän tylsä ja toisaalta turhan monimutkainen, kun tarina hyppi aikakaudesta toiseen. Luin kirjaa pitkin kesää, joten osa sekavuudesta saattaa mennä pitkien taukojen ja lyhyiden lukusessioiden piikkiin.
  Jos Suuret Muinaiset kiinnostavat, on tarina ihan mielenkiintoinen ja huomattavasti Lovecraftin tarinoita laajemmalla kaarella varustettu, vaikkei kirja millään tavalla liity tai edes väitä liittyvänsä sen kaanoniin.
   
 11. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  5 528
  Saadut tykkäykset:
  887
  Sain kesällä luettua August Derlethin Cthulhun jäljet. Oli kyllä hapokasta. Ei olisi mennyt, jos en olisi pöntön viereen siirtänyt. Ei kyllä mitenkään innostanut Lovecraftin kirjoihin tutustumiseen. Kohtahan ilmestyy yksi kokoelma "Väri avaruudesta ja muita Cthulhu-mytologian tarinoita" En ole tehnyt päätöstä sen hankkimisesta.
   
 12. Moderaattori

  Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen Ylläpito

  Liittynyt:
  27.08.2019
  Viestejä:
  545
  Saadut tykkäykset:
  204
  Onhan tuo kama kyllä aika tunkkaista tekstiä nykystandreilla katsottuna (ml. itse mestari Lovecraft).
  Olen lukenut koko Lovecraftin tuotannon, vähintäänkin kahdesti (muistaakseni), ja jonkin verran Derlethiä, mutta mielestäni hän vei Cthulhu Mythosta vähän väärään suuntaan eikä tuo kosminen kauhu ollut enää niin läsnä. Perustuu kuitenkin muistikuviin vuosikymmenien takaa, eli en tiedä miten nyt suhtautuisin.

  Kirotun kirjan vartija: suomalaisia Cthulhu-tarinoita oli mielenkiintoinen luettava, jossa osa tarinoista oli vähän sinnepäin, mutta enimmäkseen tämän kokoeman kotimaisia novelleita luki ihan mielellään. Suosittelen tutustumaan, jos aihepiiri edelleen kiinnostaa.
   
 13. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  5 528
  Saadut tykkäykset:
  887
  Just aloitin tuota Liu Cixin Kolmen kappaleen probleemaa, kun törmäsin uutiseen, että Benioff & Weis ovat työstämässä tästä Netflixille TV-sarjaa.
   
 14. Moderaattori

  Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen Ylläpito

  Liittynyt:
  27.08.2019
  Viestejä:
  545
  Saadut tykkäykset:
  204
  Kiinnostaa, sekä kirjat että sarja! Kerrohan sitten kun olet lukenut miltä tuntui.
  Hugo ja Nebula palkintojen äärellä pyörivät kirjat kiinnostavat aina.

  Itse voin lämpimästi suositella scifistä pitäville ja englantia lukeville Martha Wellsin Murderbot Diaries -sarjaa (myös Wikipediassa on hyvä tiivistelmä sarjasta).
  Itse vetäisin sarjan nyt julkaistut viisi kirjaa reilussa parissa viikossa ja odotan ensi vuonna ilmestyvää kuudetta kirjaa malttamattomana.
   
 15. Valentino

  Valentino Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.03.2008
  Viestejä:
  546
  Saadut tykkäykset:
  43
  Johathan Kellermanin Paholaisen valssi (1992). Kellerman on erikoistunut psykologiseen rikosromaaniin, ja syynä lieneekin se, että kirjailija on ”psykologian tohtori ja psykologian erikoislääkäri”. (Amerikassa on monia ihmeellisiä asioita, ja yksi niistä on se, että psykologi voi olla ”lääkäri”, mutta se sitä...).

  Minulla on kolme Kellermanin romaania, ja Paholaisen valssi on heikoin niistä. Kaksi muuta, Rukous kuolleelta ja Itsepuolustus, ovat hyviä, jopa erinomaisia.

  Paholaisen valssin tarina on melko kökkö, mutta siitä huolimatta siitä on väännetty 500-sivuinen romaani.
   
 16. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  5 528
  Saadut tykkäykset:
  887
  Ensimmäinen luettu. Tykkäsin. Ensin tuntui, ettei tämä voi olla näin yksinkertainen, mutta silti jotenkin imaisi mukaansa kaikilla pohdiskeluillaan.
  Pakko oli tilata kolmas osa jo valmiiksi, ettei käy köpöä, kun toinen osa on luettu. Yleensä yritän odottaa Adlibriksen 15% tarjousta kaikista kirjoista, mutta viime alesta on kyllä todella pitkä aika. Onkohan tuo lafka lopettanut ne vai meneekö kirjat korona aikana kuin häkä ja tarjouksia ei tarvita?
   
  Moderaattori tykkää tästä.
 17. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 232
  Saadut tykkäykset:
  882
  Olikos tämä Liu Cix se insinörttikirjailija, joka ei usko ilmastonmuutokseen?
  Ei sinänsä, että sillä kirjojen kohdalla olisi väliä. Nuo kirjat kyllä kiinnostaa itseäkin.
   
 18. Molle

  Molle Sore wa himitsu desu Tukijoukot

  Liittynyt:
  27.03.2000
  Viestejä:
  1 086
  Saadut tykkäykset:
  59
  Itse olen Liulta lukenut novellikokoelman "Wandering Earth" ja sitten tämän "Remembrance of Earth's Past"-trilogian, jonka ensimmäinen osa "The Three Body Problem" on. Todella ajatuksia herättävää luettavaa länsimaisen tieteiskirjallisuuden vastapainoksi.
   
 19. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  5 528
  Saadut tykkäykset:
  887
  Liu Xin Muistoja planeetta maasta trilogia luettu. Tykkäsin. Välillä oli vaikeata käydä nukkumaan, vaikka silmät rupesivat luppaamaan.
  Oli niin täynnä ideoita, huomioita ihmisistä, kovaa SciFiä ja ajatuksia siihen tahtiin, että välillä oli vaikeata pysyä mukana. Joskus mentiin hitaasti ja samassa laukattiin sivulauseilla ajassa tai avaruudessa eteenpäin. Pieneksi ainakin tunsin itseni. Aineksia olisi ollut, vaikka Iijoki sarjaan.
  Päädyin Risingshadowssa arvostelemaan laskevasti 5-> 4,5-> 4 mutta en oikeastaan tiedä, onko tuo edes mielipiteeni, nyt kun kaikki osat on luettu. Sanotaan, että sarja on jotain 4 ja 5 tähden väliltä.

  Pakko mennä välillä Uthredin maailmaan rauhoittumaan. Haiskoon kusi, paska ja veri kilpimuurissa...
   
  Molle tykkää tästä.
 20. Molle

  Molle Sore wa himitsu desu Tukijoukot

  Liittynyt:
  27.03.2000
  Viestejä:
  1 086
  Saadut tykkäykset:
  59
  Suosittelen varauksetta kaikille Liun tyylistä pitäville tuota yllämainitsemaani Wandering Earth -novellikokoelmaa.