Linjamuunnin kotiteatterivahvistimeen

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana Sepeli, 02.05.2013.

  1. Sepeli

    Sepeli Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    20.03.2006
    Viestejä:
    91
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tarkoitus olisi liittää aktiivinen subwoofer, missä ei ole kaiutintasoisia sisääntuloja, Onkyon kotiteatterijärjestelmään, missä on passiivinen subwoofer ja lijatasoiset ulostulot puuttuu. Kyseessä on Onkyon AVX-390 järjestelmä ja valmistaja ilmoittaa vahvistintehoja: 100 W/Ch at 6 Ω, 1 kHz, 1%, 1 Channel Driven, IEC. Eli varsinkaan monikanavakäytössä tuosta ei 100 W irtoa kanavaa kohden, joten riittäisiköhän Audison connection SLI 2:n 25 Watin tehonkesto, jos ottaisin subwoofer kanavasta signaalin?

    Mitään tietoa ei ole siitä, että pitääkö näiden autokäyttöön tarkoitettujen linjamuuntimien kanssa käytää sillattua vahvistinta.

    Suunnittelin aktiivisen linjamuuntajan ostoa, koska sen ei pitäisi vaimentaa niin paljoa taajuuskaistaa matalilla taajuuksilla. Ilmeisesti perus 12 V muuntajalla tuon saisi toimimaan?

    Sanokaapa asioista enemmän tietävät, että päästääkö laitteet toimintasavunsa näiden virityksien jälkeen? :D
     
  2. j_a_k

    j_a_k Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 265
    Saadut tykkäykset:
    7
    No ei se passiivinen taajuuskaistaa kavenna, se on aktiivisten palikoiden kaupaajien mainoslause. En tosin tajua, mitä tuo aktiivinen sisältää sähköllä toimivaa, ledin? :D

    Siis se passiivinen palikkahan on ihan vain kaksi vastusta, jolla jännitetaso sovitetaan. Eli vaikkapa 1k ja 47R vastukset pudottaa signaalin noin 1/20 kaiutinsignaalista. Jos omistat kolvin, niin helpolla kolvaat itsekinkaksi vastusta subiin tulevan RCA-liittimen sisään.
     
  3. Sepeli

    Sepeli Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    20.03.2006
    Viestejä:
    91
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin, enhän minä näistä mitään tiedä, mutta googlettamalla muutamissa keskustelufoorumeissa on on tuosta bassokaistan kavenemisesta ollut juttua ja esim. Vaasan elektroniikkakeskus Oy:ssä myytävälle passiiviselle linjamuuntimelle ilmoitetaan taajuusalueeksi: 40 Hz - 20 KHz. Luulin tämän olevan ihan yleisesti tiedossa oleva ominaisuus passiivisissa linjamuuntimissa.

    Genelecin sivuilta löytyy ohje linjamuuntimen rakentamiseen, mutta siellä lukee: Älä käytä tätä tapaa, jos vahvistimesi on sillattu, koska se saattaa vahingoittua. Tässä tulikin samalla mieleen, että en itse asiassa tiedä, onko tuossa Onkyossa siltausta käytetty.

    Itse en ala tuollaista rakentamaan, vaan eniten kiinnostaa tietää, että kestääkö tuollainen autosoittimen pienitehoiselle vahvistimelle suunniteltu linjamuunnin Onkyon subwooferkanavaa?
     
  4. Sepeli

    Sepeli Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    20.03.2006
    Viestejä:
    91
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noh, jos aktiivisuudella ei ole niin väliä, niin passiivinen Sinuslive HL-406 varmaan ajaa asiasa hyvin? Löysin pari kuvaa sisuskaluista: Kuva 1 ja kuva 2.

    Edit: Löysin tuon ohjekirjan ja siinä lukee näin:

    Turn both levels of the unit to MIN, turn gain of the
    amplifier to 50%, turn gain of the radio to 75%. Then
    turn left level of the unit slowly towards MAX until
    audible distortion. If you do not reach the distortion
    level turn the amplifier gain higher until the sound
    becomes unclean. Then adjust right level of the unit
    up to the same loudness. We suggest the place of the
    unit near to the amplifier.

    Eli nyt olisi tasonsäätö aktiivisessa subbarissa, linjamuuntimessa ja kotiteatterivahvistimessa... Kai tuon voi kylmästi säätää suoraan maksimiin, ettei tarvi säädellä kolmea gainia? :hitme:
     
    Viimeksi muokattu: 07.05.2013
  5. j_a_k

    j_a_k Lähes henkilökuntaa

    Liittynyt:
    31.08.2007
    Viestejä:
    2 265
    Saadut tykkäykset:
    7
    Tuo Vekoyn tuote on toteutettu muuntajalla, soveltuu sillatun vahvistimen perään, sellaisen taajuusvaste on mitä on. Ala-ja yläpää vaimentuneet helposti. Mutta sinun Onkyon lähtö ei ole sillattu, joten voit ihan kahdella vastuksella toteutettua muunnosta käyttää. Tällöin ei tule ongelmia taajuusvasteen kanssa.