LG OLED televisiot

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana Themikz, 11.11.2015.

Tags:
 1. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 229
  Saadut tykkäykset:
  880
  Kyllä tuo kirkkauden automaattinen säätö pitäisi löytyä, mutta muistelen, että hieman riippuu kuvatilastakin, että miten se toimii,

  Onko kuva jokaisessa kuvatilassa päivällä liian himmeä ja illalla liian kirkas?
  Karkea jakohan on oikeastaan SDR ja HDR.
  SDR-tilassa mielestäni asetusten power/energy saving tai vastaava on se, minkä avulla saa kirkkautta säädettyä, kuten itsekin tuossa epäilet. Jos ohjeista ei löydy tarkempaa tietoa eikä nettikään anna vastauksia, niin kannattaa vain sitten kokeilla illalla tuota toimintaa laittamalla valoja päälle ja pois.
  HDR-tilassa taas on kyseessä Dolby Vision IQ, mutta en tiedä mistä sitä CX:ssä säädetään. C9:ssä se on myös, mutta epävirallisesti eikä nimetty ainakaan IQ:ksi, joten voi olla, että asetus on eri.
  Itse tuota kerran illalla kokeilin ja hyvin näytti toimivan siinä mielessä, että kun valot laittoi päälle huoneeseen, niin kuvan kirkkaus nousi ja vastaavasti laski, kun valot sammutti. Mutta itse en sitä mitenkään hyvänä asetuksena kokenut, koska sillä taas menetetään HDR-kirkkauden speksaamisen tarkoitus ja toisaalta en enää voinut olla varma onko kirkkaus oikein pimeässä katseltaessa, mikä ainakin itselle on se tärkein tilanne.

  Mutta itse kyllä miettisin kahdesti, että miten tarpeellinen tuo säätö on.
  Toki ihmiset ovat erilaisia ja haluavat erilaisia kirkkauksia, mutta itse olen SDR-katseluun löytänyt hyvän kirkkauden, jota voi päivällä katsoa eikä ole liian tumma ja illalla se ei ole liian kirkas. HDR-katselu taas on asia, jossa kaikki tuollaiset automaattiset kirkkauden säädöt kannattaa jättää pois. Koska HDR-tilassa kirkkaus on speksattu, niin sen säätäminen pimeässä pienemmälle vie pointin koko HDR-katselulta. Jos taas HDR-katselu on pimeässä jatkuvasti liian kirkas, niin luultavasti telkussa on joku asetus väärin tai jokin ylikirkas kuvatila päällä. Kannattaa ottaa kaikki ylimääräiset asetukset pois päältä (maksimikirkkauden voi toki jättää suurimpaan asetukseen). Yleensä HDR-leffojenkin normaali kuva on kirkkaudeltaan normaalia SDR-tasoa ja vain paikoitellen kohtauksissa on kirkkaampia kohtia. Toki, jos kokee ne liian kirkkaaksi, niin silloin kannattaa pienentää juuri tuota HDR-kuvan maksimikirkkautta eikä koko kuvan kirkkautta.

  Ja sekin kannattaa muistaa, että SDR, HDR10 ja Dolby Vision ovat omilla asetuksillaan ja muistaakseni vielä eri tuloillekin omat. Eli niitä voi joutua aluksi vähän säätämään.

  Vähän tulee nyt sellainen olo, että asetukset ovat tv:ssäsi hieman sekaisin ja tuolla jatkuvalla kirkkauden säätämisellä teet siitä vielä silmillesi hankalaa. SDR-kuvan "speksattu" kirkkaushan on periaatteessa vain 100 nit ja OLED kuitenkin voi näyttää 200-300 nitillä sen. Itselläni ei ole kirkkaus lähelläkään huippua SDR-kuvassa ja silti se on erittäin kirkas jopa päivänvalossa, vaikka aurinko paistaa melkein suoraan päin tv:tä. Toki, kuten sanoin, niin kirkkaus on yksilöllistä, mutta HDR-kirkkauksien vaatiminen SDR-katselussa ei onnistu OLEDilta eikä se omasta mielestäni ole edes kovin mielekästä.

  Mutta itse olen kasvanut putkitelkkareiden ja projektoreiden kanssa, joissa kirkkaus on käytännössä aina alle 200 nit, joten jos joku toinen on tottunut "ylikirkkaisiin" telkkuihin, kuten Samsung, niin toki OLED voi tuntua himmeältä.
  Kyllähän netissäkin on muilla foorumeilla keskustelua siitä, miten porukka on palauttanut OLEDeja, kun niistä ei saakaan SDR-katselussa 500 nitiä. Joten kukin taaplaa tyylillään.
   
 2. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  5 523
  Saadut tykkäykset:
  886
  Olet ollut täällä viisi kuukautta. Pitääkö tätä kestää vuosia ennen kuin mode tekee jotain?
   
 3. Moderaattori

  Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen Ylläpito

  Liittynyt:
  27.08.2019
  Viestejä:
  543
  Saadut tykkäykset:
  204
  Toistaiseksi Testudo ei ole rikkonut mitään sääntöjä, vaikka hieman rasittavaa tuo "yhden asian mies" -touhu onkin.
  Olen poistanut aika reippaalla kädellä jankkaavia viestejä (nyt ja aiemmin), joten toivotaan että käytös muuttuu.

  @testudo80: Jatkossa Apple-keskustelu vain sitä koskeviin ketjuihin, sama koskee edelleen Youtube-linkkejä. Merkkikohtaisessa televisiokeskustelussa on aivan turha tuoda esiin lähdettä jolla _SINÄ_ mediaa kulutat, etenkin kun kysymys oli yleisestä kuvan kirkkaudesta, puhumattakaan että asia pitäisi mainita jokaisessa viestissä.

  Terv. Mode
   
  ProPatria tykkää tästä.
 4. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 229
  Saadut tykkäykset:
  880
  Itse toivon kaikilta malttia. Ihmiset ovat erilaisia ja välillä kukin meistä innostuu asioista. Kyllähän testudo on tänne keskustelua kuitenkin saanut aikaiseksi. :) Se on välillä ollut tällä foorumilla aika harvinaista. :)
   
 5. Fifty

  Fifty Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.01.2007
  Viestejä:
  432
  Saadut tykkäykset:
  2
  Minulla on ollut pari kuukautta CX malli, joten voin vähän helpata. Laita aluksi kaikki virransäästötilat off-asentoon. Laita kuvatilaksi sitten esim. Expert-Bright Room (Asiantuntija-kirkas huone) ja tämä tuo tietyt asetukset kuvaan, mm. oled valo on 80/100. Sitten kuvan oled valon saa mukautumaan ympäristön valoisuuden mukaan seuraavasti:
  Asetukset-Kaikki asetukset (kolme pistettä)-Yleiset-AI PALVELU ja laita täältä kaikki muut AI palvelut off asentoon, paitsi "AI-kirkkaudensäätö = PÄÄLLÄ.
  Tällöin kirkkaus säätyy tuosta Oled valo 80 alkuasetuksesta ympäristön valaisuuden mukaan.

  Itse käytän Expert-Dark Room ja Oled valon säädin 65 ja sen lisäksi ym. automaattinen Oled valon säätö on päällä.
  Vasta sitten, kun saat kuvan miellyttäväksi, niin kokeile kannattaako virransäästötiloja ottaa käyttöön.
  Laita säätöjen jälkeen päälle "Käytä samaa kaikille tuloille". Säädä muita tuloja tarvittaessa myöhemmin.
  Pitää painotta, että ym. pätee tavalliseen HD katseluun. Olen käsittänyt, että CX menisi autom. toisenlaiseen kuvatilaan 4K HDR kuvaa katseltaessa, silloin esim. Oled valo on 100.
   
  Viimeksi muokattu: 11.01.2021
 6. Electron

  Electron Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  09.05.2003
  Viestejä:
  1 231
  Saadut tykkäykset:
  55
  Energy save tilasta ei kyllä tunnu olevan apuja (taitaa vain rajoittaa piikkivaloisuutta kuten manuaali esittää) mutta tuo AI-palvelun kirkkaudensäätö tuntuisi toimivan oikeaan suuntaan.
  Enpä sitä ite keksinyt kun ei ollut kuva-asetusten alla vaan yleisissä asetuksissa. Ei tullut mieleet kahlata manuaalia tuolta osin. Vaan kyllä osaa olla surkeasti dokumentoituja parametrejä ja toiminnallisuutta. Noin arvokkaassa laitteessa voisi odottaa että olisi edes pari päivää käytetty manuaalin kirjoittamiseen.

  AI-kirkkauden kanssa vaikuttaa että kirkaus nousee valaistuksen mukana koska tummat yksityiskohdat erottuu todella kirkkaassa valaistuksessa yhtä hyvin kuin hämärässä eikä kuva tunnu himmeältä. OLED valoisuuden säädin hämärään huoneeseen sopivaksi.

  Jos nuo AI-jutut on jotain käyttäjiltä kerättyä dataa niin en kyllä ymmärrä miksi huonevalaistuksen anturointi pitäisi sotkea sen kanssa mutta jollain pitää erottautua muista valmistajista. Tärkeintä kuitenkin että toimii.
   
 7. Fifty

  Fifty Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.01.2007
  Viestejä:
  432
  Saadut tykkäykset:
  2
  Se on laitettu vaikeaan paikkaan ja huonosti koska monet laittaa heti alkuun kaikki nämä "älykkäät" AI-säädöt offiin. Tämä toiminto olisi voinut olla siinä samassa kohdin, mistä Oled valoa säädetään. Muuten minulla on ollut useita Sonyja ja kyllä tämä LG:n käyttöjärjestelmä vie noin yleensä voiton siitä pistein 9-6.
  Oletko kokeillut säätää terävyyttä lukemaan 25?, tämä oli itselleni mieleinen.
   
  Viimeksi muokattu: 11.01.2021
 8. Electron

  Electron Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  09.05.2003
  Viestejä:
  1 231
  Saadut tykkäykset:
  55
  Terävyysasetuksille en ole tehnyt mitään. Siltä osin kuva vaikuttaa eri lähteistä ihan hyvältä.
  Liikkeen käsittelylle piti jotain tehdä ja pikakokeilulla päädyin pistämään Turmotionin päälle jollain tasolla. Ilman sitä oli aika hiton nykivää liikettä.

  Tuosta kirkkauskeskustelusta vielä siltä vinkkeliltä että ymmärrän kyllä että monet haluaa norminmukaisesti prikuulleen kalibroidun kuvan on katseluolosuhde sitten mitä tahansa. Tämä on kuin hifissä. Halutaan olla viimeiseen asti uskollinen alkuperäiselle.
  Näin itekin ajattelin nuorempana. Iän ja kokemuksen myötä ajatuksen on mennyt enemmän HiEnd suuntaan eli siihen miten äänestä saa itselle sopivan elämyksen. Kuvassa minä lähden samasta vinkkelistä. Tarkoitus on että katseluelämys miellyttää yhtälailla kuin kunteluelämys.
  Tätä kannattaa tykönänsä miettiä jokaisen ainakin jossain vaiheessa. Asiasta ei kannata yrittää vääntää mitään sotaa koska ei ole oikeaa tai väärää siinä mikä kuulostaa/näytää itsestä hyvältä kuten ei myöskään siinä mikä on hyvä kuuntelua/katselu ympäristö.
   
 9. Snäckby

  Snäckby Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.04.2016
  Viestejä:
  1 430
  Saadut tykkäykset:
  86
  Matti Virtanen tykkää tästä.
 10. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 229
  Saadut tykkäykset:
  880
 11. jmo

  jmo Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  26.04.2002
  Viestejä:
  1 356
  Saadut tykkäykset:
  199
  Laitoin viime viikolla viestiä, vielä ei ole kuulunut mitään.
  Kauanko sinulla kesti ennen yhteydenottoa?
   
 12. jtvirtanen

  jtvirtanen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  10.08.2016
  Viestejä:
  195
  Saadut tykkäykset:
  47
  Mitens tuo käytännössä tapahtu, eli pitikö töllö heittää naamalleen, vai onnistuko korjaus pystyssä jalustalla tms? Itellä ois sama homma edessä, kunhan jaksaisi tilata huollon. Ahistaa vaan, kun ja jos pitää tietty repiä johdot irti ja siirtää töllöä tms :)
   
 13. peejiitee

  peejiitee Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.08.2008
  Viestejä:
  269
  Saadut tykkäykset:
  9
  Toissa päivänä kävi, 30.11. laitoin huoltopyynnön. Yksi huoltomies.
  Televisio naamalleen kannettiin sohvalle johon asentaja laittoi kuplamuovia suojaksi alle, ehkä kymmenen minuuttia meni kun hän vaihtoi sen. Nopea ja helppo homma. Asetukset eivät nollaantuneet. En tiedä mistä johtuu mutta tuntuu että kirkkautta kuvaan olisi tullut enemmän vaikkakin säädöt eivät muuttuneet, mites muilla?
   
  nepa ja jtvirtanen tykkäävät tästä.
 14. tmtm

  tmtm Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  16.10.2008
  Viestejä:
  310
  Saadut tykkäykset:
  35
  Täytin tossa pari viikkoa sitten lomakkeen ja LG vastasi tosi nopeesti, että huoltoyhtiö on pian yhteydessä. Ei ole vielä kuulunut.
   
 15. mamipa

  mamipa Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  02.06.2006
  Viestejä:
  869
  Saadut tykkäykset:
  54
  2.12. ilmoittivat
  "Olen välittänyt huoltopyyntönne huoltoliikkelle ja ottavat teihin yhteyttä mahdollisimman pikaisesti kotikäynnistä sopimiseksi."
  Vielä ei ole näkynyt.
   
 16. testudo80

  testudo80 Aktiivinen käyttäjä Blokattu

  Liittynyt:
  02.08.2020
  Viestejä:
  643
  Saadut tykkäykset:
  33
  Miksi et ole ollut uudestaan yhteydessä tuonne? Viesti ei selkeästi ole mennyt perille, jokin sekaannus. Olet odottanut 1,5 kk ?
   
 17. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  8 229
  Saadut tykkäykset:
  880
  Laitoin tuon viestin LG:n sivujen kautta joulukuun toinen päivä ja eilen aamulla huollosta soittivat, että voisivat samana päivänä tulla vaihtamaan virtalähteen. Eli kyllähän tuossa se 1,5 kuukautta meni.

  Meikäläisen luona kävi kaksi huoltomiestä ja hyvä, että kävi, kun ei tuota 77" yksin kuitenkaan saa nosteltua.
  Keittiön pöydälle laittoivat pehmustemuovin ja siihen naamalleen. Vähän tuota kauemmin meni, kun eivät vielä aiemmin olleet 77" töllöön tuota vaihtaneet. Ilmeisesti takakansi lähtee vähän eritavoin irti kuin pienemmissä koissa.
  Mutta alta puoli tuntia meni koko hommaan.

  Säädöt eivät muuttuneet, mutta täytyy todeta, että itse mietin illalla töllöä katsellessa myös, että aivan kuin kuva olisi astetta kirkkaampi. Mutta en kyllä osaa sanoa onko se oikeasti. Olisi pitänyt hoksata mitata se aiemmin.
   
  jtvirtanen ja jmo tykkäävät tästä.
 18. terppa666

  terppa666 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  28.10.2001
  Viestejä:
  447
  Saadut tykkäykset:
  49
  Tuli sit tilattua 77" CX, toivottavasti en lyönyt käsiäni sontaan, aika hurjia juttuja vaan netti täynnä näistä paneeleista.
   
 19. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 478
  Saadut tykkäykset:
  87
  Kumma kun Sonyn 77" oledeissa ei ole kilpailukykyisiä hintoja.
   
 20. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 885
  Saadut tykkäykset:
  474
  Ihan OT: jos ja kun edelleen on tämä asenne, että isolla hinnalla myydään ja sitten korjataan jälkeen päin väärin suunniteltu laite, on hanurista (IMHO).