Levyt mätänevät?

Keskustelu osiossa 'DVD-leffat' , aloittajana Mika, 16.05.2000.

 1. pasala

  pasala Member

  Liittynyt:
  24.05.2005
  Viestejä:
  392
  Saadut tykkäykset:
  5
  Eilen ajattelin ajattelin pitkästä aikaa katsella Liekehtivän tornin ja kuinka ollakkaan, kummatkin julkaisun kahdesta levystä ovat lukukelvottomia. Kummankin levyn pinta on kauttaaltaan rakeisen karhean ja vähän tahmaisen kerroksen peittämä ja koko koteloa en hyllystä ole ottanut ainakaan 1,5 vuoteen. Ennen sitä taisin kahdesti kumpaakin levyä käyttää koneessa. Levy kerrallaan alkaa lentämään oma kokoelma roskiin ja näemmä tuoreemmista hankinnoista lähtien sillä parhaiten ovat säilyneet vuosituhannen vaihteessa julkaistut levyt.
   
 2. Burkitsville

  Burkitsville Well-Known Member

  Liittynyt:
  15.06.2010
  Viestejä:
  1 054
  Saadut tykkäykset:
  123
  Asia, josta useat fyysisen formaatin keräilijät on raportoineet viime vuosina. Vaikea uskoa silkkaan sattumaankaan, eikä vähiten koska kyse ei ole enää mistään yksittäistapauksista, liekö koskaan ollut. Tiedä kumpi on surullisempaa: se, että maksettu tavara menettää arvonsa itsestä riippumattomista tekijöistä vai lähes täydellinen luottamuksen puute laadunvalvonnallisia seikkoja kohtaan levyjen prässäyksestä puhuttaessa nykyisellään. Jälkimmäinen tosin näytellee selviytymisprosessin roolia kuluttajan tulokulmasta välinpitämättömien tuotevalmistajien ja massamarkkinoitten ikeessä.
   
  Viimeksi muokattu: 23.07.2018
 3. VeZius

  VeZius Member

  Liittynyt:
  05.04.2003
  Viestejä:
  586
  Saadut tykkäykset:
  14
  Mikähän olisi paras tapa säilöä .mkv/.iso backuppeja levyistä? Tämä levyjen mätäneminen on ahdistanut itseänikin jo pitkään ja olisi halu ottaa ainakin kaikista DVD-levyistä backupit (Monster Squad ja My Bloody Valentine BD:istäkin joutui ottamaan, kun näissä tuntuu olevan samaa vikaa).

  Levyjä on tuhansia, joten tiedostoja tulee niin monta kymmentä teraa, että pitäisi olla järjettömän iso NAS järjestelmä, että kaikki mahtuisi. Hinta on kova, osti sitten jonkun ison Synologyn tai teki sitten oman FreeNasin tai vastaavan. Sitten pitäisi olla vielä toinen backup jossain muualla, jos koko paska hajoaa jostain syystä, ja se ei ole mikään ihme kun lähdetään RAIDaaman levyjä. Eikä RAID-levystä saa tiedostoja ulos enää kovinkaan helposti, jos RAID on mennyt rikki. Eikä tälläistä levymäärää lähde kukaan enää toista kertaa backuppaamaan, joten pitäisi olla aika luotettava ratkaisu.

  Luottevampi voisi olla tehdä jollain synkkausohjelmalla backuppeja normi kiintolevyjen kesken, mutta sitten hinta nousee entisestään, koska kiintelovyjä pitää olla entistäkin enemmän.

  Varmaan jo vastasin omaan kysymykseen, eikä mitään hyvää ratkaisua ole olemassa johon ei menisi rahaa muutaman vuoden vanhan auton verran? :p
   
 4. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 543
  Saadut tykkäykset:
  353
  Itse olen rakentamassa FreeNAS-boksia, johon meinaan ripata pikkuhiljaa (mitenpä sen muutenkaan tekisi :D) DVD:t. Ainakin tärkeimmät julkaisut. Katselu erillisillä clienteilla (Kodi). Ihan eri tason käyttömukavuutta kuin levyiltä katsellessa ja tekstityksiäkin voi saada siten julkaisuihin, joissa levyillä niitä ei ole. Boksiin on tarkoitus myös tallentaa tärkeämpiä tiedostoja (etenkin matkavalokuvat, jotka ei korvattavissa). Osa osista jo hankittuna, osa vielä odottaa hankintaansa ja siten myös kone kasaamistansa. Serveritason rautaa ja näillä näkymin 8 kpl 4 TB limppua.

  Iso kysymys on vielä se, että pistääkö kaiken yhteen RAID-Z2:en vai jakaako kahteen osaan, joissa eri tason robustisuus (levyripit eivät ole korvaamattoman tärkeitä, mutta kuvat ovat).

  Kokoonpanolla tarkoitus pärjätä 10 vuotta, siksi serveritason rautaa ja samoin muu (datan säilyvyys samana) luotettavuus eri tasolla kuin esim. Synologyn bokseissa.
   
 5. mdk 5.1

  mdk 5.1 Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.06.2003
  Viestejä:
  765
  Saadut tykkäykset:
  45
  Lykkää päätöstä ja polta varmuuskopioita. :D Laskeskelin että iso-tiedostoja 50gt blu-raylle polttaessa kappalehintaa kertyisi n. 20snt kun taas suoraan dvd-kopioita tehdessä kustannukset olisivat n. 30snt/kpl luokkaa.

  Itselle ei ole tosin tullut yhtään dvd rotin uhria jota ei olisi voinut ihan vain tiskiaineella pesemällä pelastaa.
   
 6. Burkitsville

  Burkitsville Well-Known Member

  Liittynyt:
  15.06.2010
  Viestejä:
  1 054
  Saadut tykkäykset:
  123
  Sikäli mikäli kyse on vuoden 1981 slasherklassikon alkuperäisfilmauksesta, aikoja sitten loppuunmyydystä Lionsgate -julkaisusta, niin muistaakseni sen kohdalla ongelmia ilmeni ainakin itse levyn prässäyksessä (kuten julkaisijan monessa muussakin fyysisen formaatin painoksessa). En muista tuliko tuolloin kylkiäisinä myös hankaluuksia levyn autoroinnin osalta?
   
 7. BillyBob

  BillyBob Member

  Liittynyt:
  25.08.2006
  Viestejä:
  349
  Saadut tykkäykset:
  7
  Itse harkitsisin nyt vielä tuon vaivan ja hinnan takia. Onko siis koko kokoelmasi tuhat levyä lähinnä DVD-formaatissa? En nyt ole joitain poikkeuksia lukuunottamatta kuullut BD-levyjen mätänevän, joten voisiko ne tärkeimmät leffat korvata BD-julkaisuilla. Riski jonkinlaiseen BD-levyn itsetuhoutumiseen taitaa kuitenkin olla paljon pienempi, vaikka varmaan muutamia huonoja nimikkeitä tulee vastaan jo näin monen vuoden jälkeen. Mädästäkään ei ole "varmuutta" itselläni muutoin kuin ehkä yhden levyn osalta, joka kyllä toimii, kunhan sen pesi (oli muuten 2001 julkaistu levy). Ne muutamat levyt, jotka itselläni ovat lakanneet kokonaan toimimasta, ovat ironista kyllä olleen vailla mitään fyysisiä virheitä tai "epämuodostumia" siellä lukupuolella tai yleensäkään.

  Kyllähän sen ahdistuksen ymmärtää, kun on kyse omista tärkeistä kokoelmista jne. Mutta joskus sitä antaa peloilleen vallan, kun lukee nettistä kaikkea pelottavaa ja ihmeellistä. Itselläni kun on pieni aavistus siitä, että ainakin osa jutuista on liioiteltuja/perättömiä/vääriä tulkintoja jne. Tässäkin ketjussa voi huomata hyvin erilaisia ilmiöitä ja täysin päinvastaisia kokemuksia. Loppujen lopuksi tuskin on kyse mistään DVD-levyjen ebolasta, joka varmasti (huom. ihan varmasti) tuhoaa kaikki kokoelmasi, tai suurimman osan siitä. Voihan noinkin isosta kokoelmasta löytyä niitä viallisia painoksia, mutta se on kai normaalia sinänsä. Ei toki sillä, että puolustaisin yhtiöiden mahdollisesti paskoja painoseriä ja luokatonta laadunvalvontaa.
  Voin toki olla myös pahasti väärässsä kakan iskiessä jossain välissä tuulettimeen, mutta luulisi, että omassa ehkä sinänsä vaatimattomassa noin 200-300 dvd-levyn kirjastossa olisi jo useampiakin uhreja, eikä vaan yksi mahdollinen (ehkä). Katselin uudestaan aika paljon leffojani tuossa joku reilu 1,5 vuotta sitten, ja ei sillä katselukerralla tullut oikein mitään havaittua.
   
  Viimeksi muokattu: 13.08.2018
 8. JIH

  JIH Member

  Liittynyt:
  22.08.2007
  Viestejä:
  351
  Saadut tykkäykset:
  12
  Pink Floyd - Dark Side of the Moon - Immersion Box Setin (2011) blu-ray viallinen!

  Boxin eurooppalaisen painoksen blu-rayn (Disc 5) on todettu muuttuvan/muuttuneen kuuntelukelvottomaksi. Asiantilan korjaamiseksi levystä julkaistu vuonna 2018 korjattu painos. Viallisen levyn voi vaihtaa nettitietojen mukaan korjattuun versioon lähettämällä vanhan levyn (pelkkä blu-ray ilman kansipahvia) palautusosoitteen kera alla olevaan osoitteeseen.

  DSOTM BD Replacement
  PO Box 263
  Wirral
  CH29 9FU
  United Kingdom​

  Sähköpostiosoite on mail@aecreate.com

  Asiasta enemmän Steve Hoffman Music Forumilla
   
 9. Ari

  Ari Active Member

  Liittynyt:
  25.06.2000
  Viestejä:
  3 320
  Saadut tykkäykset:
  4
  Huh, täytyy tarkastaa oma levy, paketti ostettu Saksasta aikoinaan.
   
 10. JIH

  JIH Member

  Liittynyt:
  22.08.2007
  Viestejä:
  351
  Saadut tykkäykset:
  12
  Rush - Moving Pictures - 2011 Deluxe Edition (CD+Blu-ray)
  Omistaako joku palstan lukijoista ko. version? Voisitko tsekata ja kommentoida, toimiiko blu-ray-levysi vielä.
  Minun ja kaverini blu-rayt ovat jo muuttuneet täysin soittokelvottomiksi. Levyllä ei ole päällepäin näkyvää vikaa.
   
 11. Pasoleati

  Pasoleati New Member

  Liittynyt:
  26.12.2016
  Viestejä:
  29
  Saadut tykkäykset:
  1
  7 erillisestä slimline-kotelo Star Trek Voyager -boksista ainakin kolmen levyt pilaantuneet (aivan levyllä liimaa). Ja joko boksin kaikki levyt pilalla tai ei yksikään.
   
 12. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Well-Known Member

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  2 998
  Saadut tykkäykset:
  341
  Ai saakeli. Aina välillä sitä miettii, että ostaisi uudestaan DS9, VGR, SG-1 ja B5 koko sarjan DVD-boksit, kun ei ne näytä ikinä tulevan Blu-raylle.
   
 13. 100mo

  100mo Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  25.06.2001
  Viestejä:
  916
  Saadut tykkäykset:
  22
  Kyllä omani toimi kun eilen testasin.
  Olis muuten myynnissä jos kiinnostaa!