Levyt mätänevät?

Keskustelu osiossa 'DVD-leffat' , aloittajana Mika, 16.05.2000.

 1. Bartlet

  Bartlet Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.05.2014
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen puhdistanut tänään levyjä samalla tavalla. Suurimmat liimat tuntuvat lähtevän, joihinkin levyihin jäi vielä jotain haaleita jälkiä, mutta joka tapauksessa käsi ei enää tarraa kiinni. Käytin aika paljon vettä, eli saa nähdä, kuinka kosteudelle altistaminen vaikuttaa levyjen toimintaan jatkossa. Katselin yhden lyhyemmän elokuvan läpi, ja se toimi häiriöttä. Pahimmassa kunnossa olleita kausibokseja kävin kappalehaulla läpi ja ainakin niissä kohdissa levyt toimivat moitteettomasti. Bokseja en tietenkään kokonaan pystynyt katsomaan läpi, koska se olisi ollut melkoinen urakka. Vielä olisi kasa puhdistettavaa jäljellä...
   
 2. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 206
  Saadut tykkäykset:
  182
  Levyt kestävät kyllä hyvin kosteutta, jos niissä ei ole valmistuvirhettä. Toisin sanoen, että kosteutta/vettä ei pääse levyn sisään. Olen pessyt lukuisia levyjä käsienpesuaineella ja juoksevalla vedellä ja kuivannut liinalla. Suosittelisin antaa levyn kuivaa vaikka kotelossaan kotelo auki jokusen tunnin ennen kuin laitat soittimeen. Näin estät, ettei soittimeen pääse kosteutta/vettä, jos sitä sattuisi levyssä vielä hieman olemaan.

  Itse en ole havainnut levyissä "liimaa", mutta viime aikoina dvd:ssä on ilmennyt sellaista pilveilyä. Tuntuu olevan lukupuolen muovikerroksen ala, koska ei lähde pesemällä. Sellaisissa levyissä, joissa etikettipuoli ei ole kokonaan maalattu, pilveily on näkynyt myös sillä puolen. Liekö sitten folio menossa sököksi? Yksi tällainen levy tosin ainakin toimi.
   
 3. Bartlet

  Bartlet Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.05.2014
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  Pilveilyä olen minäkin havainnut joissakin levyissä, joista osa on ostettu vasta muutama vuosi sitten. Saa nähdä leviääkö ilmiö, kun joissain levyissä sitä on enemmän ja joissain näkee pientä alkavaa kuviota.

  Muutaman levyn keskipidikkeen läpinäkyvän osan sisään pääsi eilen vettä (näkyi "kuplina"). Nyt näkyy kuitenkin kuivaneen. Vielä en ole uskaltanut testata, toimivatko. Suurin osa levyistä kuitenkin kunnossa kosteuden suhteen, eli toimivat vaikka uitinkin niitä aika paljon.
   
 4. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 124
  Saadut tykkäykset:
  247
  Onko näistä pilaantuvista levyistä olemassa jotakin listausta jossakin?
   
 5. mdk 5.1

  mdk 5.1 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.06.2003
  Viestejä:
  1 004
  Saadut tykkäykset:
  92
  Tuskinpa. Kerta pilaantuminen usein liittyy vain tiettyihin painoseriin ja täten edustavat lähinnä tietoa jota ei kuluttajille ole edes järin hyödyllistä jakaa. Toisaalta ei ole myöskään sanottua että ongelmallisen erän kaikki levyt pilaantuisivat.

  Muutoinhan nyrkkisännöksi on muodostunut että digipak-paketoidut levyt ovat herkempiä muodostamaan usvaista pintaa. Oletettavasti liimahöyryjen takia. Itselläni ei ole kuin digipak Terminator SE DVD:stä kokemusta jonka ongelmat poistuivat tiskiaineella pesemällä.
   
 6. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 124
  Saadut tykkäykset:
  247
  Kiitos tiedosta. Ajattelin vaan, että voisin tarkistaa ne levyt, joissa on todennäköisesti vikoja.
  Onko jollakin käsitystä, onko joku tietty Suomessa julkaistu levy pilaantunut tai pilaantumassa?
   
 7. kazzo

  kazzo Käyttäjä

  Liittynyt:
  16.08.2012
  Viestejä:
  145
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ainakin omista DVD-levyistä, kun kävin läpi, Eastwoodin Isiemme Liput ja Kirjeitä Iwo Jimasta, oli kokenut kyseisen kohtalon. CD-levyissä on auttanut joskus Expertin taulu TV:n puhdistusaine, mutta noihin se ei tuntunut tehoavan. Ratkaisuksi päädyin päivittämään nuo kaksi blu-ray:ksi ja heitän DVD:t pois.

  katso liitettä 18395
   
 8. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 124
  Saadut tykkäykset:
  247
  Minulla on nuo molemmat tupla-DVD:einä. Ostettu muistaakseni Anttilasta. Kaikissa neljässä levyssä oli vaaleaa likaa levyn keskiön ympärillä. Data-alueet olivat puhtaita. Lika lähti astianpesuaineella ja haalealla vedellä.
  Tarkistin muutaman vanhemman levyn, mutta en löytänyt vastaavaa vikaa niistä.
   
  Viimeksi muokattu: 18.07.2015
 9. Bartlet

  Bartlet Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.05.2014
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sain oman puhdistusoperaationi päätökseen. Levyjen pinta jää useista käsittelyistä huolimatta aika hirveään kuntoon kaikissa niissä levyissä, joissa liimaa on ollut lukupinnalla. Osaan levyistä jäi niin paljon jälkeä, että jouduin heittämään niitä roskiin (lisäksi mietityttää liimaisten levyjen laittaminen soittimeen ja se, mitä ne koneelle aiheuttavat). Ne levyt, joissa liimaa oli vain keskiön ympärillä, tulivat hyvään kuntoon. DVD-levyjen ostaminen taisi kuitenkin minulta loppua tähän. Ei voi olla niin, että muutama vuosi levyn ostamisesta levyn joutuu itse pesemään ja pesun jälkeenkään levyä ei saa sellaiseen kuntoon kuin missä se on ostettu. Jos näin on, levyihin pitäisi liittää pesuohjeet mukaan :rolleyes:
   
 10. ISPF3.4

  ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.12.2006
  Viestejä:
  2 124
  Saadut tykkäykset:
  247
  Olisi mukava katsoa omat levyt läpi, jos kertoisit nuo roskiin heittämäsi.
  Tsekkasin taas muutamat levyt läpi, mutta en löytänyt hyllystäni ongelmatapauksia.
   
 11. Bartlet

  Bartlet Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.05.2014
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  Roskiin heitin Medusan iskun, Veteen piirretyn viivan, Sukellusvene U-96:n, Salainen agentti 86:n ja Gran Torinon. Pahimmassa kunnossa minulla oli Lions for Lambs, jonka sain kuitenkin hyvin puhdistettua. Lisäksi aika heikossa hapessa oli osa West Wing -kausibokseista, joita sain onneksi puhdistettua. Niissä on vielä joitain levyjä minulla testaamatta.

  Tuo ylemmissä viesteissä mainittu Kirjeitä Iwo Jimalta minulla on ainakin vielä kunnossa, toivottavasti pysyykin.
   
 12. 100mo

  100mo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  25.06.2001
  Viestejä:
  930
  Saadut tykkäykset:
  25
  Rupesin kattelemaan pitkästä aikaa Näkemiin vaan muru (Auf widersehen, pet) ekaa kautta.
  Kolme ensimmäistä levyä toimi hienosti mutta viimeinen, neljäs levy ei toiminukkaan vaan oli "mädäntynyt"
  eli levyn pinnassa oli läiskiä. (Näissähän on kuulemma ollut tätä vikaa)
  Voisiko joku ystävällisesti ottaa minulle toimivasta levystä kopion?
  Maksa luonnollisesti vaivan palkkaa + kulut.

  jarisatamo ät gmail.com
   
 13. Kiila

  Kiila Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.01.2001
  Viestejä:
  1 660
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aloittelin kuukausi sitten Babylon 5:n katselukierrosta. Ykköskauden levyissä oli yksi tai kaksi kohtaa, missä levy alkoi pätkiä ja skippailla eteenpäin. Kakkoskaudella homma paheni, ja kun katsoin levyjä, niissä tosiaan oli jonkinlainen tahmea kalvo pinnalla. Osaa jaksoista ei pystynyt katsomaan kokonaan ja osaa ei ollenkaan. Testasin yhteen levyyn aurinkolasien pesuun käytettävää suihketta, mikä sisältää jotain alkoholia. Levyn pinta ei tuntunut juurikaan puhdistuvan, mutta sain kuitenkin parannettua levyn toimivuutta. Katselin kaikkia kakkoskauden levyjä, ja lähes jokaisessa oli tätä tahmaa. Pitänee käydä ne kaikki lävitse Fairylla.

  Ajattelin, että joku tietty levy oli sotkenut PS3:n blu-ray aseman, mutta onneksi ei. Eli vika on tosiaan tässä Britti Amazonista hankitussa Babylon 5 complete boksissa, missä kaudet ovat slim caseissa. Ongelmaa pahentanee vielä se, että PS3 lukupää taitaa olla hajoamassa, sillä täysin puhdas Battlestar Galactican blu-ray kiekko ei suostu toistamaan erästä jaksoa, vaikka kavereilla se pelaa ok.
   
 14. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 273
  Saadut tykkäykset:
  577
  Päivitetään tilanne. Nyt neljä vuotta myöhemmin levyrutto on iskenyt Babylon 5:n ekan kauden kaikkiin levyihin ja Crusaden osalta kolmeen levyyn. Myös A Call To Arms kärsii vaivasta. Muut, mm. kakkos-kolmoskaudet virheettömiä.

  Sen mitä testasin ekan kauden kahta ekaa levyä, niin toimivat edelleen ulkokehän liimarannusta huolimatta.

  Mielenkiintoista, että viisi vuotta vanhemmat Saksa-julkaisun (sisällöltään vastaavat levyt, etiketti erilainen) levyt ovat edelleen virheettömät. Tuo B5:n ainakin tietyn ajan UK-julkaisu on siis erityisen epävakaa säilyvyydeltään.
   
 15. Pasoleati

  Pasoleati Käyttäjä

  Liittynyt:
  26.12.2016
  Viestejä:
  30
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tarkistakaapa Star Trek Enterprise 3. ja 4. kausiboksin kmistajat levynne. Juuri ainakin omassa kolmoskaudessa 2 ekassa levyssä löytyi sitä liimarantua lähellä ulkoreunaa. Ja levyn ulkoreuna tuntuu sormiin tarttuvalta.
   
 16. KILLPATRICK

  KILLPATRICK Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  4 438
  Saadut tykkäykset:
  635
  Osta blurayt. En ole katunut sekunttiakaan.
   
 17. Pasoleati

  Pasoleati Käyttäjä

  Liittynyt:
  26.12.2016
  Viestejä:
  30
  Saadut tykkäykset:
  1
  Liimatahraa havaittu myös ST Voyagereissa. Onko CD-, DVD- ja BD-levyjen valmistuksessa miten suuret erot? Itsellä kun on 30 vuotta vanhoja CD-levyjä, ja niissä ei mitään ongelmia.
   
 18. mdk 5.1

  mdk 5.1 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.06.2003
  Viestejä:
  1 004
  Saadut tykkäykset:
  92
  Selvästi tuntuu olevan eroa kun cd-puolella ongelmat tuntuvat littyvän lähinnä itse datapinnan hapettumiseen, kun taas dvd:t pilaantuvat "runkomuovin" samentumisen kautta. Monet noista muovin samentumisista tosin taitavat johtua jonkinlaisesta reagoinnista digipak-pakkauksissa käytetyn liiman tai lakan höyrihin. Usein nuo dvd-samentumat onkin saanut ihan tiskiaineella pestyä pois, kun taas hapettunut cd on kerrasta pilalla.

  Hienoisella mielenkiinnolla odotellaan lähtevätkö blu-ray:t ajan myötä pilaantumaan, kun onhan noita jo kymmenen vuotta taidettu valmistaa enkä ainakaan tähän hätään ole kuullut yhdestäkään ajan myötä pilaantuneesta levystä. Ensimmäiset samentuneet dvd:t löytyi omastakin hyllystä jo pari vuotta levyn hankkimisen jälkeen. Joten kyseessä on silloinkin varmasti ollut enemmän yksittäisten painosten laadullisesta poikkeamasta kuin siitä että kaikki dvd:t olisivat alttiina niin nopealle pilaantumiselle.

  EDIT: Ja siis CD:llähän on jo tämmöinen reilun 30 vuoden historia ja vain muutamista pilaantuneista levyistä olen kuullut, kun taas DVD:t tuppasivat samenemaan lähes heti jos pilaantumiseen olivat taipuvaisia. Joten kyllä CD on aikanaan yllättävänkin kestäväksi suunniteltu, eikä kovin pahalle DVD:n tilannekkaan näytä kun kohta 20 vuotta on suurin osa levyistä kunnossa pysynyt.
   
 19. El Grande

  El Grande Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  25.07.2007
  Viestejä:
  3 206
  Saadut tykkäykset:
  182
  The Boss -sarjan toisen kauden toisessa levyssä on alkanut disc rot. Toisen jakson alkupuolella bd-soitin sekoaa aivan täysin eikä etenemisestä tule mitään. Sama homma tietokoneen dvd-aseman kanssa. Levyn ulkoreunassa näkee folion hieman tummentuneen. Mielenkiintoista, sillä levyt ovat vasta kolmisen vuotta vanhoja.

  Ironista sinänsä, että juuri kun sarja alkoi tuntua siltä, että sen voisi jättää jopa kesken, teki tekniikka päätöksen puolestani.

  On tämä kyllä surkea optinen media kaikinpuolin, jos vertaa cd- tai bd-levyihin.
   
  Viimeksi muokattu: 02.05.2017
 20. Örvelö

  Örvelö Käyttäjä

  Liittynyt:
  02.11.2006
  Viestejä:
  382
  Saadut tykkäykset:
  3

  mulla ole ainakaan näissä levyissä mitään havaittavissa vaikka tämänkin kommeintoinnista on jo useampi vuosi aikaa.