Levyt mätänevät?

Keskustelu osiossa 'DVD-leffat' , aloittajana Mika, 16.05.2000.

 1. cityjeesus

  cityjeesus Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.02.2004
  Viestejä:
  2 314
  Saadut tykkäykset:
  4
  No niin, nyt ovat asiat taas mallillaan (ainakin toistaiseksi...).

  Myyjäliike vaihtoi "mädäntyneet" Uhrilampaat ja Terminatorin uusiin, ja toivon mukaan toimiviin versioihin. Ainoana miinuksena tässä on kuitenkin se, että alkuperäiset messevät digipakit vaihtuivat tylsiin suomalaisiin Amaray-koteloihin, jotka eivät juuri silmää miellytä. UK painokset vielä kaiken lisäksi maksoivat aikoinaan huomattavasti enemmän kuin nyt tilalle saadut suomijulkaisut. Ei siis saatu tilalle samanlaisia mitkä tuli aikoinaan ostettua :weep: Noh, sainpahan edes jotain. Noiden em. leffojen digipak-versioita ei taideta enää edes painaa. Kele.

  Ai niin, olivatkos UK painokset muuten ainoita jotka kärsivät näistä mädäntymisistä, vai oliko sontalevyjä liikkeellä muissakin maissa ?
   
 2. bill

  bill Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.07.2004
  Viestejä:
  558
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olisit vaihtanut pelkät levyt etkä koteloita. Ihmehomma että kauppa menee vaihtamaan jotain, mitä ei ole edes myynyt. Jos ymmärsin oikein :confused:
   
 3. cityjeesus

  cityjeesus Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.02.2004
  Viestejä:
  2 314
  Saadut tykkäykset:
  4
  Siis he myivät minulle aikoinaan UK painokset em. leffoista, ja nyt vaihtoivat nuo vialliset leffat uusiin, mutta Suomi painoksiin, koska UK lättyjä (digipakkeja) ei ollut enää saatavilla. That's it. Ja tuskinpa olisivat vanhoja kansia antaneet, sillä joutuvat ilmeisesti palauttamaan leffat julkaisijalle niiden alkuperäisissä kuorissaan.
   
 4. Mahoney

  Mahoney Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.09.2001
  Viestejä:
  3 826
  Saadut tykkäykset:
  7
  Ei kannata säikähtää, huonoa tuuria vain joissakin tapauksissa. Ei ole itselle tullut yhtään tuollaista vastaan viiteen vuoteen, vaikka kiekkoja on >650.
   
 5. bill

  bill Uusi jäsen

  Liittynyt:
  20.07.2004
  Viestejä:
  558
  Saadut tykkäykset:
  0
  Yritinpä tässä kuunnella kolme vuotta vanhaa cd-r-levyä, mutta pätki niin pahasti, että ei siitä tullut mitään. Levyn pohjassa näkyi olevan mustia läikkiä eli matänemässä se on :OI Samoja oireita näkyi olevan n. 20% noissa kolme vuotta vanhoissa PC-LINE-merkkisissä cd-r-levyissä. :OI

  Aidoissa CD- ja DVD-levyissä en ole samanlaisia oireita havainnut. Onkohan 25 asteen huoneenlämpö noille levyille liian kuuma? Säilyisivätkö kellarissa paremmin?
   
 6. cityjeesus

  cityjeesus Uusi jäsen

  Liittynyt:
  17.02.2004
  Viestejä:
  2 314
  Saadut tykkäykset:
  4
  Cd-r levyjen mädäntyminenhän nyt on ihan "luonnollista", tai ainakin odotettavaa. Varsinkin halvempien aihioiden elinikä on jo oletusarvoisesti lyhyt. Varmuuskopioita kannattaa tärkeistä levyistä väännellä tasaiseen tahtiin. Ja mitä säilytyslämpötilaan tulee, niin eiköhän normaali huonelämpö luulisi olevan optimaalinen säilytykseen, kunhan eivät vaan ole auringon valolle alttiita.

  Halvalla olet päässyt, jos vain muutama -r levy on mennyt piloille. Itse olen kärsinyt tappioita jo muutaman dvd:n ja cd-levyn verran. Rust Never Sleeps... :OI
   
 7. apip

  apip Uusi jäsen

  Liittynyt:
  28.11.2000
  Viestejä:
  665
  Saadut tykkäykset:
  0
  Huah, nyt mätäni X-Men 2 (R4). Voi perkeleen perkele, nää levyt lahoaa oikeasti käteen! Pöytäsoittimella levy pätkii pahasti layerin vaihdon jälkeen, toisella dvd-romilla toimii moitteetta (pikatestillä) ja toisella ei suostu näyttämään yhtään mitään layerin vaihdon jälkeen. Levyn pinnassa ei näkyviä jälkiä. Paskan myivät... :( Pitää tästä lähtien panostaa vuokraamiseen ja kopiointiin niin ei ainakaan vituta niin paljon kun joku helvetin kahden pennin R-levy hajoaa.
   
 8. Aikavaras

  Aikavaras Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2005
  Viestejä:
  326
  Saadut tykkäykset:
  0
  Yhdessä vasta ostetussa dvd-levyssä on varsin suuret nuo tuollaiset valumajäljet, pitäisikö siitä olla jotenkin huolestunut? Tuossa katselin, että nyt levyn pinnassa oli myös jotain täpliäkin, niinkuin olisi vesipisaria kuivunut tms..

  Onko noista mätänevistä dvd-kiekoista jotain kuvamateriaalia? Topicin alotuksen linkki kun on susi..
   
 9. Marski79

  Marski79 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.06.2003
  Viestejä:
  536
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noita valumajälkiä tuntuu olevan nykyään 50 prosentissa kiekoista. Ongelmia toistamisessa ei ole kyllä ollut. Noita "vesipisaroita" on myös alkanut näkymään enemmän, mutta ei niissäkän ongelmia toiston kanssa. Lahoavatkohan nuo sitten helpommin ajan kanssa?
   
 10. kerppu

  kerppu Uusi jäsen

  Liittynyt:
  03.02.2005
  Viestejä:
  101
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ohessa pari kuvaa lisää tuosta Men In Black levystä, jota on täällä myös edellä kuvattu. Levyn sisällä on rähmää, joka näkyy toisessa kuvassa juuri nuolen kohdalla. Nuo ylimääräiset pisteet ovat pölyä ym. sälää scannerin lasilla. Mätää on todella vaikea havaita. En olisi mätää taatusti huomannut jos en olisi siitä täältä lukenut.
   
 11. miksa

  miksa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  31.10.2000
  Viestejä:
  47
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kukahan on muuten ollut julkaisija Suomessa tuolle Men in Black I/II deluxe editionille?

  Normaalit Men in Black:t olivat muistaakseni Egmontin/Nordisk Filmin julkaisemia mutta kun valitin Nordisk Filmille oman Men in Black I/II deluxe editionini mätänemisestä sanoivat että Universal olisi Suomessa Columbia Tristarin jakelija. Onkohan Columbia Tristar on siirtynyt jossain vaiheessa Nordiskilta Universaalille? Eli toi Men in Black I/II deluxe edition saattai olla silti ollut Nordiskin julkaisema. Tarkoitaako tuo julkaiseminen muutan samaa kuin että ne ovat painaneet itse levytkin? Jos tarkoittaa niin sittenhän tuo julkaisija on varmaan vastuussa tuotteesta yhä vaikka ei olisikaan enää ko. leffan levittäjä.
   
 12. marcoolio

  marcoolio "JTX: en wareta" Tukijoukot

  Liittynyt:
  23.09.2002
  Viestejä:
  4 511
  Saadut tykkäykset:
  8
  Columbia / Egmont lukee takakannessa (tai siis tarrassa, jonka otin talteen muoviwräpistä).
   
 13. miksa

  miksa Uusi jäsen

  Liittynyt:
  31.10.2000
  Viestejä:
  47
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitoksia nopeasta vastauksesta! Oletko muuten itse kysynyt Nordiskin Filmiltä/Egmontilta uutta levyä noiden vioittuneiden tilalle? Jos olet niin mitä vastasivat?

  Itselläni toinen puoli tuosta kaksipuolisesta levystä on jo täysin lukukelvottomassa tilassa ja toinenkin nikottelee jo todella pahasti.
   
 14. BillyBob

  BillyBob Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.08.2006
  Viestejä:
  352
  Saadut tykkäykset:
  9
  Pistetäänpä tämä nyt samaa ketjuun kun täällä on tavallaan juttua samasta aiheesta. Eli... itse olen havainnut sellaista, että oikestaan suurimmassa osassa levyistäni on siellä toisella puolella jotain sellaisia hieman aaltomaisia kuvioita. Tai jotain kuvioita kuitenkin. En oikein osaa sen kummemmin kuvailla niitä mutta itselläni on jo n. 100 leffaa ja tuntuu että valtaosassa niitä on, ainakin jossain määrin. Ovatko muutkin havainneet jotain tällaista levyissä???
  Joskus kyllä tutkin kaverinkin levyjä ja havaitsin joissain samaa, että en kai nyt sentään itse ole maapallon huono-onnisin dvd keräilijä.

  Kaikki levyt ovat tähän mennessä kuitenkin toimineet ihan hyvin, mutta nämä kaikki puheet ja huhut tuosta mädästä ovat melko huoletuttavia. Kaikki leffat kuitenkin toimivat, mutta ei kait tuo kuvailemani ilmiö ole merkkiä jostain mädästä:eek: . Se nimittäin tarkoittaiusi että suurin osa levyistäni mätänisi hyllyyn, vaikka toisaalta niitä kuvioita on ollut jo aina ihan silloinkin kun levy on ostettu, että eivät ne ole siihen mitenkään ilmestyneet.

  Löysin kyllä pari kuvaa ilmeisesti mädistä levyistä, joissa tuo lukupuoli on jotenkin päässyt hapettumaan(?)
  http://images.google.fi/images?q=tbn:ySWe6kWyzMbduM:http://www.redsdj.com/DVD-rotCU2.jpg
  http://www.weblogsinc.com/common/images/8662346245723213.JPG?0.574115127430499

  Tuollaisesta ei siis ole kyse, ja tuo näyttää enemmän siltä kuin joku olisi juuri puhaltanut tuohon levyn pintaan. Eli ehkä tuo viittaa siihen adjektiiviin "cloudy".
   
 15. mdk 5.1

  mdk 5.1 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.06.2003
  Viestejä:
  1 014
  Saadut tykkäykset:
  98
  Kerrottakoon nyt lähes ilmoitusluontoisena asiana että:

  Sain käsiini juurikin tämän brittien digipakiin pakatun Terminator Special Edition paketin ja molemmat levyt olivat kauttaaltaan vaalean mattapintaisia ja tahmeita. ( kuten nyt tässäkin kuvassa vähän http://www.dvdpascher.net/image/dvdrot1.jpg ) Töhnä kuitenkin lähti ongelmitta pois tiskiaineella pesemällä ja levyt toimivat nyt moitteetta.

  EDIT: Tämä siis tosiaan tapahtui päivä sitten, eli 7.12.2009
   
  Viimeksi muokattu: 08.12.2009
 16. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  4 446
  Saadut tykkäykset:
  631
  Tämä onkin mielenkiintoinen aihe!

  Olisi nimittäin erittäin mielenkiintoista kuulla mikä on porukalla NYT tilanne pidempään hyllyssä olleiden nimikkeiden osalta?

  Tämän keskustelun aktiivisimmasta vaiheesta on kuitenkin taas vierähtänyt jo useampi vuosi ja monilla voi olla jopa tuhansiakin julkaisuja hyllyssä.

  Kokonaan toinen asia on, miten usein porukka plärää levyt läpi vain tarkistaakseen ovatko ne mädäntyneet ja uusintakatseluunkin saattaa mennä vuosia isoilla kokoelmilla. :D
   
 17. Kari Häkkinen

  Kari Häkkinen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.08.2008
  Viestejä:
  1 950
  Saadut tykkäykset:
  9
  FS Filmin julkaisemasta viiden Rocky-elokuvan paketista kaksi ekaa levyä olivat menneet käyttökelvottomiksi. Jotain omituista läikkää, kosteutta, oli purkautunut levyjen sisällä. Lahjoitin paketin duunikaverille kun päivitin leffat blu-rayversioon.

  Tuttavalla oli Uhrilampaat-DVD mennyt samaan kuntoon. Täytynee käydä läpi muitakin noiden aikojen FS Filmin julkaisuja. Vähällä olen päässyt, jos tähän jää.
   
 18. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 649
  Saadut tykkäykset:
  172
  Itse olen useampaan otteeseen tarkastellut esimerkiksi tuota Uhrilampaat-julkaisua, jonka ostin vuosia ja taas vuosia sitten. Käsittääkseni se oli yksi yleisimmistä esimerkeistä täällä missä tuota mätänemistä tapahtui. Omat kaksi levyä eivät ainakaan ole menneet miksikään ja viimeksi muutama kuukausi sitten katselin ko. leffan ilman mitään ongelmia. Onneksi tuo mäteneminen ei siis ainakaan 100%:n todennäköisyydellä jyllää.

  EDIT: Myöskään Terminator-julkaisu ei ole kokenut minulle mätänemistä.
   
  Viimeksi muokattu: 08.12.2009
 19. Hojis

  Hojis Käyttäjä

  Liittynyt:
  20.03.2006
  Viestejä:
  397
  Saadut tykkäykset:
  1
  En ollutkaan tällaisesta kuullut tai huomannut tätä ketjua aikaisemmin, joten päätin kurkata tuon Terminatorin ja Uhrilampaat UK-DVD Special Edition -kiekot. Ja näyttää siltä, että tuo "mätäneminen" on tosiaan käynyt toteen näiden kohdalla. Terminatorissa näyttäisi oikeastaan olevan kummassakin levyssä sellainen limainen pinta, joka lähtee varmaankin pesemällä pois. Uhrilampaat -levyt näyttävät hieman pahemmalta... juuri niinkuin noissa kuvissa. En ole noita kertaakaan laittanut soittimeen, joten en tiedä kuinka kauan ne ovat tuossa kunnossa olleet. Kyseiset nimikkeet on ostettu joskus 5-6 vuotta sitten.

  Edit: Pyyhin nuo levyt sitten ikkunanpesuaineella (ei ehkä paras aine tähän, mutta anyway) ja sekä Terminator että Uhrilampaat -levyt tulivat ihan hyvään kuntoon. Luulen, että toimisivatkin. Voisiko tuo johtua noiden julkaisuiden digipak-pakkauksesta ja eritoten sen liimauksesta? Jos liima on jotenkin ajan saatossa haihtunut ja sitten tarttunut noiden levyjen pintaan? Saman julkaisijan ei-dikipak -pakatun leffan (Kala nimeltä Wanda) levyt on ihan hyvässä kunnossa.
   
  Viimeksi muokattu: 08.12.2009
 20. Andrei3000

  Andrei3000 Käyttäjä

  Liittynyt:
  01.11.2009
  Viestejä:
  398
  Saadut tykkäykset:
  2
  Olen aina tarkistanut kyseiset levyt omasta hyllystä muutaman vuoden välein kun tämä aihe pulpahtaa pintaan, ja eipä noissa mitään epämääräisiä mönjiä näytä olevan. "Ruostumisilmiöön" ja muihin lahoamisiin en ole myöskään törmännyt missään vaiheessa kun olen viimeaikoina katsonut oikein urakalla vanhoja hankintoja.
  Aivan DVD-aikakauden alussa hankitut levytkin ovat moitteettomassa kunnossa.

  Palaan asiaan kun sykli umpeutuu seuraavan kerran, noin kolmen vuoden kuluttua. :thumbsup: