LCD / LED töllöt, yleinen valovuotoketju

Keskustelu osiossa 'Muut televisiot, näyttölaitteet ja soittimet' , aloittajana Xbow, 24.11.2009.

 1. Xbow

  Xbow Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.11.2009
  Viestejä:
  51
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näyttäisi tuota valovuotoilua esiintyvän monen uudessa telkkarissa. Ainakin Sony, LG, tai Samsung töllöissä tuntuu olevan. On tulkinnanvaraista, milloin se mielletään viaksi, milloin ok ominaisuudeksi...

  Tähän threadiin jokainen voisi kertoa omia kokemuksia tai tietämyksiä siitä, miten asiaan missäkin tapauksessa suhtauduttiin. Myös arviot eri tapauksista ovat enemmän kuin tervettulleita :)

  Hankalaksi tämän ongelman tekee se, että telkkarin pitää lämmetä jopa pari tuntia, ennen kuin ongelma näkyy. Kaupoissa valaistus tyypillisesti on räikeän voimakasta, sellaista jota ei omaan olohuoneeseen halua, tai mikäsettei jos pistelee parin sadan watin edestä loistaria kattoon.

  Itse törmäsin ongelmaan, kun ostin Samsungin 46 tuumaisen edge led töllön ( UE46B7070 ).

  Tässä muutama eri asetuksilla otettu kuva Imageshack Onko tämä nyt pahaa vai ei? Kun vertailee siihen, miten paljain silmin sen näkee, kamera on noissa kuvissa joko liioitellut ( ensimmäiset kuvat ) tai vähätellyt asiaa, joten jonkinmoisen käsityksen saa. Omassa tapauksessa jopa taustavalo nollalla saa sen juuri-ja-juuri silmin nähtäväksi, kun pitää auto dimmingin pois päältä ( pelitila ). Tulevaisuus kertoo, lasketaanko tämä viaksi vai ei... Kiperä kysymys kun asiakkaalta halutaan heti veloittaa, jos ei ole "vika". Jenkkilässä sentään on usein 30-day return policy, no questions asked. Mikä täällä Suomessa on niin kohtuuttoman vaikeaa?
   
 2. nudedude

  nudedude Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.08.2007
  Viestejä:
  512
  Saadut tykkäykset:
  0
  aika rajuilta näyttää kyllä, tosin en ole mikään valovuoto-specialisti. sain itte just uuden töllön (3. LCD) LG 47SL8000 ja tietty heti kaivamaan valovuotoja/pilveilyjä jne. näkyville, mitään tuollaista sävyvaihtelua ei oikeestaan esiinny mutta tietty kun ruutu on pimeenä (vaikka tyhjä input päälle) niin onhan sitä taustavaloa esillä niin ettei ruutu TV:n reunojen tasoinen musta ole. mutta se näyttäis olevan normaalia taustavalon määrästä riippuen, vuoto erikseen (?). harvassa TVssä se musta onkaan.
   
 3. RidgeForrester

  RidgeForrester Uusi jäsen

  Liittynyt:
  01.08.2004
  Viestejä:
  554
  Saadut tykkäykset:
  1
  nudedude, voisitko vetäistä valokuvan tuosta LG:stäsi pimeää ruutua pukkaamassa...? Harkinnassa ois itellä LG 42SL8000 ja tuo mustan taso on ainoo joka oikeestaan mietityttää. Kuteinkin taustavalon tasaisuus on ainakin itselle tärkeämpi kuin mustan absoluuttinen syvyys, mutta kaikki nää on niin subjektiivisia ja veteenpiirrettyjä juttuja arvioida.
   
 4. ElvisThePelvis

  ElvisThePelvis Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  05.05.2004
  Viestejä:
  11 667
  Saadut tykkäykset:
  176
  Nuo Samsungin edgeLED:t ovat siinä mielessä selviä tapauksia, että niiden valovuotoherkkyydestähän on kirjoitettu vaikka kuinka monessa ketjussa netissä. Mikäli TV:n ostaja vaivautuu vähänkään tekemään taustatyötä, niin ainakin ko. mallien riski valovuodolle pitäisi olla hyvin tiedossa. Toki LCD-TV:ssä mallista riippumatta on aina valovuotoriski, mutta edgeLED:ssä sen on todettu ainakin palautteen perusteella (ja suhteuttamalla sen muiden mallien palautteeseen) olevan selkeästi suurempi kuin muilla malleilla.
   
 5. nudedude

  nudedude Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.08.2007
  Viestejä:
  512
  Saadut tykkäykset:
  0
  kappas,kuvat saikin helposti liitettyä joten laitoin ne tonne 47SL8000 ketjuun justiinsa. kurki siitä ja jos toivomuksia niin äkkiäkös lisää räpsii :)
   
 6. Xbow

  Xbow Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.11.2009
  Viestejä:
  51
  Saadut tykkäykset:
  0
  LG:n töllösta: Eihän sitä plasmakaan täydellisen mustaa osaa tuottaa, silloinhan natiivi kontrasti olisi 1/ääretön. Eli kaikissa töllöissä jotan pientä harmautta / sinertävyyttä / yms on mustassa sävyssä. Omaan silmään näytti ihan jees yksilöltä, mutta valitettavasti olen kaikkea muuta kuin TV-guru.

  Tottahan toki juu. Sanoisin, että pitää olla enempi kokemusta eri foorumeista, ennenkuin voi todellisuudessa sanoa juuta tai jaata. Skitsomoodilla jos tutkii näitä juttuja, voi todeta, että kokolailla kaikissa telkkarimalleissa on maanantaikappaleita. Jopa Pansun plasmassakin musta voi olla harmaata, sihiee poksuu rätisee, välkkyy ja niin edelleen.

  Kokemattomamman tv foorumipläräilijän on käytännössä mahdoton vetää johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. Jopa täälläkin on täysin ristiriitaista tietoa tästäkin Sampan töllöstä.

  No, katsotaan miten käy. Mikäli Samppa toteaa, että töllöni on virheetön, niin kuvat kyllä sitten kertovat millainen käsitys Samsungilla on laadusta, jota parin tonnin telkusta on syytä odottaa.

  Edit:
  No, kyllä noita candeloita voi mitata ihan omillakin laittelilla ( halpis lux mittari, joten tulokset eivät ole luotettavia, varsinkin kun mittarin "range"=200-50000 ). Omassa töllössäni lämmenneenä ( kylmälukemia voin editoida myöhemmin, jos jaksan ). Mjoo, säteilykeila pitää ottaa huomioon, joten kahtotaan myöhemmin, miten tässä tapauksessa muunnettavissa candeloiksi:
  Pelitila -- taustavalo 0, kirkkaus 0, 0.4 lux ~ 0.14 cd / m2 -- eli yli 3 x kirkkaampi kuin testissä ( jossa taustavalo oli joku 1 tai 2 )
  Pelitila -- taustavalo 10, kirkkaus 0, 2.1 lux ~ 0.7 cd / m2
  Autodimming päällä, pieni hymiö ylänurkassa näkyy: 0.1 lux ~ 0.034 cd/m2
  Telkkari pois päältä: lukema 0.0 lux ( ympäristön vaikutus arviointia )

  Vertailuksi halpis LCD näyttö ( valovuotoilee kanssa, etenkin ylhäältä/alhaalta, ei mitään pilviä tai valokeiloja ) samalla mittarilla:
  Kirkkaus 75 1.0 lux ~ 0.34 cd/m2
  Kirkkaus 0 0.6 lux ~ 0.2 cd/m2

  Edit2: väsyksissä luin asioita väärin, joten candelat pitää aproksimoida. Täältä löytyy tietoa candeloiden soveltamisesta valkokangas / projektio maailmassa. Mikäli ajatellaan, että valo siroaa täydellisesti tasosta joka suuntaan, niin kertoimena olisi 0.34. Tätä pienempi kerroin ei liene perusteltua ? Nimittäin jos siroaminen on epätäydellistä, kerroin suurenee ja lukemat olisivat täten rumempia ? :p

  Asiaan paremmin perehtynyt saa korjata :)
   
  Viimeksi muokattu: 27.11.2009
 7. kktune

  kktune Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.05.2002
  Viestejä:
  231
  Saadut tykkäykset:
  0
  Samsung LE46B555.
  On muutenkin yksi hinta/laatusuhteeltaan parhaista laitteista.

  Katso vaikka nämä:
  http://www.techradar.com/reviews/au...ma-and-lcd-tvs/samsung-le40b550-625954/review
  http://www.trustedreviews.com/tvs/review/2009/08/18/Samsung-LE40B550---40in-LCD-TV/p1
  http://www.avforums.com/reviews/Samsung-LE40B550-LCD-HDTV-Review.html

  Laitteesta löytyy Chelsea-chip, huippuluokan skaalainpiiri joka löytyy kaikista kalliimmista Sampoista mutta puuttuu esim.tälläkin foorumilla jonkin verran suosiota saaneesta samanhintaisesta B530-sarjan koneesta. Sorry, ei liity mitenkään valovuotoon...
   

  Liitetyt tiedostot:

  Viimeksi muokattu: 27.11.2009
 8. Detrox

  Detrox Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.04.2005
  Viestejä:
  54
  Saadut tykkäykset:
  0
  on vähän hankalia kuvattavia, tai ainakin vertailu tuppaa olemaan epämääräistä.
   
 9. kktune

  kktune Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.05.2002
  Viestejä:
  231
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kaipa tässä haetaankin onko/eikö ole valovuotoja. Tukea ostopäätökselle tai valitukselle jo ostetusta laitteesta. Ainakin näistä ketjun avaajan ja minun kuvista saa selvän käsityksen että avaajan koneessa on erittäin paha valovuoto-ongelma ja minulla on laatuyksilö. Toki kyseessä eri taustavaloperiaate mutta itse juuri tuon Edge-LED tekniikan pahojen vuoto-ongelmien takia päätin ostaa puolta halvemman mutta paremman TV:n. (Lue: sama kuvanlaatu ilman taustavalovuotoja).
   
  Viimeksi muokattu: 27.11.2009
 10. temeksi

  temeksi Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  07.05.2003
  Viestejä:
  1 754
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eri ihmisten ottamilla kuvilla, eri kameralla, eri asetuksilla ja eri valoisuuksilla ei ole minkäänlaista vertailuarvoa. Lisäksi mikään LCD-paneeli ei ole valovuodoton ja erot heittelevät tapauskohtaisesti aika rajusti, mikä sekin heikentää johtopäätöksien tekemistä muutamasta tapauksesta. Tilastollisesti kuitenkin sillä on pieni merkitys, jo senkin takia että hyvistä yksilöistä tulee huomattavasti vähemmän "valituksia" kuin huonoista.
   
 11. oohoo

  oohoo Uusi jäsen

  Liittynyt:
  23.11.2004
  Viestejä:
  199
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mielestäni digikuvista näkee valovuodon määrän kohtuullisen hyvin, mikäli "tyhjä" tv-kuva on kuvattu pimeässä kohtuullisella kameralla. Digikuvasta näkee suoraan, onko tv-kuva ylivalottunut vai ei; mikäli tv-kuva on kokonaisuudessaan kirkas, silloin kyseessä on ylivalottunut kuva, joka liioittelee myös valovuodon määrää. Mikäli digikuva ei ole suuremmin ylivalottunut (tv-kuva on lähes mustaa lukuunottamatta valovuotokohtia), valovuodon määrää voidaan arvioida.
   
 12. nudedude

  nudedude Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.08.2007
  Viestejä:
  512
  Saadut tykkäykset:
  0
  juu luulis että valovuodot tulee esille kameralla kuin kameralla mutta noissa tummien kohtien sävyeroissa voikin sitte saada kameran asetuksilla eritasoisia kuvia aikaseks.

  noista taustavalon kulmaviuhkoista kärsivistä TV malleista siis sanottu että se olisi enempi ominaisuus kuin vika, pitääkö paikkansa? säädöillä varmaan saa enemmän tai vähemmän ne normikuvasta peittoon? meinaan moni kuluttaja varmaankaan huomaa/häiriintyy/valittaa niistä että tiedä sitten kuinka suuressa osassa erää niitä löytyy.
   
 13. Xbow

  Xbow Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.11.2009
  Viestejä:
  51
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juupajuu, kameralla ne valovuoto / pilveilykuviot saa liioitelluksi / peittoon. Tietty kun kuvia katselee, jopa oman näytön asetukset vaikuttaa siihen, kuinka räikeiltä ne näyttää. Omista kuvista etenkin ensimmäinen liioittelee aikas paljon, siinä vieläpä oli käytetty asetuksia, joilla sen vuodon sai mahdollisimman hyvin esiin ( ledit täysillä, taustavalo 10, pelitila, autodimming off, kuva lähes pelkkää mustaan, vieläpä kirkkaus jossain 48 paikkeilla ). Kuvassa oleva rengas on fallout 3:sen vihreä latausrenkula, joka ei kirkas ole. Yritin kyllä kuvailla tilannetta. Noilla asetuksilla valkovoittoinen kuva on tosi kirkas, melkein silmät rasittuisi hämärässä. Tosi tykki moodi jos esim. aurinko paistaa päin töllöä.

  - Normaali tv lähetyksessä, autodimming päällä vuotoja on melko vaikea huomata. Välillä näkyy ylimääräistä "valosumua", kun on sopivasti tummaa ja kirkasta kuvassa ( kuten oli alhaalla olevissa testikuvassani, niissä tilanne karkeasti ottaen vastasi sitä, mitä omin silmin näin ). Räikeässä kuvassa näkyy valovuotokuvion rakenne, eli jotain ihmeen keiloja alhalla ja kulmisa vaaleasävyisyyksiä + pari pilvee. Häiritseväksi toi vuotoilu käy pelitila asetuksilla ( jopa taustavalo 0:lla erottuu ), dynaaminen pumppaaminen pois päältä. Eli joko pumppailua tai valokeiloja tai "sopivissa" kuvissa sekä että, kummasta sitten tykkää, argh :(

  - Erityisen kirkkaassa valaistuksessa ei huomaa. Kuvissa valaistus oli 1-20 lux, eli valoisimmillaan vastasi normaalia huonevalaistusta. Mattavalkoinen seinä taustalla pitäisi antaa osviittaa jonkin verran. Kirkkaassa 200 lux valaistuksessa ( toimisto / myymälävalaistus ) en vuotoja näe ( tai kenties oikeen tarkkaan siristämällä ), eikä kameralla niitä näkyviin saa.

  - Salamavalo päällä tai sopivasti puljaillen kyllä saan taustan tasaisen mustaksi, joten olisin sillä tavoin yhtä hyvin voinut väittää ettei töllössäni ole valovuotoa. 25 fps vidoeokuvamoodissa kuviot kyllä tulee esiin, joten mitään ihmekameraa tai mielikuvituksellisen pitkää valoitusta ei tarvi. Kun viereisestä huoneesta tuli kuvaan vähän valoa, kuviot sai paremmin kameran vangittaviksi.

  -Telkkarin ollessa kylmänä valo jakautuu tasaisesti, lämmettyään kuviot tulevat esiin. Kokonaisvuoto pysynee melkein samana.

  Itse haluaisin jos joku muu edge LED sampan omistaja kertoisi, miltä musta kuva näyttää telkkari lämpösenä pelitilassa + dynaamiset kontrastit off + taustavalot täysillä, kirkkaus alhaalla. Silloin kuviot ( jos niitä on ) pitäisi näkyä melkosen selvinä.
   
 14. mese240

  mese240 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  01.12.2009
  Viestejä:
  4
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moi!
  mulla on ue40b8050 malli ja oon kanssa pettynyt tohon valovuotoon. Kuva on muuten todella upea mutta toi valovuoto.... Kerran ollut huollossa asennettu uusi softa ja resetoitu.Sanottu et ois ihan normaali? Ei apua.Sen jälkeen huomasin itsekkin ton jutun et kylmänä ei ole juuri valovuotoo mut kun muutaman tunnin lämpenee alkaa näkymään. Siksi eivät varmaan huollossa sitä huomanneet. No nyt on seuraavaksi menossa paneelin vaihtoon? Onkohan apua??:OI
  T.pettynyt
   
 15. Raitzi

  Raitzi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.09.2007
  Viestejä:
  241
  Saadut tykkäykset:
  0
  LCD:t on vaan ihan paskoja, mutta parempaakaan ei saa. (varsinkaan kun pioneer lopetti)

  OLED:n ongelmia odotellessa :)

  Täytyy sanoa että mulla oli tuuria tän oman z5500 kanssa, kun valovuotoa ei ole.
   
 16. Xbow

  Xbow Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.11.2009
  Viestejä:
  51
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juu, kaupassa kokeilin varta vasten saada valovuotoa näkyviin. Ei onnistunut. Tuli virheellinen positiivinen mielikuva siitä, että töllöni saisi korjatuksi. Paneelin vaihtoja tehnyt kaveri kuitenkin kertoi, että on lukuisia paneeleita vaihtanut, asia ei paremmaksi ole muuttunut; kaikki paneelit kuulemma olivat virheettömiä... Että kuulostaa siltä, että voin vaihdattaa paneelin, lopputulos on epävarma ja meitsi maksaisi viulut. Aargh... Että siinä sitten aloitusviestissäni on virheettömän samsungin kuvaa sit vähän joo. Tätä se on laatu, mitä ilmeisesti kuluttajan pitää hyväksyä, vaikka asiaa on mahdoton huomata kaupassa. Pitääköhän tässä kimpassa ottaa yhteyttä kuluttajavirnomaisiin, ryhmäkannetta ?
   
 17. Raitzi

  Raitzi Uusi jäsen

  Liittynyt:
  26.09.2007
  Viestejä:
  241
  Saadut tykkäykset:
  0
  "Pitääköhän tässä kimpassa ottaa yhteyttä kuluttajavirnomaisiin, ryhmäkannetta ? " tästä pitäisi melkeen ärähtää EU-tasolla että homma saataisiin kuntoon, eikä jokaisen pitäisi itse vaatia oikeuksiaan oikeusteitse.
   
 18. kktune

  kktune Käyttäjä

  Liittynyt:
  25.05.2002
  Viestejä:
  231
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niinpä. Ongelma ei ole paneeleissa missään vaiheessa ollutkaan vaan nimenomaan tuossa EdgeLed-taustavalotekniikassa. Sivuilla olevien ledien valo johdetaan paneelin taakse jonkinlaisella heijastimella josta nuo ongelmat syntyy.
  Noissa ketjun ensimmäisissä kuvissa näkyy juuri ne heijastetut valoviuhkat.
  Tämä ongelma yritetään peittää dynaamisella taustavalonsäädöllä joka aiheuttaa kuvan kirkkauden voimakasta vaihtelua.
   
 19. glbt

  glbt Uusi jäsen

  Liittynyt:
  25.11.2009
  Viestejä:
  65
  Saadut tykkäykset:
  0
  kuinka monen tunnin jälkeen valovuotoa alkaa esiintyä häiritsevästi?
   
 20. Xbow

  Xbow Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.11.2009
  Viestejä:
  51
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joku tunti tai pari tuntuu kuluvan siihen, että ne kuviot näkyy. Jos kuvassa on kirkasta, esimerkiksi teksti-tv, näyttää musta tasaisen mustalta. Nelonen HD lähetyksissä kun tuntuu olevan paljon 4:3 materiaalia, siinä voi hyvinkin näkyä.

  kktune: Kommentissasi kieltämättä on pointtia. Yhdellä foorumilla ( editoin tähän linkin myöhemmin ) bongasin kuvan, jossa kuviot olivat melkolailla saman malliset kuin minulla. Tosin foorumeita sekä arvosteluja plärätessäni näyttäisi siltä, että taustakuviottomiakin yksilöitä olisi liikkeellä, jollain prosentilla X. Lisäksi paneelierissä on joidenkin mukaan ollut eroja. Tiedä sitten, liittyykö Edge LED tekniikkaan ongelmia, johon huoltopoppoolla ei vielä ole tarvittavaa tietotaitoa, esimerkisi joku ledi voi sojottaa vähän väärään suuuntaan, taustaheijastimessa voi olla "klappia", yms... Sellaisessa tapauksessa toi paneelin vaihto voi olla vähän niinkuin pään nuijimista seinään, ei ihme että huoltokaverikin voi vähän turhautua.

  Joka tapauksessa, mikäli näin isoja eroja yksilöiden välillä on, mielestäni ainakin sellaiset tapaukset ( kuten omani ), jossa ne kuviot ei lähde millään asetuksilla kokonaan pois, ovat viallisia.