lautas ja normiantenni katolle

Keskustelu osiossa 'Satelliitti-TV' , aloittajana j_paajanen81, 05.12.2008.

 1. j_paajanen81

  j_paajanen81 New Member

  Liittynyt:
  05.12.2008
  Viestejä:
  2
  Saadut tykkäykset:
  0
  lueskellessani foorumia ja yrittäessäni selventää itselleni kuinka toteutan järjestelmän totesin parhaaksi että joku viisaammista kokoaisi yhteen tiedot näin aloittelijalle ettei pää tule kipeäksi:OI eli talossani on normaalit antenni kaapelit vedetty jo seinä rasioille,tarkoitus oli laittaa pelkkä tv/radio rasia,mutta satelliitti varauksen tekeminen alkoi kiinnostamaan:)eli käykö normaali antenni kaapeli myös tuleville rasioille jossa tv/radio/satelliitti ja yksi kaapeli per rasia?entä kun selailin että kaapeleissa on eri ohm lukuja,onko tällä mitään merkitystä vai käykö tosiaan kaapeli kuin kaapeli?niin ja olisi tosissaan tarkoitus näin aluksi laittaa normiantennikatolle jonka jo tiedän kuinka asentaa,mutta kun satelliitin otan käyttöön niin kuinka kannattaisi toteuttaa jo nyt varaukset mahdollisimman pitkälle?luin kaiken maailman disegc kytkimistä,eli tarvitsen varmaan sellaisen ja 12 lähdöllä kun 12 paikkaa missä antenni rasia seinässä ja haluan että voin katsella sitä ohjelmaa mitä haluan niin missä vain ja toista toisessa paikassa.eli kyse olisi järjestelmä varauksen tekemisestä että päätän myöhemmin minkä laisen antennin ja kuinka monta satelliittia haluan katsella,vai pitääkö minun tietää se jo nyt tässä vaiheessa?helpottaisi jos joku selittäisi kohta kohdalta mitä kaapeleita ja laitteita tarvitsen kyseiseen perus järjestelmään:)kysymykset ovat aivan perus kysymyksiä,mutta hämmentävät henkilöä joka ei näistä mitään tiedä:hitme:
   
 2. Don MC

  Don MC Active Member

  Liittynyt:
  19.05.2005
  Viestejä:
  1 146
  Saadut tykkäykset:
  5
  Satelliittisignaali (S) ja haravsignaali (T) voidaan yhdistää samaan alastulokaapeliin ja viedä olohuoneeseen yhtä piuhaa pitkin. Antennipäähän tulee yhdistelysuodatin ja olohuoneeseen antennirasia, jossa jakosuodin ja kolme liitäntää (TV, Radio, Sat).

  Satelliittisignaali on kuitenkin siitä erikoinen, että jokainen vastaanotin vaatii oman piuhan antennille saakka ja antenniin oman mikropäänsä (LNB). Tämä siitä syystä että LNB itsessään on pieni "viritin", joka "virittyy" kulloinkin katseltavalle kanavanipulle (transponderille).

  Eli, jos haluat katsella satelliittiohjelmia esimerkiksi neljässä huoneessa, on jokaiseen huoneeseen vietävä erillinen antennikaapeli antennilta asti. Tämä ei ole ongelma, mikäli talon nykyinen antennijärjestelmä on tähtiverkko-tyyppinen. Tähtiverkossahan harava-antennin signaali kerätään antennin läheisyydessä jakorasiaan, josta signaali etenee joka huoneeseen omaa piuhaansa pitkin.
  Ketjuverkossa taas signaali tuodaan kämppään yhtä piuhaa pitkin, esimerkiksi olohuoneen seinärasiaan, josta se jatkuu muihin huoneisiin. Tällainen menettely ei satelliitti-TVssä toimi.

  LNB:itä on olemassa yhdellä, kahdella tai neljällä ulostulolla (single, twin, quad). Periaatteessa moniulostuloisessa on samassa kuoressa useampi LNB, jotka kaikki ovat riippumattomia toisistaan. Tällä tavoin saa samalla lautasantennilla katseltua samasta satelliitista neljää eri ohjelmaa neljällä eri vastaanottimilla (ja neljällä alastulokaapelilla).

  Samaan lautasantenniin voi hyvässä lykyssä laittaa useamman LNB:n (riippuu lautasen tyypistä) ja tuolloin voi katsella ohjelmia useammastakin satelliitista.
  Tällöin laitetaan kunkin virittimen ja sen omien LNB:iden väliin DISEQC-kytkin. DISEQC-kytkimessä on yksi liitäntä joka menee virittimelle ja 2, 4 tai 8 liitäntää jotka menevät LNB:ille.

  Jos esimerkiksi talossa on neljä huonetta ja lautasessa neljä Quad-LNB:tä, tarvitaan lautasen yhteyteen neljä 1/4-DISEQC:iä. Tällöin kaikista neljästä huoneesta voidaan katsella haluamaansa kanavaa neljästä eri satelliitista. Piuhoja lähtee lautaselta 16 (4x4), jotka neljässä DISEQC:issä yhdistyvät neljään alastulokaapeliin. Nuo 16 piuhaa voivat olla lyhyitä (metrin luokkaa), koska DISEQC:it asennetaan yleensä lautasen viereen.


  Itselläni on seuraavanlainen viritelmä:
  -2 huonetta (ja siis 2 vastaanotinta)
  -1 Toroidal-lautanen (jossa 4 kpl LNB:tä)
  -2 Twin-LNB:tä (A1, A2, B1 ja B2) + 2 Single-LNB:tä (C ja D)
  -1 kpl 1/4 DISEQC, 1 kpl 1/2 DISEQC
  -2 kpl alastulokaapelia (yksi kuhunkin huoneeseen)
  -Huoneessa 1 voi katsella neljää satelliittia (A1, B1, C ja D), huoneessa 2 kahta (A2 ja B2).


  Oliko liian monimutkaisesti selitetty?

  Lyhyesti: Mikäli olemassaoleva verkkosi on tähtiverkko, then nou hätä. Mikäli se on ketjuverkko, niin silloin on tiedossa hieman iltapuhdetta. Kun 12 rasiaa löytyy, niin kyseessä on ilmeisesti sekä että. Antennin alta tähtipisteestä tulee ehkä neljä alastulokaapelia ja jokainen on ketjutettu about kolmeen rasiaan. 12 rasian ketju kuulostaisi aika hurjalta (vaikkakin kaikenlaisia viritelmiä kyllä löytyy) ja epäilisin suuresti minkäänlaisten kanavien näkyvyyttä siinä ketjun viimeisessä rasiassa. 12 haaran tähtiverkko OK-talossa on taasen aika lailla overkill (vaikkakin itse tekisin sen juuri niin jos taloa rakentaisin). Itsellä on harava-antennista 4-haaran tähtiverkko (muutin sen ketjuverkosta tähtiverkoksi) ja 4 rasiaa. Sat-kaapelit (2 kpl) kulkevat tuosta verkosta ihan erillisinä lautaselta vastaanottimille saakka.
   
  Viimeksi muokattu: 06.12.2008
 3. Pekka T K

  Pekka T K New Member

  Liittynyt:
  29.04.2008
  Viestejä:
  253
  Saadut tykkäykset:
  0
  Viimeksi muokattu: 06.12.2008
 4. j_paajanen81

  j_paajanen81 New Member

  Liittynyt:
  05.12.2008
  Viestejä:
  2
  Saadut tykkäykset:
  0
  kiitos vastauksista,auttoi jo todella paljon:)mutta noin selventääkseni vielä kysyn ymmärsinkö oikein,jos toteutan järjestelmän kytkin tekniikalla ja tuon kummankin sekä harava että satelliitti signaalin kytkimelle niin voinko silloin ottaa kytkimen joka on 13 sisääntuloa(12 antennijohtoa satelliitilta kun kaksitoista seinärasiaa kun jokaiselle kerran oma signaali kun haluan katsella missä vain mitä haluan ja 1 harava antenni signaali)tuon aikaisemman 17/12 sijaan,ja kytkimeltä edelleen 12 antenni johtoa seinärasioille joissa tv/radio/satelliitti liittimet.eli toimii sekä normaali harava antenni signaali että satelliitti:)vaikka ei kyllä huono homma ollenkaan jättää varausta vaikka enemmällekkin seinärasia määrälle kuin 12:sta:thumbsup: niin ja olihan se niin että tarvitsen guadro mikropäät joita käytetään kytkinten kanssa eikä guad mikropäät käy:rolleyes:ja pitäisi siis olla vähintään kolme tälläistä päätä jotta minimissään 12 lähtöä ulos.tämä kytkin valinta voisi olla kelpo ratkaisu kun minulla menee kaikkiin 12:sta rasiaan oma antennipiuha telekaapilta eli en tarvitsisi kuin kytkimen telekaappiin ja rasiat satelliitti vastaanottoon sopiviksi:thumbsup:sekä harava ja satelliitti antennilta omat piuhat kytkimelle:thumbsup:niin ja kun satelliitilta menee paljon piuhoja tässä esimerkissä 12 tai 16 niin voinko mitenkään vähentää tätä alasvietävää piuha määrää ennen kytkintä vai onko se isopiuha nippu vaan ujutettava telekaappiin:rolleyes:kiitoksia nyt vaan, tässähän hölmömpikin alkaa jo vähän viisastua:thumbsup:
   
 5. Pekka T K

  Pekka T K New Member

  Liittynyt:
  29.04.2008
  Viestejä:
  253
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hanki vaan se 17/12. 17/12 saa neljä positiota ja vaikka et nyt käyttäisikään kuin kolme niin jää sitten laajennusvaraa. Yhtä positiota varten tarvitaan neljä kaapelia. On olemassa kaapeleita, jossa neljä erivärisellä vaipalla varustettua koksia on yhteisen vaipan sisällä. esim. http://www.hm-sat-shop.de/montage-zubehor-koaxialkabel/koaxialkabel-7mm-4-fach-meterware-100db.html Kytkimen kanssa pitää olla quattro LBN:t, ts. jokaisessa LBN:ssä pitää olla erillinen lähtö eri polarisaatioille ja taajuusalueille. Kytkin yhdistää virittimen diseqc (1.0) käskystä halutun LBNiltä tulevista kaapeleista ko. virittimelle. Kytkimeen tuodaan myös maanpäällinen antennisignaali yhdellä kaapelilla. UHF-, VHF- ja ULA-antennit kytketään yhteen kaapeliin yhdyssuodattimella tai mastovahvistimella. VHF-antenni tarvitaan myös koska antenniverkon HDTV tulee käyttämään VHF-kanavia.
   
 6. Testament

  Testament New Member

  Liittynyt:
  05.11.2012
  Viestejä:
  4
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lainaan aihetta vähän kun tässä on hyvää tietoa. Olen laittamassa sähkökaapit uusiksi josta yksi jää TV ja datakäyttöön. Tähän kaappiin olen vetänyt johtoja 1+1 kpl antennirasiaan joka huoneeseen, ja nyt pitäisi saada "ohjelmaa" tulemaan tähän kaappiin.

  Pihalla on tolppa, johon ajattelin asentaa lautasen jossa 4 quad-päätä, ja tolppaan tulee sähkökaappi johon voi asentaa tarvittavat yhdistävät laitteet. Lisäksi tolppaan tulee viides kaapeli, jota aion käyttää T-lähetyksiin eli "käyttökanavat" uutisten katseluun joka huoneessa.
  SAT-rasioita ajattelin neljään huoneeseen, ja kaapista voi vaihtaa piuhan vielä ylimääräisiin rasioihin jos telkkarin paikka muuttuu tms.

  Aloittelijan kysymyksiä:

  - Antennikaapelit ovat n 50 m + seinissä olevat. Miten varmistan mahdollisimman hyvän signaalin perille asti?
  (Kaapeli on sitä mustaa maahan kaivettua koaksia joka on tarkoitettu ulkokäyttöön, vahvistin, onko DISEQC:essa merkittäviä eroja)
  - Miten valitsen LNB:t laadun puolesta? Mitä arvoja pitää katsoa jotta saa mahdollisimman hyvän signaalin?
  - Minkä lautasen valitsen, taas kerran mahdollisimman "hyvin keräävän"? Merkki ja malli?
  - Tilaa on, kannattaako laittaa kaksi lautasta? (Satelliitit tod näk Thor, Hotbird, Astra't)
  - Viides kaapeli olisi tavalliselle T-verkolle mutta joudun käyttämään kahta antennia eri mastoille eri kanavanippujen takia, yhtyy tolpan kaapissa. Voiko tähän yhteen kaapeliin yhdistää tavalliset T-lähetykset, radion ja "HD-VHF:n"? (huoneisiin menee 2 piuhaa, toinen SAT ja toinen TV/radio käyttöön)
  - Kuinka paljon tilaa nämä järjestelyt vaativat sähkökaapissa talossa? Käsittääkseni mikropäiltä tulevat mustat kaapelit vain vaihtuvat valkoiseen ja jatkaa omiin rasioihin, jos ei tarvitse mitään vahvistinta? Minkälaista laatikkoa tuo haravakaapeli vaatii, ilmeisesti ainakin vahvistimen?

  Uudisrakentajille tiedoksi että tuo musta ulkokäyttöä kestävä koaksiaali on sitten aika vaativa saada menemään ahtaasta putkesta läpi ja paksumpi kuin se sisäkäyttö-valkoinen. Kannattaa laittaa vähintään kaksi tyhjää vesijohtoputkea kaapista pihalle tai välikatolle.