Laser UST tykit

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana odex, 19.10.2020.

 1. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  9 242
  Saadut tykkäykset:
  1 360
  Täytyypä todeta, että terminä aika mitäänsanomaton. Menee monien muiden huonojen suomennosten joukkoon.
   
 2. Boxer

  Boxer Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.10.2009
  Viestejä:
  727
  Saadut tykkäykset:
  100
  Joo, yritin kuvata sitä alkuperäistä Youngin kaksoisrakokoetta, jolla ilmiö todistettiin.
   
  nepa tykkää tästä.
 3. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  3 169
  Saadut tykkäykset:
  586
  Allaoleva bongaus liittynee aiheeseen. Kyseessä siis kehuttu Formovien UST tykki.


  DisplayCAL says ~70% DCI-P3 coverage, when you calibrate the white point to 6500K at around 2000 lumens. Measuring the colors in HCFR also shows the luminances are like 40-60% too low.

  The only way you can fix this is to bring down the white point via RGB gains to nearly half of that. Then the projector's color system can actually produce color saturation sweeps at the actual correct target luminance and low dE.

  So not only does this reduce your lumens to around half, it also reduces your native contrast to around half as well, since it all has to be a digital correction.

  So if you want 3000:1 contrast and 2000+ lumens, you have to be OK with colors that have dEs of 20+, etc. This is just something that for example would not be acceptable at JVC price points.

  But overall this is not unexpected behavior. Projector specs are pretty much always stated in isolation from each other rather than simultaneously. Like JVC says 40,000:1 CR and 2200 lumens for a NZ7. Each of these are true on their own, but not at the same time. So similarly with the formovie, ~3000 lumens, ~3000 contrast, 107% BT.2020 are all true, but not at the same time.


  Moni varmaan kuitenkin miettii näitä UST tykkejä koska valovoimaa suht isosti ja bt2020 yli 100% . Ja näinhän se on muttei samaan aikaan. Eli jos haluaa siitä 3000:1 kontrastista nauttia niin sitten joku toinen osa-alue kusee ja rajusti. En tiedä miten tämä tilanne on muissa UST laitteissa (?)
   
  Viimeksi muokattu: 16.09.2023
 4. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  9 242
  Saadut tykkäykset:
  1 360
  Hieman samaa huomasin myös omassa Awolissa. En tosin läheskään tuolla tasolla, että puoleen pitäisi tuoda kirkkautta. Mutta joillakin väreillä kirkkautta ei vain riitä, vaikka cms:stä säätäisi värin kirkkauden sataan prosenttiin. Hue ja saturaatio on helppo saada kohdalleen, mutta kirkkautta ei. Omassa projektorissa yhden päävärin kirkkaus jää 70%-100% saturaatiolla siitä, mitä sen pitäisi olla. Samoin yhdellä sivuvärillä? (secondary color) kirkkaus ei riitä, mutta ymmärtääkseni niissä hue ja luminance ovat kirkkautta tärkeämpiä.

  Näkeekö tuota sitten miten hyvin todellisessa katselussa, kun tuo kirkkausongelma tulee esille vasta korkeilla saturaatioilla? Vaikea sanoa.
  En ainakaan omin silmin pysty sanomaan, että väreissä tuolta osin olisi vikaa. Joten pitää sinänsä olla tyytyväinen. Toki, jos tykillä olisi hintaa pari kolme kertaa enemmmän, niin ehkä tekniikaltakin pitäisi vaatia parempaa.

  Netistä olen lukenut, että tuo värien kirkkausongelma on nimenomaan laser-tekniikasta johtuva vika. Toivottavasti se saadaan kuntoon jossain tulevaisuuden teknisessä toteutuksesas.

  Omassa projektorissa on Hisensen tekniikka, joka on erilainen kuin FMT:n Appotronicsin tekniikka, joten senkin vuoksi omat mittaukset voivat poiketa tuosta artikkelista.

  NexiGon tykki käyttää samaa tekniikkaa kuin FMT, joten on mielenkiintoista nähdä, miten siinä riittää kirkkautta eri väreillä. Tuotahan valmistaja kovasti mainostaa sillä, että tykki on jo valmiiksi kalibroitu, mutta mitä se tosiaan sitten tarkoittaa kirkkauden ja kontrastin osalta.
  Kontrasti tosiaan seuraa kirkkautta siinä, että mustin musta on käytännössä aina sama oli maksimikirkkaus mikä tahansa. Sopivasti säätämällä voi kirkkautta saada jopa lisää ja sitä kautta paremman kontrastin.

  edit: tuo kirkkausongelma ei näy valkotasapainossa. Sen voi säätää täysin kohdalleen.
   
 5. latexii

  latexii Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  3 169
  Saadut tykkäykset:
  586
  Oletkos muuten vielä koittanut säätää esim BT2020 tai katsoa miten asettuu P3 kohdalleen BT2020 sisällä ?
   
 6. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  9 242
  Saadut tykkäykset:
  1 360
  Lähinnä olen tehnyt pieniä kokeiluja sen suhteen, että miten hdr-kuvaa ylipäänsä saisi kalibroitua. Eli, että saa pc:n ulostamaan hdr-signaalia ja miten softa käyttäytyy. Vähän on ollut nyt taukoa ja odottelua, että tuo NexiGo tulisi. Sitten varmasti tulee tehtyä vertailua tykkien välillä ja myöskin varmasti tuota hdr:ääkin enemmän kalibroitua.

  Olen hdr-kuvassa käyttänyt avsforumilla jaettuja asetuksia. Verrattuna omaan sdr-kalibrointiin, ne ovat todella lähellä. Koska netissä ovat käyttäneet samoja valkotasapainon asetuksia sekä sdr- että hdr-kuvalle, niin olen myös itse laittanut hdr-kuvaan nuo omat sdr-valkotasapainon asetukset. Mielestäni siltä osin valkotasapaino on ihan sama molemmissa tiloissa. Samoin värit ovat todella lähellä toisiaan noilla avsforumin hdr-asetuksilla versus omat sdr-asetukset. Olen tehnyt siten vertailua, että olen testikuvia katsonut pelkässä sdr-tilassa ja sen jälkeen AppleTv:llä tehnyt sdr->dv -muunnoksen, jolloin tykki näyttää samaa kuvaa dv-tilassa. Värit ovat niin lähellä toisiaan, että silmämääräisesti en voisi sanoa, kumpi tila on kumpi. Tietenkään tuossa tilanteessa ei ole käytössä kuin rec709-värit, mutta kuitenkin...
  Tarkoittaa sitä, että AppleTv tekee hyvän muunnoksen, mutta myös sitä, että hdr/dv-asetukset ovat ihan ookoot. Varmasti säädettävää löytyisi, mutta tähän hätään kelpaa nuo asetukset oikein hyvin.

  Pari asiaa noin yleisesti kalibroinnin osalta on tullut esille näiden laser-projektorien myötä. Koska kuvaan ei vaikuta kuluva lamppu (tai lamppujen yksilöerot), vaan valo tuotetaan laser-tekniikalla, joka on periaatteessa muuttumaton osa, niin siltä osin projektorien yksilöerot ovat todella pienet. Jokainen yksilö tuottaa samanlaista laser-valoa, joka menee samanlaisen dmd-piirin ja optiikan läpi. Toki laser-tekniikkakin ajanmyötä "kuluu", mutta millä tavalla? Onko sitä edes mitattu tai voitu mitata? Mutta käytännössä muutama tuhat tuntia tuskin näkyy yhtään missään. Tuo auttaa siihen, että yhden projektorin säädöt voidaan helposti laittaa toiseen projektoriin. Toki sitten screeni ja huone vaikuttaa, mutta periaatteessa samanlaisella screenillä kuvan pitäisi olla melko samanlainen.

  Toinen asia laser-projektoreissa on tuo kalibroinnin hankaluus. Ihmisillä on nimittäin ollut aika paljon ongelmia saada laser-projektoreita kalibroitua kunnolla. Yksi syy on ilmeisesti tuo laser-valon kapea taajuuskaista, jota mittarit eivät aina pysty lukemaan täysin oikein. Hurjin väite avsforumilta (ilmeisesti ammattikalibroijan suusta) oli, että hän ei käyttäisi mitään x-riten kuluttajamittaria laser-projektorien säätämiseen, koska virhe laser-tekniikasta johtuen on jo oletuksena liian iso. Toki hän ammattilaisena voi pitää pientä virhettä omaan makuun liian isona.

  Voisiko jokin tuollainen vaikuttaa myös siihen, että laser-projektoreille on vaikea mitata kirkkautta oikein kaikille väreille? Jos kirkkaus onkin oikea - tai ei ainakaan niin pahasti väärin - mutta mittarit eivät vain lue sitä oikein. Aika monet nettitestaajatkin kuitenkin kalibroivat ja mittaavat projektoreita ihan kuluttajamittareilla. Mietin vain tuota FMT:n testaamista ja laittamaasi tekstiä. Voiko osa tuosta omituisuudesta johtua vain siitä, että mittari ei mittaa oikein...?
   
  aarno2815 tykkää tästä.
 7. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 633
  Saadut tykkäykset:
  132
  Vaikuttaa näemmä siltä, että ust-tykeistä usein mainoksissa käytetty termi "TV" on aika lähellä totuutta(kun ust:ssa on tv-viritin). Nuo ovat aika lähellä toisiaan näköjään monessa suhteessa. Kun joku saa säädöt kohdalleen yhdessä tykissä, niin ne voi monistaa muille saman merkkisille tykeille ja säädöt pysyvät tuhansien leffojen ajan suht. hyvin kohdillaan.Vähän yleistettynä tietenkin. Ihan hyvä ominaisuus tuo.
  Muita ominaisuuksia kun ust-tykeissä vielä parannetaan, niin vaikuttaa hyvältä.
  Ust-tykeissä on vain se otettava huomioon, että päätös siitä on tehtävä ajoissa-siirtyminen toisesta kuvaformaatista ei oikein onnistu(siis tavanomaisen/ust-tykin osalta).
  Tilanne vähän samanlainen kuin on aktiivikaiuttimien ja passiivikaiuttimien osalta äänipuolella.
  Hyvä, että nepa on paneutunut ust-tykkien ihmeelliseen maailmaan! Kohta on jo kolmesta tykistä kokemuksia muille jaettavaksi.
  Hyviä ust-tykkejä saa jo nyt aivan kohtuu hinnoilla ja sehän on mannaa kuluttajalle. Jos ust-tykkien kehitys jatkuu tämänlaisena, niin se on todella kova kilpailija muille tykeille ja suurille töllöille.
  Kolme formaattia käyvät kovaa taistelua keskenään elokuvaharrastajien sieluista...
   
  Viimeksi muokattu: 17.09.2023
  nepa tykkää tästä.
 8. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  9 242
  Saadut tykkäykset:
  1 360
  Ensi kuussa on tulossa seuraava iso ust-tykkien testi. Mukana Formovie Theater (newest revision), AWOL LTV-3500 Pro, AWOL LTV-3000 Pro, Epson LS800, Nexigo Aurora Pro, Ultimea Thor T60, NOMVDIC P2000, LG HU915QB, and Hisense PX-2 Pro.

  Mielenkiintoinen kommentti juuri tuohon laser-projektoreiden mittaukseen liittyen: [I bought] a new $7000 2nm resolution colorimeter/spectrometer to get more accurate color numbers and calibration values on the triple laser light sources.
   
  aarno2815 tykkää tästä.
 9. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 633
  Saadut tykkäykset:
  132
  Aika kattava testi. Mielenkiintoista.:)
   
 10. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  9 242
  Saadut tykkäykset:
  1 360
  Yksi avsforumin käyttäjä on saanut Thorin testiin. Suoraan tykistä mitattuna oli saanut kirkkaus- ja kontrastilukemiksi aikalailla luvatut. Mutta hän ei ollut kovin luottavainen mittauksiinsa, koska ei ole mikään ammattilainen. Kankaalta mitattuna kontrastiksi oli saanut vajaat 2500:1.

  Tällä viikolla _pitäisi_ olla tulossa testiä NexiGosta ja toivottavasti lisää myös Thorista. Se on kyllä kiinnostava kapistus myös, mutta hinnan vuoksi ei kyllä ihan heti uskalla hankkia. Myös firman tiedotus asioista on ollut aika huonoa ja vähän hämärääkin. Facebook-sivuillaan vertasivat omaa laser-tekniikkaansa Appotronicsiin, mutta unohtivat kertoa, että vertailussa eivät käyttäneet uutta Appotronics ALPD 4.0+:aa, vaan olikohan versiota 2.0, joka on jostain 10 vuoden takaa.

  Toiseksi Thor ei näytä olevan alkuperäinen Ultimean laite, vaan ihmiset ovat löytäneet kiinan markkinoilta saman näköisen laitteen samanlaisilla spekseillä, joka on julkaistu viime vuonna. Eli vähän näyttäisi siltä, että kyseinen tykki on vain uudelleenbrändätty länsimaiden markkinoille. Mitään väärää siinä ei sinänsä ole, mutta herättää kysymyksiä siitä, että kun Ultimea väittää omaksi tekniikakseen tuota. Toisaalta voihan olla, että he ovat myös kiinamallin tehneet alunperin ja testanneet sitä kiinamarkkinoilla. Kuka tietää. Jos taas eivät ole, vaan ovat vain samaa tykkiä tuomassa eri nimellä länsimaihin, niin voi olla, että softatuki yms. ei ole ihan samalla tasolla kuin vaikkapa NexiGolla ja Awolilla. Tokihan NexiGon ja Awolin tykitkin käyttävät muiden kehittämää teknologiaa, mutta he eivät sentään ole suoraan toisen tykin kopiota tuomassa markkinoille.
  Tuosta huolimatta toivon Ultimean tykille hyvää menestystä. Ja toivottavasti pystyy speksien lukemiin. Veisi taas ust-tykkejä askeleen eteenpäin.
   
 11. Boxer

  Boxer Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.10.2009
  Viestejä:
  727
  Saadut tykkäykset:
  100
  Joskus aiemminkin olen kirjoitellut, että Kiinassa toimii viihde-elektroniikka-alalla paljon yrityksiä, jotka ensin suunnittelevat mitä laitteen pitää olla -sisäisesti ja ulkoisesti, vuokraavat kokoonpanotilat ja tilaavat kotelon sekä sisäiset komponentit lukuisilta kiinalaisilta alihankkijoilta. Toisaalta löytyy ihan samannäköisiä laitteita joissa on eri kalut sisällä, toisaalta erinäköisiä sähköisesti samankaltaisia laitteita. Monille laitemalleille on ilmoitettu mm. Alibabassa merkiksi "DIY", eli voit kehittää ihan oman brändisi, lähetät vain kuvan myyjälle.
   
  nepa tykkää tästä.
 12. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  9 242
  Saadut tykkäykset:
  1 360
  Ensimmäisiä mittaustuloksia tullut NexiGo Aurora Pro:sta. Ei voi olla sanomatta, että vähän pettymyksiä ovat kaiken hypen jälkeen.
  Alustavasti natiivikontrasti välillä 2000:1-2500:1. Dynaaminen kontrasti välillä 3000:1 - 3500:1.
  Kirkkaus parhaimmassa tilassa out-of-the-boxina noin 1600 lumenia.
  Pitää tosin vielä odotella kunnon säätämistä ja mahdollisia päivityksiä softaan. Vielä on vähän epävarmaa, onko tuossa testiyksilössä sama firmis kuin virallisissa myyntikappaleissa.
  Kun noita lukemia verrataan Formovie Theateriin, josta sama kaveri mittasi natiivikontrastiksi 3600:1 ja kirkkaudeksi noin sata lumenia enemmän, niin NexiGolla on tekemistä, että tuohon pääsevät.
  Mutta vasta ensimmäisiä mittauksia ja säätämisiä. Saman kaverin testissä Formovien mittaustulokset paranivat säätämisen myötä, joten odotellaan vielä rauhassa.
  Mutta molemmissa laitteissa on siis sama alpd 4.0 -teknologia, joten vähän turhan iso ero on natiivikontrastissa, jos samalla teknologialla toisessa on yli 1000:1 parempi kontrasti. Eli voi olla, että vielä on jotain alkukankeutta testaamisessa tai softassa.
  Toivotaan parasta. :)

  Onneksi on vielä kuukautta jäljellä, niin voi peruuttaa oman NexiGon tilauksen, jos tulokset eivät parane. Toki tietenkin sitten, kun sen peruuttaa, niin julkaisevat firmiksen, jossa korjaavat nuo viat. :D
   
 13. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  9 242
  Saadut tykkäykset:
  1 360
  Linkkiä ensimmäiseen viralliseen testiraporttiin. Ei kauheasti NexiGoa mairittele.
  https://www.avsforum.com/attachments/calibrage-sdr-auror-pro-pdf.3506169/

  Kalibroinnin jälkeen kontrasti noin 1800:1. Samoin ei nuo suoraan lootasta -asetuksetkaan nyt ihan niin hienot olleet kuin NexiGo mainostaa.

  Katsotaan, miten NexiGo tuohon reagoi. Paljon ovat kommentoineet noita, mutta jossain vaiheessa pitäisi alkaa faktaa löytymään 3000:1-kontrastille alle kolmen virheellä. Eli siis testituloksia. Ei vain puhetta. Edelleen tosin uskon, että potentiaalia on, koska rauta on sama kuin FMT:ssä. Eli hyvien insinöörien pitäisi saada samasta raudasta sama kontrasti. Mutta, jos sitten onkin huonommat insinöörit ja paremmat mainosmiehet. Jäämme odottelemaan.

  Thorin osakkeet vain kasvavat. :) Mutta silläkin on vielä testit edessä.

  edit: korjataan sen verran, että värien keskivirhe on laatikosta otettaessa tasan kolme, joten ei tuo nyt kauhean huono ole. :)

  edit 2: Mielenkiintoista. Linkki mittaustuloksiin on poistettu muualta. Linkki ilmeisesti itse kuitenkin toimii. Liekö NexiGolla ollut näppinsä pelissä...kun vähän ilkeästi sanottuna saivat paskaa niskaansa...

  edit 3: nyt on mittaustulokset poistettu kokonaan eli yllä oleva linkki ei toimi. NexiGon mukaan testaajan ja heidän välillään on ollut jotain "sekaannusta", josta huonot mittaustulokset johtuvat. NexiGon mukaan heidän omat mittaustuloksensa ovat parempia. Katsotaan ja odotellaan.
   
  Viimeksi muokattu: 20.09.2023
 14. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  9 242
  Saadut tykkäykset:
  1 360
  Ultimean ensimmäinen testi https://www.avsforum.com/threads/ultimea-thor-t60-triple-laser-tv-a-review.3284797/
  Natiivikontrasti kalibroinnin jälkeen noin 1600:1 ja kirkkaus noin 3100 lumenia.
  Sporttitilassa tykki kyllä pystyy mainostettuun 4000 lumeniin.
  Samassa tilassa kontrasti on noin 2000:1. Eli puolet mainostetusta.
  Kirkkautta kyllä siis piisaa tykillä. Ja kontrasti on tuplasti parempi kuin toistaiseksi kirkkaimmalla tykillä eli Awolin 3500 -mallilla.
  Eli, jos 3d-tykin haluaa tai muuten kirkkautta, niin oikein hyvä siihen.
  Mutta sitten taas kontrastin suhteen kannattaa mennä FMT:llä tai NexiGolla. Ja toiveissa toki vielä se, että NexiGo saisi parannettua omia lukemiaan FMT:n lukemiin.
   
 15. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  9 242
  Saadut tykkäykset:
  1 360
  Hauskaa.
  Kickstarter peruutti NexiGon projektin. Pari miljoonaa dollaria pöntöstä alas. Syytä ei ole kerrottu. Kickstarterin ohjeissa/säännöissä lukee, että peruttua projektia ei voi avata enää uudestaan. Eli käytännössä pitää siis aloittaa kokonaan alusta, jos se menee Kickstarterille läpi. Kuinkahan paljon NexiGolla oli jo tuosta tulossa olevasta rahasta laitettu kiinni uusiin hankintoihin yms...? Nyt on kaikki pois.

  Osa tuossa mukana olleista arvelee avsforumilla, että tuo lopetettiin, koska NexiGo mainosti ja möi tavaraa ohi tuon projektin eli ei joutunut siitä maksamaan rojalteja Kickstarterille. Mutta toisaalta silloin olisi luullut, että tuossa olisi neuvoteltu ja sitten poistettu tuollainen myynti.

  Saapa nähdä, miten käy. Projektorit on kuitenkin jo lähetetty eteenpäin eri mantereille, joista tarkoitus lähettää eteenpäin Kickstarteriin osallistuneille. Nyt projektorit ovat ilman vastaanottajia ja pari miljoonaa hukassa.
   
 16. hansolo

  hansolo Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  01.11.2002
  Viestejä:
  4 776
  Saadut tykkäykset:
  549
  Oliko sulla tuollainen tilattuna/maksettuna? Mites muuten yleensä ottaen, jos Kickstarter projekti näin katkeaa, niin rahat ilmeisesti menettää.
   
  Viimeksi muokattu: 27.09.2023
 17. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  9 242
  Saadut tykkäykset:
  1 360
  Tilattuna on, mutta maksettuna ei.
  Eli tuo projekti olisi loppunut kuun vaihteessa, missä vaiheessa rahat olisi veloitettu. Tässä tilanteessa ei sinänsä mitään vaaraa olisi ollut, koska projektorit ovat olemassa ja lähetetty. Eli parempihan olisi ollut se, että olisi jo veloitettu, koska nyt veloitusta ei voi enää tehdä Kickstarterin kautta.
  Mutta noin yleisesti, niin ainahan Kickstarterit riskejä ovat. Kyllähän varmasti niitäkin projekteja on, joissa menettää rahat ja mitään ei saa tilalle. Ja kerran luin projektista, jossa tuote toimitettiin seitsemän vuotta rahoituksen jälkeen. Oli kyllä sitten se, mitä luvattiinkin. Mutta vähän aikaa kesti. :)

  NexiGo on julkaissut tiedotteen asiasta https://www.nexigo.com/blogs/conversation/aurora-pro-pre-order
  Eivät kerro, mistä syystä Kickstarter peruttiin. Mutta lupaavat projektorit samalla hinnalla Kickstarteriin osallistuneille. Pitää vain tehdä tilaus uusiksi heidän sivujensa kautta. Menee vähän hankalaksi, mutta lopulta itselle tuolla ei ole niinkään merkitystä. Projektorin edelleen saa halvalla, jos haluaa.

  Olisi tietenkin hauska tietää syy tuolla projektin peruuntumiselle. Yhdeksi syyksi on mainittu sitä, että jostain syystä jokin aika sitten valmistajan kotisivuilta ja tuolta Kickstarterista on poistettu kaikki viittauksen ALPD 4.0 -tekniikkaan. Tykki toki sitä käyttää, mutta olisiko jotenkin siten, että tuo tekninen termi on jotekin varattu FMT:n käyttöön. En tiedä. Ihmiset ovat tuota kuitenkin pohtineet, että voisiko FMT olla tuon takana, että ovat ilmoittaneet, että NexiGo ei saa käyttää heidän teknologialleen varattua nimeä, vaikka samaa käyttääkin. Mutta menee kyllä ihan arvailuksi.

  Tuossa yllä olevassa linkissä on myös pientä vertailua NexiGo vs FMT, mutta valitettavasti FMT:tä ei ole kalibroitu.
  Toisaalta tuosta yleisestä laserprojektoreiden kalibroinnista on taas ollut netissä juttua. Eräs ammattikalibroija kirjoitti, että jopa yli 10% virheitä tulee, jos halvoilla mittareilla (esim. X-rite) yrittää kalibroida laserprojektoreita. Eli pitäisi olla useamman tonnin mittarit (ilmeisesti X-riten 2000 euron mittarikaan ei riitä). Joten kuinka monella on edes teoriassa mahdollista saada kalibroitua lasertykkiä oikein? Harvalla. Siksi oletusasetukset ovat aika tärkeitä, joten siinä mielessä tuo vertailu kalibroimattomaan FMT:hen on järkevää. Mutta toki olisi ollut kiva nähdä vertailun myös kalibroituun.
   
 18. Moderaattori

  Moderaattori Ylläpito Ylläpidon jäsen Ylläpito

  Liittynyt:
  27.08.2019
  Viestejä:
  704
  Saadut tykkäykset:
  270
  Kuten KickStarter itsekin selittää, se ei ole kauppa vaan paikka osallistua rahoitukseen, jolloin on myös rahoittajalla.

  Mulla on yli viisikymmentä tuettua projektia, niistä yksi ei saapunut koskaan.
  Muutama on ihan vaan heikko tuote, jonka olisi voinut päätellä jo kickstarter vaiheessa, jos olisi viitsinut miettiä asiaa kaikilta kanteilta rauhassa. Arviolta 90-95% ihan sitä mitä pitikin.

  Käytetyimpien joukkorahoitettujen tuotteiden joukossa minulla on mm. kokkiveitsi, lautapelejä, tietokonepelejä, silikonikansia/suojia sekä lisäksi hyllyssä on erilaisia sarjakuvia, taide- ja tavallisia kirjoja, taideprojekteja, yhden piirilevyn tietokone, kuulosuojaimet ym.

  Edelleen osallistun Kickstartereihin, GoFundme, Mesenaatti ym. joukkorahoituksiin, mutta nykyään tulee katsottua tarkemmin mihin osallistun. Ei siksi että olisi huijattu olo, vaan siksi etten tarvitse tai halua kauheasti lisää asioita.

  Saapumatta jäänyt tapaus

  • Teknologiatuote (Andronium Superbook), rahoitettu 2016, lähes 17000 tukijaa.
  • Valmistuskustannukset nousivat komponenttien hinnan heittelyn ja laitteen designin päivitysten vuoksi
   • Yksi toimittaja pimitti jo maksettua varastoa (komponenttien muodossa)
   • Toinen toimitti luokattoman huonoja komponentteja premiumin sijaan, ne piti tilata uudelleen
  • Massatuotantoon siirtyminen kesti revisioiden ja päivitysten vuoksi, joten vasta 2018 alkuvuodesta toimitettiin ensimmäinen "aalto"
  • Kun kolmannen aallon laitteet olivat kullakin mantereella toimitettavina, loppui firmalta rahat
   • Muistaakseni tuhansia laitetta jäi toimittamatta, itse ilmoittivat toimittaneensa ~75%
   • Osa jäi käsittääkseni myös valmistamatta, määristä en tiedä/muista
   • 2019 ilmoittivat että useita tuhansia laitteita jäi siis huolintafirmojen panttivangiksi, minun mukaan lukien
  Toi laite olisi ollut erinomainen tuote 2016 ja oikein hyvä vielä 2017. Päivityksillä se olisi varmaan oikein käyttökelpoinen nykyäänkin, mutta näin ei nyt käynyt.
  Sain sen myöhemmin (vuonna 2022) toiselta osallistuneelta postimaksuja vastaan kokeiltavakseni; laite on nykyään täysin käyttökelvoton, teknologia ajoi siitä ohitse jo vuoden 2019 aikana, eikä se ollut saanut softapäivityksiä vuosiin.
   
  nepa tykkää tästä.
 19. tinke65

  tinke65 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.09.2015
  Viestejä:
  28
  Saadut tykkäykset:
  2
  Lokakuun 2 olisi veloitettu rahat.
  Mä meinaan ostaa tuon,on se kuitenkin paras alle 2000€:n 4K-tykki,myös normimatkan tykit huomioiden.
  Saa vielä vuoden lisää takuuta ilmaiseksi eli 2-vuotta takuuta.
  ALPD-tekniikkaa on käyttänyt myös Viewsonic x-2000.
  https://www.mondoprojos.fr/2022/06/12/test-viewsonic-x2000-4k/

  Saako noita kolmen laserin vehkeitä kalibroitua millään mittareilla luotettavasti,ainakin suuria eroja tulee testaajien kesken,joten kehen voi luottaa?
   
  Viimeksi muokattu: 27.09.2023
 20. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  9 242
  Saadut tykkäykset:
  1 360
  Itse laitan myös tilaukseen tuon. FMT menee liian kalliiksi ja vielä ei ole tiedossa sitä, mihin NexiGo pääsee päivitysten avulla. Lopputulos voi olla sen verran lähellä FMT:tä (ja mielestäni on jo nyt), että tonnin hintaero ei ole perusteltavissa.

  Jos ihan 100% luotettavan kalibroinnin haluaa, niin pitäisi ilmeisesti ostaa päälle 5000 euron mittari. Mutta aion kyllä itse omalla x-ritellä tuon kalibroida. Kyllä Awolinkin kuva paremmaksi muuttui ja valkotasapaino on mielestäni todella hyvä. Mutta kuten aiemminkin kirjoitin, niin joitakin kummallisuuksia kalibroinnissa välillä tuli vastaan. Noihin mittareihinhan on saatavilla korjaustiedostoja (tai ilmeisesti paremminkin mittaussoftiin). Eli, jos kyseessä on systemaattinen virhe, joka on jatkuvasti yhtä iso ja samaan suuntaan, niin tuollaisella saisi korjattua sen. Toki vaatisi vain, että pitäisi olla lainassa ammattilaismittari referenssinä. Mutta sitten, jos virhe on satunnainen, niin sitä ei voi korjata.
  Harmi, että missään päin nettiä ei taida olla mitään vertailua noista mittareista. Pitäisi melkein ottaa lainaan jostain tuollainen hyvä mittari, niin voisi tehdä vertailua.

  Vähän hölmösti tosin tuolla NexiGolla tekivät nyt tuon tilauksen kanssa. Eli, jos kickstarterissa oli se paras tarjous valittuna johon kuuluu 3d-lasit, niin ne pitää erikseen tilata ja erikseen sitten korvaavat sen summan. Jostain syystä ei saa samaan pakettiin tykin kanssa. Mutta pitää seurata, että miten lopulta laittavat tuon myyntiin. Ja milloin myynti edes alkaa. Tällä hetkellä näyttää vain, että tuote on loppunut, mikä nyt vain on tuo tila ennen kuin saavat myyntiin nuo. Noita 3d-laseja on tosin kotona jo aika monta avaamatontakin pakettia, kun Awolilta sain korvauksena kaksi paria. Mutta ainahan niitä mielellään ilmaiseksi lisää ottaa. :D