Lampun ikä - toteutuiko lupaus?

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana Jupe, 02.09.2003.

 1. juhakosk

  juhakosk Member

  Liittynyt:
  01.06.2003
  Viestejä:
  46
  Saadut tykkäykset:
  0
  Epson EMP-TW2000 --- 2106h ja lamppu sanoi poks. Edellinen kesti about saman verran.
  Hetken ehdin ihmettelemään että onpa kuva himmentynyt todella selkeästi sitten viime näkemän ja vilkaisin valikosta tuntien määrän. Samalla sitten otin pois säästö moodista että näkisi kuvan edes vähän paremmin, ja siitä 5min niin kuva katosi pamauksen saattelemana.
  Voisi kait alkaa katselemaan nykytilannetta tykkien osalta, DLP kiinnostais mutta lens shift olisi kiva olla molemmilla akseleilla. Mahtaako sellaisia vieläkään olla olemassa vai onko se ihan jokin DLP tekniikan rajoitus..
   
 2. Rusakko_

  Rusakko_ Member

  Liittynyt:
  22.07.2006
  Viestejä:
  66
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jees, taas poksahti lamppu Sanyo Z5:sta. Tämä toinen polttimo kesti 1418 h pääosin eco-tehoilla ja alkuperäisellä moduulilla. Nyt vaihdoin tarvikelampun ja tarvikemoduulin. Tarvikemoduuli oli paljon kirkkaampi alkuperäiseen moduuliin nähden eli kyllä se "umpio" sumenee. Kuva on silminnähden kirkkaampi nyt. Suodattimet olivat muuten aika tukossa, liekö ottanut lämpöä?! Lämpörele ei ollut poksahtanut kuitenkaan.

  Eli eka lamppu kesti 1930 tuntia, toinen alkuperäinen polttimo 1418 tuntia. Epäilen jälkimmäisen lyhyempää kestoaikaa sumentuneella moduulilla (kuumentuu enemmän) ja suodattimien puhdistuksen laiminlyönnillä (oops) :)

  Mutta tosiaan mitään huikeita tuntimääriä tuolla ei saavuteta. Sanyo on toiminut hienosti, eikä fullHD:tä kaipaa vieläkään. Sen sijaan LED-tykkiä kaipaan, mutta ei käytännössä ole löytynyt sellaista tavan kuluttajalle...
   
 3. Ari

  Ari Active Member

  Liittynyt:
  25.06.2000
  Viestejä:
  3 320
  Saadut tykkäykset:
  4
  Sony HW15:sta meni sitten toinen lamppu tämän viikon maanantaina. Kyseessä oli tarvikelamppu, vaikkakin Sony Centeristä tilattu ja ostettu... Kun tykin alkuperäinen lamppu kesti n. 7000 tuntia, niin tämä kesti vain n. 3700 tuntia, eli huomattavasti vähemmän, noin puolet. Nyt hankin tykkiin uuden alkuperäisen Sonyn lampun, jossa oli sellainekin ero, että alkuperäisen lampun mukana tuli myös uusi ilmafiltteri, jota ei tarvikelampun mukana ollut tullut viimeksi. Joten tykki sai nyt sisäänsä sekä uuden alkuperäisen ja aidon Sonyn lamppumodulin sekä uuden ilmansuodattimen.

  Jouduin katselemaan väliajan varatykkejä... joita toki on 3 kappaletta... wanha veteraani Sony VW10HT 768p 3LCD harmaakaihisimulaattori sekä kaksi Brookstone LED/DLP matkatykkiäni, 480p HDMI Pocket Projector ja 800p HDMI Pocket Projector Pro, jotka ovat ihan kivoja matkalla, mutta zoomin puute ja pienen dlp-tykin meteli kiusasivat kotona.

  Katsotaan nyt mikä on sitten seuraavaksi aidon Sony-lampun kestoikä. Voisi tietysti kokeilla tilata pelkän uuden Philips-polttimon ja vaihtaa sen jompaankumpaan vanhaan lamppurunkoon jotka tuosta ovat jääneet, kun tuossa originaalissakin näytti olevan Philipsin polttimo.
   
 4. louccu

  louccu New Member

  Liittynyt:
  21.09.2005
  Viestejä:
  29
  Saadut tykkäykset:
  0
  Viikko sit paukahti lamppu tai siis sammui ja nyt kun sain uuden lampun niin pystyin tarkistamaan tunnit joita oli 7182. Aikas hyvin ellen sanoisi vallan erinomaisesti kesti lamppu. Suodatin aika on säädetty muistuttelemaan 200 h välein. Ja avasin tykkiä myös himpun verran enemmän ja aika runsaasti sinne kertyy pölyä mitä ei suodatin aukon kautta pysty imuroimaan pois.
   
 5. MikkiHiiri

  MikkiHiiri Do It Yourself Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.10.2003
  Viestejä:
  3 760
  Saadut tykkäykset:
  13
  Postaillaan tännekin foorumille pitkästä aikaa. Vanha PLV-Z700 poksautti lampun 5106h ikäisenä. Eka lamppu oli, ja tilalle tuli nyt halpa kiinalamppu ebaystä.
   
 6. Harry

  Harry Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  06.09.2004
  Viestejä:
  1 904
  Saadut tykkäykset:
  7
  Tuosta sen näkee, että sanyo teki hyviä tykkejä...perkuleen Pana kun meni ostamaan kilpailijan :weep:
   
 7. Jupe

  Jupe Active Member

  Liittynyt:
  24.03.2000
  Viestejä:
  3 129
  Saadut tykkäykset:
  20
  Varoitus lampunkuluttajille.

  Hankin hiljattain Sony HW55ES:n. Hankin siihen varalampuksi Saksasta Amazonin kautta ns. "halpalampun", eli kiinalaisen piraattituikun. Hinta oli halpa, 70 kieppeillä. Otin varalampun heti käyttöön, koska kokemus on edeltävistä malleista jo osoittanut, että varalamppu on usein heikompi kuin alkuperäinen ja se on hyvä testata heti käytössä. Tietysti ajatuksessa on otettava huomioon, että myös originaali pitää jonkun matkaa testata, koska lampuilla on takuu kuitenkin.

  Kiinalaisen varalampun kuva oli kammottavan himmeä. Normisti nämä halpislamput on olleet heti himmeämpiä mutta tämä oli siis kuin joku kynttilä, ei olisi voinut katsoa elokuvaa. Se ei ollut silmin nähden lähellekään yhtä kirkas kuin oikean lampun säästötila. Lamppu meni toki palautukseen. Tutkin lamppua suurennuslasilla ja kyllä se uusi oli mutta oli vain viallinen.

  Hankin sitten toisen varalampun mutta tälläkertaa siten, että alkuperäinen Philipsin polttimo löytyy. Kuva oli myös silmin vertailtuna alkuperäisen lampun tasoisen ilman, että olisin huomannut mitään muutosta. Halusin tarkoituksella lampun tällä kerralla muoveineen mutta halvempi olisi ollut ilman koteloa.

  Oletan, että osa halpalampuista sinänsä toimii mutta ovat enemmän tai vähemmän himmeitä tai antavat epätasaisesti valoa. Tähän viittaa omat aiemmatkin kokemukset. Myös muutama vuosi taaksepäin lähetin yhden ns. kopiolampun takaisin. Jos haluat parasta kuvaa, suosittelen hankkimaan jonkun merkkivalmistajan polttimon. Näppituntumalta katsottu kirkas tunti on myös edullisin. Jos haluaa tinkiä, edullisin tapa on usein muutenkin hankkia pelkkä lamppuosa ilman asennusrunkoa, joka lienee viimeistään järkevä vaiheessa missä entinen lamppu on jo himmentynyt vähän, eli siis nyrkkisääntönä yli 1000h.

  Lampujen muoviasettimella näyttäisi yleinen hintataso olevan jokseenkin järjenvastainen. On jopa halvempaa ostaa yksi kiinalainen kopio asettimella lamppuineen ja yksi aito lamppu pelkkänä lamppuna ja yhdistää ne kuin kokonaisuus valmiina, opin tämän episodin yhteydessä.
   
 8. Moti

  Moti Active Member

  Liittynyt:
  12.09.2001
  Viestejä:
  1 022
  Saadut tykkäykset:
  9
  Pitääkös Sonyssa ilmasuodatinta mitenkään putsailla? Aikoinaan Panasonicin 300:ssa se oli tehty helpoksi ja suositus oli 100h välein.
   
 9. Moti

  Moti Active Member

  Liittynyt:
  12.09.2001
  Viestejä:
  1 022
  Saadut tykkäykset:
  9
  Kiitokset Jupelle. Lamppu on ehkä väärä paikka säästää jos on investoinut tuhansia euroja prejektoriin.
   
 10. =Rike=

  =Rike= Elac 310 Tukijoukot

  Liittynyt:
  26.03.2004
  Viestejä:
  153
  Saadut tykkäykset:
  1
  Sony HW40 manuaalin mukaan 1500h välein, riippuen käytöstä.

  When “Please clean the filter.” appears on
  the screen, you should clean the air filter.
  The air filter should be cleaned every 1,500
  hours. This value varies depending on the
  environment or how the projector is used.
  1,500 hours are approximate.
   
 11. HTV

  HTV New Member

  Liittynyt:
  03.01.2010
  Viestejä:
  4
  Saadut tykkäykset:
  0
  Epson EH-TW2900: 1561h kesti alkuperäinen lamppu. Lamppu meni aika himmeäksi loppua kohden ja jätti viimein syttymättä kokonaan. Tarvikelamppu tarkivepolttimolla kesti n. 10h ja hajosi paukahtaen. Kummasti alkaa jo poltella uuden tykin hankinta.
   
 12. noeikujoo

  noeikujoo Well-Known Member

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 491
  Saadut tykkäykset:
  38
  Jaksoin katsoa JVC DLA-X30:n alkuperäistä lamppua 2850h, kunnes himmentynyt ja välkkyvä kuva alkoivat häiritsemään liikaa. Projektoria käytin aina lampun täydellä teholla 3D elokuvia katsellessa, eli ehkä n. 100-200h. JVC ilmoittaa lampun käyttöiäksi 3000h normal modessa, joten ihan hyvin tuo lamppu kesti. Alkuperäinen JVC:n varalamppu maksoi n. 300€. En viitsinyt osaa kiinalaista piraattilamppua, kun lupasivat tuolle JVC:n lampulle 1000h/12kk takuunkin.
   
 13. spessu

  spessu Member

  Liittynyt:
  10.12.2003
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  4
  Epson EH-TW3200. Kaksi kertaa on nyt lamppu mennyt pimeäksi, molemmilla kerroilla vajaa 2000 tuntia käyttöaikaa. Jälkimmäinen oli takuulamppu. Kuva oli molemmissa tapauksissa hiljalleen, kuukausien kuluessa, himmentynyt jonkin verran. Laitoin tarvikepolttimon tulemaan. Harmi vain, että hajosi juuri joulun ja uudenvuoden alla.

  Saisiko muuten takuulampun tilalle toisen takuulampun? 3-vuoden takuuhan ainakin alkuperäisessä oli? Ainakin joku tuolla TW3200-ketjussa oli saanut noita takuulamppuja oikein urakalla.
   
  Viimeksi muokattu: 23.12.2014
 14. KaKui

  KaKui FullHD Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  26.07.2000
  Viestejä:
  2 250
  Saadut tykkäykset:
  23
  Jos se tykin alkuperäinen takuu ei ole mennyt umpeen niin pitäisi saada, takuulampulle ei tule uutta 3v takuuta vaan mennään alkuperäisen tykin/lampun takuun mukaan. Ainakin kaveri sai 2900 malliin kaksi vai jopa kolme poltinta takuuseen.
   
 15. Salmisen Simo

  Salmisen Simo New Member

  Liittynyt:
  06.01.2007
  Viestejä:
  21
  Saadut tykkäykset:
  0
 16. Jupe

  Jupe Active Member

  Liittynyt:
  24.03.2000
  Viestejä:
  3 129
  Saadut tykkäykset:
  20
  Mä ihmettelen sitä miten hirveän pitkään monet tähän ketjuun kirjoittaneet on voineet käyttää noita lamppuja. Siellä on useita parin tuhannen tunnin mutta sitten vielä jopa yli 4000 tuntia tai joku taisi yllä mainita ihan 7000 tuntiakin kerran. Miten te pystytte kattomaan niin himmennyttä kuvaa? Kirkkaat silmät varmaankin.

  Joskus yli 10 vuotta sitten kun itse aloitin tän ketjun en tietämättömänä mistään osannut kuvitella lampun luonnetta. Jotenkin kuvittelin, että se on aina sama kunnes se poksahtaa. Mutta eihän se niin ole. Nyt ehkä noin 5 projektoria ja ties kuinka monta lamppua myöhemmin olen oppinut, että 1500 tuntia on pitkällekin se mitä lampulta ylipäänsä viitsii katsoa. Tosin kieltämättä, jotkut lamput vaan säilyy katselukelpoisena sitäkin pidempään.
   
  Viimeksi muokattu: 03.01.2015
 17. Salmisen Simo

  Salmisen Simo New Member

  Liittynyt:
  06.01.2007
  Viestejä:
  21
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itselleni vastaten että Ameriikasta lamppu tuli viikossa.

  Ja Jupen kommenttiin yhdyn että lamppu olisi kannattanut vaihtaa ainakin vuosi sitten.
  Sen verran parempi kuva on.
   
 18. kkuula

  kkuula Member

  Liittynyt:
  09.01.2008
  Viestejä:
  225
  Saadut tykkäykset:
  0
  Optoma HD600x tässä jo ties kuinkamones lamppu menossa ja kestäneet noin 3000 tuntia. Tuossa ajassa lamppu ei juurikaan himmene toisin kuin oli HD700x:n lampun kanssa.
  Uusi nähtävästi aito philips polttimo ebay:stä noin 70€
   
 19. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  7 197
  Saadut tykkäykset:
  528
  Tämä on varmaan ihan hyvä ketjua kysyä, että kumpi kuluttaa lamppua enemmän: sen päällä pitäminen vai käynnistäminen?

  Varmasti tuo lampun sytyttäminen kuluttaa lamppua hetkellisesti aika paljon, mutta mitähän se olisi verrattuna päälläoloaikaan?

  Auton xenon-lamppujahan ei suositella sytyteltäväksi jatkuvasti, koska se kuluttaa lamppua paljon enemmän kuin päällä pitäminen, mistä tämä asia tulikin mieleen.
   
 20. JJtalo

  JJtalo Member

  Liittynyt:
  13.12.2010
  Viestejä:
  161
  Saadut tykkäykset:
  0
  Totta, ja silti monessa autossa valot syttyvät kun virrat laittaa päälle, ja starttauksessa sammuvat, ja kun auto käynnistyy syttyvät uudestaan. Omassa autossani jännite ei kyykkää startissa niin pahasti että xenonit sammuis, edellisessä tojotassa halogeenipolttimoita sai vaihtaa muutamaan kertaan vuodessa, koska valot räpsy päälle - pois - päälle aina kun auton käynnisti.