Lampuista (ns. päivänvalolamput, 5000-6000-kelviniä)

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Hypno, 06.03.2007.

 1. _oPa_

  _oPa_ Käyttäjä

  Liittynyt:
  02.01.2008
  Viestejä:
  41
  Saadut tykkäykset:
  0
  Enpä ole vielä tullut tilanneeksi noita isompia lamppuja, vaikka kovasti suunnittelin. Johtuu varmaan kun kesällä näillä korkeuksilla tarvii lähinnä pimennysverhoa.
  Mittasin tuon ja noilla palikoilla kannasta kuvun reunaan on 15cm. Veikkaan siis että vähän hintsusti noille polttimoille, kun kuitenkin sen verran kuumuvat käytössä. Ratkaisuhan tuohon on varsin simppeli, eli pidemmät kulmaraudanpalat. Mahdollisesti samalla laittaa uudet johdot, kun tuo kolmio-kiinnitys alkaa varmasti näyttää hieman liian matalalta.
   
 2. bluray

  bluray Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2011
  Viestejä:
  223
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kovasti noita Adluxin etc. edustamia/maahantuomia "vivalittuja" (Viva-Lite) nyt hehkutellaan ympäri njettiä, mutta mistäs noiden Ihmelamppujen (tm) ns. spektraalikäppyrät sais nähtäväksensä?

  Ainoa mitä löysin, oli tämä http://www.viva-lite.de/tl_files/downloads/T8 30W Datasheet.pdf

  Eikä jos katson tuota Viva-Liten T8 loisteputkea, niin eihän tuo mikään "auringonkorvikeputki" todellakaan ole vaan muistuttaa jotenkin epäilyttävästi huomattavasti vakiintuneempaa ns. kolmifosforiputkea (triphosphor tube). Jolloinka hinta ei todellakaan saisi olla 20 euroa per kappale vaan jotain aivan muuta, ehkä 10 tai 5:llä jaettu hinta. Siis 2-4 euroa kpl olisi kohtuuhinta kolmifosforiputkelle.

  Tässä vähän mallia oikeasta päivänvaloputkesta, "auringonkorvaajasta". http://www.narva-bel.de/en/Products_Special_fluorescent_lamps_1586.html

  Kyseinen putki on erikoisputki, jota myydään mm. graafiselle teollisuudelle päivänvalon korvaajaksi mm. värierotteluhommiin. Jotenka kyllä melkein aurinkoavastaavaa valoa osataan loisteputkesta taikoa esiin. Hinnasta en osaa sanoa mitään. Varmaan kosminen tuon Narvan putken hintakin on.

  Muuten luokattoman huonot ja epäasialliset nuo Viva-Lite (DE) tuotesivut kun vertaa vaikka tuohon toiseen saksalaiseen putkivalmistajaan, Narvaan. Kyllä valmistajan sivuilta pitäisi selvästi käydä ilmi, mitä tuotteita on tarjolla - ja tekniset speksit niihin. Viva-Liten sivut ovat lähinnä täynnä tuota "päivänvalo-itupussi-ruokahamppu-ionivesi" hömpöökiä, jota on tarjolla niin monessa paikassa nettiä nykyään. Onko Viva-Liten tuotteiden hinnasta + tarjotun vedätyshumpan määrästä vedettävä johtopäätös, että kyseessä on ns. ituhippien kusetus?

  PS. Ostin vastikään kokeeksi noita Narvan Bio Vital putkia. Kolmifosforiputkiahan ne ovat - ja hinta edelleenkin "karvainen" 10 euroa kipale. Mutta en kyllä erota värisävyssä mitään eroa Viva-Liten värkkeihin. Ihan samanlaisia "päivänvaloja" kummatkin ovat. Viva-Lite vaan hinnaltaan tuplaten Narvaan verrattuna.

  Saakos mistään aikuisten oikeita Päivänvaloputkia? (esim. vaikka tuota Narvan Colorprooffia) Mikäs semmoisten putkien hinta on?

  PS. Varmemammaksi vakuudeksi nyt sitten: En siis kommentoinut MITENKÄÄN Viva-Liten LED-lamppua - jossa ainakin jossakin mallissa on liki es.merkillinen spektraalikäppyrä. Nyt on puhe röörilampuista - koska ei noista ledi-himmeleistä kumminkaan saa yleisvaloa tarvittavien luxien vertaa irti. Maksavatkin mokomat kerpeleesti.
   
  Viimeksi muokattu: 20.01.2014
 3. bluray

  bluray Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2011
  Viestejä:
  223
  Saadut tykkäykset:
  1
  PS. Päivänvalolamppujen kruunaamaton kuninkas olisi kait ns. rikkiplasmalamppu, joka on keksintönä parikytävuotta vanha.

  Muistaakseni keksinnön ympärillä oli joku kaupallistamista yrittänyt yrityskin, joka teki konkat. Samsung of Korea on kait koitellut myös jotain vastaavaa tarjota.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Rikkiplasmalamppu

  Rikkiplasmalampun tuottama valo olisi likimain täydellistä ja vastaa 95% äiti Auringon spektriä. Valoakin tuosta härpäkkeestä saadaan irti julmetusti.

  Ongelma onkin sitten mahdolliset EMI-häiriöt ja kolho tekninen sopivuus nykykämppiin ja ratkaisuihin. Tommoinen keinoaurinko kun on vähän liiankin tehokas.
   
 4. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 827
  Saadut tykkäykset:
  301
  Oleellisia tietoja ovat varmaankin värintoistoindeksi ja värilämpötila, jotka Viva-Litellä ovat 96 ja 5500K. Riippuu sitten siitä, että miten lähelle noita arvoja haluaa päästä. Esim. Philipsillä on 950-malli, jonka värintoistoindeksi on 92 ja värilämpötila 5300K:
  http://www.ecat.lighting.philips.fi...amput/master-tl-d-90-de-luxe/928044595081_eu/

  Ja maksaa vain muutaman euron kappale. :)
   
 5. lahkonen

  lahkonen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.06.2005
  Viestejä:
  633
  Saadut tykkäykset:
  27
 6. vps358

  vps358 Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  11.02.2005
  Viestejä:
  4 283
  Saadut tykkäykset:
  350
  Puusilmä! ihan samoilta sivuilta olisit löytänyt...

  T: Vesku
   
 7. Käikäle

  Käikäle Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2001
  Viestejä:
  992
  Saadut tykkäykset:
  0
 8. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 827
  Saadut tykkäykset:
  301
  Viimeksi muokattu: 21.01.2014
 9. lahkonen

  lahkonen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  22.06.2005
  Viestejä:
  633
  Saadut tykkäykset:
  27
  Käytin lisämäärettä helposti siksi, että olen käyttänyt nyt vuoden verran etsiessäni eri Euroopan verkkokaupoista sopivia LED-lamppuja korvaamaan meidän katossa olevat halogeenit, joista suurin osa ei enää toimi. Olen kahlannut kymmeniä verkkokauppoja läpi ja lähetellyt tiedusteluja sekä Suomeen että Saksaan ja tilannutkin kolmesta eri saksalaisesta verkkokaupasta kokeeksi lamppuja. Nyt vihdoin löysin sopivan tuotteen, joka ei maksa 60-80 eur/kpl (tarvitsen lamppuja noin 20 kpl, eikä ole varaa ihan noin paljoa maksaa), ja laitoin juuri pari päivää sitten tilauksen sisään. Käytin määrettä helposti myös siitä syystä, että kyseinen verkkokauppa ei jostain syystä hyväksynyt visa-maksuani, joten suoritin koelamppujen maksun suoraan tilisiirtona, johon verkkokaupasta vastattiin noin kahden kuukauden kuluttua viestimällä, että ovat saaneet minulta rahaa, mutta eivät tiedä mitä olen tilannut, koska tilaus ei heidän järjestelmässään näy. Sain asian kuitenkin lopulta selville ja DHL toimittikin koelamput noin kolmen viikon toimitusajalla. Tämä ei siis liity loisteputkiin milllään tavalla.

  Mikä liittyy loisteputkiin, on se tosiasia, että tarvitsen myös niitä, mutta en jaksaisi nähdä enää samanlaista vaivaa niiden hankkimiseksi, siksi käytin aiemmassa viestissä lisämäärettä helposti. Linkki, jonka postasit ei mielestäni sisällä suoraan kuluttajien kivijalkamyymälöitä, vaan tukkuja tai maahantuojia, joista kyseisiä tuotteita ei saa hankittua helposti. Haluaisin hakea kyseisiä loisteputkia jostain kaupasta, jossa voisin ensin omalla (puu)silmälläni nähdä, miltä valo näyttää, enkä tilailla putkia ensin koemielessä jostain verkkokaupasta ja odotella sitten niitä mahdollisesti saatavaksi. Sitä tarkoitin lisämääreellä helposti - tosin en tiedä onko sellaista vaihtoehtoa enää nykyään olemassa.
   
 10. Käikäle

  Käikäle Käyttäjä

  Liittynyt:
  14.03.2001
  Viestejä:
  992
  Saadut tykkäykset:
  0
  SLO on sähköalan tukkuketju joka ei myy yksityisille joitain poikkeuksia lukuunottamatta. Ja hinnat ovat listahintoja josta asiakkaat saavat siivun pois.

  Tuolta lamppuexpressiä joskus itsekin katselin mutten uskaltanut tilata Philipsin lamppuja sieltä. Onko kukaan tuolta tilannut mitään?
  http://www.lamppuexpress.com/tietoja-lamppuexpress.com-sivustosta/
   
 11. bluray

  bluray Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2011
  Viestejä:
  223
  Saadut tykkäykset:
  1
  Oleellisia tietoja varmaan nuokin, mutta eivät Autuaaksitekeviä. Kyllähän se on se värispektrin samankaltaisuus ja -muotoisuus Auringon valon spektrin kanssa, joka tekee putkesta päivänvaloputken eikä mikään muu. Tuolle Philipsin putkelle en sitä tietoa kyllä näe missään, joten kyseessä tuskin on mikään aito päivänvaloputki vaikka valmistaja väittäisi mitä.

  Sitäkin hieman ihmettelen, että missä vaiheessa Viva-Litestä tuli mukamas joku "gold-standard"? ("kuinka lähelle sitä haluaa päästä")

  Justiinsahan kerkesin todeta, että Viva-Liten suoritus ei vakuuta.

  Hinnasta viimeistään voi päätellä, että feikki feik. Päivänvaloputken fosforiin tarvittavat harvinaiset lisäaineistukset (rare earth) pitävät huolen siitä, että jo pelkät valmistuskustannukset ovat useita euroja per putki. Jotenka loppuhinta kuluttajalle ei koskaan eikä milloinkaan tule olemaan "muutama euro" normaalissa terveessä bisneksessä.
   
  Viimeksi muokattu: 27.01.2014
 12. vemkki

  vemkki Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  10.09.2006
  Viestejä:
  3 827
  Saadut tykkäykset:
  301
  Täällä näytti spektriä olevan.
  http://download.p4c.philips.com/l4b/9/928044595081_eu/928044595081_eu_pss_finfi.pdf
  Silmämääräisesti kuvia vertaamalla Viva-Liten spektri on kyllä hieman parempi, mutta onko sitten hintansa väärti, onkin sitten toinen juttu.

  Jos ei minkään sortin loisteputkivalo kelpaa, niin se on toki asia erikseen. Loisteputkivalo on spektriltään enemmän tai vähemmän piikikästä. Kommentoin kuitenkin sen takia, että sanoit, että Viva-Lite on liian kallis laatutasoon nähden, joten ajattelin linkittää mahdollisen halvemman vaihtoehdon. Tuli samalla itsekin opittua asioista hieman lisää, kun tutkin vaihtoehtoja.

  Päivänvaloputkien valmistusmateriaaleista minä en tiedä mitään, joten siihen en kommentoi mitään. Veikkaan kyllä, että Philipsillä on paljon suuremmat valmistuserät kuin jollain Viva-Litellä, mikä mahdollistaa alemmat hinnat, ja lisäksi Viva-Lite pyrkii profiloitumaan premium-tuotteena.

  Googlatessa selvisi sellainen mielenkiintoinen seikka, että useimpien isojen valmistajien ns. täysväriset päivänvaloputket olivat 6500 Kelvinin putkia. Monille tämä varmasti on liian sinistä valoa kotivalaistukseen. Viva-Lite keskittyy 5500 Kelviniin, joka on selvästi lämpöisempi sävy. Ainoa verrokki sille on tuo Philips, joka sekään ei ihan samalle värintoiston tasolle pääse speksien perusteella.
   
 13. bluray

  bluray Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2011
  Viestejä:
  223
  Saadut tykkäykset:
  1
  Olipa ikävän näköinen käyrä. Aika päivänselvää, ettei tuo mikään kunnollinen päivänvaloputki ole. Kyykkää erittäin pahasti varsinkin viher-keltaisen kynnyksellä valotehossa. Alueella, joka on tarkan näkemisen kannalta yksi oleellisimpia.


  Ainahan niissä piikkejä väkisinkin on, mutta oleellisempaa on lienevät nuo KUOPAT (missä kohtaa ja kuinka syvät - tai niiden puuttuminen).

  Kun nyt olis edes tällaista käppyrää http://www.narva-bel.de/en/Products_Special_fluorescent_lamps_1586.html se spektri, niin vois kutsua päivänvaloputkeksi.

  Ok. Selvennös: En peräänkuuluttanut halvempaa paskaa.

  Oikeasti haluaisin tietää, miltä näyttää paras mahdollinen päivänvaloputki. Hinnasta välittämättä. Vasta kun tietää mikä on putkien Mersu, voi ruveta arpomaan, että onko se hintansa väärtiä. Ei kiinnostaisi oikein sotkeentua noihin 3-fosforiväärennöksiin. Valmistajalla täytyy olla melkoinen taloudellinen intressi peukaloida hieman tavis-3-fosforiputken värilämpötilaa ja markkinoida sitä sitten "päivänvaloputkena". Hinta kun kymmenkertaistuu.

  Uskon kuitenkin, että on olemassa aidosti päivänvaloputkiakin. Mitenkä muuten tuo Narvan putki, jota myydään graafiseen teollisuuteen päivänvalon korvikkeeksi värierottelijoille, olisi olemassa?

  Päivänvaloputkien fosforeihin tungetaan kaikenmaailman harvinaisia maametalleja (terbium, yttrium, lanthanium mitä lie niitä onkaan), joiden kilohinta on huikea. Lisäksi niitä päällystysvaiheessa leivotaan (kerrostetaan) ties mitenkä, jotta saadaan tasaisempi spektrijakauma. Noiden rare-earth moskien hankintahinta täytyy olla aika merkittävä koska näinkin epätoivoisia asioita on pohdittu kuin että vanhasta loisteputkijätteestä yritettäisiin kaapia em. harvinaiset maametallit takaisin hyötykäyttöön....http://www.wpi.edu/Images/CMS/MPI/Phosphor_Dust.pdf

  Lähtökohtaisestihan kaikki loisteputkivalo on UV-valoa....(UV-putken teko on siten erittäinkin edullista kun ei tarvitse sitä putkea päällystää sisältä mitenkään). Putken fosforin ominaisuudet pääasiassa määräävät, millaista valoa putki emittoi.

  Philipsillä tuskin on mitään etua isommudestaan tässä asiassa. Ainakaan esittelemäsi Philipsin lamppu ei vakuuta, täyttä 3-fosforibulkkiahan tuo oli. Se on halpa putki ja kuuluukin olla sitä.

  Auringon keskimääräinen värilämpötila on näin lonkka-muistilta 5800 Kelviniä, joten Viva-Lite on oikeilla jäljillä TUON asian suhteen. Mutta uudistan käsitykseni, ettei pelkkää värilämpötilaa ja CRI:tä pidä nostaa jeesuksen asemaan kun ilmeisesti oleellisempi asia on kuinka hyvin lampun valontuoton taajuuskäppyrä vastaa Auringonvalon spektriä. Se vissiin olis se kaikkein tärkein asia päivänvaloputkessa. Ainakin sitä näyttää painottavan True-Light (Europe). Tsekatkaa mitä he sanovat asiasta. http://www.true-light.eu/ENG/True-Light.php Spektriä siellä näytetään vertailevan, ei kelvineitä tai CRI-toistoindeksejä.

  Ainakin Amerikan True-Light (tai True-Lite) on tämän päivänvalohömpän yksi alku ja juuri. Amerikan True-Lite:t tulivat aikoinaan Dura-Test nimisestä tehtaasta, joka oli kait itse John Ottin perustama (tai hän lisensoi teknologian heille). Dura-Test on sittemmin konkassa, mutta Mr. Ottin putkilla on sen verta kova maine Amerikan ihmemaassa, että siellä edelleenkin myydään sillä nimellä päivänvaloputkia (mm. Ottlite tavaramerkillä).

  Itse herra Ott on jo kuollut, mutta hänen edesottamuksistaan voi hieman lukea Wikistä. http://en.wikipedia.org/wiki/John_Ott
   
 14. bluray

  bluray Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2011
  Viestejä:
  223
  Saadut tykkäykset:
  1
 15. bluray

  bluray Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.01.2011
  Viestejä:
  223
  Saadut tykkäykset:
  1
  Jännä että tämän viestiketjun viestissä nro 2 (vuodelta 2007), nimimerkki Sapa sanoi oleellisimman kriteerin ns. Päivänvalolampuista mutta siitä huolimatta keskustelu on harhautunut varsinkin ketjun loppupuolella pelkistä värilämpötiloista jankkaamiseksi. Sapan kommentissa Adlux tosin virheellisesti tituleerataan 'valmistavaksi yritykseksi', mitä se ei käsittääkseni ole. Pelkkä agentuuriliikehän tuo.