Lampuista (ns. päivänvalolamput, 5000-6000-kelviniä)

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Hypno, 06.03.2007.

  1. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Jokainen tutkikoon kokeilemalla valontarpeensa.

    Minulla 150 lumenia epäsuoraa valoa riittää näppiksen naputteluun ja (tv-)lehden lukemiseen. Hämärässä lehden värien näkeminen on heikkoa, mutta onkin tarkoitus tuijottaa monitoria.

    Sitten kun alan kunnolla lukea aikakauslehteä, lisään vielä noin 250-300 lumenia ledivaloa eli pari erilaista lediä lisäksi. Kohdevalona nämä muut ledit ovat, suoraa valoa lehteen ammutaan noin metrin päästä. 400-450 lumenia siis riittää minulle värikkäiden lehtien lukemiseen.

    Kun pitää työskennellä, esim. mitata sahausmerkkejä ja sahata tarkasti, tai huoltaa fillaria/moottoria, silloin tarvitaan selvästi enemmän valoa, ja diffuusia yleisvaloa nimenomaan. Kohdevalo lähinnä häikäisee. Tehokas yleisvalo lisättynä sopivan himmeillä kohdevaloilla (teholedi taipuisan ohuen varren päässä) on paras, että kohteen syrjäisetkin sopukat ja kuopat näkee. Mikään valoista ei saa aiheuttaa häikäistymistä. 15000 lumenia voi olla tarpeen, tällaisella valomäärällä minä otan digikuvia. Joskus 5000 lumeniakin riittää käsillä työskentelyyn.

    Valon määrän tarve (ja värintoiston puhtaus) riippuu siitä mitä milloinkin ollaan tekemässä. Itse ne valon sopivat määrät ja kohdennustavat pitää opetella kantapään kautta.



    On aivan sama mikä laite ne lumenit tuottaa, hehkulamppu vai nuotio vai hitsausliekki vai salama. Vaikka minä siis käytänkin ledejä ja halogeeneja, lumenimäärähavaintoni pätevät (minun silmilläni katsoen) vaikka käyttäisin loistelamppuja.

    Eli:

    Vajaat 200 lumenia sopii epäsuoraksi yleisvaloksi nestekidemonitorin tuijottamiseen ja näppiksen naputteluun. Kun monitori on himmeän taustavalon asennolla. HUOM: 100 lumenia on jo liian vähän, 140-160 lumenia minä käytän.

    Vajaat 500 lumenia sopii yleis+kohdevalona värillisten lehtien selaamiseen. Pelkkänä yleisvalona 500 lumenia ei riitä, mutta kohdevalona riittää.

    Vajaat 5000 lumenia sopii yleis+kohdevalona käsitöihin, kun silmän ja käden koordinaation täytyy toimia. Selvästi alle 5000 riittää kohdevalona, yli 5000 halajaa epäsuorana valona.

    20000 lumenia voi olla tarpeen (koti)studiokuvauksessa, kun pitää nähdä ja kuvata värit oikein tarkasti ja vähäkohinaisesti.

    "Lähes Ääretön Lumenimäärä" tarvitaan suurnopeuskamerakuvauksissa, esim. autojen törmäystesteissä ja luotiliivien läpäisyn kuvaamisessa. Puhutaan megawattien sähkötehosta.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 17.12.2009
  2. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Pääsin vihdoin kokeilemaan Viva-Lite 32W:sta.

    Hyvää
    - Runsas sinisen valon osuus auttaa heräämään aamuisin

    Huonoa
    - Kylmä valo ei oikein sovi sisustusvaloksi kotiin
    - Alhainen energiatehokkuus 44 lm/W
    - Ei kokonsa puolesta sovi kaikkiin valaisimiin hehkulampun tilalle
    - Kallis hinta

    Lamppu ei mielestäni ole hintansa väärtti.
     
  3. kloever

    kloever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.11.2003
    Viestejä:
    305
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tuli hankittua T8-kantainen loisteputki, Viva Lite 18W. Ostin testimielessä, verrokkina 3000K ja 4000K loisteputkille. Päivän verran tässä testaillut ja elellyt tuon kanssa ja en kyllä vaihtaisi enään 3000K tai 4000K lamppuihin takaisin. Jotenkin miellyttävä valo, kun siihen "alkushokin" jälkeen tottuu.

    Pian muutto uuteen asuntoon, jossa suurin osa lampuista tullaan vaihtamaan Viva Liteen. Kallistahan siitä tulee, mutta ainakin yhden lampun perusteella olen erittäin vakuuttunut niiden värisävystä ja tehosta.
     
  4. patoivon

    patoivon Guest Guest

    Liittynyt:
    26.10.2006
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minä asensin kotiteatterihuoneeseen 9x54W IP-64 shaalingit Ad-luxilta. Valaisevat epäsuorasti kolmelta sivulta katon kautta. Miellyttävä valo lukea ja lasten leikkiä. Elokuvia katsottaessa säädetään sitten minimille tai pois kokonaan.

    Sävyeroon meni joku päivä tututellessa mutta nyt muut huoneet tuntuvat niin kovin keltaisesti valaistuilta. Laskuun totutellessa meni sitten muutama päivä enemmän...
     
  5. kloever

    kloever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.11.2003
    Viestejä:
    305
    Saadut tykkäykset:
    0
    Paljonko tuli setille hintaa? Itsekin olen ajatellut noita IP-64 saalinkeja tulevaan kämppään, tarkoitus olisi vetää olohuoneeseen reunoille saalingit.

    Nyt kun tuon yhden Viva Lite loisteputken kanssa on elänyt pari päivää, niin nämä keltaiset valot rupeavat miltei oksettamaan. Kaikki näyttää niin rumalta siinä valossa.
     
  6. cooldog

    cooldog Guest Guest

    Liittynyt:
    04.02.2009
    Viestejä:
    82
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minkälaista päivänvalolamppua/valaisinta suosittelisitte tietokoneen näytön vierelle, kun tulee datattua, muuten pimeässä huoneessa. Tällähetkellä käytössä tommonen pieni valaisin, missä on keltainen kupu päällä ja E14 kanta, eli kannattaako vaihtaa suoraan koko valaisin vai pelkkä lamppu?
     
  7. kloever

    kloever Guest Guest

    Liittynyt:
    23.11.2003
    Viestejä:
    305
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jos se tuottaa epäsuoraa valoa, niin siihen voi kytkeä E14-kantaisen päivänvalolampun. Onhan esim. Ad-luxilla monia seinälle kytkettäviä malleja, joista saa sekä suoraa, että epäsuoraa valoa. Uskoisin, että epäsuora valo olisi työpisteelle huomattavasti fiksumpi vaihtoehto, jolloin varmasti nykyisellä valaisimella pärjäisi, ellei se värjää sitä valon väriä.
     
  8. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ammattimainen näppiksen yläpuolella roikkuva näppisvalo, jota tv-studioiden tarkkaamoissakin käytetään. Eli laiha loisteputki, joka on metalliputkessa, jonka alaosassa on kapea rako, josta valo pääsee karkaamaan vain näppiksen kokoiselle alueelle eikä minnekään muualle.

    Nykyisin näppisvalo kannattaa rakentaa tai ostaa ledinauhatyyppisenä. Pienitehoisilla ledeillä ei edes tarvita jäähdytystä, joten häikäisyn eston eli metalliputken voi väsätä pahvista tai muovista.
    Kaikista helpoin se on rakentaa käyttämällä puolisen metriä pitkää U-mallista alumiiniprofiilia ┌┐(lasinreunalista tms.), jonka uran pohjalle ledinauha teipataan. Jos ledinauha on sentin leveä, listan pitää olla sisältä ainakin sentin leveä. Ylimääräistä leveyttä uran pohjaan ei kaivata, muuten valo karkaa liian laajalle alueelle. Toisaalta jos listan sivut ovat pitkälle ulottuvia, sekin rajaa häikäisyä vähemmäksi, joten tuuma kertaa tuuma -kokoluokan listakin voi toimia hyvin.

    Näppisvalon ei sinänsä tarvitse olla värintoistoltaan laadukas, joten leditkin kelpaavat, kunhan ledien nimellinen värilämpötila vastaa huoneessa vallitsevaa valaistusta.

    Lediversiota suosittelen ehdottomasti. Kuumana hohkava loisteputki panee otsan hikoilemaan (loisteputken valotehosta vain murto-osa päästetään valona karkuun näppisvalaisimissa, lähes kaikki teho menee hukkalämmöksi). Lisäksi lediversion kirkkautta voi portaattomasti säätää, äänettömästi.



    Minä en varsinaista näppisvaloa enää tarvitse, hajavalo huoneessa valaisee riittävästi kaikkea toimintaa. Hajavalon synnyttää runsaalla 5 watilla porskuttava Luxeon-ledi.
     
  9. Nietze

    Nietze Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    1 060
    Saadut tykkäykset:
    0
    Näin sitä energiaa säästetään loisteputkilla, vajaat 500 wattia riittää jo kokonaisen ht-huoneen valaisuun ;)

    Ei kai, luultavasti himmennettävän kokonaisuuden täytyy aika harvoin olla täysillä. Toisaalta Itsellä 2x54w keskellä 25-30 m2 olkkarin kattoa valaisee jo aika kivasti ja yksi huoneen keskellä roikkuva 105w 5500k E27 ESL riittää hienosti keittiön valaisuun. Eli epäsuora valaistus ei liene kuitenkaan se energiapihein ratkaisu. Toisaalta sitäkin voidaan varmaan kehittää esim. kotelointien sisäpintojen heijastavuutta parantamalla.
     
    Viimeksi muokattu: 12.01.2010
  10. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ihan kummallinen toi Androvin lähetyspolitiikka. Tilaussivun alasvetolistassa löytyy lähes jokainen EU-maa, mutta Suomi puuttuu listasta kokonaan. Valotornissa on vain pieni osa Androvin tuotteista ja hinta on arvattavasti kaksinkertainen.

    Edit: Saksasta (androv-medical.de) noita ilmeisesti saa, mutta lähetyskulut ovat 20€ ja alv päälle, eli hitusen suurempaa satsia pitäisi sitten tilata.
     
    Viimeksi muokattu: 17.01.2010
  11. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Lähettivät paljon ilmeisesti rikkinäistä tavaraa suomeen, siksi eivät enää toimita tänne. Loogista tai ei.
     
  12. Mama

    Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    29.11.2003
    Viestejä:
    2 686
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin tai sitten Suomesta alkoi tulla reklamaatioita viallisesta tavarasta kun huomattiin ettei Androv vaadi sen enempää todisteita. En kyllä muuta selitystä keksi tai sitten Suomen posti on venäläistä kovakourasempi. Vähän huvittavaa kun yleensä ajatellaan venäläiset kusettajiksi niin tais ollakin toisinpäin. En kiellä etteikö oikeasti rikkinäisiä olisi ollut mukana mutta saattoi hyvin porukka tilailla ja reklamoida ilman että paljoa nettiin kirjoittelivat tuosta vilungistaan.
     
  13. Bluesam

    Bluesam Guest Guest

    Liittynyt:
    04.01.2005
    Viestejä:
    76
    Saadut tykkäykset:
    0
    Minulla on jotenkin sellainen käsitys, että näissä olisi samanlainen värilämpö kuin esim. vaatetusliikkeiden sovituskopeissa. Eli kaikki ihon virheet yms tulevat todella selkeästi esille. Osaako joku vahvistaa / oikaista tuon käsityksen... Eli kannattaako näitä harkita sellaisiin tiloihin, joissa oleskellaan ja nautiskellaan?
     
  14. Ykskytä

    Ykskytä Guest Guest

    Liittynyt:
    18.07.2001
    Viestejä:
    2 609
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sovituskopeista en tiedä, mutta viimeksi optikolla käydessäni kiinnitin huomion Istrun myymälän kirkkaaseen ja kylmään valaistukseen. Loisteputket olivat 3500 ja 4000 °K. Mielestäni 4000°K on jo liian kylmä kotiin, mutta muutakin mieltä täällä näytetään olevan. Näissä päivänvalolampuissa on 5500-6000°K.
     
  15. tonic

    tonic Guest Guest

    Liittynyt:
    05.07.2005
    Viestejä:
    84
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tänään tuli taloon ensimmäiset päivävalolamput (androv 32w) - vaihdoin olkkarin lamput ja ensireaktio oli, että ompas kirkasta ja seuraavaksi ihmettelin, että ketäs on ruikkinut eteisen seinät keltaiseksi (ikea energiasäästölamppu) :)
     
  16. kahvis

    kahvis Guest Guest

    Liittynyt:
    06.11.2005
    Viestejä:
    870
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitenkäs olette tilanneet noita androvin lamppuja, kun ei näyttäisi olevan lähetysmaalistalla Suomea?
     
  17. phelin

    phelin Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2003
    Viestejä:
    2 070
    Saadut tykkäykset:
    3
    Brittien Amazon niitä on ainakin myynyt.
     
  18. lowres

    lowres Guest Guest

    Liittynyt:
    13.09.2005
    Viestejä:
    22
    Saadut tykkäykset:
    0
    Saa niitä Androv lamppuja Suomestakin:
    http://www.noribo.com
    http://www.valotorni.fi

    Androv lampun valospektri ei ole mitään huippuluokkaa:
    http://adlux.wordpress.com/2010/01/07/kaikki-paivanvalolamput-eivat-ole-taysspektrisia/

    Mutta vaikuttaa olevan silti täysspektrinen, ei ole spektrissä mustia aukkoja...

    Huima ero verrattuna normaaleihin 2700K energiansäästölamppuihin:
    http://murobbs.plaza.fi/yleista-kes...yt-niiden-vaikutus-ja-mika-suosikkisi-11.html (sivun puoliväli)

    No, meidän talouteen ei tule muuta kuin full spectrum päivänvaloa ja hehkulamppuja tunnelmointiin. Aika jätettä nuo "warm white" energiansäästölamput.
     
  19. Bagheera

    Bagheera Käyttäjä

    Liittynyt:
    13.01.2003
    Viestejä:
    2 004
    Saadut tykkäykset:
    1
    Toi linkki on suoraan kilpailijan nettisivulle, eli kannattaa varmaan suhtautua pienellä varauksella. Hiukan huvittaa tolla sivulla toi hehkuttaminen sillä, että tasan 5500 K on SE luonnollinen päivänvalo. Ainakin omat 5500K Ad-luxit ovat tällä hetkellä huomattavan lämminsävyisiä verrattuna ulkoa tulevaan pilvi-lumivalkoiseen. Toki minäkin pidän enemmän aurinkoisen kesäpäivän valosta kuin tästä, mutta kyllä luonnonvalo voi olla myös huomattavan kylmänsävyistä.
    Kohta niitä hehkulamppuja ei taida saada, joten toivottavasti pikkuhiljaa rupeaa jostakin löytymään laadukkaampaa lämminsävyistä valoa. Päivänvalolamppu ei ole hyvä vaihtoiehto lähellä nukkumaanmenoaikaa.
     
  20. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    "Nukkumanmenovalo" sopii vain plasebouskovaisille. Ne taas, joilla on omat aivot päässä, eivät usko erisävyiseen valoon eri kellonaikoina. Siis siihen, että "pitäisi" käyttää jotain tiettyä sävyä jossain tietyssä vaiheessa vuorokautta.

    Minä olen jo usean vuosikymmenen ajan elänyt vakion valomäärän alaisuudessa. Sama lamppu on palanut 24 tuntia vuorokaudessa. Ennen muinoin käytin hehkulamppua, sitten energiansäästö-loistelamppua ja nyt viime vuodet on menty 5500 kelvinin Luxeon-ledivalolla. 24 tuntia vuorokaudessa paistaa SAMA lamppu SAMALLA valoteholla.

    Minkäänlaisia ongelmia unen saamisessa tai heräämisessä ei ole ollut minkään lampputeknologian kanssa vuosikymmenten kuluessa. Toki olo on väsynyt jos joutuu heräämään kellon herättämänä liian vähien unien jälkeen, ja vastaavasti virkeä olo silloin kun herää ilman kelloa riittävän pitkän unen jälkeen. Valolla ei ole pienintäkään tekemistä unen tai valveen olemukseen. Minulla siis. Koska kuuntelen vain omaa kehoa enkä muiden mainospuheita/harhauskomuksia.

    Joku muu ehkä on keholtaan oikeasti sellainen, että reagoi valon määrään ja sävyyn jollain tavalla. Hänen tulee silti kuunnella vain OMAA kehoaan, eikä muiden höpöpuheita. Muiden kokemukset/luulot ovat väärä lähtökohta oman mukavuuden maksimoimisesssa. Jos joku tykkää silakoista, minun ei tarvitse silakoita sietää, ja päinvastoin.



    Nyt kun katselee noita spetroskooppikuvia, tulee mieleen asia, jota en olekaan tiedostanut aiemmin. Minä ilmeisesti olen allerginen mustille aukoille, spektrissä siis. Eli koen vastenmielisen epäluonnollisina kaikki sellaiset valonlähteet, jotka jättävät kokonaan toistamatta tietyt valon taajuudet. Mitä useampia ja mitä terävämpiä mustia aukkoja spektrissä on, sitä oudompi olo päähän tulee, epätodellinen fiilis. Melkein alkaa huimata, kun ruman valon valaisema tilanne ei vastaa ollenkaan sitä mihin on auringon valon avulla totuttu.

    Kun katsoo vaikkapa moniväristä kirjavaa tekstiiliä tai valokuvaa, niin "mustan aukon lampulla" osa värisävyistä muuttuu harmaaksi tai jopa mustaksi. Hyvä lamppu taas näyttää kaikki sävyt luonnonmukaisina.

    Jos vaikka maalaa ulkovalossa (näkyvän valon) spektrin kaikki sävyt sisältävän maalauksen, kuin sateenkaaren, niin sisällä ruman lampun valossa tähän kuvaan ilmestyy mustia raitoja/täpliä. Kuva on epätasainen ja laikukas, vaikka se ulkona maalattiin pehmeästi sävyt liukuen.