Lampuista (ns. päivänvalolamput, 5000-6000-kelviniä)

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Hypno, 06.03.2007.

  1. Hypno

    Hypno Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.08.2004
    Viestejä:
    101
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tästä en vielä löytänyt suoranaisesti juttua täältä, mutta tutustuin www.adlux.fi päivänvaloa "jäljitteleviin" lamppuihin joissa värilämpötila on n. 5500-6000 kelviniä. Tarkempi opas tästä osoitteesta: http://www.adlux.fi/public/pdf/2007kodinvalaistusopas.pdf

    Kiinnostuin aiheesta kun lamppujen kehuttiin parantavan lukemista ym. ja tietenkin se positiivinen vaikutus että iho/silmä reagoi valoon eri tavalla, tyyliin tulee pirteämpi olo. Hehkulampuissa ei kauheasti ole valikoimaa, suurin osa tarjonnasta on loisteputkissa ja vastaavanlaisissa energiansäästölampuissa. Löysin netistä montakin sivua esim. Osramin lampuista joissa on 4000, 5000, 6500 kelvinin värisävyjä (mallimerkinnöiltään 840, 850, 865) ja olen aikoinaan ostanut Tampereelta TV-Orasta 6500 kelvinin energiansäästölampun (15w) itselleni näytön taustavaloksi. Tämä sen takia että värilämpötila oli aika lähellä TFT-näytön valkoista joten tuli luonnollinen sävy taustallekin.

    Pienen markkinakatsauksen jälkeen kaupoista ei löydy kuin pelkkiä 2700K eli lämpimän sävyisiä lamppuja energiansäästölamppuina. Hehkulampuissa harvemmin löytyy eri sävyjä enkä viitsi moista käyttöiän/lämmön takia ottaa käyttökohteeseen. Adlux.fi myy omassa nettikaupassaan E27 kantaisia Viva-Lite lamppuja hintaan 29 euroa ja huokeampaa (ei niin laadukasta?) Daylight-lamppua (11w) hintaan 18 euroa. Ongelman tästä tekee myös lampun koko.

    Olen etsimässä E27 kantaista lamppua joka saisi olla maksimissaan 120mm pitkä, teholtaan 7-11W, värilämpötila 5000K ja nopeasti syttyvä. Daylight-lamppu täyttäisi kriteerini, mutta on ehkä aavistuksen "liian kylmäsävyinen", mutta kannattaako kahdesta lampusta maksaa 36 eur + postit? Onko kukaan törmännyt mihinkään hyvään tarjontaan tällaisista lampuista ja edullisemmin hinnoin?

    Osram ainakin valmistaa muita lamppuja mutta missä niitä myydään? Mielenkiintoista kun esim. Clas Ohlsonilta saa näitä perus (2700K) energiansäästölamppuja 3-4 euroon ja vähänkin erikoisempi lamppu on 3-6 kertaa kalliimpi. Sikäli hauska, että nämä halpis-ohlson lamput syttyvät reilusti nopeammin kuin ~14 euron hintainen Megaman Lilliput-lamppu. Okei, koko voi rajottaa joitakin ominaisuuksia mutta 2 sekuntia valon päällemenoon ja hidas "lämpeneminen" kaupan päälle.. hukkaostos taas tuo Lilliput, pitipä taas kokeilla.. :hitme:
     
  2. Sapa

    Sapa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.01.2005
    Viestejä:
    229
    Saadut tykkäykset:
    0
    En valitettavasti osaa auttaa kysymyksessä, mutta ajattelin korostaa niille, jotka näistä päivänvalolampuista eivät ole aikaisemmin kuulleet, että niiden tärkein ominaisuus on niiden päivänvaloa vastaava spektri. Pelkkä värilämpötila ei tee lampusta päivänvalolamppua. Ja toisaalta ainakaan minulle ei ole tullut vastaan Adluxin lisäksi toista tällaisia lamppuja valmistavaa yritystä.
     
  3. Hypno

    Hypno Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.08.2004
    Viestejä:
    101
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos, tuo unohtuikin mainita. Tuo oma tarve ei ole niin vaativa että etsin (täys)spektrilamppuja ja nehän Adluxin hinnoissa näkyykin. Oikea sävy on tällä hetkellä se tärkein kyseiseen käyttöpaikkaan.
     
  4. säätäjä

    säätäjä Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    28
    Saadut tykkäykset:
    5
    Syttyykö noi adluxin valot nopeasti? Itsellä haussa juuri tuollainen päivänvalolamppu, joka vie vähän energiaa ja syttyy nopeasti.
     
  5. mike

    mike Guest Guest

    Liittynyt:
    08.09.2001
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kyllähän ne syttyy heti kun katkaisijasta kääntää, siis nuo Viva-litet. Tosta halvemmasta mallista ei ole kokemuksia.
     
  6. TeemuS

    TeemuS Guest Guest

    Liittynyt:
    31.01.2004
    Viestejä:
    248
    Saadut tykkäykset:
    0
    Bauhaussissa vieraillessani siellä oli hyllytavarana päivänvaloversiot tietyistä merkeistä, nyt kotokulmillani kauppoja kierrettäessä ei ole ollut kuin ko. valmistajien normilämpötilaiset lamput hyllyssä. :hitme: Ammattitaidottomuus sisäänostopuolella (K-rauta, Starkki, Robinhood, tekniset...).?

    Löytyykö noita "energiansäästölamppuja" himmennettävinä ja vielä päivänvaloversioina.? Vai pitääkö lähteä led-ratkaisuun haluttaessa himmennettävät.

    Edit: Itseäni kiinnostava malli olisi Megamn Liliput E27 kannalla päivänvaloversiona - noita normaaleja lämpimän värilämpötilan versioita löytyy melkeimpä joka liikkeestä, mutta ei päivänvaloversiota johon mm. bauhaussissa törmäsin. Ilmeisesti normi himmentimen kanssa ei toimi, mutta toimisiko loisteputkille suunnatut himmentimet vai estääkö energiansäästölampun sisäinen elektroniikka noidenkin toimimisen.?
     
  7. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Värilämpötila on siinä suhteessa huono määre valon laadulle, että se kertoo vain sinisen ja punaisen suhteesta. Spektrissä näiden väliin jäävä väri, vihreä, ei vaikuta lukemaan mitenkään. 5000K voidaan saada erittäin vahvasti vihertävällä valolla ja vastaavasti myös violetilla, josta vihreä siis puuttuu. Ra-indeksi kertoo siitä, miten värit toistuvat värilämpötilan puitteissa. Maksimiarvo on 100, sen saavat esimerkiksi hehkulamppu ja aurinko koska niiden spektrit ovat jatkuvat (ei pelkästään paria piikkiä joillain aallonpituuksilla). Ra voi olla täysi 100 muillakin kuin neutraalilla 6500K valolla.

    Todellinen päivänvalolamppu tarjoaa sekä korkean Ra-indeksi, yli 90, ja 5000-6500 kelvinin värilämpötilan. Esim. loisteputkista 9-sarja (950, 965 eli Ra yli 90 ja värilämpötila 5000/6500K) on täysvärilamppuja kun taas 8-sarja (esim. 827, 840 eli Ra 80-89 ja värilämpötila 2700/4000K) on tehosarja. Tehosarjan "tehokkuus" perustuu pääasiassa siihen, että ihmissilmä on vihreälle herkin joten isompi osa lampun ottamasta energiasta kulutetaan sen tuottamiseen sinisen ja punaisen jäädessä vähän vähemmälle. Kouliintunut silmä huomaa etenkin täysväriputkeen verrattaessa, että väritoisto tehoputken alla ei ole aivan yhtä hyvä.

    Yksi läjäys eriväristen putkien vertailua löytyy sivulta http://saurama.aqua-web.org. Vanha juttu, mutta kuvat toimivat edelleen
     
  8. Nitrogen

    Nitrogen Guest Guest

    Liittynyt:
    09.01.2006
    Viestejä:
    27
    Saadut tykkäykset:
    0
  9. JulleJ

    JulleJ Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.07.2008
    Viestejä:
    30
    Saadut tykkäykset:
    0
    Myös tuo halvempi Daylight-lamppu syttyy heti. Värisävy siinä on mielestäni turhan viileä, joten suosittelisin Viva-Liteä, jos se vaan mittojen puolesta mahtuu valaisimeen.
     
  10. jarppis

    jarppis Guest Guest

    Liittynyt:
    07.09.2004
    Viestejä:
    117
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitti vinkistä. Piti laittaa muutama tilaukseen. Viva-litet on turhan kalliita. Yhden raskin ostaa keittiöön viime vuonna ja hyvin se on toiminut ja antaa valkoista valoa. Oulun Bauhaussista sai "daylight" Osrameita kun se avattiin. Eipä ole niitä enää siellä sen jälkeen näkynyt. Siis E27 kierteellä ja 860 sarjaa. Vielä kun löytäis G4 päivänvalohalogeenejä.
     
  11. Hypno

    Hypno Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.08.2004
    Viestejä:
    101
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kävin Viva-Litejä ostamassa olkkariin ja yhdessä E27-kantaisessa on aavistuksen eri sävy kuin muissa, voi olla että käyn vaihdatuttamassa, kallistuu aavistuksen verran vihreään sävyyn tämä 'viallinen' kappale.

    On kyllä turhan kalliita lamppuja, epäilen että näissä on kyllä katteet kohdillaan. Tuolta linkin kautta ~kympin lamppuja voisi joskus testata!

    Viva-litet syttyvät kyllä välittömästi ja valo on sitä mitä mainostetaankin, eli n. 5500-kelviniä. Pelkäsin sinisempää sävyä mutta sävy on miellyttävä silmälle.

    Viimeisimmässä projektissani vaihdoin GU5.3 kantaiset halogeeni-spotit kylpyhuoneesta LED-valoihin. http://stores.ebay.co.uk/LINLIN-HOUSE - tämä oli kyseinen kauppa ja näitä lamppuja ostin:

    http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=260354469090&ssPageName=STRK:MEWNX:IT

    Otin järkkärillä kuvaa ja mittasin värilämpötilan RAW-työkalulla ja se oli n. 5350-kelviniä mutta aavistuksen vihertävä sävy näistä LEDeistä irtoaa joka on ainoa miinus. Muuten vastaavat ihan karkeasti arvioiden 16-20watin halogeeneja ja valoteholtaan riittävät käyttötarkoitukseensa.
     
  12. Bluesam

    Bluesam Guest Guest

    Liittynyt:
    04.01.2005
    Viestejä:
    76
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kertoisitko vielä monenko watin lamppuja ostit. edit: niin siis noita Viva Litejä tarkoitin, osaatko niitä vertailla hehkuihin tai halogeeneihin?

    Kuinkas nopeasti nuo Androvin lamput syttyvät, kertokoon joilla kokemuksia on...
     
    Viimeksi muokattu: 12.09.2009
  13. Nietze

    Nietze Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    1 060
    Saadut tykkäykset:
    0
    Rintamamiestalossa ei epäsuoran valaistuksen vaatimiin kaapelointeihin ja kotelointeihin viitsi panostaa, mutta keskelle kattoa tuli kahdella 52W päivänvalo-putkella varustettu siedettävän näköinen valaisin. hinta 90 eur + putket. Ja valoa piisaa kohtuullisesti, vaikka nyt mietityttääkin jo toisen hankkiminen siihen viereen. Sitten alkaisi olla jo valohoitoon riittäviä luximääriä ruokapöydän päässä :)

    Energiasäästölamppuihin olen aika lailla pettynyt, loisteputkia sinne missä tarvitaan valoa ja ledejä sinne missä vähempi riittää.

    Loisteputkien aina heikko kohta on hienompien valaisimien järjetön hinta. Tarvittava tekniikka saadaan 20 euron autotallivalaisimeen mutta hieno valaisin maksaa jo 300-500 eur.


    Metrin halkaisijaltaan oleva plafondi ja sinne alle joku monimetallilamppu olisi kanssa aika hauska kokeilu ;)
     
  14. Tapani68

    Tapani68 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2006
    Viestejä:
    71
    Saadut tykkäykset:
    0
    Käytännössä täysin viiveettä. Vaihdoin viikko sitten kaikkiin kämpän valaisimiin Androvin päivänvalolamput ja tyytyväinen olen ollut. Voin suositella.
     
  15. Huppe

    Huppe The Pilot Tukijoukot

    Liittynyt:
    08.02.2000
    Viestejä:
    3 613
    Saadut tykkäykset:
    2
  16. sampo.666

    sampo.666 Guest Guest

    Liittynyt:
    14.04.2006
    Viestejä:
    1 747
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tulipa tilattua tuollainen 23W E27 Androv päivänvalolamppu, joka sitten saapui luvatusti neljän päivän sisällä. Yllätyksenä lamppu on kohtuullisen kirkas ja huomattavasti parempi kuin aikaisemmat kokemukset säästövaloista. Mielestäni lamppu soveltuu paremmin epäsuoraan valaistukseen, kuin pistemäiseksi valoksi. Valo toimii mielestäni viiveettä.

    Lampun värilämpötilaa en ole vielä mitannut, mutta mielestäni se voisi olla hitusen matalampikin. Nykyisellään valo on päivänvaloon verrattuna ehkä hiukan sininen. Toki tämän voinee korjata filtterillä, mikäli oikein innostuu asiasta. Lampun valossa lukeminen ei tunnu rasittavan silmiä 3000k lamppujen tapaan.

    Lamppuihin voisikin toivoa parannusehdotuksena helposti säädettävän värilämpötilan ja värilämpöanturin. Tämä onnistunee helpoiten *LED toteutuksilla.
     
  17. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Minusta värintoiston puhtaus on yhtä tärkeä ominaisuus kuin värilämpötilakin, ellei jopa tärkeämpi.

    Ledeillä toki saa luotua vaikka minkä värilämpötilan eli kelvinin, mutta värintoisto voi silti olla niin epäpuhdas, että tulee huono olo sen valon alaisuudessa oleskeltaessa. Minä esimerkiksi en pysty käyttämään Cree-ledejä sisävalaistuksessa, käytän Luxeoneja.

    Halogeeneilla värilämpötila siis on lämpöisempi kuin päinvänvalo, mutta värintoiston puhtaus on hyvä, siksi halogeenivalo miellyttää silmää. Minä tosin käytän vain ledivaloja nykyään, sähköä haluan säästää, eli energiansäästö-loistelamputkin kuluttavat aivan liikaa sähköä minun tarpeisiini. Joten odottelen LED-tyyppisiä hyvän värintoiston lamppuja, joskus niitäkin vielä putkahtaa myyntiin. Muutama loisteputkityyppinen lamppu vielä hengissä pihisee, mutta kun ne joskus hajoavat, uusia en enää osta, vaihdan ledivalaisimen tilalle.
     
    Viimeksi muokattu: 17.09.2009
  18. Tapani68

    Tapani68 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.08.2006
    Viestejä:
    71
    Saadut tykkäykset:
    0
    Yksikkö on KELVIN. Kelvineillä ja asteilla on tasan yhtä paljon tekemistä keskenään kuin metrillä ja grammalla tai desibelillä ja desilitralla :OI
     
  19. DVB-G

    DVB-G Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.03.2003
    Viestejä:
    10 281
    Saadut tykkäykset:
    30
    Eipäs kun kelvin, lyhenne K.

    Puhtausaste, levottomuusaste, pehmeysaste jne. Puhtaustaso, kelvintaso, desibelitaso, märkyystaso jne.

    Asioita voi vallan mainiosti määritellä suhteellisin astemuutoksin/tasomuutoksin, vaikka ei puhuttaisi lämpöasteista tai työpöytätasoista mitään. Mutta korjasin nyt termin yksiselitteisemmäksi, ettei väärinymmärrysaste pahene ja päänpakotustaso kasva niillä, jotka päätään haluavat tiiliseinään hakata.

    .
     
    Viimeksi muokattu: 17.09.2009
  20. jori@puuvaja.fi

    jori@puuvaja.fi Guest Guest

    Liittynyt:
    07.11.2005
    Viestejä:
    543
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ehdin jo postaamaan samaisen pätkän olohuoneen optimointi -threadiin mutta taitaakin sopia tänne paremmin (tai sitten ei) eli:

    Onkos jotain keskustelua / "tutkimusta" siitä että millaiset valaisintyypit häiritsevät mahdollisimman vähän tykin kuvaa? Esim. itse olen havainnut että jos samaan aikaan on päällä himmeä sininen "ruukkuvalaisin" niin se vaalentaa tykin kuvaa todella häiritsevästi mutta se ei kuitenkaan valaise riittävästi. Sitten taas 3 kpl halogeenispotteja jotka ovat vieläpä suunnattu viistosti valkokankaalle päin, ei häiritse läheskään niin pahasti kuin tuo himmeä sininen tunnelmavalo.

    Elikäs onko heittää konkreettisia esimerkkejä millaisia valaisimia on porukalla käytössä samaan aikaan kun kun katsellaan tykillä. Varmaan joku suuntaava led-juttu olisi hyvä vaihtoehto?

    Huom! ne ketkä ovat jo naputtamassa vastausta että "kaikki valot kuuluu olla pois kun tykillä katsotaan" älkää vaivautuko vastaamaan. Näin kun tykki on ainoa kuvalähde olkkarissa niin on tilanteita että tarvitaan valoa ja tykki on päällä - elokuvien katselun aikaan on valot luonnollisesti pois. Optimaalisia kompromisseja kaivataan.
     
    Viimeksi muokattu: 17.09.2009