Löytyykö viskisieppoja???

Keskustelu osiossa 'Olut sekä muut drinkit' , aloittajana simbahh, 03.05.2004.

 1. RidgeForrester

  RidgeForrester Uusi jäsen

  Liittynyt:
  01.08.2004
  Viestejä:
  554
  Saadut tykkäykset:
  1
  Kertokkeehan viskihifistelijät, mikä olisi sellainen hyvä suuntaa antava entry level -hankinta tällaselle wannabe maistelijalle? Opiskelija vaihe meneillään, eli ei varmaan niitä 50€ pulloja vielä...

  Sen verran on selvää ihan omien kokemusten perusteella, etten ma Amerikan keitoksiin rahaa laita. Tällä hetkellä tapaan sippailla musiikin tahdissa halpaa Vat 69:ä. Kyllähän tuota 16€:n hintaan juo, mutta mihinkäs pitäisi suunnata seuraavaksi, jos hieman eteenpäin mielii?
   
 2. Blizzard2

  Blizzard2 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2003
  Viestejä:
  756
  Saadut tykkäykset:
  1
  No se mitä kaveri oli kuullu kavereiltaan oli, että tota viskiä ei olis ollu tynnyreissäkään, vaan että se olis oikeasti loppu. Että uus satsi oltais laitettu, mutta että siinä menee toiset 16 vuotta ennenkuin se on valmista. Siks sitä jotkut kai sitä hamstras. Onks tässä mitään todellisuuden perää? Eli johtuko se loppuminen suomesta siitä että sitä ei oikeasti tuu lisää moneen vuoteen vai ainoastaan maahantuonti ongelmista, että sitä sitte tuliski joka vuos uus satsillinen? Vai onkohan kyseessä ollu joku erityinen viski samalta tislaamolta? Vai ihan toisen tislaamon tuote?

  No ehkä tota pitäis ostaa sitte alkosta pullo tota alkuperäistäki jos sitä kerran taas saa ja tehdä vertailua. Ei toi ostos kyllä kaduta koska hyvää toi on, voittaa vanhan suosikkini Taliskerin kyllä... Eikä 55 euroa litra ole paha hinta kuitenkaan jos ajattelee. Pari euroa lasillinen. Löytyy ihan perus siidereitä jotka maksaa enemmän per pullo. Jännää miten porukka ei pidä mitenkään hulluna sitä että ostaa parilla eurolla siiderin mutta jos ostaa 50e viskipullon ni kaikki on että ootko ihan hullu!?!?

  Mikä muuten olis teidän mielestä paras lasi tämmöisen viskin juomiseen? Itelläni ei ole oikein mitään kunnon viskilasia. Konjakille on tulppaanilasi ja se on kyllä parantanu konjakkien makua...
   
 3. Blizzard2

  Blizzard2 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.10.2003
  Viestejä:
  756
  Saadut tykkäykset:
  1
  Niiku äskeisessä viestissä totesin ni onko pari kolme euroa lasillisesta viskiä oikeasti niin paljo? Baarissa sitä voi suruttaa käyttää yhdessä illassa 50 euroa juomiin jotka ei oo kovin kummosia maultaan, vaan päästäkseen känniin. Mut jos pitäis ostaa 50 eurolla pullo joka monesti kestää kuukausia ni heti alkaa tökki...

  Toi VAT 69 on blended viski. Eli sekotettu eri tislaamoiden viskeistä, ja tuskin kovin laadukkaista semmosista. Kyllähän parhaita on noi single maltit jotka sisältää vaan yhtä ja samaa tislettä. Mut ne kans maksaa sitte... Mutta aina sitte voi keskittyä laatuun eikä määrään. Eihän hienoja viskejä kännin vuoks juoda kuitenkaan. Mikään ei vituta niin paljoo ku että kännissä innostut kiskasemaan jonkun hienon pullon kerralla. Seuraavana päivänä kauhea morkkis ja kankkunen.

  Musta täälläki monien kehuma Talisker on aika helppo single maltti mistä aloittaa. Jos ei kerralla halua kotiin ostaa ni baareissahan voi käydä kokeilemassa eri merkkejä...
   
 4. anttipee

  anttipee Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.09.2002
  Viestejä:
  670
  Saadut tykkäykset:
  2
  Sopii loistavasti esim. Band of Brotherssin katsomisen kanssa ;)

  No jaa, kyllä minusta hyvä blendedkin voi olla hyvää tai single malt huonoa. Ei viski muutu hyväksi pelkästään sillä että se on yhdestä tisleestä.

  Myös Highland Park on mielestäni varsin helppo ja kuitenkin hyvä tuote. Toisaalta itselläni syntyi oikea kiinnostus singlemaltteihin vasta kun syvennyin kunnolla aikaisemmin kamalina pitämiini Laphoraig & Lagavulin kaksikkoon.

  Edit: piti olla Highland parK
   
 5. Ize

  Ize Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2002
  Viestejä:
  2 273
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei Lagavulin tule loppumaan, uudet tuotantomäärät ovat isompia kattamaan kohonneen kysynnän. Tuotantomääriä on nostettu reipas kymmenen vuotta sitten jo ja siksipäs suositun 16yo:n kysyntää leikkaamaan on Lagavulin pystynyt tuomaan ihan uuden 12yo CS -pullotteenkin, joka on kyllä hinnoiteltu melko älyttömästi. Lisäksi puutetta pullotuksiin aiheutti hetkeksi se, että omistajan vaihdoksen myötä 90-luvun loppupuolella uusi omistaja möi ison osan viskiä blended pullotteisiin. Mutta tämän virhe on mitä ilmeisimmin korjattu, kun suureen kysyntään kuitenkin havahduttiin. Se on sitten eri asia, että jos iso paha globalisoitunut uusi omistaja päättää ajaa alas koko merkin (vrt. Port Ellen) eikä enää pullota Lagavulinia ollenkaan vaan päättää alkaa myymään tavaraa vain raaka-aineeksi muille. Tosin tähän skenaarioon ei nyky viskimarkkinat oikein anna tukea, koska single malt -viskien suosia alkaa tosissaan saavuttamaan blended viskejä. Toisin kuin 80-luvun lopulla, *sigh* R.I.P. Port Ellen.
   
 6. 10inch

  10inch Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  10.08.2004
  Viestejä:
  1 154
  Saadut tykkäykset:
  0
  Käväisin viikonloppuna Teerenpelissä maistamassa tuota 16yo lagavulinia, ja tarjoilija mainitsi että saantivaikeuksia oli kyseisen tavaran kohdalla ollut mutta nyt ainakin yksi pullo vitriinissä oli. Yllättävän pistävän makuinen oli, kuvittelin pehmeämmäksi.
   
 7. Raymond

  Raymond Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  1 885
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tuota Vat 69:iä en ole koskaan maistanut, joten en sen perusteella osaa oikein sanoa.

  Ainakin itse jäin aluksi kiinni vahvasti savuisiin/turpeisiin viskeihin. Niitä ovat mun maistamista Talisker 10yo ja Laphroaig 10yo ja yli viidenkympin osastossa Lagavulin 16yo, joita saa siis Alkosta. Sen lisäksi ainakin Ardbeg 10yo pitäisi olla samantyyppinen. Laphroaig on kaiketi vähän semmoinen viskien "velko". Eli jos jotain vähän erikoisempaa, mutta "main streamia" haluaa, niin tuosta saattaa olla hyvä lähteä. Highland Parkkia en ole koskaan maistanut, mutta sitä tosiaan tuntuu moni suosittelevan alkuun.


  rami.
   
 8. painman

  painman Käyttäjä

  Liittynyt:
  05.12.2001
  Viestejä:
  512
  Saadut tykkäykset:
  1
  Jameson on mielestäni hyvä perusviski, melkein menee yksi iso pullo viikossa sitä ihan lääkkeeksi ja välillä toinen sitten lauantai iltana.
   
 9. anttipee

  anttipee Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.09.2002
  Viestejä:
  670
  Saadut tykkäykset:
  2
  Tokihan marsalkka Mannerheimin suosikkiviski kuuluu jo yleissivistykseen...Ei se kyllä mikään 100% helmi ole ;)

  Perus-Speyburnia tuli maistettua, mielestäni kelpo tuote hintaansa nähden. Toisaalta sijoittamalla niin vähän lisää saa niin paljon parempaa :) Joka tapauksessa mielestäni hintaluokassaan hyvä ostos.
   
 10. Raymond

  Raymond Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  1 885
  Saadut tykkäykset:
  1
  Onkos kokemuksia Bowmore Darkestista? Pisti silmään tilaushinnastosta, kun Bowmore 12 YO:sta diggailen kovasti.

  rami.
   
 11. Raymond

  Raymond Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  1 885
  Saadut tykkäykset:
  1
  Mitäs tarinoita tähän VAT69:iin oikein liittyy, kun jossain toisessa foorumissa näin sen liitetyn johonkin toiseen (sodan aikana vaikuttaneeseen?) henkilöön ja Band of Brothersinkin kanssa on sitä suositeltu nautittavaksi :).


  rami.
   
 12. anttipee

  anttipee Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.09.2002
  Viestejä:
  670
  Saadut tykkäykset:
  2
  Tuo marskihomma oli jossain radio-ohjelmassa (tovottavasti ei nyt sitten ollut mikään huuhaa-huumoriohjelma kun kerran mainostin tietona :) ), Band of Brotherssissa taas kapteeni Nixon tykkäsi tuosta aika kovasti
  itseasiassa alkoholismiin asti
  .
   
 13. Ize

  Ize Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2002
  Viestejä:
  2 273
  Saadut tykkäykset:
  0
  Omalla listallani on seuraavaa:
  21. Bowmore Darkest Savuinen, sherryisen makea, häivähdys samaa lampaanvillaa ja öljyisyyttä kuin muissakin Bowmoreissa 8+
  31. Bowmore 17yo Savuinen, miedompi ja pehmeämpi öljyisyys ja lampaanvillan maku kuin 12 vuotiaassa 8
  35. Bowmore 12yo Savuinen, öljyinen, maussa tärpättiä ja lampaanvillanmakua 8-

  Eli selkeästi mitä vähemmän viski on ollut "Bowmoremainen" (tai "Ardbegmäinen") minulle, olen tykännyt siitä enemmän. :D
   
 14. anttipee

  anttipee Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.09.2002
  Viestejä:
  670
  Saadut tykkäykset:
  2
  Huomasimpa tänään alkossa käydessä että muovisessa taskumatissa tuo on blendediä, kun taas 0,7 lasipullossa mallasta? Hassu juttu, tai sitten nimessä oli joku ero jota en nopeasti katsottuna tajunnut. Tuo ylläoleva maisto tuli tehtyä ilmeisestikin mallasversiolla.

  Omaan käteen tarttui Ardbeg 10, ei vain pystynyt kulkemaan ohi ;)

  Onko kellään kokemusta viskien sokkomaistelusta? Ajattelin parin kaverin kanssa tuollaista kokeilla kun saatavilla olisi 3 kaikille uutta ja pari vanhaa tuotetta. Millä neutraloisi suun eri viskien välillä? Ihan vettäkö?

  Punaviinille tuollainen joskus tehtiin, oli ihan hauska...ja tuloksissa tuli muutama yllätyskin :eek:
   
 15. Raymond

  Raymond Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  10.01.2004
  Viestejä:
  1 885
  Saadut tykkäykset:
  1
  Jännä tuo lampaanvilla sulla näissä Bowmoreissa, mä en ole löytänyt sinnepäin viittaavaa makua :).

  Satuinpa eilen vahingossa hyvään seuraan ja pääsin maistelemaan pariakin viskiä. Highland Park 12 YO:ta (jota en vielä ollut maistanut), Bowmore Darkestia sekä aivan uskomattoman hyvää Laphroaig 1988 Signatory Unchillfiltered (ilm. sherry cask finished). En ole ihan 100 % varma, mutta luulisin sen olevan tämä. Uskomaton pehmeys ja maukkaus. Väri oli todella vaalea.

  Paikka oli Tornin American Bar, jossa oli yllätyksekseni todella hyvät valikoimat single maltteja. Ainakin omaan silmään listasta tuntui löytyvän suhteellisen hyvin harvinaisempaa tavaraa ja myös yksityisiä (?) pullotuksia, kuten tuo Laphroaig.

  Tuo Bowmore Darkest oli myös erittäin maukas ja pidin kovasti. Taidan tilata pullollisen itselleni syntymäpäivälahjaksi.

  rami.
   
 16. mcjava

  mcjava Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  22.04.2002
  Viestejä:
  207
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ainakin Jack Danielsin tislaamolla kerrottiin, että on äärimmäisen tärkeää olla nielemättä maisteltavaa viskiä, koska tällöin kaikki viski maistuu samalta koko loppupäivän. Tämä pätee siis ainakin laaduntarkkailussa, jossa yritetään seurata saman viskin laatueroja. Ehkä eri viskejä maisteltaessa suun huuhtominen riittäisi?
   
 17. anttipee

  anttipee Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.09.2002
  Viestejä:
  670
  Saadut tykkäykset:
  2
  Pistetään nyt sitten töissä kuulemani vinkit jakoon :)

  Naisväki ehdotti kahvijauheen (siis keittämättömän :) ) nuuhkaisemista nenän neutralointiin, kuulemma tätä käytetään valittaessa hajuvesiä kemikaliossa.

  Suuhun voisi auttaa ranskanleipä ja se vesi.

  Ardbeg 10, Talisker 10, Laphroaig 10, Speyburn 10 ja Bunnahabhain 12 pääsevät näillä näkymin maistelun kohteeksi, ei taida guruille olla mitään ihmeellistä joukossa. Maistelu tehdään puolisokkona, eli merkit ovat kaikille tiedossa, mutta sitä ei tiedä mikä on missäkin lasissa.
   
 18. anttipee

  anttipee Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.09.2002
  Viestejä:
  670
  Saadut tykkäykset:
  2
  Tulihan tuo puolisokkotesti sitten tehtyä. Tässä muutama yleinen huomio: 5 laatua on liikaa. Ei oikein pysty syventymään kunnolla yhteen ja kaikkia pitää olla ihan pikkutippa kerrallaan lasissa, mikä haittaa toimitusta. Pari senttiä per tuote taas olisi ollut aivan liikaa sekin kerralla kaadettuna.

  Toimii, tosin vähän liiankin hyvin. Hennoimmat hajut tuppaavat kärsimään, mutta niin ne tuntuivat kärsivän Laphroaig:in tuoksuttelustakin (kun siis vertasi kahta lasia ja vieressä oli L). Ei kannata haistaa suoraan pakettia, vaan laittaa vähän puruja esim. lautaselle tai lasiin.

  Toimi ihan kohtuullisesti.

  Näistä Ardbeg yllätti minut positiivisesti, mutta kaikki maistajat pääsi yllättämään tuo Bunnahabhain. Sitää ei osannut yhdistää Islay-viskiksi oikein millään. Tuntui kärsivän maistelussa varsinkin vertailusta noiden voimakkaampien kanssa, mutta toisaalta taas sellaisenaan tuntui oikein toimivalta. Tätä taytyy kokeilla uudelleen ihan yksinään. Talisker (!) ja Speyburn olivat vertailussa pettymyksiä, jäivät jotenkin 'munattomiksi' noihin muihin verrattuna.
   
 19. Ize

  Ize Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.12.2002
  Viestejä:
  2 273
  Saadut tykkäykset:
  0
  Bunny on Bunnya, se hyvin ei-tyypillinen Islay-viski. :D Paitti kuulemma 60-luvulla tislatut ...
  En ole pariin vuoteen Taliskeria maistellut, mutta kyllä se silloin kepitti oikein kunnolla Islay-viskeille kampoihin.

  Eilen maistelin pitkästä aikaa Laphroiagia ja on se vaan herkkua. :p
   
 20. anttipee

  anttipee Uusi jäsen

  Liittynyt:
  19.09.2002
  Viestejä:
  670
  Saadut tykkäykset:
  2
  Kävin tässä aikani kuluksi surffailemassa Laphroaigin webbisivuilla ja pisti silmään Laphroaig Quarter Cask. http://www.laphroaig.com/qc/index.htm Hienon näköiset sivut jos ei muuta.

  Kovasti kiinnostaisi tuotakin maistaa, mutta saatavuus taitaa olla ainakin toistaiseksi ns. korkeammassa kädessä :)