Lähi-idän kriisi ja sen ratkaisu

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana Zardoz, 30.12.2008.

 1. itnortti

  itnortti Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.04.2006
  Viestejä:
  582
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei kukaan ole mitään ongelmaa edes ratkaisemassa koska ratkaisuun vaadittaisiin sellaisia muutoksia jotka eivät vain ole mahdollisia niin kauan kuin nykyiset kaverit ovat ohjaksissa (molemmilla puolilla).

  Kun kyse on uskonnosta (varsinkin tuolla alueella) niin on aivan turha käyttää mitään "järkisyitä". Se kenen alue oli mikäkin ja koska ja miksi on täysin yhdentekevää koska kaikilla on oma tulkinta asiasta. Ja vaikka joku olisi historian, tieteen ja ties minkä suhteen oikeassa niin jälleen kerran uskonto, papisto jne. estää sen että asialle tehtäisiin jotain.

  Rauhan ponnistelut ovat lähinnä sitä että ratkotaan/sovitellaan jotain yksittäisiä konflikteja tms. ja pidetään yllä mielikuvaa siitä että koitetaan oikeasti saada aikaan jotain. Tämän avulla voidaan helposti valvoa aluetta ja mahdollisesti estää sitä joutumasta täydelliseen sotaan. Moinen voisi olla ikävä asia öljyn käyttäjien kannalta.

  Aikaan pitäisi saada sellainen ratkaisu jossa kumpikin osapuoli näyttäisi voittavan. Muutoinhan toisen pitäisi myöntää omalle kansalle "tappio" neuvotteluissa ja sehän olisi poliittinen itsemurha ja tuskin moisella saavutuksella kannattaisi lähikuppilassa kehuskella.

  Odotellaan joku 50-100v niin tilanne voi olla ihan toinen. Luultavasti tuolloin öljylle on oikeasti hyviä vaihtoehtoja joita ei tuoteta tuolla alueella. Tuon jälkeen voidaan unohtaa koko alue samalla tapaa kuin on käynyt esim. afrikan monille sisällissodille yms. konflikteille.
   
 2. JPH

  JPH Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  2 907
  Saadut tykkäykset:
  4
  Zardoz taisi avauksellaan viitata Israelin ja Gazan väliseen kahakkaan, ei niinkään koko Lähi-Itään.
   
 3. peergunt

  peergunt Käyttäjä

  Liittynyt:
  21.02.2007
  Viestejä:
  679
  Saadut tykkäykset:
  5
  USA valmistelee isoa asekuljetusta Israeliin (MTV3-STT-Reuters)

  hmmmmmm.......
   
 4. remform

  remform Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.01.2005
  Viestejä:
  108
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kylläpäs täällä on todella paljon heikkolaatuista keskustelua.

  Analyysiksi alueen tilanteesta ei todellakaan riitä pelkkä "siellä ne juutalaiset ja muslimit mättäää toisiaan". Kyse ei ole pelkästään uskonnosta, itseasiassa uskonto on tässä huomattavasti pienempi tekijä kuin mitä on suurin osa ihmisistä täällä näyttää väittävän. Näille ihmisille tekisi hyvää käydä piipahtamassa Lähi-Idässä ja tutustua vaikkapa muutamaan israelilaiseen ja muutamaan arabiin tai iranilaiseen.

  Se, että jokin maa on virallisesti muslimivaltio tai juutalaisvaltio ei tarkoita sitä, että 95%, 85% tai edes 25% maan kansalaisista olisi suoraan valmiita itsemurhapommittajia tai muiden uskontojen/kansojen vihaajia. Päinvastoin. Esim. Israelissa on n. 5 miljoonaa tavallista (juutalaista kansalaista), miljoona äärijuutalaista (joita lähinnä kiinnostaa omissa piireissä pysyminen ja toorien tulkitseminen) ja reipas miljoona muslimia (palestiinalaista). Toisin sanoen suurin osa israelilailista on ihan tavallisia ihmisiä, samanlaisia kuin suomalaiset sekularisoituneet evankelis-luterilaiset, joiden kanssa voi ihan vapaasti keskustella jalkapallosta, viinanjuonnista tai jopa Palestiinan tilanteesta!

  Tulin keskiviikkona takaisin Iranista ja sama pätee tuohonkin maahan. Vaikka Iranin johto onkin mielipiteissään hyvin, hyvin jyrkkä, niin väittäisin että ainakin 90% tavallisista iranilaisista on juurikin sitä... aivan tavallisia ja iloisia siitä, että kaikki eivät pelkää heidän maalleen asetettuja pakotteita ja länsimaisen lehdistön/Iranin johtajien kärjistettyjä mielipiteitä. Eivät huutele kuolemaa sionisteille tai amerikkalaisille vaan lähinnä toivottavat "Welcome to Iran/Teheran/Esfahan yms.".

  Kyse ei siis ole pelkästä uskonsodista. Säätäjä taisikin sanoa, että kyse on yksinkertaisesti elintilasta. Eli siis siitä, kuka saa rauhassa tehdä töitä, käydä koulua, nukkua ja jos niiksen on niin harjoittaa uskontoaan. Nykyisin suurin osa israelilaisista voi toteuttaa itseään aivan rauhassa (lukuunottamatta Gazan alueen lähistöllä eläviä, joita raketti-iskut ovat tappaneet ja pelotelleet), kun taas palestiinalaiset ovat pakkautuneet liian tiheälle alueelle kärsimään pelosta ja pakotteista. Ratkaisu on siis sellainen, jossa Israelista lohkaistaan suurempi kaista palestiinalaisille ja palestiinalaisvaltion olemassaolo hyväksytään.

  Vikaa on toki molemmilla puolilla, arabien ja iranilaisten pitäisi lopettaa puheet Israelin tuhosta ja istua neuvottelupöytään kuten herrasmiehet.
   
 5. Terris

  Terris Uusi jäsen

  Liittynyt:
  02.03.2004
  Viestejä:
  1 986
  Saadut tykkäykset:
  4
  Nojoo, vaikka jenkit ja Israel ovat kehitelleet yhdessä tavaroita ja Israelilta löytyy jonkun verran jenkkien vehkeitä, niin kuitenkin Israelilla on melko paljon omaa kalustoa käytössä. Ja jenkit kyllä pystyy omissakin sodissa kalustonsa testaamaan.
   
 6. Mama

  Mama Garbage in, garbage out Tukijoukot

  Liittynyt:
  29.11.2003
  Viestejä:
  2 686
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niinpä, mitäpä tuohon voi muuta sanoa kuin:
  "Evil preveils when good men fail to act"
  tai sitten se alkuperäinen versio:
  “All that is necessary for Evil to Prevail is for Good People to Do Nothing”.
   
 7. Komakino

  Komakino Epäselvässä tilassa Tukijoukot

  Liittynyt:
  27.01.2004
  Viestejä:
  109
  Saadut tykkäykset:
  1

  :)Jälleen lainaan Wikipediaa, tuota tiedon ylitsevuotavaa maljaa:

  The IDF possesses top-of-the-line weapons and computer systems used and recognized worldwide. Some are American-made (with some equipment being modified for IDF use) such as the M4A1 assault rifle, the F-15 Eagle and F-16 Fighting Falcon, and the AH-64 Apache and AH-1 Cobra attack helicopters. Israel also has developed its own independent weapons industry, which has developed weapons and vehicles such as the Merkava battle tank series, the Kfir fighter aircraft, and various small arms such as the Galil and Tavor assault rifles, and the Uzi submachine gun.

  The IDF also has several large internal research and development departments, and it purchases many technologies produced by the Israeli security industries including IAI, IMI, Elbit, El-Op, Rafael, Soltam, and dozens of smaller firms. Many of these developments have been battle-tested in Israel's numerous military engagements, making the relationship mutually beneficial, the IDF getting tailor-made solutions and the industries a very high repute.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Israel_Defense_Forces

  Kfir- hävittäjä on jo poistettu aktiivikäytöstä, Israelin ilmavoimat nojaa käytännössä kokonaan yhdysvaltojen kalustoon.
   
 8. Kiila

  Kiila Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  31.01.2001
  Viestejä:
  1 660
  Saadut tykkäykset:
  0
  Saman maljan mukaan suomalaisetkin ovat osasyyllisiä ;) :
  The Galil’s design is optimized for operation in arid conditions and is based on the Finnish RK 62...

  Olen duunin kautta tutustunut useampaankin israelilaiseen ja he ovat pääosin samanlaisia janttereita kuin kaikki muutkin. Porukka on aika maallistunutta ja uskonto merkkaa heille yhtä paljon kuin suurimmalle osalle suomalaisia. Vain muutama heistä on kulkenut kipa päässä ja käy synagogassa, muutama syö täysin tai osittain kosher ruokaa mutta suurin osa ei noteeraa juutalaisuutta ollenkaan. Miesten puheenaiheetkin ovat sitä samaa: autot, naiset, viina (tosin sitä he eivät osaa juoda :) ), tekniset vempeleet sekä kaiken maailman harrastukset.

  Suomalaisena armeijan käyneenä miehenä on tullut haasteltua useasti armeijasta ja siitäkin puhutaan ihan vapaasti. Heillä pyörii hiukka useammin ja pidempinä nuo "military servicet" ja varmasti muutama tuntemistani juoksee nytkin rynkky kourassa Gazassa. Kuitenkin huomaa, että vallitseva ilmapiiri kasvattaa useista melko rasistisia (yllätys yllätys islamila kohtaan), mikä ei tietysti ole ihme. Eräskin selitteli kuinka islamin oppeihin uskovat ovat vitsaus, eivätkä halua muuta kuin tuhota ja tappaa, ja ovat samasta puusta veistettyjä olivat he sitten Iranista, Syyriasta tai vaikkapa Malesiasta. Duunikaverin kanssa vain mietittiin kuinka olisi naama venähtänyt jos olisin sanonut kuuluvani suomen islamilaiseen yhteisöön :)

  Sodista kun on juteltu niin esille on tullut se, että israelin valloittamat alueet olivat suurelta osin asumatonta tai aavikkoa ja ilman mitään infraa. Nyt kun he ovat usean vuoden ajan rakentaneet ja pystyttäneet infran alueelle niin yht'äkkiä näitä alueita ollaankin vaatimassa takaisin. Tiukka tilannehan tuo konflikti on eikä varmasti kovin pikaisesti selviä. Vähän paha tässä on sanoa kuka on oikeassa (tod.näk. ei kukaan) ja olisi mielenkiintoista jutella toisen puolen edustajienkin kanssa. Israelilaiset itsekin ovat melkoinen kansojen sekamelska sillä jo näiltä tuntemiltani löytyy taustaa USA:sta, Euroopasta, Venäjältä, Venezuelasta, Iranista ja Irakista.
   
 9. JPH

  JPH Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  2 907
  Saadut tykkäykset:
  4
  Israelin ohjus tuhosi Kirkon Ulkomaanavun tukeman klinikan

  11.1.2009 16:20

  STT
  Gazassa Kirkon ulkomaanavun tukema klinikka on tuhoutunut Israelin ohjusiskussa. Isku ei vaatinut kuolonuhreja, mutta tuhosi klinikkarakennuksen täysin.

  Ennen iskua Israel ampui varoitusohjuksen lähistölle, minkä seurauksena lähistön asukkaat pakenivat alueelta. Klinikka oli tyhjillään, koska se oli suljettu Israelin hyökkäyksen vuoksi.

  Isku tapahtui lauantai-iltana. Kirkon ulkomaanapu on tukenut klinikkaa useita vuosia.
  http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli...n+Ulkomaanavun+tukeman+klinikan/1135242650223
   
 10. jms

  jms Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.06.2002
  Viestejä:
  1 845
  Saadut tykkäykset:
  4
  Ratkaisu ei ainakaan ole Israelin harjoittama tämänhetkinen teurastus. Mitä ne kuvittelee saavuttavansa? Muun maailman silmissä ei hyvältä näytä, mutta se ei niitä tunnu kiinnostavan. Länsimaiden pitäisi ottaa jo tiukempi linja, jotain taloudellisia pakotteita ainakin. 60v. saaneet mellastaa tuolla, ilmeisesti hyvityksenä natsivainoista.
   
 11. Wile E Coyote

  Wile E Coyote Suurmufti Tukijoukot

  Liittynyt:
  16.11.2004
  Viestejä:
  2 345
  Saadut tykkäykset:
  8
  Ensinnäkin "mellastaminen" tarkoittanee jonkun toisen aloittaman sodan voittamista?

  Ja mikä huvittavinta, samat ihmiset jotka tuomitsivat Israelin taloudelliset pakotteet Gazan tuhansia terrori-iskuja vuodessa lopettamiseen, vaativat nyt samaa kollektiivista rangaistusta Israelille. Eli oliko ne taloudelliset pakotteet hyvä vai paha?

  Kun alueen historiaa lukee hieman enemmän siitä kun arabivaltiot eivät hyväksyneet alueen jakoa, niin ymmärtää hieman paremmin tilannetta. Suosittelen. Suosittelen myös muuta sotahistoriaa jos tuo on "teurastus" tai "silmitön siviiliväestön tappaminen". Huomauttaisin myös, että jos kerrostalon kellarissa on asevarasto, niin talo on silloin sotilaskohde. Sama pätee moskeijoihin jne.
   
 12. Kari Häkkinen

  Kari Häkkinen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  23.08.2008
  Viestejä:
  1 950
  Saadut tykkäykset:
  9
  Tämähän oli syvällistä analyysiä: Tavalliset ihmiset ovat kaikkialla tavallisia ihmisiä ja kaikki haluavat olla rauhassa ja puhua jalkapallosta ja pitäisi olla kilttejä toisillemme, niin kaikki muuttuu hyväksi ja kaikilla on kivaa.
   
 13. Burana

  Burana Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.10.2001
  Viestejä:
  1 036
  Saadut tykkäykset:
  10
  Herää myös kysymys onko kirkko tukenutkin terroristeja, vaikkakin epähuomiossa.
   
 14. JPH

  JPH Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  2 907
  Saadut tykkäykset:
  4
  Israel rikkoi tulitauon.

  Jos viittaat qassam-raketteihin, niin vuodesta 2001 lähtien (jolloin ensimmäistä kertaa ko. asetta käytettiin) niillä tehtyihin iskuihin oli vuoden 2008 joulukuuhun mennessä kuollut 15 ihmistä. Vertaa tuota lukua kolmen viikon sotatoimiin Gazassa (kuolleita yli 800).
   
 15. JPH

  JPH Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  2 907
  Saadut tykkäykset:
  4
  Ei kai se mahdotonta ole. Kyseessä oli kuitenkin naisille ja lapsille suunnattu klinikka.

   
 16. Burana

  Burana Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  12.10.2001
  Viestejä:
  1 036
  Saadut tykkäykset:
  10
  Eli mahdollisesti aivan validi kohde sotilaalliselle iskulle.
   
 17. ana198

  ana198 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  14.12.2006
  Viestejä:
  2 735
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eli siis kun Israel tappaa siviilejä järjestelmällisesti sadoittain on kyseessä hyväksyttävät sotatoimet mutta kun Palestiinalaisten umpimähkään ammuskelemat raketit tappavat joitakuita niin kyseessä on terrorismi? Just joo, toisen terroristi on toisen vapaustaistelija. Lienee tarpeen määritellä uusiksi tuo sana terrorismi tarkoittamaan sitä että jos vihollinen tekee yhtään mitään niin kyseessä on terrorismi mutta itse saa tehdä ihan mitä lystää "sodan" varjolla, ihmiset taitavat vain olla ihan yhtä kuolleita riippumatta siitä kenen pommin vaikutusalueelle nyt ovatkin sattuneet osumaan.
  Ennakoivat iskut sun muut ei helvetti, eikö Palestiinalaiset sitten ole tasan yhtä oikeutettuja tekemään "ennakoivia" iskuja? Ainiin erisäännöt riippuen siitä kuka on tukijana.
   
  Viimeksi muokattu: 12.01.2009
 18. JPH

  JPH Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  2 907
  Saadut tykkäykset:
  4
  Satuin ohimennen kuulemaan radion uutisista kirkon ulkomaanavun johtajan kommentin ja muuta selitystä iskulle ei osannut antaa kuin Gazan infran tuhoamisen.
   
 19. Wile E Coyote

  Wile E Coyote Suurmufti Tukijoukot

  Liittynyt:
  16.11.2004
  Viestejä:
  2 345
  Saadut tykkäykset:
  8
  Höpönlöpön. Molemmilla osapuolilla oli pinna sen verran kireällä, että kun katsoo tulitauon rikkeiksi katsottavaa toimintaa, siihen syyllistyivät molemmat pitkin syksyä.

  Eli terrori-iskuja saa tehdä vuodessa jokusen tuhatta jos vastapuoli kykenee ne väestämään, ja on rakentanut taloihin hälytysjärjestelmät, pommisuojat ja vahvistetut katot?

  Älä nyt viitsi. Iskujen määrä lasketaan tuhansissa, parhaina päivinä on mennyt sata rikki. Se että em. varotoimenpiteet Israelin puolella pitävät ei ole mikään puolustus. Kun väki kymmenen kertaa päivässä juoksee pommisuojaan vuodesta toiseen, niin kyllä se ihan oikeaa siviileihin kohdistuvaa terrorismia on vaikka varoitus&suojat toimivatkin.

  Ja oikeasti ihmiset, "järjestelmällistä siviilien tappoa", my ass. Jos Israel alkaisi oikeasti tappamaan siviilejä, niin lukemissa olisi viiden kerroin ja nolla perässä.

  Huvittavaa sinänsä, Hamasin tukisivuilta on tehokkaasti siivottu kuvamateriaalia mikä siellä ennen sotatilaa oli- mainostettiin oikein itse miten raketteja ammutaan siviilien seasta(videopätkiä myöten). Samaten palestiinaväreissä rynnäkkökivääreitä heiluttavien lasten kuvat on poistettu.

  Hamas myös juuri ilmoitti että esm. kv. joukkoja rajoilla ei tulla hyväksymään. Rauhan ehtoina on Israelin täydellinen vetäytyminen sekä rajojen täysimittainen avaaminen.

  Hamasin/marttyyrien prikaatin "mainos" ennen sotatilaa. Kummasti ovat hävinneet(kymmenet tällaiset kuvat, joissa myös naisia) omilta palstoiltaan kun pitää märehtiä siviiliuhreilla.

  [​IMG]
   
 20. JPH

  JPH Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  02.02.2003
  Viestejä:
  2 907
  Saadut tykkäykset:
  4
  Mihinkäs sitten viittasit toisten aloittamalla sodalla? Jos viittaat jupakan alkuun neljäkymmenluvun loppuun, niin varsinaisesti alueella asuneilla palestiinalaisilla siviileillä oli sen kanssa aika vähän tekemistä. Ympäröivät Arabi-valtiot olivat enemmän siinä sotkussa osallisina.  Väitinkö noin? Turha ryhtyä olkinukkeja kyhäämään.

  Varmasti on, en ole vastaan väittänytkään. Ovatko aikaisemmat inkursiot Gazan alueelle sitten tuottaneet halutun tuloksen? Vissiin eivät, kun taas oli tarve mennä eli voisi olla aika kokeilla jotakin muuta lähestymistapaa.

  Edelleen väite, jota en ole tehnyt.

  Kuulut ilmeisesti siihen porukkaan, joka olettaa, että jos kritisoi Israelia, niin automaattisesti tukee Hamasia tai terrorismia ylipäätään. Väärässä olet.