Lähes tinkimättömän valkokankaan rakennusohje

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana JaniH, 09.10.2005.

 1. TNR

  TNR Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.03.2004
  Viestejä:
  194
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ok, kyselen työkaverilta myös tuon kokoista levyä. Ilmoittelen sitten jahka saan vastauksen. :)
   
 2. TNR

  TNR Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.03.2004
  Viestejä:
  194
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oli muisti päässyt pettämään. Ei työkaverilla ollutkaan tuttua Starkilla, vaan Puukeskuksessa. Kyllä ne levyt pitäisi saada ihan edullisesti, välittää vain kaverin terveiset: "Sano sille et mä käskin antaa hyvään hintaan." :D

  Osaatko vielä sanoa milloin sinulle sopisi se levyjen haku Puukeskuksesta? Minulla vapautui myös perjantai ilta ensiviikolta, eli KE ja PE illat käy, muina päivinä hyvissä ajoin ennen viittä pitäisi olla valmista.
   
 3. samviljan

  samviljan Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.07.2003
  Viestejä:
  461
  Saadut tykkäykset:
  0
  En vielä isäukolta ole kysellyt että milloinka kävisi mutta pidetään tuota perjaintaita alustavasti päivänä.
   
 4. TNR

  TNR Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.03.2004
  Viestejä:
  194
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oletko sopinut isäsi kanssa haku päivästä, eli onko perjantai vielä voimassa? Olen miettinyt jos kävisin etukäteen paikanpäällä sopimassa levyjen hinnoista ja pyytäisin heitä leikkaamaan ne kokoonsa. Eli jos haku perjantaina, menisin jo keskiviikkona käymään. Mutta jos haetaan jo aikaisemmin, niin pitää koittaa ehtiä huomenna käymään. :)
   
 5. samviljan

  samviljan Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.07.2003
  Viestejä:
  461
  Saadut tykkäykset:
  0
  Täytyy nyt valitettavasti omalta osalta muiden kiireiden plus parin muun seikan takia lykätä tätä projektia hämärään tulevaisuuteen :OI

  Jään odottelemaan kuitenkin mielenkiinnolla testituloksia.
   
 6. TNR

  TNR Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.03.2004
  Viestejä:
  194
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ok, pitää alkaa metsästämään muuta kyytiä levylle. Anybody? :D
   
 7. TNR

  TNR Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.03.2004
  Viestejä:
  194
  Saadut tykkäykset:
  0
  Valkokankaan kuljetusongelma ratkaistu! Tilasin käytännössä naapurissa olevasta puusepänliikkeestä oman levyni kokoon leikattuna ja reunat viistettyinä. Levyn koko on 2214x1245x15 mm ja reunoihin tulee 45' viisteet siten, että kulmasta ei tule täysin terävä, vaan viiste lähtee n. 2 mm päästä etupinnasta. Tällä pyritään siihen, että reuna ei rispaannu rikki viistettä tehdessä tai levyä käsiteltäessä... Parin päivän päästä voidaankin kaverin kanssa kantaa se kotiin ja jahka saan reunat ja taustan maalattua paukkupulloilla mattamustaksi, pääsen testailemaan uutta valkokangasta. :naminami:
   
 8. Bagheera

  Bagheera Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 002
  Saadut tykkäykset:
  1
  Noniin. Taas pitkä postaus, toivottavasti pidätte kiinostavana.

  Nyt kotiteatterissani roikkuu uuden tykin (Sanyo Z3) seuraksi tämän threadin ideoitten perusteella tehty screeni. Katselutilan pienuuden takia screeni on pienemmästä päästä (123 cm leveä 16:9), mutta katselukulma on silti aikalailla optimaalinen (1.5 * leveys, eli 36 astetta). Seuraavassa muutama omakohtainen havainto ja jokunen kehitysehdotuskin. Katselutila on erittäin hyvin pimennetty, ja seinät ovat melko tummia, mitä kannataa ottaa huomioon tätä luettaessa.

  Screenin materiaali on 6 mm mdf levy, johon vaahtomuovitelalla maalattu Harmony X073 pinta. Koska screeni on pieni, ja sain tykiksi yksilön joka ei pysty heittämään värit tasaisesti, mikäli iiris on liian kiinni, saatan vielä jossain vaiheessa kokeilla tummempaa pintaa (nyt mustakin loistaa kuin Naantalin aurinko, ja kirkkaat kohdat häikäisee).:cool:

  Maalauksen jälkeen (2 kerrosta) screenin keskelle jäi yksi ikävä telajälki. Sen poistaminen onnistui kevyesti hiomalla (melkeinpä pyyhkimällä) hienolla paperilla (120). Samalla koko pinta sileni jonkin verran (loppuhiontaa suosittelen kaikille telamaalaajille, ei tarvitse sen jälkeen miettiä, jäikö pinta liian karkeaksi).

  Koska levytoimittajat eivät pysty leikkaamaan viistosti (kuten tässä threadissa on jo todettu), niin levyn reunat jäi suoriksi. Tällä ei kuitenkaan elokuvanautinnon kannalta ole mitään käytännön merkitystä. Ainoa käytännön tilanne jossa tällä voisi olla merkitys, on mikäli tykki on asetettu kankaan alapuolelle, ja katselupaikkakin on sen verran alhaalla että alareuna näkyy. Viistoon leikattuna olisi tietenkin ollut hiukan siistimpi.

  Screenin takapuolen jätin maalaamatta, eikä sen värillä taida olla mitään käytännön merkitystä, ellei se näy suoraan johonkin.

  Levyn reunat "maalasin" paksulla mustalla tussilla. Ei valu eikä vuoda, eikä tarvitse turhaan ostaa litran mustaa maalia. Suosittelen.

  Levy roikkuu katosta kahdella ketjulla. Kiinnitys on tehty ruvaamalla kaksi pientä metallisilmukkaa puulistaan, joka on liimattu levyn takapuolelle lähelle yläreunaa. Jotta levy roikkuisi luotisuorassa silmukat on taitettava niin, että "roikkumispiste" on suoraan levyn keskiviivan yläpuolella. Mikäli kuva vuotaa screenin yläpuolelle, niin silmukat näkyy kahtena pienenä "sarvena". Tällainen saattaa häiritä jotakuta, ei kuitenkaan minua. Siitä että levy roikkuu, eikä ole kiinteällä kiinityksellä, en ole havainnut mitään käytännön haittaa.

  Levy roikkuu siis verholistasta, ja etäisyys seinään on 25 cm. Tämä oli muutenkin lähes ainoa vaihtoehto, koska screenin takana on puinen tuuletusikkuna, jota näin voi pitää auki.

  Huoneen seinämateriaali on punamänty, ja alkuperäinen ajatus oli laittaa musta verho screenin takana olevalle seinälle. Tästä ideasta taidan kuitenkin luopua. Kun huone on pimennetty elokuvakatselua varten, niin takaseinä on nimittäin tällaisenakin täysin näkymätön.

  Kuitenkin, kun tykin kuva vuotaa screeenin ulkopuolelle, niin screenin ympäirllä tämä näkyy häiritsevästi. Punertava seinä ei tietenkään auta asiaa, mutta kokeiluni mustilla pinnoilla, osoittaa, ettei täysin mustakaan takaseinä tuottaisi tässä suhteessa optimaalista ratkaisua.

  Tähän ratkaisuksi olen ajatellut laittaa screenin ympärille "raamit". Kuitenkin niin että screenin ja raamien väliin jää muutaman sentin rako. Näin ylivuotava valo pääsee raosta takaseinälle, mutta tämä kohta seinästä ei ole näkyvissä katselupaikalle mikäli katselupaikka ei ole täysin linjassa heittopaikan kanssa (katso linkin kuvaa, tykki heittää kuvassa ylävasemmalta ja silmä on alavasemalla). Käytännössä yläpuolelle ei tarvitse laittaa mitään, koska screeni hoitaa itse varjostamisen, ja longthrow linssillä ehkä ei sivuillekaan tarvita mitään, jos katselupaikka on tarpeeksi keskellä. Omalla kohdallani tämä järjestely on jo toteutunut alalaidan kohdalla, koska käytän ohutta mustaa kangasta kajareiden piilottamiseen, mutta sivuille pitäisi siis vielä rakennella jonkinlainen ratkaisu, luultavasti tulee olemaan verhosysteemi, jolloin hienosäätöä voi tehdä tarpeen mukaan. Tällaisella systeemillä voisi sitten surutta käyttää "optista overscannia", jolla saisi kaikenlaiset kuvasuhteessa ilmenevät heitot mahdollisimman vähälle huomiolle.

  [​IMG]

  Lopuksi suurkiitokset JaniH:lle. Ilman tätä threadia olisin varmaan tehnyt raamillisen version, enkä millään usko että katselukokemus olisi sillä ollut yhtä hyvä. Ja screenin tekeminenkin olisi ollut työläämpää.

  P.S. Tietääkö kukaan millaista väriainetta voi sekoittaa ylijääneeseen harmonyyn, jos haluaa kokeilla tummempaa pintaa. Tuntuu järjettömältä ostaa kokonaisen litran mustaa maalia, josta käyttäisi murto-osan sekoittamiseen. Myös heikosti punertava väriaines voisi tulla kysymykseen. Toimisi daylight filtterin tavoin.

  P.P.S. Miten ton kuvan saisi upotettua nin että se avautuu suoraan viestiin ?

  edit: screenin koko ilmoitettu sticky-viestin ohjeiden mukaan
   
 9. retaeht

  retaeht Käyttäjä

  Liittynyt:
  06.06.2004
  Viestejä:
  177
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hirveeeen suuria screenejä käytätte,itselläni vajaat 110cm ja 2.35:1 kuvasuhde...no leikki sikseen.
  Oman maalatun screenin jouduin kanssa maalaamaan aika tumman harmaalla kun on noin pieni koko kyseessä(mustaa valkoisen joukkoon sekoitin).Kun lopulta pääsin silmiä repivästä kirkkaudesta eroon oli jo valkoinen aika harmaata ja muutenkin kuva hieman "eloton".
  Nyt tämän hetkinen maalii sekoitus on hopealla tummennettu ja ainakin valkoisten osalta huomattavasti parempi,myös kirkkautta riittää niissä kohdin kuvaa mitä kuuluukin.Mustan taso on huomattavasti parempi kuin valkoisella maalattuna.Filtteriä en ole kokeillut mutta luulisin sen olevan nyt paikallaan koska tuota valotehoa kerrankin on vähintään riittävästi.

  Siirryin muuten juuri raamittomasta screenistä raamilliseen.Kuvan yli menevä osuus meni suoraan aika vaalealla maalattuun seinään jonne ei olisi hyvin saanut värkättyä tummaa samettia tai muuta taakse.Suunnittelin sinun ehdottamasi tapaista systeemiä sinne reunoille mutta valoa vuoti kuitenkin niin paljon sinne taakse että valaisi liikaa huonetta.(Jotkut kyllä pitävät tausta valostakin screenin takana).

  Raamittoman screenin rajaus oli kyllä sitä luokkaa että voin uskoa sen toimivan hienosti tumman valoa imevän taustan kanssa.
   
 10. PROjector

  PROjector Uusi jäsen

  Liittynyt:
  11.07.2005
  Viestejä:
  103
  Saadut tykkäykset:
  0

  Olen joskus saanut tingattua maalia sävyttävistä liikkeistä ihan ilmaiseksi, ei ollut tosin helppoa.
   
 11. TNR

  TNR Käyttäjä

  Liittynyt:
  09.03.2004
  Viestejä:
  194
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minulla on oma ketjun ohjeiden mukaan valmistettu valkokangas ollut käytössä reilun kahden viikon ajan. Sain levyn läheisestä puusepänliikkeestä kokoonsa sahattuna ja reunat viistettynä kohtuullisen edullisesti. Kaverin kanssa kannoimme sen alaovelle ja siitä aina omaan kerrokseen. Oli oma hommansa tuon 30 - 35 kg painavan, suhteellisen ison levyn kantamisen kanssa! Levyn taustan ja viistetyt reunat maalasin parvekkeella Mastonin mattamustalla spraymaalilla.

  Muutamia eri tv-sarjojen jaksoja on kankaalta jo ehditty katsoa ja oikein hyvältä näyttää! Kontrastia ja kirkkautta pystyi helposti laskemaan molempia 10 pykälän verran, vaikka kuvakoko kasvoi 72" -> 100"! :D

  Ei voi muuta sanoa kuin että tyytyväinen olen. Erittäin tyytyväinen! :naminami:
   
 12. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Eikös tuosta kankaasta kannattaisi tehdä kovera? Eli pienelle mutkalle tuo levy, noinhan on esim. leffateattereissa, mutta LCD-tykin säätövarat eivät ilman optista lisä-adapteria riitä säätämään kuvaa kohdalleen?
   
 13. JaniH

  JaniH Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.08.2000
  Viestejä:
  6 723
  Saadut tykkäykset:
  15
  Eipä kannata. Torus-screenit sitten erikseen.
   
 14. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  No vastataan vaikka tähän, kävin ostamassa Suutarilasta "oksasen pajalta", en muista nimeä mutta joku nyrkkipaja se oli.... 2100x1181 kokoisen screenin 16mm MDF-levystä 20 asteen jiirillä. Hintaa tuli 25euroa. Ei paha. Vantaan Metallia vastapäätä.

  Hyvät perustelut :thumbsup:
   
 15. whitebe

  whitebe Guest

  Liittynyt:
  01.02.2005
  Viestejä:
  147
  Saadut tykkäykset:
  0
  jeps mulla ois tarkotus rueta rakentelemaan valkokangasta mutta en oikein tiedä mitkä mitat olis sopivat?.... huoneen mitat on pituusxkorkeusxleveys 8x2.4x3.5
  olen tässä ajankuluksi kyhäillyt erillistä "katsomo" koroketta...vielä on siirreltävä versio...tykki tulee kiinni myös tohon sille tehtyyn lootaan
  tykkinä toimii korjauksessa oleva barco data800
   
 16. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Nopea ensikokemus tästä JaniH:n kankaasta. Sellainen on nyt tiukasti seinässä kiinni ja kuva todellakin leijuu ilmassa kun sen rajaa tarkasti screeniin, ulkonäkö ei ole paras mahdollinen verrattuna rajattuihin levyihin mutta aivan uskomaton tunne katsoa leffaa tuolta kankaalta. Enemmän kokemuksia ja kuvia rakenteesta yms. tulossa maanantaina.
   
 17. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
 18. Late

  Late Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.09.2001
  Viestejä:
  382
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noniin.

  Jo pitkään tätä mietittyäni, päätin vielä tehdä lisäinvestoinnin omaan teatteriini.

  Hommasin tykin kaveriksi anamorfisen linssin, ehkä osittain tämän threadin innoittamana.
  Tein screenin ihan perus valkoisesta melamiinilevystä mikä on maalattu superlonitelalla. Kooksi tuli 2400x1030mm mikä vastaa noin 1830x1030mm kokoista 16:9 screeniä.

  Screenin takana oleva seinä on kokonaan mustien samettiverhojen peittämä. Täytyy kyllä sanoa että olen todella tyytyväinen hankintaani, nyt kuva todellakin ikään kuin "leijuu" ilmassa..

  Rajaus on ihan eri luokkaa kuin vanhalla kankaalla missä oli mustat paksut reunat. Kuvasta voi huoletta "ajaa" osan hieman screenin reunan ohi ja takana oleva musta samettiverho todellakin syö kaiken valon. Nyt kuvan reunat ovat aivan veitsen terävät, hienoa.

  16:9 materiaalia varten täytynee vielä kehitellä sivuille siirreltävät verhot.

  Liitteenä pari kuvaa:
   

  Liitetyt tiedostot:

  • huone.jpg
   Tiedostokoko:
   48,4 KB
   Katsottu:
   899
  • kuva1.JPG
   Tiedostokoko:
   43,8 KB
   Katsottu:
   876
  • tykki.jpg
   Tiedostokoko:
   48,8 KB
   Katsottu:
   871
 19. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Mistä ostit linssin? Paljon maksoi? Eikö muka tule roimasti heijastuksia tuosta julisteen lasista?
   
 20. Late

  Late Käyttäjä

  Liittynyt:
  28.09.2001
  Viestejä:
  382
  Saadut tykkäykset:
  0