Lähes tinkimättömän valkokankaan rakennusohje

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana JaniH, 09.10.2005.

 1. latexii

  latexii Well-Known Member

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 959
  Saadut tykkäykset:
  297
  Entäs jos et maalaakaan ? Heität vaikka mattavalkoisen lycran kankaaksi ?
   
 2. wasabrod

  wasabrod New Member

  Liittynyt:
  28.02.2008
  Viestejä:
  22
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tässä vaiheessa ei ole vielä selvillä minkä kokoinen ruudun pitäisi olla. Tuolla wanhalla sanyolla tullee tykitettyä noin satatuumaista kuvaa, mutta tykki päivittyy jollain aikajänteellä, niin sitten tavoitteena olisi saada isompi kuva. Tällä hetkellä myös TV estää yli 100" 16:9 kuvan, mutta TV-taso on myös tarkoitus päivittää matalampaan, jolloin ehkä 120" ruudun saisi mahdutettua. Toisaalta 2.4:1 ruutu mahtuisi jo nyt 120":ena. Toisaalta nälkä kasvaa syödessä, ja voisi olla hienoa saada vielä isompi kuva, ehkä jopa 140", eli ehkäpä telkkarikin lähtee tuosta kuikkaan.

  Joka tapauksessa ruudun koko ei selviä ennen kuin tykki päivittyy ja sillä tulee etsittyä sopiva kuvakoko (ja mahdollisesti muitakin muutoksia olkkariin). Tästä syystä ajattelin tässä vaiheessa maalata 120" 16:9 -ruudun, johon sitten voi kuvaa mallata. Sitten kun kuvakoko joskus lukittuu, joko kehystän maalatun seinän, tai värkkään erillisen kehystetyn screenin, jolloin DIY-ratkaisu saattaa olla tarpeen, kun kaupalliset ratkaisut näyttää olevan järkyttävän kalliita tuossa kokoluokassa.
   
  Viimeksi muokattu: 06.10.2015
 3. wasabrod

  wasabrod New Member

  Liittynyt:
  28.02.2008
  Viestejä:
  22
  Saadut tykkäykset:
  0
  Noh, kun tuota kehyskangasta niin innokkaasti ehdottelet, niin jos nyt sitten sitäkin pohtisi. Tuolta FlexTexiltä vilkaisin niin siellä kangas näyttäisi olevan 150cm korkeaa. Tämä ei taida ihan yltää 120" ruudulle, mutta melkein. Venyykö kangas?

  Oletan että tuo kuvan kangas on sinun oma viritelmä. Minkäs kokoinen tuo on? Minkälaista puuta kehys on, jotain listaa vai ihan lautaa? Ja tuliko rakenteesta tarpeeksi tai kenties liiankin tukeva? Kangas ilmeisesti kiinnitetty nitojalla? Jos takapuolelle laittaisi jonkun paksun mustan kankaan, sillä ehkä saisi aavistuksen kaikua vähennettyä.
   
 4. latexii

  latexii Well-Known Member

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 959
  Saadut tykkäykset:
  297
  Ei ollut oma screeni kuvassa, vastaava on tehty ja kohta tehdään uusi. Lycra venyy noin +60% kun nopeasti testasin.. eli flextexin lycrasta saat noin 193" -tuumaisen kankaan. Toki mitä enempi venyttää, sitä enempi ja helpommin ääni menee läpi mutta sitä enempi menee myös valo läpi. Eli venyttää niin ettei jää ryppyjä (eikä äärirajoille).

  Tuossa voi tosiaan puljata tuon pinnan suhteen miten haluaa. Päälle valkoinen ja alle musta (2 pintaa) hyvä kontrasti .. päälle valkoinen alle hopea, hyvä kontrasti ehkänä vähän normaalia enempi gainia jne.

  Suosittelen tilaamaan testipaloja ja katsomaan miltä mikäkin kombo näyttää omaan silmään. Kankaan olen kiinnittänyt sinkiläpistoolilla. Olen tehnyt tuon kertopuuhun, on varmasti suoraa.. (39mmx66mm) Tuli tarpeeksi tukeva, ei kuitenkaan liian painava. Tosiaan takapuoli tuossa pitää himmentää tai sitten vetää useamman kuvapinnan.. muuten loilottaa pian tapetit läpi.
   
 5. wasabrod

  wasabrod New Member

  Liittynyt:
  28.02.2008
  Viestejä:
  22
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ok, eli tuo lycra soveltuisi hyvin kankaan tekoon, kun se olisi varmaankin sen 120" tai maksimissaan 140". Taustapuolelle pitäisi laittaa jottain mustaa, mielellään ääntä imevää. Tuo sinun kehys on sen verran jäsyä tavaraa, että tuonnehan periaatteessa voisi mahtua tällaista lycran taakse: http://www.thomann.de/fi/the_takustik_hilon25.htm?ref=prod_rel_315571_1 Voisiko toimia? Tavoite siis vaimentaa ihan tavallista puheäänikaikua olohuoneessa, eihän tuo paljoa vaikuta mutta jos hitusen diskanttia leikkaisi. Jos tuon aaltopuolen jättää eteenpäin, niin voiko se näkyä kankaan läpi, mitä arvelet?

  Piti ihan googleen laittaa että mikä ihme on "sinkiläpistooli", mutta sehän on nitoja :D Kiitoksia vinkeistä!
   
 6. latexii

  latexii Well-Known Member

  Liittynyt:
  14.03.2004
  Viestejä:
  2 959
  Saadut tykkäykset:
  297
  Juu sinkiläpistooli on ns. nitoja, mutta astetta järeämpi.. tai no perus paperinitojalla en ammu kertopuuhun niittejä kovinkaan syvään :p

  Kyllähän tuonne taakse voi oikeastaan laittaa melkein mitä vain. Itsellä tulee kehys vanttiruuveilla kattoon kiinni.. Kankaan taakse tulee thomannin akustointiverhoa (musta).. Joku varmaan tulee kohta huutamaan ettei verhoilla tee mitään akustoinnissa, mutta siinä vaiheesssa kun ollaan painoluokassa 1kg m2 (500gr m2 pari kerrosta) niin alkaa tekemään (tärykaiun suhteen) Tuotakin voisit miettiä. Luulen että tuo harmaa ei sieltä kajasta läpi josset kovasti pingota.
   
 7. wasabrod

  wasabrod New Member

  Liittynyt:
  28.02.2008
  Viestejä:
  22
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos vinkeistä, kyllähän tuollainen verho voisi olla helpompi asentaa kuin levy. Tänään taas vähän testailin tykkiä, ja yhtäkkiä välähti mieleen, että tykissähän on jonkinlaiset värisäädöt. Tarkoittaa siis sitä, että minun pitäisi olla mahdollista kalibroida tykkis siten, että seinän ruskea sävy kompensoidaan pois. Tällöin voisin lykätä screenin tekoa myöhempään, esim päivittää projektorin ensin!

  Mutta, kuinka se kalibroidaankaan? Pistin tykille jotain testikuvaa, ja huomasin, että materiaali näyttää niin luonnolliselta, etten oikein itse osaisi lähteä värejä säätämään. Tietenkin voisi ajatella, että eikös se kuva sitten ole riittävän hyvä? Noh, kyllähän tuolla varmaan jo leffan katsoo, mutta säätämällä saisi varmasti selvästi paremman.

  Tykistä löytyy gain, offset ja gamma -säädöt kaikille väreille erikseen (R,G,B). Kalibrointilaitetta ei ole käytettävissä. Osaisiko joku neuvoa kuinka kannattaisi edetä aistinvaraisesti kuvaa säädettäessä? Seinä on maalattu Tikkurilan Ajopuulla.
   
 8. Lippi

  Lippi New Member

  Liittynyt:
  04.10.2013
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuli omiin valikoimiin valkokangasmaalia ja pakkohan sitä oli kotona testata ja kirjotella siitä blogipostaus:
  http://smartersurfaces.fi/diy-valkokangas-maalaamalla/
  Tiivistettynä: 138" valkokangas maalaamalla suoraan olohuoneen seinään sekä perinteisempi levyratkaisu toimistolle.
   
 9. Naks*

  Naks* Member

  Liittynyt:
  30.10.2006
  Viestejä:
  79
  Saadut tykkäykset:
  15
  Oletko ollut tyytyväinen tuohon kuvaan? Lähinnä siis tuon maalin osalta. Itselläni olisi juuri nyt ajankohtaisena vanhan kiinteän kankaan 100" päivittäminen isompaan n 130" kokoiseen. Ja mieleeni tuli tuo suoraan seinään maalaaminen. Ensiksi ajattelin ihan perinteistä harmonya joko valkoisena tai harmaana. (tykkinä Benq 1070w), joten osaatko sanoa onko tuo maali parempaa kuin perus harmony? En pikaisella vilkaisulla huomannut mikä on tuon maalin gain arvo, tai siis sen pinnan sen jälkeen kun se on maalattu.
   
 10. Lippi

  Lippi New Member

  Liittynyt:
  04.10.2013
  Viestejä:
  3
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen ollut tyytyväinen. Nappaan sulle mielelläni lisää kuvia josko niistä selviäisi enemmän. Onko ehdotuksia mitä laitan taustalle kun otan kuvia? Heittele vaikka tänne linkkejä tms. kuvaehdotuksia, niin laitan kuvan tykiltä seinälle ja nappaan kuvia.
  Harmonystä ei ole omakohtaista kokemusta.
   
 11. Naks*

  Naks* Member

  Liittynyt:
  30.10.2006
  Viestejä:
  79
  Saadut tykkäykset:
  15
  Harmi, että et voi suoraan verrata harmonyyn, mutta pitänee pärjätä ilman :) Pystyisitkö ottamaan muutaman kuvan niin, että samassa kuvassa on esim. aivan tavallinen valkoinen a4 paperiarkki. Kuvan voit päätää itse. näin olisi edes jonkinlainen vertailukohta. Tietenkin ei tuo nyt kauhean kallista olisi testata tuolla maalilla "muutenvain", lähinnä koitan säästää turhia työvaiheita, ettei tarvitse maalailla moneen kertaan :D
  Tuota harmonya olin siis ajatellut laittaa seinälle.
  http://www.tikkurila.fi/ammattilais...en/symphony_2436_-varikartta/f499.15278.xhtml

  Tämä "teidän" maali taitaa olla aivan valkoista ?
   
 12. Viiltsu

  Viiltsu New Member

  Liittynyt:
  04.07.2013
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oiskohan tuo flextexin matta valkoinen lycra hyvä Epsonin TW 3200 tykille? Tulee olohuoneeseen jossa yleensä jonkinverran taustavaloa.
   
 13. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Toinen tykki pitää ostaa ja vanha Benq siirtyy pojalle. Ihan ajattelin kipsilevyseinään maalata screenin Harmony F499 sävyllä (näyttää värikartasta ihan samalta kuin Grandview kankaan sävy.).

  Vai onko parempia/halvempia ideoita? Uudeksi tykiksi pysyn samassa, mutta otan itselleni tuon uudemman mallin W1110:n.
   
 14. Vega_

  Vega_ Member

  Liittynyt:
  19.04.2005
  Viestejä:
  360
  Saadut tykkäykset:
  4
  Luultavasti kapa-levystä teen screenin ja liimaan siihen perlenoiren kalvoa, josta toisessa ketjussa jo mainitsinkin. Haaveilin vähän, että laittaisin ehkä jopa 6cm "rimat" taakse kiertämään koko screenin ja saan täten screeniä irti seinästä. Samaten nuo seinällä olevat kaiuttimet (http://audiovideo.fi/opas/peerless-pls-75f25al03-08-laajakaistaelementista-pikkukaiutin) menee silloin screenin kans tasan.
  Ajattelin, että jos tekisin ilman kehyksiä, mutta onko ideoita/ajatuksia? Saakohan kalvon reunan kuinka hyvin tuon kapalevyn reunan kanssa, että ei ala "törröttämään" itsekseen..? Ilman kehyksiä kun screeni on irti seinästä, niin tulee kiva vaikutelma, että kuva olisi "ilmassa". Mutta voi olla, että joutuu käytännön syistä tekemään kehykset siihen..