Kuvasuhdeautomatiikka

Keskustelu osiossa 'Muut televisiot, näyttölaitteet ja soittimet' , aloittajana Vesa55, 02.09.2011.

 1. Vesa55

  Vesa55 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  77
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä taitaa olla ns. tyhmä kysymys, pahoittelen jo etukäteen. Hakua kokeilin, ei tärpännyt.

  Pitäisi hankkia uusi televisio, vanha 4.3 kuvaputkilaite vetelee viimeisiään. Uusi olisi kai 32 tuumainen laajakuvalaite, sellainen taulutelevisio vai miksi niitä sanotaankaan.

  Kuvasuhdeasiaa vain olen pohdiskellut, muutamien tuttujen laajakuvatelevisiossa olen joskus ihmetellyt kovasti tanakoita ihmisiä vaikkei sumopainia olekaan ohjelmassa ollut, kaikki ohjelmat tulevat hienosti aina koko ruudulle, ei ole oikein löytynyt asetusta joka asiaan auttaisi. Voihan tietysti laittaa kuvasuhteeksi 4:3, mutta sen jälkeen on joka kanava tässä kuvasuhteessa.

  Kuinka yleistä tällainen on, huonoa tuuriako vain? Tarkoitus olisi siis laittaa televisioon tallentava digiboksi scartilla kiinni, dvd-soitin puolestaan menee scartilla digiboksiin. Löytyykö yleensä uusista televisioista joku kuvasuhdeasetus, jolla televisio näyttäisi aina digiboksista tai dvd:ltä tulevan lähetyksen oikeassa kuvasuhteessa?
   
 2. JIH

  JIH Käyttäjä

  Liittynyt:
  22.08.2007
  Viestejä:
  395
  Saadut tykkäykset:
  24
  Ole huoleti, kyllä nykyisistä televisioista jokaisesta löytyy sellainen kuva-asetus, joka näyttää kuvasuhteet alkuperäisessä muodossaan.
   
 3. Vesa55

  Vesa55 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  77
  Saadut tykkäykset:
  0
  Rohkaistuin sitten hakemaan lähikaupasta Sonyn mallia KDL-32EX302. Laitoin scartilla digiboksin (Topfield 5100 PVRt) kiinni telkkariin. Kuvasuhdeautomatiikka pelittää oikein hyvin, 4:3-ohjelmissa vasemmalle ja oikealle tulee mustat palkit kuten pitääkin.

  Tarkemmin sitten kun television liitäntöjä tutkin, niin kahden scartin lisäksi sieltä löytyi komponenttiliitäntä:
  http://fin.afterdawn.com/sanasto/selitys.cfm/komponentti_video

  Se ymmärtääkseni olisi laadultaan parempi kuin scart. Muistelin hämärästi digiboksin mukana tulleen kaapelin, jossa toinen pää oli scart ja toinen pää komponentti. Löysin johdon, laitoin kiinni digiboksiin, valitsin boksin asetuksista kuvalähdöksi RGB:n tilalle YUV. En kyllä erottanut, että oliko kuva nyt laadultaan parempi.

  DVD-soittimessa olisi näköjään myös mahdollista valita lähdöksi YUV. Kun televisiossa on vain yksi komponenttiliitäntä, niin kumpikohan olisi järkevämpää siihen laittaa, dvd-soitin vai digiboksi. Kummassakaan ei siis ole hdmi-liitäntää.

  Isompi ongelma tuli sitten kuvasuhteen kanssa. Scartilla kuvasuhdeautomatiikka toimi ihan nätisti kummallakin laitteella, sen sijaan komponenttiliitäntään laitettaessa ei pelittänytkään, 4:3-ohjelma tulikin koko ruudulle.

  Manuaalia televisiossa ei tietenkään ollut, Sony on keksinyt hienon I-Manual-systeemin, manuaalin tulee suoraan television ruudulle, mutta aika suppealta ja hankalakäyttöiseltä se vaikutti.

  Onko muilla kokemusta komponenttiliitännästä ja kuvasuhdeautomatiikasta?
   
 4. miksu

  miksu Amatööri - monella tapaa Tukijoukot

  Liittynyt:
  02.04.2001
  Viestejä:
  1 682
  Saadut tykkäykset:
  5
  Liitäntöjen laadun mittariksi riittänee omat silmät.

  Scartissa on oma pinni kuvasuhteen ilmaisemiseen jännitetasoja vaihtamalla, komponenttisignaalissa tälle ei taida olla vastinetta.

  Kuvalähteissä voi ilmoittaa käytetyn tv:n kuvasuhteen ja joissakin saattaa olla älyä (kuin myös joissain telkkareissakin kaiketi) oikean kuvakoon tunnistamiseen palkkien perusteella ilman että kuvasuhde menee vääräksi.

  Joku Sonyn televisioita paremmin tunteva osaa toivottavasti kertoa, löytyykö hankkimastasi mallista tällaista ominaisuutta.
   
 5. viitas

  viitas Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.12.2005
  Viestejä:
  459
  Saadut tykkäykset:
  1
  Samsungissa on kyllä asetus joka näyttää kuvasuhteet oikeassa muodossaan, ja se toimiikin hyvin SCART-liitännässä. Mutta kun tuli vaihdettua boxi ja siitä löytyi HDMI niin eipä toimikaan enää. Tai toimii ainoassa boxista otetussa HD-kanavassa eli yle hd:ssa, mutta muuten ei.

  Outoa asiassa on se, että boxi kyllä lähettää tiedon kuvasuhteesta (näkyy infotilassa kuvan reunassa) mutta se ei riitä ohjaamaan televisiota.
   
 6. P.Kosunen

  P.Kosunen Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  16.10.2005
  Viestejä:
  1 374
  Saadut tykkäykset:
  14
  Ei pitäisi olla käytännössä laatueroa RGB-SCARTtiin verrattuna noilla perus SD-resoluutioilla.
   
 7. Mulla on ollut Masterpiece kiinni kahdessa Samsungin TV-näyttö-laitteessa. Kuva on paska molemmilla johdoilla, mutta scart/komponentti-johdolla selvästi parempi.

  Ihan samoin kävi mulla, en löydä kummastakaan päästä säätöä joka estäisi 4:3 kuvan leviämisen koko näytölle. Nykyinen näyttö tuli viime tipassa takuuvaihtona, takuu on nyt ummessa ja huomasin scart-liittimen olevan ilmeisesti rikki. Ei tuo haittaa koska sitä kuvaa ei kestäisi katsoakaan ja siirrän tallenteet tietokoneelle katselua varten, komponenttiliitännän kautta teen vaan ajastukset ja asetukset. Hyvä putki-matka-tv löytyy ja siinä toppari näyttää hyvää kuvaa, mutta se ei sovi nyt asettelussa topparin lähelle. Näin täällä.
   
 8. Magneto

  Magneto Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.05.2010
  Viestejä:
  164
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos nyt ulkoinen lähde on kyseessä niin eikö kuvasuhteen vaihto tulisi jättää sen hanskattavaksi. Eli ulkoinen digiboxi tietää mitä kuvasuhdetta on lähetteessä joten se tekee sen "skaalauksen". TV vaan laajakuva asetukselle eikä automaatille ulkoisen laitteen kohdalla, ulkoinen laite sitten automaatille..
  Tämä nyt toimii ainakin HDMI:n kanssa, scartilla mieluumin tuo automaatti kun kerran scartilta tulee kuvasuhde ohjaus (jos vain lähetteessä tulee oikein..)
   
 9. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 551
  Saadut tykkäykset:
  481
  Omassa järjestelmässä BD-soittimessa kuvasuhde =alkuperäinen + televisio 16:9, televisiossa automaattinen kuvauhde.

  Toimii pilkulleen oikein, myös tv-lähetyksillä, pl. jostain syystä subin CSI-uusinnat, jotka venytetään wideksi ja pitää käsin korjata.
   
 10. Legge

  Legge Uusi jäsen

  Liittynyt:
  15.01.2004
  Viestejä:
  666
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kannattaa, mutta esim. tuossa Toppyn 5100 PVRt:n vanhemmassa mallissa (ilman HDMI:tä) ei muistaakseni ole valikoissa moista mahdollisuutta komponentille. Vai onko tämä korjattu jossain vaiheessa softapäivityksellä? Kannattaa Vesan käydä ainakin tarkistamassa boksin AV-asetuksista.
   
 11. Magneto

  Magneto Uusi jäsen

  Liittynyt:
  06.05.2010
  Viestejä:
  164
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ehkä ilmaisin asian huonosti, tarkoitin siis että kun kuvittelen että HDMI 1080i/p tai 720p moodeissa (ja komponentilla) ei olisi kuin se yksi tila, widescreen, niin lähdelaite(digiboxi) laittaisi ne mustat reunat havaitessaan 4:3 lähetyksissä. Tämän pitäisi toimia niin scartilla, komponentilla kuin millä vaan.
  Jännitteellä piuhan tai signaalin kautta _telkkun_ kuvasuhdetta ohjaavaa ei kai ole kuin scartissa (ihan mutua, en tarkistanut wikistä yms. lähteistä :) )

  Voihan se toki olla että vanhemmissa digiboxeissa ei ole tuota mahdollisuutta että näyttösignaaliksi laitetaan vakio laajakuva ja sitten laite hoitaisi kuvasuhde automatiikan muokaten tuota kuvadataa mikä lopuksi lähetetään telkulle laajakuva muodossa.

  Olen kyllä itsekin törmännyt kuvasuhde ongelmiin, ihan telkun omalla virittimellä!! (jostain syystä ei tuntunut automatiikka toimivan..)
   
 12. Täällä oli joskus aika paljon juttua näiden johtojen vertailusta ja mielipiteet vaihteli, mutta topparin mukana tullut scart->komponentti todettiin aika yksimielisesti heikkolaatuiseksi. Sitä ei kannata käyttää ja mulla ainakin kuva parani kun ostin paremman johdon.
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 06.09.2011
 13. kinks-58

  kinks-58 Scorpio on the dark side Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.10.2001
  Viestejä:
  1 850
  Saadut tykkäykset:
  26
  Jep, komppaan :thumbsup:
   
 14. Vesa55

  Vesa55 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  77
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitoksia vinkistä, pitääpä hommata parempi piuha ja kokeilla sillä. Telkkarissa kun yksi komponenttiliitäntä, laitoin sitten Topfieldin mukana tulleen scart-->komponentti-piuhan scart-pään dvd-soittimeen, komponenttipään telkkariin. Ajattelin kuitenkin ainakin kokeeksi käyttää tuota "parempaa" liitäntää, dvd-soittimessa ei niinkään haittaa, jos 4.3-lähetyksissä joutuu kuvasuhteen säätämään käsin.

  DVD-soittimen takana näyttäisi kyllä olevan komponenttiliitäntä, manuaalin mukaan kyseiset kolme reikää ovat Y, CB/PB ja CR/PR. Onko sillä eroa, onko lähtö dvd-soittimesta scartilla vai noilla kolmella liitännällä?
   
 15. Vesa55

  Vesa55 Uusi jäsen

  Liittynyt:
  07.12.2006
  Viestejä:
  77
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyseessä on siis todellakin 5100 PVRt:n vanhempi malli, HDMI-liitäntää ei ole.

  Nyt en ole aivan varma, että mistä asetuksesta oikeastaan on kyse.

  Tutkailin AV-asetuksia. TV:n kuvasuhteeksi olen valinnut 16:9. Alapuolella on vaihtoehto 4:3 näyttömuoto, mutta se on harmaana, siitä ei voi nyt valita mitään, kai siksi kun on valittuna kuvasuhteeksi tuo 16:9. Videolähtönä on RGB.

  Televisiosta on valittu kuvasuhteeksi automaattinen, 4:3-asetukseksi 4:3 eli pidetään kuva sellaisena kuin on. Ainakin tähän asti on pelittänyt tallenteita katsottaessa ihan hyvin, samoin kuin televisiota suorana katsoessa, 4:3-ohjelmat ovat automaattisesti olleet oikeannäköisiä, mustat alueet vasemmalla ja oikealla. Livin ohjelmat ovat tainneet olla litistettyinä 4:3-muotoon, ihmiset aika venähtäneitä. Epäilen kyllä vahvasti, että syy on lähetyksessä eikä televisiossa, toisaalta kun en Livin ohjelmia katso, niin eipä sillä mitään merkitystäkään ole.