Kuvan säätäminen kohdalleen kankaalle

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana johnz, 13.04.2016.

 1. johnz

  johnz Member

  Liittynyt:
  12.05.2006
  Viestejä:
  58
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moron pitkästä aikaa foorumilaiset!

  Muutaman vuoden tauon jälkeen tuli taas laitettua tykki olohuoneeseen ja kuvan säätö tarkasti kuva-alueelle aiheuttaa harmaita hiuksia.

  Kyseessä Sonyn hw65 tykki kattoon asennettuna ja en kirveelläkään ymmärrä mikä voisi aiheuttaa tietyn vääristymän kuvaan.

  Kuva on siis tasassa kankaan yläreunan ja sivujen kanssa, mutta alareuna on noi 5cm kaarella siten että keskeltä kuvaa alareuna on ylempänä kuin molemmista reunoista. Vasen ja oikea ala reuna siis vuotavat kuvaa mustalle alueelle jos kuvan alareunan keskikohdan asettaa kuva-alan reunaan.

  Yrittänyt veivailla tykkitelinettä eri suuntiin mutta en tunnu saavan tuota poistumaan. Onko ajatuksia mikä voisi aiheuttaa tuon? Vai voiko jopa olla ominaisuus lens shiftin pystysuuntaisen säädön ollessa lähellä ääriasentoa (ei nyt kuitenkaan ääriasennossa)

  Ideoita?
   
 2. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 180
  Saadut tykkäykset:
  281
  Kannattaa laitta projektori täysin vaakatasoon ja vain lens shiftillä sitten säätää kuvan paikkaa. Sen lisäksi keystonet yms. asetukset pois päältä. Jos kuva on edelleen kiero, on vika todennäköisesti tykissä.

  Ja toki kankaan pitää olla suorassa myös.
   
  Viimeksi muokattu: 13.04.2016
 3. Hippo

  Hippo Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  1 767
  Saadut tykkäykset:
  54
  Tykissä tuskin mitää vikaa on. Yleinen säätöongelma tuo että kuva on muuten suorassa mutta jostain kohtaa kierossa. Tykki ei vain ole kohtisuoraan kangasta kohti. Se kun voi olla kolmeen suuntaan vinossa kankaaseen nähden. Ja kun se on yhtä aikaa vinossa kahteen tai kolmeen suuntaan niin tuloksena voi olla juuri tuollaista.
   
 4. johnz

  johnz Member

  Liittynyt:
  12.05.2006
  Viestejä:
  58
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moi,

  En ole tuosta sonysta löytänyt edes keystonea, eli lens shiftillä menty pelkäästän.

  Kangas on 245cm leveä ja laserill katsottuna 5mm kallellaan tuolla matkalla, pitää vielä tehdä säätöä siltä osin.

  Pirullista yrittää tuollaista ongelmaa korjata kun ei tiedä mihin suuntaan se tykki voi olla vinossa kun niitä vaihtoehtoja on niin pirusti. Olen kyllä mittaillut ja yrittänyt laittaa sen mahdollisimman suoraan mutta vaikeaa kun on kattokiinnityksellä niin vertailukohtia on vaikea saada. Myöskin vaikea sanoa ovatko ne vertailukohdatkaan sitten täysin suorassa.

  Tuleeko mieleen että mihin suuntaan jos tykki on vinossa niin voisi aiheuttaa tuollaista alareunan kuperuutta? Koitin ylös-alas suuntaa säätää mutta sillä tuo ei ainakaan korjautunut, eli sitten on kallistussäätö vielä sekä tykin suoruus vaaka-akselilla vaihtoehtona.
   
 5. aheikkinen

  aheikkinen Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  05.04.2007
  Viestejä:
  5 080
  Saadut tykkäykset:
  108
  Valitettavasti ei ole mitenkään täysin mahdotonta, etteikö tuo johtuisi Sonyn maanantai-yksilöstä. Näyttääkö kupru samalta, mitä on kuvailtu tämän viestin viimeisessä kappaleessa, eli kohdassa C. Ameriikanserkulla oli siis ollut tuollainen vika tykin optiikassa.
   
 6. nepa

  nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

  Liittynyt:
  17.10.2001
  Viestejä:
  6 180
  Saadut tykkäykset:
  281
  Mielestäni kyse on tykin viasta. Mikään tykki ei vaadi järjetöntä millien tarkkuudella mittailua, jotta kuvan saa kohdalleen. Itsekin aina olen vain heittänyt tykin hyllylle tai telineen kattoon suunnilleen oikeaan suuntaan ja kaikki on toiminut.

  Itse asiassa nyt, kun miettii tarkemmin, niin eihän tuollaista vääristymää voi saada aikaiseksi tykin väärällä asennolla.

  Kannattaa olla myyjään yhteydessä.
   
 7. johnz

  johnz Member

  Liittynyt:
  12.05.2006
  Viestejä:
  58
  Saadut tykkäykset:
  0
  Virhe on juuri tuollainen kuin tuossa esimerkissä, siis täsmälleen samanlainen kupru. Itse en myöskään keksi miten tykin vinossa olo voisi tehdä tuollaista virhettä. Monenlaista muuta vääntymää toki mutta juuri tuollaista kaarta en usko että saa aikaiseksi tykin virheasennolla.

  Perkele sentään.. Pitääkö se nyt sony prime supportiin toi heti laittaa sitten. Saakeli kun syö miestä kun vaikka lappaa 5k€ rahaa tykkiin ja kankaaseen niin kangas aaltoilee ja tykissä optiikkavirhettä.
   
 8. Hippo

  Hippo Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.07.2004
  Viestejä:
  1 767
  Saadut tykkäykset:
  54
  On täällä ammoisina aikoina ollut tuollainen kiero oikea alanurkka joka korjaantui suuntauksella. Mutta onhan tuossa näköjään tyyppiviankin mahdollisuus. "Äkkiähän" se selviää, tykki alas telineestä ja seinälle tykittämään.
   
 9. KMOK

  KMOK Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  21.06.2002
  Viestejä:
  1 921
  Saadut tykkäykset:
  22
  Kokeile nostaa kuvaa ylemmäksi linssisiirron avulla siten, että kuvan yläreuna menee yli kankaalta ja alareuna hivuttautuu ylös. Oikeneeko alareuna? Toinen testi voisi olla ottaa tykki pois katosta ja kokeilla sitä pöytäasennuksessa, vaikka useammassakin kohtaa. Jos vika on optiikassa niin tällöin tietysti kuvan yläreunan tulisi olla kaareva, jos linssisiirto on suunnilleen samassa kohtaa kuin kattoasennuksessa.

  Aheikkisen AVSForumin linkin takaa löytyy kuvia viasta. Tuohon yksilöön Sonyn kanta oli ollut se, että vika on toleranssien sisällä. Asialle ei tehty mitään ja tykki palautui sellaisenaan omistajalleen... Tuossa kylläkin vika vaikuttaa huomattavasti pienemmältä kuin johnz:lla, jos kuvan reuna tosiaan on 5cm kupera/kovera.

  Niin tympeää kuin se onkin niin kannattanee toimia kuten Nepa ehdotti eli ottaa yhteyttä myyjään ja laittaa tykki huoltoon/vaihtoon.