[Arkistoitu] Kuinka "upottaa" kaiuttimet seinään ?

Keskustelu osiossa 'Kierrätyskeskus' , aloittajana Silver, 25.06.2004.

Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.
 1. Silver

  Silver Member

  Liittynyt:
  04.06.2004
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  Moro !

  Olen touhuamassa itselleni kotiteatterihuonetta ja nyt on seuraavanlainen ongelma. Kuinka voisin piilottaa Amphion Helium+ -kaiuttimet seinän sisään. Tarkoitus olisi että vain kaiuttimen etuosa jää näkyviin.
  Miten kaiuttimen "kolo" tulisi tehdä ja mitenkähän älyttömästi ääni huononee ? Sen verran ymmärrän jo itsekin että refleksiputket pitää laittaa vaahtomuovilla umpeen ettei bassot suorastaan pillastu :) Onkohan asentamisessa muita mainittavia ongelmia ?
  Tossa on vielä kuva kaiuttimien asettelusuunnitelmasta.

  p.s. en ollut ihan varma onko tää oikea foorumi ko. kysymykselle. :hitme:
   

  Liitetyt tiedostot:

 2. SarkaPRO

  SarkaPRO New Member

  Liittynyt:
  20.04.2001
  Viestejä:
  301
  Saadut tykkäykset:
  0
  Em. kaiuttimet eivät sovellu upotettavaksi. Valmistaja ei ole ottanut upotusta huomioon kaiutinta suunnitellessaan.

  Genelec ja Quesed:t ovat ok. Eli laadukkaat studiomonitorit toimivat.

  Terv.
   
 3. MarkkuHonka

  MarkkuHonka New Member

  Liittynyt:
  16.04.2004
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ottamatta kantaa SarkaPRO:n väitteeseen Amphionien soveltumattomuudesta seinään upotettavaksi, mitä mieltä te muut foorumilaiset olette tällaisesta omien tuotteiden (Quested) häpeilemättömästä boostauksesta tällaisella foorumilla ja vieläpä kilpailijan (Amphion) kustannuksella.

  Mielestäni tuollaiset tyypit pitäisi bannata täältä ikuisiksi ajoiksi.
   
 4. aarno2815

  aarno2815 Well-Known Member

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 089
  Saadut tykkäykset:
  25
  Ei kai tuon perusteella kannata ketään teilata. Jos nyt tuo esiin omia tuotteita, niin onhan siinä myös informaatiota mukana ;) . Ei Sarka tietääkseni sentään valehtele, tietääkseni nuo boxit käyvät tuollaiseen asennukseen. Mistäs se herne on nenään mennyt?
   
 5. Pace

  Pace Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  15.03.2004
  Viestejä:
  292
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ja Sarkapro vieläpä kauppaa Amphioneja... en nyt menisi noin suoralta kädeltä bannimaan.
   
 6. MarkkuHonka

  MarkkuHonka New Member

  Liittynyt:
  16.04.2004
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuo on tietysti lieventävä juttu, mutta mielestäni kauppiaiden EI tulisi näillä foorumeilla mainostaa MITÄÄN, etenkään omia tuotteitaan.
   
 7. Bibrok

  Bibrok New Member

  Liittynyt:
  31.07.2003
  Viestejä:
  156
  Saadut tykkäykset:
  0
  Siis kauppiaat eivät saisi mainita kysyjän tarkoitukseen soveltuvia tuotteita, vaikka tietäisivätkin sopivan? Miksi kauppiaiden mahdollinen kokemus tulisi jättää käyttämättä vain koska he sattuvat myymään kyseisiä tuotteita? Jokainen voi kuitenkin suodattaa hyväksi katsomansa määrän mahdollisia kehuja pois myyntipuheena..
   
 8. MarkkuHonka

  MarkkuHonka New Member

  Liittynyt:
  16.04.2004
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  0
  Etkö koe siinä mitään eettistä ristiriitaa? Minuun tällainen tökkii aika pahasti, mutta koska muut näyttävät tämän hyväksyvän, niin olkoon se sitten vain minun ongelmani.

  Lupaan omalta osaltani olla vinkumatta jatkossa tästä asiasta.
   
 9. DVB-G

  DVB-G Active Member

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 282
  Saadut tykkäykset:
  23
  Kaikki pöntöt voi upottaa seinään jos korjaa taajuusvasteen sähköisesti uuteen uskoon. Ilman korjausta sitä muminaa ei kuuntele kuulovammainen hillerikään.

  Koska "etulevyn" ja "kotelon" koko samalla muuttuu, muuttuu kaiuttimen luonne totaalisesti, eli pitää lähteä alusta koko suunnittelu, kun sitä sähköistä taajuuskorjausta alkaa suunnitella.

  On siis helpointa heittää roskiin passiivisuotimet ja tehdä uudet suodot aktiivisena, mittausten perusteella optimoiden.

  Luultavasti joutuu lisäämään viivettä diskantin tai bassokeskiäänisen signaaliin, koska alkuperäinen kaiutin oli hienovarainen kokonaisuus, jossa kotelon mitat, elementtien sijoitukset ja jakosuotimen viiveet pitivät systeemiä kasassa. Kun jotain komponenttia muutetaan, kokonaisuuskin muuttuu.

  ELLEI halua aloittaa uuden kaiuttimen suunnittelua (suunnittelu menee kokonaan uusiksi jos vapaasijoitteisen kaiuttimen tunkee ilman lupia seinään) NIIN kannattaa sijoittaa kaiutin väljään seinäonteloon, joka täytetään akustisella materiaalilla. Karrikoituna muurataan jokaista kaiutinta varten oma takkaonkalo, joka pinnoitetaan akustisella absorbentilla ja lopuksi sullotaan kaiutin sinne vaimennusaineen keskelle köllöttelemään. Ehkä noin 15 cm paksulti varataan tilaa kaiuttimen joka puolelle, paitsi ei tietysti etuseinälle, joka jätetään vakioseinän pinnan tasalle. Minä panisin onkalon seinille 10 cm paksua vuorivillaa ja pinnalle 7 cm studioprofiililevyn, joka sitten profiilikärjistään litistyy pari senttiä kun kaiutin sullotaan sinne sekaan. Eli 25x50x30 cm kaiutin vaatii onkalon kooksi 55x80x45 cm. Ja luonnollisesti tehdään vinoja pintoja onkaloon, ei mitään kuutiomuotoilua. Kunnon muuraaja jopa muuraa puolikkaan kananmunan muotoisen kuopan seinään.

  Absorbentti imee kaiuttimen takasäteilyn, joten etusuunnan säteilyvoimakuus ei lisäänny. Saadaan silti kaikki upotuksen muut edut, eli kaiuttimen takana olevan seinän heijastuksen tuomat aaltoilut vasteeseen häviävät. Samoin katoavat kaiutinkotelon särmien diffraktiot, koska ne imeytyvät absorbenttiin. Kunhan kaiutin upotetaan absorbenttiin kunnolla, myös etulevyn särmät vaahtomuovikiiloja nuolemaan.
   
 10. Silver

  Silver Member

  Liittynyt:
  04.06.2004
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  Huh, kyllä melko vaikeaksi menisi ton ohjeen mukainen rakennelma :hitme: Mut laitoin jo mailia Amphionille, jossa kysyin tähän samaan ongelmaan ratkaisua. Vastausta en vielä saman päivän aikana saanut, mutta ehkä jo huomenna. Mitä Sarkan kommenttiin tulee, niin voin kuvitella että hän tietää mistä puhuu. Tosiaankin Sarkallakin on Amphionia myynnissä, joten tuskin hän mitään myyntipuheita kommentillaan tarkoitti.

  Vastausta Amphionilta odotellessa.... :cool:
   
 11. Blizzard2

  Blizzard2 New Member

  Liittynyt:
  06.10.2003
  Viestejä:
  756
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ja "laadukas studiomonitori", jota sarkapro suositteli hoitaa siis tämän säätämisen itsestään? Joten se sisään seinään ja elämä hymyilee?

  Sikäli kyllä ihmettelen tuota Sarkapron kommenttia. Kyllä siinä aika mainostamisen makua musta on. Jos olisi edes kunnolla perustellut vastaustaan.
   
 12. Jyrki

  Jyrki Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.01.2001
  Viestejä:
  1 472
  Saadut tykkäykset:
  22
  Geneleceissä (ja ilmeisesti myös Questedissa) on tasonsäädöt, joilla vaste voidaan muuttaa upotusasennukseen sopivaksi. Ongelmaksihan muodostuu taajuus, jossa aallonpituus ylittää kaiuttimen leveyden ja ääni säteilee myös taaksepäin. Upotetussa kaiuttimessa ääni ei pääse kaiuttimen taakse, vaan kaikki säteilee eteenpäin, jolloin matalimmat korostuvat. Kysymys on siis lähinnä basson vaimentamisesta. Pelkkä refleksiputken tukkiminen ei riitä, sillä säteilykuvio muuttuu kardioidista omniksi kohtalaisen korkealla taajuudella (riippuvainen kotelon mitoista).
   
 13. Silver

  Silver Member

  Liittynyt:
  04.06.2004
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  0
  Sain Amphionin Petteri Koljoselta vastauksen heti tänä aamuna ja hän antoi seuraavanlaiset neuvot:

  Petteri Koljonen wrote:

  Terve,

  eihän se ääni missään nimessä parane jos kaiutin asennetaan seinän sisään – päinvastoin. Koska kyseessähän on elokuvaääni, joten äänenlaadullinen huononeminen ei juurikaan vaikuta. Putket on tulpattava ja mielellään jos voisi jättää etulevyn paksuudelta kaiuttimen seinän tason ulkopuolelle, ei ääni huononisi tarpeettoman paljoa. Aina seinäasennuksessa menetetään kolmiulotteisuutta stereotoistossa, mutta monikanavassahan se on tehty ns. keinotekoisesti muutenkin, joten eikun kaiuttimet seinän sisään ja katsomaan elokuvia.

  Kun kysyin kolon rakenteesta lisäinfoa, niin vastaukseksi sain:

  ei ole suuremmin aiheesta kokemusta, mutta näppituntumalta sanoisin, että kannattaa aukon ympärille seinän koolaukseen laittaa vuorivillaa suhteellisen tiiviisti, ettei seinä ”soi” ja toimi ns. vastaresonaattorina. Kaiuttimen istuttaisin aukkoonsa esim. kumimatolla tai kumipaloilla kiilaten, jolloin kumi katkaisisi mekaanisen kosketuksen kotelon ja seinän välillä ja tappaisi kaiutinkotelon ja seinän toisiinsa aiheuttamia värähtelyjä.

  Terveisin
  Petteri Koljonen
  amphion loudspeakers

  Pakko on kiittää vielä kerran PK:ta neuvoista. Näihin neuvoihin voi varmasti luottaa, sillä en ole mitään ostamassa kun kaiuttimet ovat jo valmiina ja neuvo tulee suoraan valmistajalta ! :)
   
 14. DIAR

  DIAR Ugh! Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.01.2003
  Viestejä:
  2 206
  Saadut tykkäykset:
  9
  Kannattaa opiskella asiaa Hifi-lehden 2002 ja 2003 vuoden vaihteessa ilmestyneestä kotiteatterirakennusjuttusarjasta.
   
 15. Blizzard2

  Blizzard2 New Member

  Liittynyt:
  06.10.2003
  Viestejä:
  756
  Saadut tykkäykset:
  1
  Pointti oli lähinnä siinä että ei se suositeltu kaiutin ole mikään patenttiratkaisu. Täytyy myös osata hoitaa se säätäminen mistä tämä myyjä ei puhunut mitään. Ja lisäksi, en oikein usko että nuo tasosäädöt ovat ihan niin monipuoliset että pystyvät kaikki ongelmat korjaamaan.

  Mutta kuten koljonen asian hyvin ilmaisi, niin elokuvakäytössä tuskin äänenlaadun heikkeneminen kovin paljoa haittaa.
   
 16. SarkaPRO

  SarkaPRO New Member

  Liittynyt:
  20.04.2001
  Viestejä:
  301
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juuri tuota tarkoitin.

  Esim. oletteko korjanneet Amphion:n vastetta EQ:lla? Muuttuuko kaiuttimen
  saundi huonompaan vaiko parempaan suuntaan?
   
 17. Jyrki

  Jyrki Active Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  09.01.2001
  Viestejä:
  1 472
  Saadut tykkäykset:
  22
  Käsittääkseni suurin osa Genelecin malleista on nimenomaan suunniteltu seinän sisään asennettaviksi ja ohjeet löytyvät niiden manuaalista. Minusta tuo Koljosen neuvo on vähintäänkin epäilyttävä. Eniten haluaisin perusteluja tuolle etulevyn jättämiselle ulos seinän tasosta.

  Täällä tietoa asiasta Geneleciltä.
   
 18. MarkkuHonka

  MarkkuHonka New Member

  Liittynyt:
  16.04.2004
  Viestejä:
  33
  Saadut tykkäykset:
  0
  Samaa mieltä. Kannattaa kuitenkin muistaa että Koljonen on vain myyntimies, eikä heillä useinkaan ole loppupeleissä tarvittavaa tietämystä. Amphionin akustisesta osaamista vastaa Antti Louhivaara.

  Kannattaisikohan asiaa kysyä suoraan häneltä?
   
 19. apex

  apex New Member

  Liittynyt:
  18.12.2003
  Viestejä:
  2 674
  Saadut tykkäykset:
  3
  No on tässäkin taas mielipide. Ainakin minulle se elokuvan äänenlaatu on ihan yhtä tärkeä kuin musiikinkin.
   
 20. Blizzard2

  Blizzard2 New Member

  Liittynyt:
  06.10.2003
  Viestejä:
  756
  Saadut tykkäykset:
  1
  Nyt oli siis kyse pelkästään takakaiuttimien upottamisesta. En usko että sen upottamisen vaikutus on niin iso että leffojen tehosteet menisivät siitä pahasti pieleen.
   
Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.