[Arkistoitu] Kovalevyn pelastaminen

Keskustelu osiossa 'Kierrätyskeskus' , aloittajana Zarquon, 23.09.2009.

Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.
 1. Zarquon

  Zarquon New Member

  Liittynyt:
  13.01.2005
  Viestejä:
  56
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vanha 5100 otti lopputilin, tai ainakin kovalevy. Kuten arvata saattaa, ei kaikkia tallenteita ollut sitten varmuuskopioitu...

  Kovalevy asuu nyt ulkoisessa usb-kotelossa ja sitä pystyy lukemaan ainakin TFmac5000-ohjelmalla (kuten nimestä voi päätellä mac-kilke). Wintoosalla kokeilin TFtoolia ja TopfHDRW:tä mutta eihän ne toimi läppärin kanssa kun pitäisi kovalevy saada koneen sisään. Toppyn sisuksissa ollessaan levyyn ei saa mitään yhteyttä.

  Ongelma onkin sitten siinä, ettei suurinta osaa tallenteista saa sieltä kokonaisena ulos, osittain tulee mutta n. 1/3 jää vähintään puuttumaan. Eli levy taitaa pätkiä sen verran. Tuossa TFmac5000:ssa ei ole mitään levytyökaluja joten tehokkaampaa ohjelmaa kaipaisi! Joku kiva levynpelastussofta siis haussa joka ymmärtäisi Toppyn levyn päälle.

  Ehdotuksia, kokemuksia? Sekä Mac&Win käy mutta tosiaan usb:n kautta!
   
 2. DVB-G

  DVB-G Well-Known Member

  Liittynyt:
  05.03.2003
  Viestejä:
  10 283
  Saadut tykkäykset:
  30
  File Scavenger ?
  http://www.quetek.com/prod02.htm

  Softan vanhemmalla versiolla itse olen pelastellut levyni. En kylläkään usb-liitännän kautta ikinä, koska osaan liittää levyt suoraan koneeseen kiinni. Myös kannettavaan koneeseen saa levyjä kiinni jos koneen avaa, mutta työlääksi operaatioksi se saattaa koitua. Softa, uusi versio ainakin, luultavasti osaa usb-levytkin pelastaa.

  Pelastettavalla levyllä pitää olla levyjärjestelmänä joko NTFS tai jokin FAT-versioista. Ei siis taida onnistua Linux-levyjen pelastelu?

  Lisäksi biosin on täytynyt "ymmärtää" levyn olemassaolo levyn buuttaushetkellä. Eli jos emolevy ei saa mitään kontaktia kiintolevyyn, pelastusta ei voi suorittaa. Levy, joka buutin yhteydessä jää vain naksuttamaan: naks, naks, naks, naks... eikä tunnistu emolevylle/käyttikselle, vaatii ammattiapua. Yksi tällainen pimahtanut levy minulla yhä odottaa lottovoittoa eli ammattimaista pelastamista, mitä lie 5000 dollaria pelastus sitten maksaakaan, liikaa kuitenkin. KAIKKI MUUT hajonneet levyni olen saanut pelastettua, vaikka käyttis siis on valittanut, että levy mukamas on rikki tai aivan tyhjä tai täynnä viallisia alueita. Pelastussofta on silti kyennyt kaivamaan kaikki fileet turvaan.

  TARVITAAN PALJON VAPAATA TILAA jonne pelastunet filet tallennetaan. Eli jos hajonnut levy (tai pelastettava partitio levyltä) on esimerkiksi 1 teratavun kokoinen, tarvitaan jopa KOLMEN teratavun vapaa tila jollain ehjällä levyllä, minne fileet seivataan. Ainakin 2 teratavua kumminkin. Joka tapauksessa reilusti tyhjää tilaa tarvitaan. Koska softa pelastaa osittain päällekkäin menneiden ja osin tuhoutuneiden fileiden eri kombinaatiotkin; syntyy osittain viallisia haamufileitä, ehjän fileen rampoja klooneja. Syntyy esim. tekstidokumentti, jossa alkuosa on raamattua ja loppuosa laulun sanoitusta. Valokuva, jossa on ylhäällä lomakuva ja alaosassa siansaksaa. Videofile, jossa on sekaisin eri videoiden pätkiä. Hyvä että tällaiset epätäydelliset fileetkin pelastetaan, saa edes osan datasta takaisin. Lisäksi voi joukosta löytyä se täysin ehjäkin file, jolloin haamut voi huoletta tappaa, jos haamujen joukossa ei ole mitään tärkeää.

  Useimmiten haamufileet ovat deletoituja eli tahallaan tapettuja vanhoja fileitä. Joutuu itse etsimään haamufileen esikuvaa koko tallennearkistostaan tai deletoitujen fileiden kirjanpidosta. Jos siis vaikka pelastuneiden fileiden joukossa on Star Wars -elokuva, niin pitää tutkia onko sama leffa jollain muulla levyllä hengissä ehjänä, jolloin "pelastettu Star Wars" voidaan tuhota, se oli tapetuksi määrätty väärä hälytys, haamufile. Minä pidän omaa kirjanpitoa tapetuista leffoista ja sarjajaksoista. Etten joudu uudelleen ottamaan talteen huonoa leffaa tai levynpelastuksen jälkeen joudu katsomaan tahallaan tapettua leffaa.

  Pitää käsityönä käydä läpi joka ikinen pelastettu file ja karsia jyvät akanoista, tuhota väärät ja säilyttää oikeat. Onneksi haamufileitä ei ole paljon, mutta jos levytilaa haluaa vapauttaa, joutuu joka fileen erikseen tarkastamaan. Fileen nimen perusteella ei voi tehdä johtopäätöksiä fileen oikeellisuudesta.

  .
   
  Viimeksi muokattu: 23.09.2009
 3. Zarquon

  Zarquon New Member

  Liittynyt:
  13.01.2005
  Viestejä:
  56
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mahtaako pelata? OsX tai Windows eivät tunnista Toppyn levyä, joten homma pissinee siinä kohtaa.

  Ohjelman pitäisi tunnistaa Toppyn tiedostojärjestelmä ja lisäksi usb-kytkennällä. Löysin sivun, jossa kehuttiin TopfHDRW:n osaavan senkin, en kuitenkaan saanut pelittämään? Ei kun uusi yritys!
   
Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.