Kotiverkko ja verkkotallennin

Тема в разделе "Tietoliikenne", создана пользователем Veikko40, 18 фев 2020.

  1. Veikko40

    Veikko40 Käyttäjä

    Регистрация:
    4 авг 2005
    Сообщения:
    31
    Симпатии:
    0
    Moro,


    Olen tipahtanut tietoliikenneteknologian kelkasta ja tarvitsen jeesiä. Haluan 1) virittää (langattoman) kotiverkkoni nykyistä parempaan kuntoon asianmukaiseilla suojauksilla sekä 2) asentaa luotettavan verkkotallentimen, mutta ymmärrykseni asioista ei riitä. En taida kunnolla tajuta mitä tarkoitetaan kun laite asetetaan siltaavaksi, kytkimeksi tms. Jotenkin kuitenkin olen osannut saada nykyiset ao. vehkeet pelaamaan. Taustalla WIN10-käyttöjärjestelmä.

    1. Mulla on tällä hetkellä kerrostaloasunnossani (90m2) ahdettu eteisen peltikaappiin, 100MB-kuituyhteyden datanousuun, Netgear WNR3500L (802.11 b/g/n, 2.4 GHz) reititin, jolla olen luonut verkkoyhteyden ja jakanut sen LAN-porttien (10/100/1000 Mbs) kautta eri huoneiden datarasioihin (talon sisäinen CAT5-kaapelointi). WiFi on disabloitu.

      Langattoman kotiverkon olen luonut toisessa huoneessa olevalla Netwjork W268R (802.11 n (Draft 2.0) /g/b) tukiasemalla. Yhteys on muutaman hassun metrinkin päästä epästabiili ja hidas. Luin jostain, että kaistanleveys olisi tässä purkissa rajusti rajoitettu.

      Tarpeeni on siis luoda sekä sisäisen kaapeloinnin myötä laadukas langallinen verkkoyhteys olohuoneen on-demand-viihdelaitteelle ja ao. kohdan 2 verkkotallentimelle, että suojattu langaton yhteys kodin muulle mobiilidatalaitteille (esim. Chromecast).

      Ajattelin, että pärjään tuon nykyisen Netgearin kanssa, mutta mikä laite mun kannattaa hankkia tuon Netwjorkin tilalle? Joku WiFi toistin, kytkin vai parempi tukiasema? Yksi laite riittänee, saan sen sijoitettua asuntooni keskeisesti. Ja mitkä asetukset kumpaankin purkkiin viritän, jotta homma pelittää kuten edellä kerroin ja, että alla oleva, kohdan 2, tietoliikenne toimii myös? Mitään julkista palvelinta en halua ylläpitää vaikkakin etäyhteysmahdollisuus houkuttelee.


    2. Kuten yllä jo alustettu, haluan laajentaa kotiverkon (läppäri- ja kännykkäkäytön) piirissä olevaa lokaalia datatallennuskapasiteettia, eli siten ettei tarvitsisi turvautua kolmansien osapuolien kaupallisiin tai ilmaisiin pilvipalveluihin eikä myöskään mihinkään palvelintietokoneisiin.

      USB-liitännällä varustettu ulkoinen tallennin (HD tai SSD tms.) epäilyttää myös, sillä käytännössä sellainen pitäisi liittää reitittimen perään, mutta mun datapeltikaappiin sellainen ei enää mahdu. Ellei sitten kohdassa 1 valitussa laadukkaassa WiFi-purkissa ole tukea USB-/verkkotallennuslaitteelle. Tällöin USB-virransyöttö tai ulkoinen virtalähde.

      Millainen verkkotallennin olisi tarpeisiini soveltuvin? Joku NAS-laite? Onko sellaisia verkkokaapeliliitännällä (WiFin lisäksi) vai ainoastaan ja pelkästään langattomalla yhteydellä? Tarpeeksi hyvästä RAID-tasosta en osaa sanoa mitään. Kapasiteettia muutama teratavu.
     
  2. vps358

    vps358 Lähes henkilökuntaa

    Регистрация:
    11 фев 2005
    Сообщения:
    4.925
    Симпатии:
    534
    ^
    Kahdeksanpaikkainen gigabitin kytkin esim. ja sitten se NAS alkaen, joissa on melkein aina langallinen langaton harvemmin.
    Lisäksi NAS-laitteen hintaan pitää lisätä myös ne kiintolevyt.
    Langallinen voittaa aina langattoman luotettavuudessa ja nopeudessa.
    Se talon sisäisen verkon nopeus pitää sitten kytkimen hommaamisen jälkeen tarkastaa, että yltää gigabittiin rasioita ja johdotusta uusimatta...

    T: Vesku
     
  3. vps358

    vps358 Lähes henkilökuntaa

    Регистрация:
    11 фев 2005
    Сообщения:
    4.925
    Симпатии:
    534
    ^^
    Nyt en saanut selville sisältääkö tuo Netgear erillisen palomuurin, mutta veikkaan sen riittävän langattomiin tarpeisiin paree, kun tuo Njetworkin purkki.

    T: Vesku
     
  4. latexii

    latexii Lähes henkilökuntaa

    Регистрация:
    14 мар 2004
    Сообщения:
    3.222
    Симпатии:
    617
    Helpolla pääsee jos hommaa vaikkapa Asuksen reitittimen ja konffaa sen Wireless Access Point -modeen (eli toimii "vaan" tyhmänä WiFi purkkina)

    [​IMG]

    Reitittimeen kiinni sitten vaan iso USB3 -kovo tai verkkokiintolevy ja homma valmis. Itse hommaisin (ja hommasinkin) vastaavassa tilanteessa Asus RT-AC88U ja 2 slottisen Synologyn.. Asus access pointiks ja verkkotökkeliin kovo kiinni. NAS :iin konffaa RAID 1 -moden niin mitään ei menetä vaikka toinen kovo kusahtaa.
     
  5. El Grande

    El Grande Lähes henkilökuntaa

    Регистрация:
    25 июл 2007
    Сообщения:
    3.987
    Симпатии:
    406
    Raidin lisäksi kannattaa huolehtia backupeista. Sitähän raid ei ymmärtääkseni takaa, että data on kuranttia.
     
  6. Molle

    Molle Sore wa himitsu desu Tukijoukot

    Регистрация:
    27 мар 2000
    Сообщения:
    1.108
    Симпатии:
    81
    Ja blind-backupithan ei ole mitään varmuustallenteita, jos niiden palautusta ei ole koskaan testattu. "Offline - off-site" on myös hyvä periaate.
     
  7. Molle

    Molle Sore wa himitsu desu Tukijoukot

    Регистрация:
    27 мар 2000
    Сообщения:
    1.108
    Симпатии:
    81
    Nykyinen NAS (D-Link DNS-320 Alt-F-firmiksellä) on jo aika vanha ja hidas. Meinasin että hankkisin tilalle Synology DS220j:n ja kaksi 4 TB:n Seagate Ironwolffia. Onko kenelläkään kokemuksia tästä Synologysta?

    Mietin lisäksi että kannattaisikohan panostaa kerralla vähän enemmän ja ottaa sittenkin tuplasti kalliimpi Synology DS220+ tai Asuksen Asustor AS520T.

    Nykyinen NAS toimii backuppina mun ja vaimon dokumenteille (Windows 10:n File History) ja lisäksi siellä on jaossa oleva media (MP3:t, DVD- ja BD-ripit, perhekuvat, ym.). Tarkoitus ei ole laajentaa käyttötarkoitusta tuosta, paitsi ehkä Plex-serverillä.