Kotiteatteriprojektisivut

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana ylscoke, 19.04.2004.

 1. Arttu78

  Arttu78 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Kun tämä kotiteatteriprojektisi on varsinkin rakentamisen kannalta erittäin hyvin dokumentoitu niin voisitko vielä valottaa noita akustiikanhallintaratkaisuja. Saisi vielä paremmin oppia tästä case:sta.

  Oliko tuo takaseinän diffusorin taakse X-Bass levyjen eteen laitettu levy Sombra A:ta Vai A/gammaa? Ja Kertoisitko mihin katossa laitoit A/gammaa? Entäpä mihin mineraalivillaa ja mihin X-bass levyjä?

  Edit.
  Jotain infoo löytyikin jo. sivulla 18 mainitset, että:
  "Sombra A Gamma levyjen taakse tulee X-Bassia, mutta Sombra A levyjen taakse tulee tavallista mineraalivillaa".
   
 2. ylscoke

  ylscoke New Member

  Liittynyt:
  14.05.2002
  Viestejä:
  243
  Saadut tykkäykset:
  0
  Itsehän en akustiikan sielunelämästä hirveästi tiedä, joten minun on parempi jättää sen osalta speksaaminen vähemmälle. Tietämättömyyteni kehtaan myöntää ja ei kait siinä hävettävääkään ole ;) Enhän minä muuten akustiikkasuunnitelijaakaan olisi käyttänyt, jos akustointiin liittyvät asiat olisivat minulle selvää pässinlihaa :) Aiheeseen pitäisi kuitenkin paneutua niin suurella panostuksella, että itselläni ei siihen aika riitä, niin harmillista kuin se onkin. Liian tarkkaan tuon huoneen akustisia ratkaisuja en suosittele kenenkään kopioivan, saa toki kopioida jos haluaa, mutta ne eivät välttämättä toimi jossain toisessa kokoonpanossa. Sen verran moni seikka noihin akustiikan kiemuroihinkin vaikuttaa...

  Varmasti sivustoiltakin huomaa monesta kohtaa, että jonkun asian olisi voinut tehdä/kertoa paremminkin, mutta kun en itse ole mikään rakennusalan ammattilainen, niin täytyy vetää hommat niin hyvin kuin harrastelupohjalta pystyy/osaa. Pyrin kuitenkin rehellisesti kertomaan tehdyt virheet jos joku voisi niistä (itseni mukaan lukien) mahdollisesti oppiakin jotain, ettei tee samoja virheitä ;)
   
 3. jvalt

  jvalt New Member

  Liittynyt:
  03.11.2004
  Viestejä:
  263
  Saadut tykkäykset:
  1
  Ymmärrän hyvin selityksesi ja lojaalisuutesi suunnittelijaa kohtaan. Tietämättömyyteen tai aiheeseen paneutumattomuuteen vetoaminen ei kuitenkaan tunnu kovin uskottavalta enää tässä vaiheessa. Liian tarkkaa kopiointia ei tietenkään voi suositella, koska se ei välttämättä toimi jossakin toisessa huoneessa, mutta eipä se ole mahdollistakaan. Huoneen etuosan viistouksista voi aina vitsailla, vaikkei tarkka asteluku olekaan kriittistä. Eri levytyyppien määrä ja sijainti sen sijaan on. En itsekään haluaisi kertoa kaikkea suunnitelmasta, josta olisin maksanut hyvän hinnan. ;) Kiitos kuitenkin mielenkiintoisista sivuista, ja onnittelut hienosta kuunteluhuoneesta! :thumbsup:
   
 4. laskym

  laskym Member

  Liittynyt:
  07.12.2002
  Viestejä:
  141
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mielestäni tässä ei ole ollenkaan kysymys lojaalisuudesta! ylscoke:n vastaus on ehdottomasti oikea.
  Tästä on kirjoiteltu aikaisemmin, mutta on hyvä kerrata.
  Kun esim. Hifi lehdessä on ollut artikkeleita akustiikan parantamiseksi, ovat jotkut kopioineet niissä olleita ratkaisuja. Senjälkeen Uli on saanut kiukkuisia soittoja että eihän nämä toimi ollenkaan. Ei varmaan toimikkaan, akustiikkasuunnitelma on tehty vain ja ainoastaan siihen tiettyyn huoneeseen.
  Oman teatterini suunnitteluohjeesta en ole antanut koipiota kenellekkään, juuri siitä syystä ettei synny kiusausta koipioida. No, onhan lehdissä ollut aika tarkat kuvat... mutta ei kaikkea.

  Nämä suunnitteluohjeet eivät ole ollenkaan sitä että lätkitään jotain levyjä sinne ja tänne. Kyllähän niinkin parannusta saa, mutta kuinka kaukana on paras mahdollinen tulos. Minun teatterini suunnitteluun Ulilta meni kaksi viikkoa, siis alan ammattilaiselta. Suunnittelua, simulointia, tuumausta jne. Ajatellaanpa amatööriä millaisen tuloksen hän voi saada aikaan, kun halutaan kaikki tekijät hallintaan, jälkikaiunta-ajat, taajuusvasteet ... taitaa jäädä tekemättä.
  Yleensäkin näyttää olevan hyvin vaikeaa maksaa tiedosta ja taidosta... liekkö suomalainen ominaisuus? Ostetaan kyllä vaikka kuinka kallista tavaraa, esim. joitakin basso trappeja, tietämättä lopputulosta. Kun samalla rahalla saa kunnollisen suunnitelman, jossa lopputulos on kaikinpuolin hyvä.
   
 5. Arttu78

  Arttu78 Well-Known Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 449
  Saadut tykkäykset:
  84
  Voisin omaa postaustani hieman selventää, jottei jää turhaa väärinymmärtämistä.

  Eli yritän oppia kaikenlaista kotiteatteri/kuunteluhuone akustiikkaan liittyvää, jotta tuleva kotiteatteriprojektini onnistuisi mahdollisimman hyvin. Kirjat tarjoavat hyvää teoriaa ja netistä löytyvät kotiteatterisivustot tarjoavat yksittäistapauksia, joita voi yrittää ymmärtää teorian avulla ja toisinpäin. Omaa oppimista varten siis kyselin, mitä kyselin.

  ylscoke:n projekti on tuntemistani kotiteatteriprojekteista parhaiten dokumentoitu, joka johtunee muun muassa siitä, että kirjoittaja on, ei varmastikaan lojaalisuudesta, vaan jostain omasta syystänsä nähnyt dokumentoinnin eteen suurta vaivaa. Kaltaisilleni hänen projektinsa on hyödyllinen ja viihdyttävä. Se kuinka paljon hän, tai kuka tahansa muu jotain projektia dokumentoiva henkilö, haluaa asioistaan muille kertoa on vain ja ainoastaan hänen itsensä asia. Itse olen kiitollinen siitä, mitä tarjotaan, enkä mitään enempää odota.

  P.S.
  Se joka on vähänkään ymmärtänyt akustiikan teoriaa tajuaa, ettei toisten kotiteattereita voi itselleen kopioida ellei nyt sattumalta omista täysin vastaavanlaista tilaa.
   
 6. jvalt

  jvalt New Member

  Liittynyt:
  03.11.2004
  Viestejä:
  263
  Saadut tykkäykset:
  1
  Laskym, ehkä arvostus toisen tekemää työtä kohtaan olisi parempi ilmaisu, koska muut syyt eivät vain tunnu kovin uskottavilta. Kun siitä on vielä itse maksanut, on täysin ymmärrettävää, ettei halua loukata tätä asiakassuhdetta kertomalla suunnitelmasta liikaa muille. Suunnittelija tuskin tykkäisi siitä, jos hän menettäisi potentiaalisia asiakkaita. Lisäksi hän saisi aiheetonta kritiikkiä, jos suunnitelma ei toimisikaan jossakin toisessa huoneessa. Silloin kyllä on vikaa kopioijassa, joka ei ymmärrä asiasta tarpeeksi. Jos Hifi-lehdessä olleita akustointijuttuja ei ole tarkoitettu muiden opastamiseksi ja kokeiltavaksi soveltaen, niin mikähän niiden tarkoitus sitten on? Vähän samaa voisi miettiä myös ylscoken sivuista.

  Tiedän kyllä hyvin, kuinka monimutkaista akustiikka on, ja arvostan ammattilaisten työtä. He osaavat asiansa ja ovat palkkionsa ansainneet. Lisäksi hyvä suunnitelma voi tuoda säästöä tarvikehankinnoissa. Ymmärrän myös palveluiden kysynnän merkityksen talouden kannalta, mutta se menee ohi aiheesta.

  Vaikka jokainen huone ja suunnitelma ovat yksilöllisiä, on näissä suunnitelmissa kuitenkin aika paljon yhteistä ainakin päällisin puolin tarkasteltuna. Olet muistaakseni itsekin joskus sanonut, kuinka rutiinia niiden tekeminen parhaimmillaan on suositellessasi ammattilaisten palveluita. Haasteellisempiakin tapauksia varmasti on, kuten omasi.

  Itse olen vain amatööri. Siksi en yritäkään neuvoa liikaa ketään diy-akustoijaa, jonka olisi mielestäni parempi kääntyä suoraan ammattilaisen puoleen, koska en siihen välttämättä edes pystyisi ja koska en halua "viedä" heiltä asiakkaita. Pienemmissä asioissa autan kyllä mielelläni, jos vain osaan ja jaksan. Lopettamistakin olen harkinnut, mutta se on eri asia.
   
 7. laskym

  laskym Member

  Liittynyt:
  07.12.2002
  Viestejä:
  141
  Saadut tykkäykset:
  0
  Joo, amatöörejä tässä ollaan.

  Kyllä sitä rutiinia on Ulille kertynyt. Kuitenkaan hänen suunnittelutuloksensa eivät ole toistensa kopioita. Meitä oli kerran samassa kahvipöydässä neljä henkilöä vertaamassa suunnitelmia, jokaisella Ulin tekemä. Nyt puhutaan ylscoken luokkaa olevista suunnitelmista. Yllättävää oli kuinka erilaisia suunnitelmat olivat, ei paljon mitään yhteistä keskenään. Toteutus, materiaalit jne. erilaisia.

  Olen joskus heittänyt huulen, että Akukonilla voisivat maksaa mulle vähän profiittia, :hitme: sen verran paljon nämä teatterit ovat Ulia työllistäneet Hifissä olleen juttusarjan ja meillä vierrailleiden rakentajien ansiosta.

  Kyllähän lehtiartikkelit ovat opiksi ja tiedon lisäämiseksi akustiikasta, mutta jos niistä vain suoraan kopioidaan ei synny kuin pahaa mieltä, kuten esimerkit osoittavat. Jos on taitoa, innostusta ja perehtyneisyyttä asiaan, tilanne on toinen. Toisaalta jos rakenteita tehdään laudasta, villasta ja kankaasta, eivät kustannukset ole suuria, voi hyvin kokeilla erilaisia rakenteita. Mahdollisimman hyvään tulokseen tarvitaan kuitenkin ammattilaista.
   
 8. Haaki

  Haaki New Member

  Liittynyt:
  15.06.2005
  Viestejä:
  14
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aivan loistavaa luettavaa ja katseltavaa. Tsemppiä rakentamiseen :thumbsup: . Ehkä jouluksi jo pääsee ensimmäisen elokuvan korkkaamaan.
   
 9. ylscoke

  ylscoke New Member

  Liittynyt:
  14.05.2002
  Viestejä:
  243
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei varmaankaan mene enää hirveän montaa kuukautta, kun tykinkin saa hyrskäyttää käyntiin ;) Itselläni ei ole tuollaisen crt-tykin säätämisestä kokemusta pätkääkään, joten kukas olisi halukas joskus sitten tulemaan paikanpäälle konsultoimaan? jopa pientä korvausta vastaan :) Kyseessähän on siis barcon 801s mörssäri.
   
 10. RBV

  RBV Surprise, cockfags! Tukijoukot

  Liittynyt:
  12.09.2001
  Viestejä:
  1 859
  Saadut tykkäykset:
  7
  Hittolainen, kyllähän tuttua vehjettä voisi tulla räpläämään mutta pakko myöntää että olet kyllä liian kaukana.
  Eiköhän siitä lähimaastosta joku löydy? JTX? :)
   
 11. Yorcci

  Yorcci Active Member

  Liittynyt:
  12.03.2001
  Viestejä:
  2 947
  Saadut tykkäykset:
  1
  Missäpäin asustat? Barcojen säätämisestä on 'jonkin verran' kokemusta. Reissaan työn puolesta pitkin-poikin, voisin yrittää järjestää johonkin reissun yhteyteen, jos satut jonkun valtaväylän tietämillä asumaan ;)
   
 12. FuLL

  FuLL Member

  Liittynyt:
  26.04.2005
  Viestejä:
  459
  Saadut tykkäykset:
  0
  itse asustan tampereella mutta barcoista ei ole juurikaan kokemusta.. ainakaan ehjistä :D

  mutta neuvoja voin tulla antamaan jos tässä lähistöllä vaikutat.

  Hienoa työtä eatterin osalta.. laskitko jollain laskurilla tuon tykin sijainnin kankaasta vai miten tuohon nykyiseen paikkaan päädyitte? toivottavasti ei perstuntumalla :D
   
 13. ylscoke

  ylscoke New Member

  Liittynyt:
  14.05.2002
  Viestejä:
  243
  Saadut tykkäykset:
  0
  Luetaanpa tarkemmin niitä sivuja ;) kyl se tieto sieltä löytyy sivulta 16.
   
 14. Yorcci

  Yorcci Active Member

  Liittynyt:
  12.03.2001
  Viestejä:
  2 947
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tulipa tuossa vielä mieleeni omista kokemuksista, että LENS-ohjelma antaa etäisyydet, joilla ei saa fosforeita täysin käyttöön. Tälläkin hetkellä oma Barco on 15 cm ohjelman laskemaa etäisyyttä lähempänä screeniä 2 m leveällä kuvalla. Katselin noita kattokiskojasi ja mietin, onko mahdollisuutta siirtää tykkiä tarvittaessa hieman lähemmäksi screeniä.
   
 15. JTX

  JTX Active Member

  Liittynyt:
  28.09.2001
  Viestejä:
  5 818
  Saadut tykkäykset:
  14
  Katselinpas eilen läpi nuo ylscoken upeat sivut (eli lähinnä kuvat :p ) Aikaa meni mutta hieno oli seurata edistymistä. Katto näyttää jo upealta, samoin diffuusorit. Tekee mieli alkaa itse tehdä pieniä parannuksia tähän vuokrabetonikolmioon. Selvää minulle on ainakin se, että seuraava panostus AW36:n valmistumisen jälkeen on akustiikka. Noh, subbari saattaa vielä ängetä väliin, riippuen tyytyväisyydestäni kaiuttimien toistoon.

  Joka tapauksessa onnittelut ylscoke!
   
 16. Yorcci

  Yorcci Active Member

  Liittynyt:
  12.03.2001
  Viestejä:
  2 947
  Saadut tykkäykset:
  1
  Tosiharrastajalla menee monta iltaa ihan testiristikoita katsellessa. Ei sinne liikkuvaa kuvaa tarvita häiritsemään täydellistä neliögoemetriaa :D
   
 17. Nacno

  Nacno New Member

  Liittynyt:
  27.07.2005
  Viestejä:
  27
  Saadut tykkäykset:
  0
  Onko sulla tauko meneillään kun et ole päivittänyt noita mahtavia sivuja pariin viikkoon?
   
 18. ylscoke

  ylscoke New Member

  Liittynyt:
  14.05.2002
  Viestejä:
  243
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hommia on tehty niin kovasti ettei ole kerinnyt edes päivittämään sivuja ;)
  Mutta tuossa muutama kuva innokkaimmille, että mitä on saatu aikaiseksi sivuseinien kanssa.... http://www.kytkin.com/ht/temp/
   
 19. tkorho

  tkorho New Member

  Liittynyt:
  05.11.2004
  Viestejä:
  1 076
  Saadut tykkäykset:
  1
  On toi kyllä aika äijä-projekti! Mahtavaa että joku jaksaa tehdä ja dokumentoida. Toivottavasti lopputulos on yhtä hieno kuin miltä nyt näyttää!
   
 20. ylscoke

  ylscoke New Member

  Liittynyt:
  14.05.2002
  Viestejä:
  243
  Saadut tykkäykset:
  0
  Puuuh.. saatiin tuossa tänään -30dB äänieristyovi asennettua ja etuseinä vedettyä umpeen. Kuvia en vielä laita jakoon, kun teen tuossa ensin sivustoille uuden layoutin, niin katsellaan sitten taas uusia kuvia ;)

  Kokeiltiin barcolaistakin hereille 2 vuoden talviunien jälkeen. Hyvinhän se tuntui pelittävän vaikka mittari näytti tunteja 11k. Tiedä sitten kuinka paljon tuosta on standby tunteja ja onko putkia vaihdettu koskaan, sitä ei tiedä varmaan kukaan. Täytyy jossain vaiheessa tsekata putkien kunto. Piti alunperin laittaa tykki kattoon kiinni, mutta kyllä barco veti erävoiton tällä kertaa. Painaa se vaan niin perkeleesti :D tai sitten pitäisi mennä veljen kanssa punttisalille. Tosin kiinnityspultit ovat aika tarkat asentaa tuossa meidän setupissa, jotta mutterit saa pyöritettyä kiinni. Täytyy ensi kerralla ottaa vähän enemmän porukkaa mukaan tai koittaa väsätä joku asennusteline avuksi.