Kotiteatterin valaistus

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana herlokkis, 13.08.2010.

 1. herlokkis

  herlokkis Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.08.2010
  Viestejä:
  43
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minkälaisen valaistuksen laittaisitte 20 neliön huoneeseen? Onko jotain faktaa olemassa, että millainen olisi optimaalinen ja silmäystävällisin valaistus leffaa katsottaessa. Pitäisikö screenin taakse laittaa taustavaloa? Olin kyllä ajatellut maalauttaa screenin suoraan seinään, joten ei se valo seinän takana olevassa huoneessa paljon auta... :eek:|

  Ajattelin Johdoton -tuotteilla laittaa kattoon 12 kpl kauko-ohjaimella himmennettäviä 12V spotteja...onko noista kokemusta...?
   
 2. saurama

  saurama Käyttäjä

  Liittynyt:
  16.05.2002
  Viestejä:
  616
  Saadut tykkäykset:
  10
  Paras teatteri on tummapintainen (vaikuttaa sekä absoluuttiseen kontrastiin kuvassa että subjektiiviseen leffateatterifiilikseen positiivisesti). Silloin kankaan takana ei ole järkeä pitää valoa. Älä käytä halogeeneja, ne lämmittävät pientä tilaa hirveästi. Loisteputkia, energiansäästölamppuja tai led-valaisimia kannattaa suosia, pienellä sähkönkulutuksella saat paljon valoa. Vilkaise oman teatterini tarina (johon tuli led-valot): http://www.hifimaailma.fi/artikkelit.php?id=18

  Post Skraapum. Laitoin muutama päivä sitten eteiseen neljällä halogeenilla olevan valaisimen ja sen alla tuntee voimakkaan lämpöhehkun. Etenkin näin kesähelteillä se tuntuu puhtaasti epämiellyttävältä. Pitää jossain vaiheessa heittää mukana tulleet polttimot roskiin ja shopata lediversiot tilalle.
   
 3. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minulla on 4x 50W kahdessa valaisinkiskossa 16 neliön huoneessa. Sinun tapauksessa laittaisin ainakin kuusi valaisinta. Halogeenit eivät lämmitä kun ovat leffan aikana pois päältä.

  Kaikki ylimääräiset valot pois, vain tykki tai telkku päällä.

  Ei tarvitse, mutta jotkut tykkää. Ainakin sen tulee olla erittäin vähän valoa antava.

  Johdottomat on toiminut oikein hyvin, mutta 12V:sta ei ole kokemusta. Ainoa pikku ongelma on kaukosäätimen pariston nopea kuluminen. Täytyy pitää nappiparistoja itsellä varastossa.
   
 4. Lobotomy

  Lobotomy Käyttäjä

  Liittynyt:
  04.01.2006
  Viestejä:
  893
  Saadut tykkäykset:
  0
  Edelleenkään valkokankaan takana oleva valo ei huononna millään tavalla kontrastia, jos huone on tumma. Päin vastoin, se parantaa mustan tasoa. Valkokankaan kirkkaampi ympäristö saa silmät sopeutumaan ympäristön mukaan, jolloin LCD-tykin harmaakin näyttää tummemmalta. Taustavalo myös vähentää silmien rasitusta leffojen tumma-kirkas kohtien vaihteluissa. Kontrastia takana oleva valo haittaa ainoastaan, jos se pääsee seinien kautta heijastumaan valkokankaalle. Tosin kokonaan mustalla valkokangasseinällä ei taustavalaistuksesta ole hyötyä. Jotkut voi pitää tuollaista leffa tunnelmaan kuulumattomana, mutta itse en ainakaan tykkää ihan pimeässä katsoa leffoja.

  Itsellä on kaksi Johdottoman halogeenimuuntajaa alaslasketun katon sisään piilotettuna. Toinen valaisee sivuseinä 4x20W ja 2x10W spoteilla ja toinen sohvaa/raheja 4x20W setillä. Lamput lämmittää vähän täydellä teholla, himmennettynä jää valosta tuntuva lämpö mitättömäksi. Lämpöä johtaa enemmän taakse päin, joten huoneen kokonaislämpö kyllä nousee. Nyt kesällä olen joutunut pitämään valota pois ja tuulettimen puhaltamassa suoraan itseäni kohti, kun tykki, tietokone ja vahvistimet lämmittää ihan tarpeeksi huonetta ilman valojakin.
  Valaistuksessa kannattaa suosia spotteja, ettei valkokankaalle pääse valoa. Tummat seinät auttaa tässä. Oma sohvan yläpuolella oleva setti on ihan ehdoton, jos haluaa leffan aikana tehdä mitään muuta, esim. syödä.
  Ledejä ei johdottoman himmentimeen voi laittaa.
   
 5. Ykskytä

  Ykskytä Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  18.07.2001
  Viestejä:
  2 609
  Saadut tykkäykset:
  0
  Valkokankaan takana oleva valo voi tosiaan lisätä koettua mustan tasoa. Todellista mustan tasoa se laskee, koska osa valosta löytää aina tiensä valkokankaalle.
   
 6. J_J

  J_J Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.10.2005
  Viestejä:
  354
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minkälaisia E27-kantaisia himmennettäviä energiansäästölamppuja on markkinoilla? Onko Airamin Megaman sarjalaiset ja Osramin Dulux El Dim ainoita?
   
 7. AnttiLeh

  AnttiLeh Käyttäjä

  Liittynyt:
  24.05.2007
  Viestejä:
  147
  Saadut tykkäykset:
  1
  Jos innostusta löytyy ja haluu oppia "uutta" niin suosittelen Dialuxin käyttöä. Valaisimiks ottamaan vastaavia valaisimia, esimerkiksi Fagerhultilta/glamoxilta mitä on itse ajatellut omaan teatteriin laittaa...

  Ja halogeeneja en laittaisi missään nimessä, ledit alkaa olee tällä hetkellä jo sen verran hyviä että niillä pystyy korvaamaa halogeenit.
   
 8. JulleJ

  JulleJ Käyttäjä

  Liittynyt:
  29.07.2008
  Viestejä:
  30
  Saadut tykkäykset:
  0
  Valotornilla on tarjolla himmennettävä päivänvalolamppu.
   
 9. Slarti

  Slarti Käyttäjä

  Liittynyt:
  18.03.2005
  Viestejä:
  508
  Saadut tykkäykset:
  0
  Jos sen on oltava välttämättä energiaa säästävä lamppu niin osramin hehkulampun näköinen halogeenilamppu on kyllä himmennettävistä malleista paras ja ylivoimaisesti halvin. Tavallinen hehkulamppu on vielä parempi ja halvempi.
   
 10. J_J

  J_J Käyttäjä

  Liittynyt:
  23.10.2005
  Viestejä:
  354
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei valaisimet/lamput suoranaisesti "teatteritilaan" tule, kun sellaista ei ole. Lainasin vain ketjua ohimennen.

  Jos päädyn ehdotettuihin, niin käyttökokemuksia saatan laitella.