Kotiteatterihuoneen käyttöprosentti

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana säätäjä, 01.11.2005.

 1. aarno2815

  aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2001
  Viestejä:
  4 368
  Saadut tykkäykset:
  68
  Yleensä voi laittaa ilpin jälkikäteen, sinullakin on. Tietysti sijainti sitten on yleensä se mikä se on. Minulla oli edellisessä asunnossa oh/kt ilppi ja se oli mainio ylellinen asia hellepäivinä. Asunnossa oli sähkölämmitys, sähkönsäästö oli etusijalla.
  Usein vain ilpin joutuu laittamaan kahteen huoneeseen mh+oh(2 krs asunto). Tulee kalliiksi, yksikin on jo kallis. Vaimo ei suostu kuulemaankaan nykyiseen asuntoon ilpistä puhuttaessa. No, keskuslämmitys, kun on, niin ei ole käyttöä kuin kesällä. Vähintään 2k€ menisi kahteen"kesäilppiin", niin on jäänyt toistaiseksi hankkimatta.
  e: kaksi ilppiä, jos saisi tonnilla, niin silloin varmaan laittaisin ilpit. Mahtaako saada tuolla summalla nykyisin asennettuna?
   
  Viimeksi muokattu: 13.08.2014
 2. Brian

  Brian Käyttäjä

  Liittynyt:
  10.02.2004
  Viestejä:
  288
  Saadut tykkäykset:
  2
  Meillä kotiteatterihuoneena toimii vuonna 1953 rakennetun rmt:n yläkerran päätyhuone. Huoneen koko on noin 26m2 josta kt-käytössä on huoneen toisen päädyn noin 2,5m x 4,5m tila. Syynä tähän on se, että palomuuri tekee pienen ulokkeen tuossa 2,5m kohdalla ja siihen syvennykseen tuli kangasseinä. Koko talo on remontoitu läpi viimeisen kolmen vuoden aikana ja tätä huonetta rempatessa oli alusta asti selvää, jotta kotiteatteri asettuu tänne. Niimpä johdotukset tykille ja kaiuttimille sai tehtyä rakenteiden sisässä yms. Ihan kuten uutta taloa tehdessä. Seinät on tummaa tapettia kolmelta seinältä kankaan ympäriltä, lattia harmaata laminaattia ja ainoastaan katto on vaalea, osaltaan sen takia, että loppuosa huoneesta toimisi viihtyisänä vierasmakkarina. Huonetta ei ole sen kummemin akustoitu mitenkään ellei verhoa ja paksua karvamattoa lasketa mukaan. Seinissä, lattiassa ja katossa on kuitenkin purua ja villaa sen verran paljon, että äänieristys sekä tietynlainen akustiikka on hyvin paljon parempi kuin aikeisemmissa olohuonetiloissa edellisissä kodeissani. Meidän 3kk vanha poika nukkuu kangasseinän takana olevassa makuuhuoneessamme sikeästi ilman, että kt:n puolella tarvitsee voluumia pudottaa. Toki meidän voluumitaso on varmasti paljon pienempi kuin osalla harrastajista. Subeina on kuitenkin tuplakasitoistaset joten siitä voi jotain osviittaa saada mitä tapahtuu jos elokuvissa matalia on. Alakertaan toki räjähdykset kuuluvat, mutteivat häiritsevästi.

  Sitten asiaan eli paljonko huone on käytössä... Meillä on olkkarissa toinen 5.1-setti ja 40" tv. On sanomattakin selvää, että siellä vietetään enemmän aikaa. Lähes kaikki tv-ohjelmat katsotaan siellä, mutta kaikki elokuvat, kiekkomatsit yms urheilukisat kuitenkin katsotaan teatterissa. Itse käytän teatteria ehkä kolmanneksen enemmän kuin puolisoni, mutta hänkin käy siellä katsomassa itsenäisesti leffoja jos olen itse poissa. Keväällä meni n. 4kk kellariremppaa tehdessä ettei teatteria ehtinyt käyttämään ollenkaan, mutta nyt on lapsen synnyttyä ja iltanukutuksen jälkeen alkanut leffoja taas kivasti kulua teatterin puolella. Huone on ollut valmis 2v aika tarkalleen ja tykkiin on tullut tunteja n. 500h. Minusta se on täysin riittävästi jotta huone puolustaa paikkaansa taloudessamme. Enemmänkin olisi tullut vietettyä, mutta tosiaan talon remppaaminen on vienyt aika paljon aikaa. Nyt se tosin alkaa olla loppusuoralla joten aikaa teatterillekin jää tulevaisuudessa enemmän. Puoliso on pitänyt tilasta myös kovasti ja kehunut vuolaasti tutuillemme miten hyvä siellä on elokuvia katsella. Koko perheen harrastus siis!
  Jos tekisin uutta taloa itselleni niin todellakin sinne tulisi teatterihuone erikseen ja tekisin myös huoneesta erilaisen kuin nykyisen, vanha talo kun asettaa tiettyjä rajoituksia. Mutta on se vaan niin luksusta kun saa tulla valmiiksi pimeään tilaan nauttimaan ja rymistelemään, olohuoneessa tämän kanssa joutuisi tekemään paljon enemmän kompromissejä :)
   
 3. Arttu78

  Arttu78 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  13.04.2005
  Viestejä:
  2 453
  Saadut tykkäykset:
  85
  Edellisessä äänieristetyssä kotiteatterissani käyttö oli jokapäiväistä. Käytännöllisesti katsoen voi sanoa, etten mennyt himassa nukkumaan käymättä ensin ainakin kääntymässä teatterihuoneessa. Pääsääntöisesti aika kului tv-sarjojen ja leffojen parissa. Hiljaisuus ja tilaan kehittynyt hyvä tunneside johti siihen, että aloin jossain vaiheessa raahaamaan töitäkin sinne. :rolleyes:

  Viime joulukuussa tekemämme muuton jälkeen olen joutunut totuttelemaan olemiseen ilman äänieristettyä tilaa. Nykyinen (väliaikainen) katselutilani ei ole makuuhuoneiden vieressä, joten ihan yhtä huono tilanne ei ole kuin joskus kerrostalossa, mutta vanhat olohuoneen kompromissit ovat tulleet taas vähän turhan tutuiksi. Leffojen katselussa joutuu taas tuijottelemaan tekstityksiä ja ääniefektejä kuulee lähinnä unissa.

  Onnekas veijari kun olen, niin saan rakentaa toista omaa tilaa. Tämän rakentamisessa tulee aina silloin tällöin vastaan luonteelleni ehkä vähän vieraampi tarve oikoa perusrakenteissa. Halu päästä vain nopeasti laittamaan tila käyttökuntoon yrittää sivuuttaa järjen. Onneksi kärsivällisyys on vielä pitänyt, enkä ole tehnyt (tietääkseni) mitään tyhmää. Kun tila joskus on valmis, niin tulen takuuvarmasti viettämään siellä paljon aikaa.

  Minä en lähtisi arvioimaan ja laskemaan teatterihuoneen käyttöasteita, jotta voisin varmistua dedikoidun tilahankkeen kannattavuudesta. Dedikoitu tila olisi oman talonrakennus- tai asunnonostohankkeeni lähtökohta, jonka ympärille etsittäisiin perheelle sopiva koti sopivasta sijainnista.
   
 4. Freekster

  Freekster Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.05.2005
  Viestejä:
  1 345
  Saadut tykkäykset:
  2
  Ihmettelin että missä ihmeessä asutte kun neliöhinnat on +5K€, mutta siihen hintaan taitaa tulla myös oma tontti. Meilläpäin neliöt maksaa vuokratonteilla vain 3200€.

  Nyt on oma musiikkiharrastetila kellarissa, mutta jossain vaiheessa kun talous antaa periksi niin rakennetaan ulkovarasto uusiksi niin että sinne tulee kesäkeittiö, sauna ja mancave :D Nykyisessä kellaritilassakin on oma sisäänkäynti ja voi rauhassa kuunnella musiikkia keskellä yötä ilman että kukaan häiriintyy. Toimii myös hyvin satunnaisena jatkopaikkana. Miinuksena on erittäin huono akustiikka.

  Olkkarissa oli ennen tykki ja kunnon 5.1 systeemi. Sitten vaihdettiin olkkarin paikkaa ja jäljelle jäi telkkari + 2 kanavaa ja nyt on enää pelkkä telkkari. Harmi sinänsä sillä vanha omakotitalo on sen verran äänitiivis että voi aika rauhassa katsella yöllä leffoja äänen kanssa ilman että kuuluu yläkerran makuuhuoneeeen.
   
 5. Freekster

  Freekster Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  03.05.2005
  Viestejä:
  1 345
  Saadut tykkäykset:
  2
  Tuli tämä viesti mieleen kun viikonloppuna piikkasin "takkahuoneen" takkaa matalaksi :D
  Oli muuten sen verran huonosti rakennettu että meni kasaan aika helposti. 80-luvun Laatua™
   
 6. n1ko

  n1ko Käyttäjä

  Liittynyt:
  08.08.2008
  Viestejä:
  373
  Saadut tykkäykset:
  0
  Dedikoitu teatterihuone ollut vuoden käytössä. Olohuone erikseen omalla TV:llä ja parilla kaiuttimia.

  Teatterihuonetta käytetään lähes päivittäin ja olohuoneen laitteet toimivat lähinnä satunnaisena taustamölynä. Meillä tähän varmaan syynä se, että kun sarjoja/leffoja katsotaan niin siihen keskitytään eikä touhuta samalla muuta. Nykylaitteiden käynnistelykin on niin nopeaa ja kivutonta, että sekään ei ole syy käyttää normaalia TV:tä. Tietysti recliner vs perinteinen sohva puoltaa myös kotiteatteria... :)
   
 7. Tepim

  Tepim Uusi jäsen

  Liittynyt:
  10.12.2002
  Viestejä:
  16
  Saadut tykkäykset:
  4
  Itselläni on yhdistetty takkahuone ja kotiteatteritila. Nostaa mukavasti huoneen käyttöastetta. Taloa suunnitellessani piirustuksissa oli ensin molemmat, mutta sitten mietin ihan tätä samaa, että taitaa molempien käyttöaste jäädä pienehköksi. Päädyin sitten kompromissiin. Akustiikka ei toki ole niin hyvä kuin teatterissa, mutta kuitenkin riittävä. Pääasia että tilan saa melko pimeäksi kesälläkin.