Kotiteatterihuoneen käyttöprosentti

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana säätäjä, 01.11.2005.

 1. Jami

  Jami New Member

  Liittynyt:
  15.11.2004
  Viestejä:
  17
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tästähän saisi melkein uuden reality sarjan siitä, miten talouteen hankitaan "luola", jonne isukki linnottautuu 3 kuukaudeksi, kun aika on täysi ihmiset arvaa tekstiviestein kuinka hullu mies sieltä saapuu ulos. Luultavasti sieltä astelee varsin levännyt ja virkeä miekkonen :) Jutussasi huvitti moni seikka ja tavallaan hauska kuvitella, millaisia ennakkoluuloja tällaiset projektit aiheuttavat, mutta kuitenkin lopputulos muuttaa yleensä mielipiteitä.

  Onkohan kenellekään käynyt niin, että aluksi naapurit ja vaimo on innostuneita tulevasta kotiteatterista kellarissa, mutta lopputuloksen jälkeen kaikki olisivat tyrmistyneitä ja kauhuissaan? Koska melkein aina käy toisin päin.
   
 2. jormas

  jormas Member Tukijoukot

  Liittynyt:
  28.09.2004
  Viestejä:
  154
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei kai sentään noin voi käydä?

  Muutaman tyrmistyneen/pettyneen ilmeen taloa rakennellessa sentään minäkin näin... ensimmäinen oli talomyyjä joka innostui kehumaan talomme pohjaa ja varsinkin pohjakuvissa "leikkihuone" nimellä kulkevaa tilaa, herra talomyyjä kehui että nyt on kerrankin lapset otettu kunnolla huomioon ja varattu niille oikein reippaasti tilaa leikkeihin, ilme oli näkemisen arvoinen kun kerroin että se on kyllä minun leikkihuoneeni :eek:

  Toinen pettynyt oli herra sähköurakoitsija joka leikkihuoneen piuhoja vedellessä hekumoi ajatuksella että kylläpä tulee viihtyisä tila telkkarin katseluun... ukko polo meinasi lentää persiilleen kun tuli viimeisiä kytkentöjään tekemään ja huomasi että koko huone on lattiaa lukuunottamatta musta... kai se odotti jotain hieman hempeämpää... :D
   
 3. Enoelmeri

  Enoelmeri Member

  Liittynyt:
  30.03.2004
  Viestejä:
  834
  Saadut tykkäykset:
  0
  Täältähän löytyi mielenkiintoinen ketju. Mitäs porukka ajattelee nykyisin vajaa kymmenen vuotta ketjun aloituksen jälkeen aiheesta? Ainakin näyttöjen koot ovat hieman kasvaneet 25 tuuman kuvaputkesta. Muutenkin tekniikka on kehittynyt hurjasti samassa ajassa.
   
 4. Weitec

  Weitec Valvoja Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  2 360
  Saadut tykkäykset:
  3
  olen kuullut ihmettelyä miksi olen uhrannut omakotitalostani yhden huoneen leffahuoneeksi. varsinkin niiltä, jotka eivät itse katso elokuvia saati kuuntele musiikkia.
  huoneen käyttö on kesäisin vähäisempää, mutta kuitenkin viikottain. olisi outoa jos huonetta ei olisikaan käytettävissä kun siihen on tottunut. esim. lapsen synttäreillä näppää vain oven lukkoon niin ei tarvitse huolehtia onko pölysuojat paineltu lyttyyn tai valkokankaalle piirretty muumipeikko. olohuoneessa jos laitteet olisi, olisin hermoraunio jatkuvasta kyttäyksestä :D
   
 5. Enoelmeri

  Enoelmeri Member

  Liittynyt:
  30.03.2004
  Viestejä:
  834
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kesäisin tulee itsekin katseltua teatterissa aika vähän. Osittain se johtuu siitä, että huoneessa on tukalan kuuma kun laitteista tulee lämpöä ja ovi on kiinni. Toisaalta kesällä on mukava puuhata kaikkea muuta ja pitää elokuvista vähän taukoa. Syksyllä elokuvat isolta kankaalta tuntuvat taas mahtavilta. Syksyllä ja talvella huonetta käytetään melkein joka päivä kun on kotona, joten käyttöprosentti on aika iso.

  Käyttöprosentti on sinänsä mielenkiintoinen termi. Onhan meillä autotallikin pihalla ja siellä ei tule edes käytyä joka viikko. Ehkä olisikin parasta siirtää teatteri sinne:)
   
 6. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  6 791
  Saadut tykkäykset:
  213
  Valitettavan vähälle on jäänyt viime viikkoina oman teatterin käyttöaste. On se nyt sentään viikkotasolla käytössä, mutta tämä työelämän oravanpyörä sekä perhe-elämä vaatii aikaa.

  Sellaisenkin piirteen olen havainnut, että vaikka aikaa hetkittäin olisikin, niin ei tule rymyttyä yläkertaan ja kytkettyä teatteria päälle. Jotenkin asennoituu niin, että jos menee ja jotain alkaa katsomaan (taikka kuuntelemaan), niin sitten väistämättä keskittyisi ihan eri tavalla, mitä ei meinaa jaksaa. Helpompaa vanua olohuoneen sohvalla, avata telkasta tai Netflixistä jotain, mikä ei oikeasti kiinnosta, ja katsoa vasemmalla silmällä samalla, kun surffailee plazalla.

  Pitää ottaa itseään niskasta kiinni ja alkaa tuhota katsomattomien elokuvien pinoa. Osa uutena hankituista on ehtinyt jo alelaariin, vaikka oma kappale on vielä korkkaamatta...
   
 7. JTu

  JTu Member

  Liittynyt:
  20.08.2003
  Viestejä:
  211
  Saadut tykkäykset:
  1
  Mielenkiintoinen ketju, aina ajankohtainen :)

  Itsellä talon rakentaminen parhaillaan meneillään. Dedikoitua kotiteatteritilaa ei tule, vaikka sitäkin tuli suunnitteluvaiheessa aika paljon mietittyä. Keskeiset syyt pitkälti samoja: käyttöaste jäisi käytettyyn euromäärään nähden liian pieneksi.

  Lienen siitä harvinainen plazalainen, että leffoja tulee katsottua kotona aika vähän. Tykille on kuitenkin käyttöä mm. urheilua, erilaisia konsertteja ja pelaamista varten. Valkokangas tullaankin luultavimmin sijoittamaan nk. arkiolohuoneeseen, joka on kohtalaisen iso, mutta lisäksi melko vaalea ja valoisa. Selkeä kompromissiratkaisu ainakin kuvanlaadun suhteen, mutta toiminee paremmin omaan tarpeeseen kuin dedikoitu tila.
   
 8. x_jmt_x

  x_jmt_x Well-Known Member

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  6 791
  Saadut tykkäykset:
  213
  Arvostuskysymys. Itse valittelin, että viime viikkoina on jäänyt vähiin. Reilussa puolessa vuodessa tykkiin on kuitenkin kertynyt ~200h, joten on se käytössä ollut.

  Ja itse en taas käytetylle rahasummalle olisi keksinyt oman arvotukseni mukaan 'parempaa käyttöä'.
   
 9. AV-agentti

  AV-agentti New Member Blokattu

  Liittynyt:
  18.05.2014
  Viestejä:
  15
  Saadut tykkäykset:
  0
  Taitaa kotiteatterihuoneitten käyttöprosentit nousta ja laskea käytännössä äänieristyksen toimivuuden mukaan. Se, tai jokin muu majuri-tason tekninen vajokkius siellä on oltava jos sinne "ei jaksa mennä" paljon koskaan.

  Jos noin muuten AV-huoneen käyttöastetta aletaan ennustamaan, niin parhaimmankin sellaisen käyttöaste = alkuhuuman hälvettyä luultavasti melko sama kuin laitteiston käyttöaste ilman kotiteatterihuonetta l. tähänkin asti.
  Tässä on nyt tämmöinen outo ajatusmalli että AV-käyttöannosmäärien pitäisi ampaista valoraketin lailla taivaaseen kun sinne äänieristysoven taakse oikeaan kotiteatteriin on päässyt: kt-ukkeli konttaa sieltä ulos vain vessaan tai uusia laitteita ostamaan. No ei. Eihän kenenkään pää kestä toljottaa videoita/pelata/huudattaa musiikkia sellaisia määriä. Voivathan ne käyttömäärät vähän nousta, mutta tuskin hirmuisesti kuitenkaan. Ei siellä kotiteatterihuoneessa ole tarkoituskaan kaikkea tajuissaanoloaikaansa viettää tai yrittää katsoa/kuunnella väkisin jotain hihi -evvk-sontaa. Kotiteatterihuoneen tarkoitus on tarjota hyvä paikka tehdä tätä asiaa - aina silloin kun sitä tekee mieli ja sen aika on.

  Älkää nyt ainakaan alkako ottamaan paineita tai laskemaan jotain hemmetin €/h -viikkotuntikustannuksia yms. kannattavuuslaskelmia siellä vietetystä ajasta! "Minun on kuunneltava/katsottava 17 vuoden ajan 9 h/pvä kuolettaakseni huoneen ja laitteiston perustamiskustannukset." Hieno asia menee tällä tyylillä vain täysin perseelleen. Huone odottaa kyllä käyttäjäänsä kun AV-virtaa taas löytyy ja jotain kiinnostavaa katsottavaa/kuunneltavaa/pelattavaa taas ilmenee. Tämä tapahtuu kyllä - ennemmin tai vielä ennemmin.
   
 10. JJtalo

  JJtalo Member

  Liittynyt:
  13.12.2010
  Viestejä:
  161
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ite rakentamassa taloa, ja erillinen teatterihuone oli jo senkin takia selvyys ettei illalla olohuoneessa pysty järkevästi katsoa oikeen mitään, edes sarjoja, koska tenava nukkuu yhden oven takana, äänet on niin pirun pienellä ettei häävin kuule edes puhetta. Jos laittaa sen verran ääntä että puhe kuuluu, tulee räjähdykset ym taas ankaralla voimalla.
  Käyttöasteesta paha sanoa, mutta olettaisin että siellä katotaan illalla samat asiat, leffat ja tv-sarjatkin, mitä nyt on tapitettu olohuoneessa.
   
 11. säätäjä

  säätäjä Member

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  57
  Saadut tykkäykset:
  5
  Hyvin kaivettu vanha ketju esille.

  Meidän kohdalla valittiin asunnolle hyvä paikka ja arvostetaan sitä että asunnossa perusasiat kunnossa (khh, kunnon pesutilat, reilu eteinen, vh, suuri keittö ja olkkari), joka käytännössä tarkoittaa samaa kuin että erilliseen huoneeseen ei vaan ei ole varaa: neliöhinnalla 5k ja 20 neliötä = prk kun on kallista.

  Jälkikasvu on nyt 5v ikäistä ja tästä syystä ymmärrän paremmin oman äänieristetyn tilan edut. Sinänsä tilanne on meillä suht hyvä: makuuhuoneet yläkerrassa, välissä kaksi ovea ja välipohja paikallaan valettua betonia 170mm verran. Tästäkin huolimatta täysin vapaasti ei voi missään nimessä luukuttaa: leffasta riippuen tasoja pitää pudottaa 5-8dB eli aika tavalla.

  Toisaalta jos omana elinikänä taloudellinen tilanne kehittyy tarpeeksi suotuisasti ja jossakin välissä kämpän vaihto tulee ajankohtaiseksi niin syy vaihtoon olisi todennäköisesti nimenomaan erillinen kotiteatterihuone.

  Kaikille lapsiperheille kyllä suosittelen omaa tilaa jos siihen on taloudelliset mahdollisuudet olemassa.
   
 12. Henkka79

  Henkka79 Member

  Liittynyt:
  05.01.2011
  Viestejä:
  36
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kaikille lapsiperheille kyllä suosittelen omaa tilaa jos siihen on taloudelliset mahdollisuudet olemassa.[/QUOTE]

  Ehdottomasti samaa mieltä.
  Meillä oma akustoitu ja äänieristetty leffahuone olohuoneen jatkeena. Muutettiin 1v ja 6kk sitten kun saatiin talo vihdoin valmiiksi ja käyttötunteja tykissä
  kun viimeksi katsoin oli 1900.. nyt varmaan jo 2000h. (eli käytössä on)

  Siellä katsotaan niin leffat perheen kesken, tai aikuiset ja lapset erikseen. Kaikki teevee ohjelmat, lauletaan Singstaria, lapset pelaa vuorollaan jne jne.
  Vieraat tykkää nukkua siellä (Perus Jysk ilmapatjoilla), koska huone on mykistävän hiljainen ja kivan pimeä ja viileämpi, kun on oma ilmanvaihto.

  Lisäksi kätevä, jos on lapsiperheellisiä vieraita, kuten usein on, niin oven sulkemalla maailma hiljenee ja aikuiset voi normaalilla äänellä jutella olohuoneen puolella,
  kun lapset mökää Pleikkarilla tai lautapelin kanssa oven takana.

  Itse käytän tilaa myös joskus työpäivän jälkeiseen rauhoittumiseen, koska siellä tosiaan on mukavan hiljaista ja pimeää kun vaan vetää verhot kiinni.

  Olohuoneen ja ruokailutilan välisellä seinällä olevasta pikkuteeveestä (valkoinen 22 littu).. ei katsota kuin arkiaamun piirrettyjä helpottamaan lapsen aamupalan syömistä ja eskariin/kouluun lähtöä.

  Aivan sama vaikka maksoi mitä maksoi, mutta tekisin uudelleen ja ehkä vielä isomman.
   
 13. eatonman

  eatonman New Member

  Liittynyt:
  08.02.2002
  Viestejä:
  23
  Saadut tykkäykset:
  0
  Edellisen talon (poikamiesboksi/rintamamiestalo) alakerran remontoin täysin kotiteatterin ympärille, käytännössä niin että alakerrassa olohuone oli sisustettu tummaan kotiteatterihuoneeseen. Silloin kun ei ollut lapsia niin tykki oli käytännössä päällä vähintään 2000h vuodessa. Itse viihdyin, vaimo viihtyi ja ystävät istuivat mielellään iltaa leffojen ja pelien merkeissä eikä äänenpaineissa tarvinnut säästellä. Vaikka tila oli tumma sen sai ihan kodikkaaksi vaimon käsittelyssä erinäisin sisustusratkaisuin. Lasten synnyttyä päätimme rakentaa isomman kämpän missä nyt 1,5 vuotta asuneena on lähes päivittäin kaivannut erillistä äänieristettyä tilaa missä saisi iltaisin kuunnella musiikkia ja katsella leffoja kenenkään häiriintymättä. Todellakin suosittelen erillistä huonetta harrastukselle jos se vaan on mahdollista toteuttaa, välttämättä tila ei tule edes kovin kalliiksi jos sen tekee ullakolle. Itselläni tarkoitus toteuttaa kotiteatteri juurikin ullakolle. Käytännössä taloa suunnitellessa pakettia tilatesssa reilulla tonnilla vaihtoi kattotuolit käyttöullakkoristikoiksi. Itse laskeskelin että meidän yläkerran 33m2 tila tulee valmiina kustantamaan kaikkine kuluineen noi 10-13te riippuen mitä materiaaleja käyttää. Alle 400e neliölle ei oo enää ihan paha hinta vaikka käyttö olisi vähäisempääkin. Uskoisin että aika kovalla käytöllä tulee leffa/musiikki/pelihuone olemaan kun lapset vähän kasvaa, äänieristettyyn, laadukkailla vehkeillä rakennettuun, asiaan pyhitettyyn tilaan on varmasti tunkua jatkossa yhä enemmän kun käyttäjät lisääntyy..
   
 14. Moti

  Moti Active Member

  Liittynyt:
  12.09.2001
  Viestejä:
  1 013
  Saadut tykkäykset:
  9
  Minulla on ollut oma leffa/musiikinkuunteluhuone vuodesta 2006 saakka, tosin ilman äänieristystä. Sen perustekniikka (5.2) on pysynyt muuttumattomana, paitsi tykki on päivittynyt SD->HD. Olohuoneeseen (2.0) on tullut isompi ruutu ja ennenkaikkea äänentoisto on parantunut vuosien saatossa niin, että en viitsi lähteä avarasta ja valoisasta olohuoneesta "äijäluolaan" kuuntelemaan musiikkia tai katsomaan TV:tä. Viimeinen niitti olohuoneen vetovoimaisuudella tuli kun sain asettaa spottiin huippuluokan tuolin jota olen kuolannut 90-luvun lopulta saakka. En vaan näköjään halua istua enää muualla...

  Vaikka tämä voi vaikuttaa surulliselta kehitykseltä, koska sekä kuva että ääni olisi omassa huoneessa paremmat, se on näköjään luontainen valinta minulle. Musiikin kuuntelu vie ajasta arviolta 95%, leffoja vain 5% jotka toki kaikki katson edelleen tykiltä. Kaiken toiminnan ajoitan siihen kun olen yksin kotona (DINK-perhe). Olisi helppoa luopua omasta tilasta seuraavan asunnon vaihdon yhteydessä kun neliöhinnat huitelee kohdealueella 5-6k€.
   
 15. O.V

  O.V Member

  Liittynyt:
  21.02.2007
  Viestejä:
  240
  Saadut tykkäykset:
  0
  Oma 18m2 mustakoppi löytyy. Parit villaseinät ja ovet välissä niin ääntä saa olla tarpeeksi käytössä. Svs:n tynnyrin raiskaaminen voi aiheuttaa pientä närää talon toisessa päässä, mutta muutoin ei kuulu mitään.

  Tarkistin juuri 3kk omistuksessa olleestä tykistä niin kesmimäärin 1,5h/päivä. Tuohon vielä päälle kaikki tietokoneella pelaamiset samassa tilassa, mutta erillinen 30" näyttö (tykin kautta pelaaminen on masokistien hommaa poislukien autopelit). Sanoisin, että olen täällä keskimäärin 3h/päivä välillä 21-03. Viimeksi torstai yönä tuli katsottua Da Vinci's Demonsia kolmeen asti vaikka aamusta oli tiedossa mökkireissu.

  Muu perhe ei täällä juuri vietä aikaa. Joskus muksujen kanssa katsotaan jotain leffoja (tänään Lego Movie). Toki kun vanhenee niin varmaan nekin tulee lisäämään tilan käyttöä päivällä (iltaisin saa pysyä meikäläisen koppina)... Vaimoa tänne ei saa kirvelläkään mikä taas on joltain kantilta hyvä asia joltain kantilta huono. Itse taas en katso lainkaan tv:tä. Vaikka sohvalle on mukava rojahtaa niin se turhanpäiväisten tv ohjelmien katsominen ei kiinnosta tippaakaan. Ennemmin katson jotain omasta mielestäni järkevämpää isolta screeniltä ja hyvillä äänillä.

  Vähän sama periaate kaikessa. Jos olis tarkotus tehdä jotain astetta vaativampaa netissä kuin surffaaminen niin tabletti tai läppäri lentää kädestä samantien ja tulen tietokoneelle. Jos on kunnon työkalu johonkin hommaan niin alisuorittaminen ks. asiassa aiheuttaa turhaantumista.

  Mutta noin muutoin ei tähän mitään valmista vastausta ole. Riippuu täysin ihmisestä. Itselläni tulee aina olemaan vastaava tila todennäköisesti tämä ellei tässä nyt jotain lottovoittoa satu kohdalle jolloin voisi harkita muuttamista. Mutta muutoin vaikka muksut muuttais pois, jäisin työttömäksi, tulis avio-ero tai vanhuus pääsis yllättämään niin minua ei täältä saa elävänä pois XD.
   
 16. petrive

  petrive Member

  Liittynyt:
  06.10.2005
  Viestejä:
  110
  Saadut tykkäykset:
  1
  Aamen! :)
   
 17. Enoelmeri

  Enoelmeri Member

  Liittynyt:
  30.03.2004
  Viestejä:
  834
  Saadut tykkäykset:
  0
  Luin ketjua uudelleen niin tuli mieleen, että porukka näkyy kuitenkin rakentelevan taloihin takkahuoneita. Mikähän tällaisen huoneen käyttöprosentti sitten on verrattuna teatterihuoneeseen? Takkahuonehan on oman käsityksen mukaan periaatteessa toinen olohuone. Vanhempien talossa on takkahuone ja siellä ei ole koskaan ketään.
   
 18. Duh

  Duh Member

  Liittynyt:
  31.12.2006
  Viestejä:
  166
  Saadut tykkäykset:
  1
  Eipä kai uusiin taloihin enää paljon takkahuoneita rakennella? Meillä on 70-luvun takkahuoneellinen talo, joskin alunperin pohjakuviin huone on piirretty nimenomaan toiseksi olohuoneeksi vieläpä ilman takkaa; rakennusvaiheessa takka sinne kuitenkin oli pykätty. Takkahuone on lasten makuuhuoneiden puoleisessa päässä taloa, joten se on kyllä varsin aktiivisessa käytössä toimien leikkihuoneena/lasten tv-huoneena/toisena olohuoneena - enemmän siellä aikaa vietetään kuin olohuoneessa. Pienten lasten kanssa olettaisin (tällaisen) takkahuoneen olevan enemmän käytössä kuin dedikoidun kotiteatterihuoneen, tilanne lienee toinen lasten kasvaessa.
   
 19. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Talo tuli rakennettua ja huonetta siinä mietittyä. Harmittaa vietävästi kun ei tullut pistettyä kotiteatterihuonetta. Olisi nipistänyt niitä neliöitä muista huoneista ja esim. takkahuoneen sijasta käynti saunaan kodarin kautta jne.
  No takkahuoneessa on nyt kuitenkin "ihan ok" kotiteatterihuone, täysin pimennettävissä, säkkipimeäksi ja tummasävyinen. Ainoa miinus se että kangas on ripustettavaa mallia saunan/kylppärin oven edessä.

  Kuumahan tuolla on (ilmanvaihdosta huolimatta), mutta aika kivasti auttaa kun pisti kattoon tuuletinvalaisimen ja ropelli puhaltaa sohvan päällä pienellä nopeudella ilmaa/kierrättää sitä. Lisäksi voi toki pelata iv-koneen asetusten kanssa ja ILP viilentää koko taloa, tosin aika pitkän matkan päässä.

  Mutta tosiaan, varsinkin nyt jälkikäteen ajatellen, jos on mahdollista, niin toteuttakaa se huone rakennusvaiheessa. Vaikka idea tuntuisi järjettömältäkin. Muistakaa hyvä ilmanvaihto / viilennys / tuuletus. Akustointeja voi tehdä jälkikäteenkin, ilmanvaihtoa ei.

  Tykin kun hommasi vuodenvaihteen tienoilla, niin leffoja on tullut kyllä katsottua lähes päivittäin, tai ehkä keskimäärin kuitenkin 3 kertaa viikossa. Eli käyttöä on. Varsinkin AppleTV:stä kun saa hyvällä kuvanlaadulla US Storesta vuokrattua tuoreita leffoja niin ei tarvitse mennä elokuviinkaan.
   
  Viimeksi muokattu: 13.08.2014
 20. TheRealThing

  TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

  Liittynyt:
  03.05.2004
  Viestejä:
  3 346
  Saadut tykkäykset:
  308
  Tämä on nyt vähän "we told you so" moment, mutta muistaakseni rakentamisketjussa asiasta keskusteltiin.

  Hyvännäköinenhän siitä omasta ratkaisustasikin kuitenkin tuli! Eli huonomminkin olisi voinut mennä! Jälkiviisas on aina helppo olla eikä liiemmin kannata surkutella.