Kotiteatterihuone

Keskustelu osiossa 'Yleistä' , aloittajana x_jmt_x, 20.02.2014.

 1. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 619
  Saadut tykkäykset:
  525
  Jossain varmaan olis ennen. Hienoja vuoristoratoja etenkin bassopäästä. Subwoofer- ja pääkaiuttimien vasteet ilman ARC-korjausta mitattii valmiina, mutta niitä mulla ei valitettavasti ole. Kesken ei sentään alettu mittaamaan.

  Mulla kun on (ainakin vielä toistaiseksi...) tuo MRX-300 (eikä esim -510), niin siitä ei saa printattua vasteita (nehän on testeissä todettu täysin paikkansa pitäviksi huomioiden 1/12 octave smoothing). Yritin ottaa printscreeniä, mutta tulee toivottoman pieni kuva. Subwoofer/pääkanava -vasteet on -+3db suorat 15hz (joka on alin ARC:n näyttämä) pitkälle yli 10khz. Nitrojen vaste alkaa pudota yläpäässä aavistuksen, mikä saattaa kuulostaa huolestuttavalta, mutta tosiasiassa se on hyvä; montaakaan rokki/metallilevyä ei oikeasti voi soittaa läheskään niin kovaa, kuin mieli tekisi, koska diskantti alkaa repiä korvia.
   
  Viimeksi muokattu: 21.02.2014
 2. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 619
  Saadut tykkäykset:
  525
  Olihan noita melkoinen määrä nytkin. :) Omasta puolestani pahoittelut vähän niukasta dokumentoinnista akustointivaiheessa, jotenkin unohdin sen järkkärin nurkkaan.

  Toki jos viikonloppuna tai myöhemmin saan aikaiseksi raksia joitain"yleiskuvia", niin voin laittaa sulle kopiot; täydennä joku otos juttuun jos huvittaa.

  Nöyrä kumarrus ja kiitoksia itsellesi mahdollisuudesta keulia kavereille sillä, että tuosta on juttu tehty. Ja hyvä juttu onkin, moninkerroin parempi, kuin jos olisin alkanut itse tehdä projektipäiväkirjaa, mikä sekin kävi mielessä..
   
 3. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 619
  Saadut tykkäykset:
  525
  Pyynnöstä muutamia kuvia lisää. Pahoittelut laadusta, en ole kummoinen kuvaaja. Eikä tuo sohva ole valkoinen tai noi lattiavalot ihan valonheittimiä kuitenkaan..
  :rolleyes:

  Yleiskuva, otettu melkein takanurkasta:
  katso liitettä Kangas.jpg

  Yleiskuva, kankaan vierestä taaksepäin:
  katso liitettä Takaseinä.jpg

  Vähän leveämpi otos oviseinästä:
  katso liitettä Oviseinä.jpg

  Tiiliseinää jäljittelevä tapetti teki mustalle kopille ihmeitä:
  katso liitettä Takaseinä;detalji.jpg

  "Ja sitten laitat niiden vaimenninlaatikoiden pohjaan ledinauhat, saat lattiavalot; tulee leffatunnelmaa että helähtää". Toistamalla ei usko kukaan, kuvasta ehkä joku, livenä sitten kaikki:
  katso liitettä Lattiavalot.jpg
   
 4. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 619
  Saadut tykkäykset:
  525
  Hinta. Tästä on tullu plazalla ja muualla joitain kyselyjä. Oletan, että tämä kiinnostaa siksi, että joku kenties suunnitelee oman huoneen rakennusta. Vähän nihkeää vastata, kun ei se oikeastaan mitään kerro. Elektroniikan hinnan saa netistä plaraamalla tietenkin.

  Itse rakennusprojektin osalta muuttujia on aivan holtittomasti. Minulla oli se onni, että Petrillä oli juuri tuohon aikaan useamman kuukauden mahdollista tulla vääntämään 4-5 päiväisiä viikonloppuja hommia. Oma peukalo kun on tukevasti keskellä kämmentä. Ellei jopa naula. Edelleen Petrillä oli omasta takaa tai lainattavissa aivan tolkuton määrä työkaluja. Naulapyssyjä, nauhasta ruuveja syöttävää poraa, rakennusimuria, sirkkeli, katkaisusaha.. Ja vaikka mitä muuta. En edes uskalla arvailla, paljon tuossa olisi mennyt, jos koko huoneen purun sekä rakennustyön seinien valmistumiseen asti olisi teettänyt. Edelleen noista ilmanvaihdon äänenvaimentimista ja puhaltimesta maksoin alle puolet listahinnasta. Muita pieniä säästöjä materiaaleissa sai, kun etsi.

  Toisaalta sitten taas 2. kerrokseen tehtynä ja käytännössä koko huone uusiksi tarkoitti, että urakka on todella suuri. Alkuperäinen ajatus, eli ainoastaan olemassa olevien seinien vahvistaminen ja lattian tekeminen muulla, kuin valulla, olisi ollut edullisempi ja ajallisesti huomattavasti iisimpi. Tehdyt ratkaisut nostivat hintaa melkoisesti. Ja kun vielä rätkäisin lattian laminaatin alle varmuuden vuoksi parikymppiä/m2 maksavan askeleristeen sen tavallisen hötömuovin sijaan...

  Niin ikään teetin aika paljon hommia Mikko Valkamalla, mitä en kadu sekuntiakaan. Päinvastoin. Jälki oli siistiä ja juuri sitä, mitä tilasin. Toisaalta, ammattipuusepän mittatilauksesta tekemä custom-ratkaisu maksaa enemmän, kuin Ikean hylly.

  Summa summarum, jos tuollaista itse suunnittelee, niin loppujen lopuksi kipsilevy, mitallistettu 2x4 ja vaneri eivät ole holtittoman kalliita. Eli materiaalikulut äänieristyksen osalta ole kovin suuret. Varsinkaan, jos tekee 1. kerrokseen tai lattia on varmiiksi tarpeeksi eristävä. Onni olisi kolme kiviseinää ulos ja vain yksi sisäseinä ja kaikki 1. kerroksessa. Suurin säästö tai kulu tulee töistä, ehdottomasti.

  Starkki. Mihinkään rakennusprojektiin ei kannata hakea tavaroita rautakaupan hyllystä. Tarjouspyyntö materiaaleista vetämään. Hinnoissa on aina ilmaa, ja tilaamalla mahdollisuuksien mukana mahdollisimman suuren määrän kerralla, saa pakettihintana mistä tahansa jotain muuta, kuin mitä hyllyn kulmassa lukee. Janne Muurikainen / Starkki Jyväskylä oli ennestään Petrillä tiedossa ollut nimi, jolta tarjouspyyntöön sai vastauksen nopeasti, asiallisesti ja juuri sen sisältöisenä, mitä pyysi. Varmuuden vuoksi pyysin saman muutamasta muustakin paikasta, muuta Starkkin tarjous oli paras. Sillä, että Janne operoi Jyväskylästä ja kohde oli pääkaupunkiseudulla, ei ollut mitään merkitystä. Tavarat sai hakea listalla lähimmästä Starkkista. Eikun pakettiautoa pihaan ja tavarat trukilla kyytiin.

  Noissakin hommissa pyörii kaikenlaisia ukottajia. Jotkut heittelivät nimenomaisesti pyydetyn erikoistuotteen tilalle jotain ihan muuta, kun ei pyydettyä ollut. Eikä muuten varoittaneet. Eräs sankari tarjousta täydentäessä muutti jo aiemmin sovittuja hintoja. Arvatkaa, mihin suuntaan? Ja sen sellaista.

  Suunnitelmat. Noista oli puhetta jo aika paljon, mutta toistetaan se vielä tässä: minkään kaliiberin projektiin ehdottomasti suunnitelmat ammattilaiselta. Minulla ei ole kokemusta muista, kuin Promethor Oy:sta, joten en osaa sinänsä verrata, mutta kaikissa tapauksissa ehdottomasti joltain ammattilaiselta. Netin random-ohjeilla räpeltämällä ja itse arpomalla tulee vain sanomista. Parhaassakin tapauksessa tulos on heikompi, kuin olisi ollut. Pahimmassa tapauksessa se on niin huono, että se pitää purkaa ja aloittaa alusta.

  Demoille? Yksi kysely tulikin yhdeltä omaa projektiaan käynnistelevältä, että sopisiko tulla käymään. Mikä jottei. Minä en osaa sen paremmin kertoa tehdyistä ratkaisuista, kuin artikkelissa on dokumentoitu, enkä todellakaan ottaa mitään kantaa siihen, mitkä ratkaisut toimisivat jossain toisessa tilassa.. Mutta jos mielenkiintoa on, niin tervetuloa vaan. Varoituksen sana kuitenkin: jos mielessä on, että ehkä itselle joskus, niin tällaisessa käymisestä voi saada aika pahan kuumeen päälle, joka aikaistaa projektia vuosilla. Kuten itselle kävi.
   
  Viimeksi muokattu: 25.02.2014
 5. Huppe

  Huppe The Pilot Tukijoukot

  Liittynyt:
  08.02.2000
  Viestejä:
  3 613
  Saadut tykkäykset:
  2
  Hieno projekti, mietitty kyllä viimeisen päälle. :thumbsup:
   
 6. noeikujoo

  noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 881
  Saadut tykkäykset:
  166
  Oletko harkinnut kotiteatterisohvaa, jossa recliner-mekanismit? Ei tarvitsi jalkaraheja, jonka päälle voi nostaa jalat. Itsellä olkkarissa on Maskusta hankittu kotiteatterisohva, jossa on ainakin omasta mielestäni mukava rentoutua leffan parissa, kun nostaa jalkatuen ylös. Ongelmana siinä vaan tahtoo olla se, että joskus tylsemmän leffan aikana tulee helposti uni. ;)
   
 7. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 619
  Saadut tykkäykset:
  525
  Periaatteessa metka idea, mutta tuo tuplaa ajoittain sänkynä ajoittain, joten ainoastaan nuo, missä ei ole käsinojia välissä, tulisi kysymykseen. Taitaa rahit olla helpompi vaihtoehto, kuitenkin.
   
 8. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 619
  Saadut tykkäykset:
  525
  Jahas, tästä katosi (taas kerran) jäähylle lentäneen MesserSchweinin kommentti sekä vastaukseni siihen. Syytä en ymmärrä, keskustelu oli täysin asiallinen eikä ko. käyttäjän kaikkia viestejä dellattu.

  Recliner/rahi keskustelu oli jatkoa siitä.
   
 9. Piikki

  Piikki Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.05.2004
  Viestejä:
  478
  Saadut tykkäykset:
  0
  On kyllä komea teatteri! Ihan vihreäksi vetää. Itse hankkimassa kaksi kerroksista rivitaloa ja voin vain haaveilla tuollaisesta tilasta. Perinteinen olkkariteatteri tulossa. Mutta kyllähän sitä siinäkin leffansa katsoo, jos vähän viitsii panostaa akustointiin ja ympäristöön.

  Ehdottomat peukut tällaisesta kunnolla tekemisestä!
   
 10. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 619
  Saadut tykkäykset:
  525
  Kato nyt kuitenkin asuntokaupoilla, että jää ns. tulevaisuusvaraa. Yksi huone, mikä on kätevästi kaukana makuuhuoneista, kenties ulkoseiniä vasten tai... ;)

  Niinhän mekin tehtiin, ostetaan sellainen, että 'sitten joskus' voi toteuttaa. Sitten joskus kävi vaan vähän yllättäen päälle sitten samantien. Monien sattumien summa: kuume iski, rahoitus järjestyi helposti, tekijämiehet löytyi..
   
  Viimeksi muokattu: 28.02.2014
 11. makemich

  makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.09.2002
  Viestejä:
  1 670
  Saadut tykkäykset:
  232

  Oman kokemuksen mukaan jos tilankäyttö mahdollistaa erillisten laadukkaiden rahillisten tv-tuolien käytön on ne ihan eriluokan vehkeitä kuin nuo reclinerit.

  Itseä aina hieman ihmetyttää kuten tässäkin tapauksessa, että on ihan tavallinen lähes "selkänojaton" sohva ja sitten kangas kohtuu alhaalla, miten siinä oikein pitäisi istua. :) Noh, makuasioita tietysti...
   
 12. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 619
  Saadut tykkäykset:
  525
  Kuva huijaa jonkin verran, itse olen sen karvan alta 190cm pitkä ja tuohon kun rojahtaa, niin selkänojan tyynyt jäävät just niskan tasalle. Siitäpä tuo pieni tarve vanua alaspäin, jolloin sitten tekee mieli potkaista jalat niiden rahien päälle - joilla siis olisi funkkis vielä akustointina - mutta kun ei ole, niin pöydälle sitten.

  Sohva ei missään nimessä ole täydellinen, ostin tuon 2011 edelliseen kämppääni ja se kulki sieltä nykyiseen, jonne taas hankittiin huomattavasti isompi olohuoneeseen.

  Tämä on taas näitä, että mikä kompromissi mitenkin: leffatuoli tai -sohva olisi leffankatseluun paras. Toisaalta taas tuossa sohvalla nukkuu milloin kukakin, johon tarkoitukseen kovin jäykkä sohva ei olisi hyvä. Ja sitten kun tuo on heittotyynyillä, niin se mahdollistaa kaikenlaisen oudon röhnöttämisen mitenpäin sattuu silloin, kun katsoo jotain vähemmän tosissaan (vaikkapa viimeksi House Of Cardsia) ja GT:a ajaessa niitä saa pinottua selän taakse paremman ajoasennon takia. Alkoi yksi kuuden tunnin intensiivinen kaksinpeli vähän tuntua ristiselässä (kuppituoli olisi kiva, mutta tilaa on rajallisesti..).

  Leffatuoleissa olisi tietty pointti ja tinkimättömyys, mutta on noita rahareikiä pari muutakin - muualla kämpässä. Tuon huoneen seuraavia investointeja on todennäköisesti ne rahit. Lisäksi listalla kummittelee tuoreempi Anthem siitäkin huolimatta, että enpä oikein keksi perusteluja. Vinyyliin mulla ei ole koskaan ollut suurempaa kuumetta, mutta kun tuo halvatun CMX julkaisee koko ajan lisää (ensi kuussa Aura 20v.) ja ne tulee jokatapauksessa ostettua, niin mieleen hiipinyt, että pitäisikö sotia kaikkia omia periaatteitaan vastaan, ja hankkia se soitin. Kyllähän tuolle jäi paikka laitetasoon, yksi todella järeä teleskooppivarsien varassa ulosliukuva hylly.
   
 13. Piikki

  Piikki Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.05.2004
  Viestejä:
  478
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kyllä se taitaa olla jo luukku päätetty. Vaatimukset kun ovat uusi ja vähän tavallisuudesta poikkeava ja rahaa ei kuitenkaan ole rajattomasti, niin johonkin kompromissiin on päädyttävä. Ja yksikin mukala lisää, niin kaikki makkarit on täynnä. No, tietyillä järjestelyillä sitä kyllä leffansa katsoo ihan tuossa olkkarissakin.
   
 14. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 619
  Saadut tykkäykset:
  525
  Mukulat kasvaa ja muuttaa joskus poiskin... :)
   
 15. Piikki

  Piikki Uusi jäsen Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.05.2004
  Viestejä:
  478
  Saadut tykkäykset:
  0
  Toki, ainakin toivottavasti. :D Mutta ei sitä kyllä jaksa 20 v asiaa odottaa ja toisaalta sellaiset alle 15m2 kopit ei oikein kiinnosta. Kyllä se teatterin, tai oikeastaan stereoiden paikka tulee olemaan olkkari. Tuossa olisi kyllä hyviä uusia omakotitaloja tarjolla, jossa on yläkerta varaus, mutta ovat niin lähellä moottoritietä, että sen puolesta ovat huonompi vaihtoehto kuin tuo nykyinen.
   
 16. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 619
  Saadut tykkäykset:
  525
  Näinhän se pääsääntöisesti on ja itselläänkin tähän saakka. Eikä jäänyt kauas, ettei olisi edelleen.

  Pakko kuitenkin sanoa, että on se vaan hiton kätevää, että tila on eri(stetty): eilen taas töistä päästessä ns. otsasuoni tykytti; painelin yläkertaan ja laitoin musiikin soimaan. Ei ottanut kuin 20 min ja stressitasot olivat pudonneet pitkälle normaalin puolelle. Ja tässä nimenomaan se, että en olisi oman perheen enkä edes naapurien takia voinut ihan sillä volumella soittaa, kun nyt. En nyt millään korvienrepijällä, mutta riittävästi, että musiikki tuntuu. Tuo alle puolivuotias kun rajoittaa melkoisesti vielä.
   
 17. noeikujoo

  noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  27.09.2002
  Viestejä:
  3 881
  Saadut tykkäykset:
  166
  Totta. Useampi tv-tuoli rahien kanssa vie vaan niin paljon tilaa, ettei siihen saa kovin montaa paikkaa vierekkäin. Silloin hyvä vaihtoehto on recliner kotiteatterisohva,johon sopii kaksi lasta ja kaksi aikuista katselemaan elokuvaa.
   
 18. Batmobile

  Batmobile Uusi jäsen

  Liittynyt:
  24.08.2008
  Viestejä:
  395
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ihan sama juttu itsellä; juuri mikään ei ole parempi stressin lievittäjä kuin nautiskelu hyvästä musiikista hyvillä vehkeillä yksin!
   
 19. kajac

  kajac Guest Guest

  Liittynyt:
  16.07.2008
  Viestejä:
  65
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ihan tyylikäs teatteri. Kieltämättä laitteisto pieni pettymys otsikon jälkeen. Mutta olet siinä onnellisessa asemassa verrattuna itseeni että ei tarvi ns normi olohuoneen pimennystä miettiä yms juttua. Vilpittömät onnittelut tilasta.
   
 20. x_jmt_x

  x_jmt_x Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 619
  Saadut tykkäykset:
  525
  Otsikoinnin kanssa ei minulla ollut mitään tekemistä, mutta itse jutun pointti oli (tai ainakin oli tarkoitus olla) enemmänkin se huone, eikä se elektroniikka. :)

  Jos olisi ollut rajaton budjetti, niin olisin saattanut koota äänipuolen Anthemin Dv2 ja genelec 1038; pelkästään noiden hinta olisi kuitenkin jo 25K€ ja siihen takakaiuttimet päälle; enemmän, kuin itse huoneen hintalappu ja reilulla marginaalilla. No, aina voi jättää lottokuponkeja eikä asuntolainaakaan ole edes kolmeakymmentä vuotta jäljellä...