Kotiteatteri(vahvistimen) päivitys

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana tttkkk, 11.01.2014.

 1. tttkkk

  tttkkk Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.08.2006
  Viestejä:
  39
  Saadut tykkäykset:
  0
  Aika päivittää kokonaisudessaan liki 10 v vanha kotiteatteri.

  Vahvistimesta ajattelin aloittaa. Alustavan kuuntelun ja speksien vertaamisen perusteella vahvimmat vaihtoehdot Sony str-dn1040 tai Onkyo tx-nr626. Kokemuksia tai suosituksia noiden väliltä kaipaisin. Kuvan- ja äänenlaatu sekä käytön helppous? Kiinni vahvistimeen pitäisi saada Topfieldin digiboxi (HDMI) ja Sonyn blue-ray (HDMI) sekä Wii (komponentti&RCA wii-piuha). Ja siitä sitten eteenpäin HDMI:llä telkkariin.

  Ja jos jollain on vielä mahdollista vinkata perushyvästä 55-tuuman LCD telkkarista, lähinnä Samsungin ja Sonyn mallit kiinnostavat hintaluokassa n. 1500 e.
   
 2. zanteri

  zanteri Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.12.2004
  Viestejä:
  562
  Saadut tykkäykset:
  15
 3. karik134

  karik134 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.10.2008
  Viestejä:
  2 022
  Saadut tykkäykset:
  17
  Viimeksi muokattu: 11.01.2014
 4. zanteri

  zanteri Käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  20.12.2004
  Viestejä:
  562
  Saadut tykkäykset:
  15
  niinpä, huomasin itsekkin. en vaan ollut tarpeeksi nopea ja hakenut kotiin:OI
   
 5. tttkkk

  tttkkk Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.08.2006
  Viestejä:
  39
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuo Sonyn TV voi olla ihan hyväkin vaihtoehto, vaikka tietty tuolla 999:llä olisi ollut vielä parempi. Sitten on vielä Samsungin F6755 (ja hiukan budjetin yli F7005 ja F8005). Varmaan kelpa laitteita kaikki?

  Vahvistimista sen verran, että tuossa Sonyn str-dn1040:ssä ei näytä olevan Bluetoothia, mikä taasen löytyisi Onkyo tx-nr626:sta. Piste Onkyolle. Pikku miinus tulee siitä, että etupaneelissa ei ole HDMI:tä, mutta onneksi takaa löytyy riittävästi. Onkyo kuulemma kirkasääninen, mutta kun kaiuttimena on tummahkoääniset Wharfedalen 9.2:set, niin voi olla hyväkin. Kenelläkään kokemusta 626:sta? Äänien lisäksi kuvaominaisuudetä tärkeät, kun kuva kulkee TV:hen tätä kautta.

  Ja vaihtoehdoksi löytyi vielä Pioneer VSX-923, mutta tässäkään Bluetooth ei toimi ilman jotain erillistä sovitinta. Kenelläkään kokemuksia tästä? Hakutoiminnalla en ainakaan löytänyt.
   
 6. 3JJ

  3JJ Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 606
  Saadut tykkäykset:
  305
  No tuo Onkyo 626 kyllä kannattaa hommata kotikuunteluun ennen ostopäätöksen tekemistä. Äänen laatua ja sävyä ei kyllä pääse kehumaan. Sävyä voisi kuvailla sanalla "rasittava", varsinkin ylempien keskiäänien osalta. Samassa hintaluokassa esim. Denon AVR-X2000 jossa paljon miellyttävämpi ääni. Mutta siitä puuttuu Wi-Fi ja Bluetooth, Wi-Fi onnistuu toki erillisellä adapterilla. Mutta nämä äänen sävyt on aina yhden miehen mielipiteitä ja riippuu kaiuttimistakin, siksi se kannattaakin kuunnella itse kotona, eikä vaan kuunnella muiden mielipiteitä

  Kotiteatterileffakäytössä tuo ihan menettelee, mutta musan stereo-kuunteluun kannattaa miettiä muita vaihtoehtoja.

  Kuvaominaisuuksistahan oleellisin on että kuva kulkee läpi, ja senhän se tekee. Menee 3D ja 1080p/24 yms ilman ongelmia. Komponenttikuvatulosta ylös skaalaus HDMI lähtöön onnistuu ainoastaan 480i/576i kuvasta. Jos tarkkuus on 480p/576p tai suurempi niin ei speksien mukaan onnistu, ei tosin ole laitetta millä voisi edes koittaa.
   
  Viimeksi muokattu: 11.01.2014
 7. tttkkk

  tttkkk Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.08.2006
  Viestejä:
  39
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mietitään, mietitään. Vahvistimessa varsinkin tuo Bluetooth voisi olla kiva lisä, kun kotona on sekä Windows, Android että Applen laitteita, mistä kaikista olisi kiva saada musiikkia toistettua langattomasti.

  Kysyn vielä, että entä jos TV:ssä olisi Bluetooth ja/tai Spotify ja se on HDMI (arc) piuhalla kiinni vahvistimessa, niin onnistuuko Spotifyn kuuntelu kaiuttimista tuota kautta? Entä Nokian puhelimeen ladatun musiikin kuuntelu Bluetoothilla?

  Telkkareista vahvimmilla tällä hetkellä Samsungin UE55F6755 tai UE55F7005. Noilla tuskin pahasti menee metsään?
   
 8. 3JJ

  3JJ Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 606
  Saadut tykkäykset:
  305
  Miksi juuri Bluetooth. Samahan onnistuu Wifi-verkon kautta myös, jos vahvistin tukee Windowsin "play-to" ominaisuutta ja Applen AirPlay on myös tuetty. Androidista en sitten osaa sanoa. Ja tosiaan vaikkei vahvistimessa ole sisäistä Wifi-tukea, niin Wifi-to-ethernet adapteri kiinni ethernet porttiin ja sitä kautta. Saapahan tarvittaessa päivittää Wifi-verkkoa haluamakseen jos tarvetta tulee, vaikka standardien päivittyessä.

  Onnistuu kyllä. Sitähän se ARC tarkoittaa. Ja vaikkei ARC tukea olisikaan, niin erillisellä äänipiuhalla (optinen tai coax.) onnituu joka tapauksessa, jos telkkarista vaan sellainen lähtö löytyy. Mutta se pitää olla se telkkari aina päällä sitten sitä varten.
   
 9. tttkkk

  tttkkk Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.08.2006
  Viestejä:
  39
  Saadut tykkäykset:
  0
  No entäpä tämä: luin eilen hifilehden 7/13 viritinvahvistinvertailun. Sony str-dn1040 kuvanskaalausta moitittiin, kun se ei skaalaa ylöspäin HDMI:llä siihen liitettyä kuvaa (ainoastaan analogiset skaalataan ylöspäin), vaan HDMI:llä tuleva kuva menee sellaisenaan läpi.

  Minun on tarkoitus liittää HDMI:llä Topfieldin CRC-1400 HD digiboxi vahvistimeen ja siitä edelleen HDMI:llä televisioon. Televisioksi näyttäisi valikoituvan perushyvä Samsung UE55F6755.

  Haittaako kun tuo Sony ei skaalaa HDMI-kuvaa ylös? Onko tuossa telkkarissa kuvan ylösskaalausta, joka hoitaisi homman? Hifilehden vertailun mukaan Onkyo 626 skaalaa myös HDMI:llä tuodun kuvan...
   
 10. makemich

  makemich Tuttu käyttäjä Tukijoukot

  Liittynyt:
  04.09.2002
  Viestejä:
  1 531
  Saadut tykkäykset:
  144
  Näyttölaitteissa on aina skaalain joka skaalan kuvan tarvittavaan natiiviresoluutioon. Av-vahvistimen skaalaimesta on hyötyä ainoastaan jos se tekee sen poikkeuksellisen hyvin, eli paremmin kuin se näyttölaite. Itse en ole koskaan vahvistimen skaalausominaisuutta käyttänyt...
   
 11. tttkkk

  tttkkk Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.08.2006
  Viestejä:
  39
  Saadut tykkäykset:
  0
  Lopulta tässä kävi seuraavasti.

  Gigantin 333 e tarjous käänsi viritinvahvistinpäätöksen Onkyo tx-nr626:een: http://www.gigantti.fi/product/tv-j...26B/onkyo-7-2-viritinvahvistin-tx-nr626-musta

  Telkkariksi valikoitui Sansung UE55F7005: http://www.gigantti.fi/product/tv-j...F7005XXE/samsung-55-3d-smart-led-tv-ue55f7005

  Ja Blu-ray soittimeksi nappasin Gigantin alesta (150 e) LG Bp730-soittimen: http://www.gigantti.fi/product/tv-j...imet/BP730N/lg-smart-3d-blu-ray-soitin-bp730n

  Mukaan sattui myös Topfieldin digiboxi, mutta sen vein takaisin kun se piti niin kovaa meteliä ja jos siihen kytki antennisignaalin läpiviennin valmiustilassa, niin siinä paloi ärsyttävä sininen valo. Tilalle tuli ulkoinen 2 Teran kiintolevy: USB-tallennus onnistuu ongelmitta ja kun telkkarissa on 2 viritintä, niin samanaikaisesti voi katsoa toista kanavaa. Paitsi jos tallentaa maksukanavaa, niin samanaikaisesti voi katsoa vain peruskanavaa.

  Onkyolla ajetaan Wharfedale Diamond 9-sarjan kaiuttimia (5.1). Kaiuttimet olivat vanhalla Sonyn (Str-Dg700) viritinvahvistimella jotenkin sulkeutuneen oloiset, mutta kun Onkyo on aika kirkas, niin lopputulemaan olen nyt äänen osalta älyttömän tyytyväinen - selkeästi parempi kuin vanha. Ainoana miinuksena, että kun vaihtaa äänen lähdettä tai joskus tv-kanavaakin, niin takakaiuttimista kuuluu pieni "poppaus", mutta googlettamisen perusteella tämä on Onkyon ominaisuus.

  Blu-ray HDMI:llä vahvarissa ja Wii komponenttikaapelilla. Vahvari sitten telkkarissa ARC-HDMI:llä. Kun telkkarin laittaa kaukosäätimellä päälle, niin vahvistin avautuu samalla ja äänenvoimakkuuden ohjaaminen viritinvahvistimesta onnistuu telkkarin kaukosäätimellä. Hyvä! Vähän piti miettiä aluksi, kun vahvistimesta piti mennä laittamaan HDMI-ARC ensin off-asennosta on-asentoon.

  LG:stä piti mennä laittamaan "bittivirta" ja riittävästi hetrsejä päälle, kun ne oli oletuksena väärin, ennen kuin vahvistin tunnisti Dolby digitalin ja DTS:n, mutta nyt nekin onnistuvat hyvin niin Blu-rayltä kuin DVD:ltä. Minun tarpeisiini LG toimii riittävän hyvin myös CD-soittimena. Semmoinen miinuspuoli on CD-soitossa, että kun LG:n pistää päälle, niin TV avautuu automaattisesti myös. Onneksi kuvan saa laitettua mustaksi, niin tämän kanssa pärjää. Osaisiko joku neuvoa LG:hen asetuksen, että TV ei CD:tä soittaessa automaattisesti avautuisi? Kovemmallakaan miettimisellä en nimittäin itse ole keksinyt. Koska toisaalta on hirmu kätevää, että kun Blu-ray soittimen pistää päälle (elokuvia varten), niin TV avautuu automaattisesti ja viritinvahvistimesta menee oikea kanava päälle! Onkyo osaa jopa tunnistaa (tai sitten olen jostain säätänyt), että CD:t kuunnellaan stereona + sub ja leffat kuunnellaan 5.1 äänellä, joka DTS tai dolbynä sen mukaan mitä levyltä on valittu.

  Onkyosta vielä: ajoin Audyssey Multi EQ:n, joka sääsi etukaiuttimet (Wharfedale Diamond 9.2) ja keskikaiuttimen (Wharfedale Diamond CC) 50 Hz:iin ja takakaiuttimet (W.D. 9.1) 60 Hz:iin ja LFE:n 100 Hz. Subbarina mulla on Wharfadale Diamond 150SW, mistä olen säätänyt crossoveriksi 85 Hz. Hotspotissa kuulostaa minusta todella hyvältä! Onkyossa ei ole erikseen kaiuttimille large ja small asetuksia (vanhassa Sonyssa olin säätänyt etukaiuttimet pieniksi) ja noita Hertsejä ei ole selitetty mitenkään selvästi (eikä ole suomenkielistä ohjekirjaa), tarkoittanevat sitä että kaiuttimet toistavat tuohon HZ-rajaan asti ja LFE ohjataan tuon Hz-rajan alapuolella subbarille? Bluetooth-toisto ja Wifi-toimivat hyvin.

  Telkkarista: Smart ominaisuudet toimivat erinomaisesti. Netti tietty parempi käyttää tietokoneella. Kuva on älyttömän terävä, leffoja katsoessa jopa liiankin terävä! Kenelläkään hyviä arvoja Samsungin UE55F7005 säätöihin? Se on nimittäin seuraava projekti. Muitakin vinkkejä näiden laitteiden säätämisestä otetaan kiitollisuudella vastaan! Itse kirjoitin raporttia sillä mielellä, jos joku toinen aloittelija jotenkin hyötyisi kokemuksistani.
   
 12. jiimu

  jiimu Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2009
  Viestejä:
  118
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä hieman ihmetyttää, sillä nr509:ssa nämä on valittavissa. Luulisi tuon nyt sieltä jostain löytyvän, kerta mittarikin on edistyneempää mallia vrt. Audussey 2EQ, joka ei puolestaan säädä Hz lukuja kaiuttimille.
  Osaakos joku kertoa, kuinka merkittävä ero olisi vaihtaa 2EQ ---> Multi EQ?
   
 13. x_jmt_x

  x_jmt_x Tunnettu käyttäjä

  Liittynyt:
  18.08.2006
  Viestejä:
  7 591
  Saadut tykkäykset:
  502
  Laitapa se subwooferin jakosuodin maksimiin tai bypass. Ensinnäkään kahta jakosuodinta päällekkäin käyttäessä kerjää harmeja ja toisekseen ilmeisesti tuon takia se LFE on rajattu 100hz, vaikka kanavassa on taajuuksia 120hz saakka.
   
 14. 3JJ

  3JJ Tuttu käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2006
  Viestejä:
  1 606
  Saadut tykkäykset:
  305
  Sama asia:
  • Large = Full Band
  • Small = n Hz
  Tässä voit samalla määritellä kuinka "small" se kaiutin on, ei pelkästään on/off small/large, mitä pienempi sitä isompi crossover taajuus.

  Tekniset erot löytyy täältä:
  http://www.audyssey.com/technologies/multeq/flavors
   
 15. tttkkk

  tttkkk Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.08.2006
  Viestejä:
  39
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei tuolta Wharfedalen takaa löydy kuin Crossover frequency valinta välillä 35-85 Hz, volyymin säätö ja phase 0 tai 180, joten kun se on 85:ssä, niin eikö jakotaajuus jo ole maksimissaan?

  Joo, siellä Onkyon säädöissä on tosiaan ääripäänä Full Band, eli nyt mulla on kaiuttimet pienenä, mutta ei aivan pienenpienenä, mikä varmaan on hyväkin, kun tuo subbari ei ole mikään kovin tehokas?

  Kuvansäätövinkkejä otetaan edelleen kiitollisuudella vastaan. Ja muitakin säätövinkkejä...
   
 16. jiimu

  jiimu Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.03.2009
  Viestejä:
  118
  Saadut tykkäykset:
  0
  Juu tuo on jo entuudestaan tuttu. Tarkoitin lähinnä henk.koht kokemuksia ja siinä mahdollisia havaittavia parannuksia.

  edit: piti kyllä kirjoittaa eroa verrattuna tuohon MultiEQ XT. Audusseylle löytyikin oma ketjunsa, joten jatkettaneen siellä ettei mene ot.
   
  Viimeksi muokattu: 29.01.2014
 17. tttkkk

  tttkkk Käyttäjä

  Liittynyt:
  03.08.2006
  Viestejä:
  39
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kysyn vielä, kun en itse pärjää. Telkkari mulla on nyt kiinni verkossa langalla ja Onkyon vahvistin ilman ongelmia Wifillä. Olen koittanut yhdistää tuota LG:n soitinta myös Wifiin, mutta se ei millään tunnu onnistuvan.

  LG tunnistaa kyllä kotiverkon ja kun sen valitsee, niin se pyytää salasanan. Ja kun sen kirjoittaa (oikein), niin aukeaa sivu, jossa pyydetään IP-osoitteita jne. Vaihtoehtoina on dynaaminen ja manuaalinen. Ohjekirja neuvoo valitsemaan dynaaminen ja menemään eteenpäin.

  Jos jättää "dynaamiselle", niin siinä alla kaikki (IP-osoite, aliverkon peite, yhdyskäytävä, DNS-osoite ensisijainen ja toissijainen) ihan tyjinä. Ja kun kurkkaa sieltä manuuaalisen puolelta, niin sinne kone on hakenut automaattisesti aliverkon peitteeseen numerosarjan. Jos näillä asetuksilla klikkailee eteenpäin, niin kone sanoo, että verkkoyhteyden muodostaminen ei onnistu.

  Missä mahtaa olla vika?

  Muita kysymyksiä LG:n perussäädöistä: 1) kannattaako äänen "näytteenottotaajuudeksi" valita 48, 96 vai 192 KHz 2) TV:n kuvasuhde 16:9 alkuperäinen vai täysi 3) 1080p näyttötila 24 vai 50 Hz 4) 3D muoto päällä vai pois?
   
 18. karik134

  karik134 Aktiivinen käyttäjä

  Liittynyt:
  05.10.2008
  Viestejä:
  2 022
  Saadut tykkäykset:
  17
  1) ehkä 192kHz?
  2) onko tuossa siis kolme vaihtoehtoa, 16:9, alkuperäinen ja täysi? Ei sulta löytysis 4:3 kuvasuhteen dvd(tai blu-ray) materiaalia jolla voisit testailla että millä asetuksella soitin näyttää sen oikein(eli 4:3 näkyisi sivupalkeilla)? Myös leffat niillä ylä- ja alareunan palkeilla(1.85:1, 2.35:1 tai vielä laajempi) pitäisi näkyä oikein samalla asetuksella.

  3) blu-ray:t 24 (24kuvaa/s) ja dvd:t 50 (pal-alueen dvd:t on 50Hz)
  4) onko tuo valinta joku keinotekoinen 3D-muunnos 2D-leffoille? jos ei ole niin päällä 3D-elokuvilla(tai mahdollisesti aina) ja 2D-leffoilla pois jos se alkaa muuntamaan niitäkin 3D:ksi
   
  Viimeksi muokattu: 02.02.2014